Politiek Politiek In memoriam: Miet Smet, een vrouw onder mannen Oud-minister Miet Smet (81) is overleden. Ze was een van de eerste belangrijke vrouwen in de politiek en dat in een tijd dat ook in de Wetstraat vrouwen zich een pak sterker moesten tonen dan hun mannelijke collega’s – zeg maar: concurrenten.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Uiteindelijk is Bart De Wever toch meer een conservatief dan een Vlaams-nationalist’ 2024 was het jaar waarin de belangrijkste Belgische politicus van de 21e eeuw een nieuwe rol opnam. Op 10 juli werd Bart De Wever door koning Filip aangesteld als federaal formateur, met de opdracht om een Belgische regering te vormen. Dat is een ongebruikelijke rol voor een Vlaams-nationalistische politicus. De Wever heeft die taak sereen …
België België VRT-reporter Johny Vansevenant: ‘De Wever moet zich nu wel bewijzen. Hij heeft al een paar afspraken met de geschiedenis gemist’ Meer dan 900 pagina’s tellen de memoires van VRT-journalist Johny Vansevenant, de man die meer dan 35 jaar lang met zijn neus en zijn microfoon boven op de politieke actualiteit zat.
Politiek Politiek Grondwetspecialist: ‘De Wever zal nooit een grotere kans krijgen om het land in een nieuwe plooi te leggen’ Regeren zonder de PS is een staatshervorming op zich. Het mantra van de Zweedse regering, die in 2014 aantrad, wordt opnieuw opgerakeld door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, een van de grote winnaars van 9 juni. De liberaal wil Bart De Wever (N-VA) verleiden om zijn grote institutionele plannen op te bergen en voluit te kiezen voor …
Politiek Politiek Magnette, Rousseau, De Wever: in een ménage à trois is er altijd een te veel Zal Vooruit de band met de PS verbreken om Bart De Wever zijn rechtse regering te gunnen? Het kan, want tussen de kameraden van noord en zuid is de grote liefde al lang voorbij.
Politiek Politiek Hoe AI in de Vlaamse politiek vooral gebruikt wordt voor ouderwetse propaganda In het verkiezingsjaar 2024 is er veel aandacht voor de manier waarop politieke campagnes gebruik (zullen) maken van nieuwe toepassingen op basis van artificiële intelligentie. In ons land blijkt dat nog het vaakst voor ouderwetse propaganda.
Politiek Politiek Afscheid van Jaak Gabriels, de Kennedy van Limburg Dit weekend vindt de afscheidsplechtigheid plaats van Jaak Gabriels (1943-2024), een politicus die ooit belangrijk en zelfs baanbrekend was, maar zo niet meer herinnerd wordt.
België België Waarom het personeel van Van Hool de fabriek niet in brand heeft gestoken Bij de failliete busbouwer Van Hool verdwijnen honderden banen. Toch bleven heftige emoties en vurige acties uit. ‘Dat komt doordat men niet het gevoel had dat er sprake was van onrecht.’
Wetenschap Wetenschap Rouwen met AI: kan een digitale avatar nabestaanden helpen met verwerking? AI kan een digitale versie van onszelf na onze dood laten voortleven.
Politiek Politiek Wildprojectie van Vooruit-slogans op kantoor van Vlaams Belang: 'Doorzichtig promotiestuntje' Vooruit projecteerde een verkiezingsslogan op het hoofdkantoor van Vlaams Belang in Brussel. Wildprojecteren is allesbehalve nieuw. Vooral radicale bewegingen, marketeers en kunstenaars maken al lang gebruik van de techniek.
Politiek Politiek Bart De Wever en het spook van het zakenkabinet Vorige week liet N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw het woord ‘zakenkabinet’ vallen. Het is een spookterm uit de Belgische politiek, een begrip dat alleen opduikt als de toestand hopeloos is maar al bij al toch nog niet voldoende ernstig.
Opinie | Jurgen Masure Opinie | Jurgen Masure 'AI en politiek? Bij elke sprong voorwaarts hoort ook een waarschuwing' 'De groeiende invloed van artificiële intelligentie in media en politiek, van deepfake politici tot geautomatiseerde nieuwsuitzendingen, staat op het invloed om de regels van het spel tussen media en politiek flink door elkaar te schudden', schrijft Jurgen Masure.
Opinie | Mira Kaloshi Opinie | Mira Kaloshi 'Wat is nog acceptabel in politieke communicatie?' 'De deepfake video van Jean-Luc Dehaene, tot leven gebracht door een communicatiebureau in opdracht van CD&V, liet even de hele politieke wereld opschrikken. Zullen groter budgetten en de inzet van AI ervoor zorgen dat 2024 een waanzinnige campagneperiode wordt?' vraagt Mira Kaloshi (Jong Vld) zich af.
Wereld Wereld Nieuwe beelden maken en stemmen 'klonen': ondermijnt AI nu al de democratie? Toepassingen op basis van artificiële intelligentie zoals ChatGPT braken in 2023 door in de samenleving. Ook in de politiek. Is dat een zegen of een vloek?
Opinie | Herwig Reynaert Opinie | Herwig Reynaert 'Waarom is het burgemeesterschap de job van je leven?' Politicoloog Herwig Reynaert (UGent) staat stil bij een aantal recente gevallen van politici die de nationale politiek vaarwel zeggen, om zich toe te leggen op het lokale niveau 'Wat maakt de lokale politiek zo interessant?'
Politiek Politiek Vincent Van Quickenborne: een ontslag in de voetsporen van Louis Tobback Slechts uitzonderlijk durft in ons land een regeringslid doen wat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft gedaan: zelf ontslag nemen omdat men zich politiek verantwoordelijk voelt voor een zware fout van een ondergeschikte.
Opinie | Walter Pauli Opinie | Walter Pauli ‘De advertentie van Alexander De Croo vat perfect samen hoe diep de mot zit in dit systeem’
Politiek Politiek Veel zwartepieten, naïeve CD&V en 8 andere bedenkingen bij uitblijven fiscale hervorming De regering-De Croo slaagde er niet in om een akkoord te bereiken over de fiscale hervorming. En eigenlijk ook niet over de pensioenhervorming. Tien bedenkingen van Knack-redacteur Ewald Pironet.
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 3): Elio Di Rupo, de meest onderschatte premier ooit Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 2): Jean-Luc Dehaene, een standbeeld voor de gids Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 1): Charles Michel, nog altijd vreselijk tevreden met zichzelf Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen, zoals Charles Michel en Alexander De Croo (1), de zoons en dochters van middenklassers zoals Sophie Wilmèes en Jean-Luc Dehaene (2) en de eenvoudige volksjongens - denk aan Leo Tindemans en Elio Di Rupo (3).
Politiek Politiek Walter Pauli over de regering-Jambon: als ook het 'redelijke centrum' onredelijk wordt Geen enkele Vlaamse regeringspartij moet zich illusies maken: in de crisis rond het stikstofakkoord zijn er alleen verliezers.
België België De twijfels van historicus Kris Hoflack: 'Zal de democratie altijd blijven bestaan in ons land?' Elke week vraagt Knack in de rubriek Durf twijfelen naar de twijfels van bekende mensen. Deze week: Kris Hoflack, historicus en ceo van Standaard Uitgeverij.
België België Socioloog Luc Huyse: ‘Als het Vlaams Belang in 2024 de grootste partij wordt, dreigt de chaos’ ‘Stel dat het VB en de N-VA samen een meerderheid kunnen vormen: ik vind het vreemd dat daarover niet meer onrust heerst.’ Socioloog Luc Huyse vreest Capitooltoestanden in Vlaanderen.
Politiek Politiek Leo Delcroix leeft verder: hoe veelbelovende politici als Vanderjeugd en Engelbosch in opspraak raken Woensdag is de uitvaart van oud-minister Leo Delcroix. Zijn personage blijft springlevend. Partijen smeken nog altijd iemand die de centen beheert, benoemingen regelt en overheidscontracten bewaakt. En als iemand daar niet slechter van wordt, who cares?