Factcheck Factcheck Factcheck: baby’s mogen rijst eten, in beperkte mate ‘Rijst niet goed voor baby’s’, zo kopte ABC Gezondheid. Het klopt dat rijst hoge concentraties arseen kan bevatten. De Europese regelgeving is erg streng, dus ook baby’s mogen rijst eten, maar in beperkte mate. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Gezondheid Gezondheid Toxicoloog Jan Tytgat: ‘Nicotinezakjes zijn geen onschuldige snoepjes’ België verbiedt sinds deze maand de verkoop van nicotinezakjes. Voorstanders zien die zakjes als een rookstopmiddel, tegenstanders beschouwen ze als een opstap naar sigaretten.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet bewezen dat vogels die op een lithiumveld landen binnen enkele minuten sterven Volgens een populair bericht op sociale media zouden vogels die landen op een lithiumveld, binnen enkele minuten sterven. Studies tonen aan dat de lithiumwinning een negatieve invloed heeft op het leefmilieu, maar voor de claim over vogels bestaat geen bewijs.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, olijfolie en frambozenpitolie beschermen niet tegen de zon Volgens berichten op sociale media zou het smeren van plantaardige oliën zoals frambozenpit-, noten- of olijfolie ‘op een natuurlijke manier beschermen tegen de zon’. Dat klopt niet. De beschermingsfactor van die producten is te laag om zonnebrand of huidkanker te voorkomen, zeggen specialisten.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een theelepel honing helpt niet tegen een kater ‘Theelepel honing zeer doeltreffend tegen kater’, zo raadde een artikel op Kotplanet aan. Maar het is zwaar overdreven.
Gezondheid Gezondheid Alcohol schadelijker dan heroïne: Vlaamse experts rangschikken de gevaarlijkste 10 drugs Knack vroeg een panel van vier experts welke drugs het meest funest zijn voor de samenleving. Schadelijker dan crack, cocaïne en ketamine is volgens hen alcohol.
Factcheck Factcheck Factcheck: koolstofstokken om leidingwater te zuiveren zijn nutteloos Een advertentie voor ‘actieve houtskool’ claimt dat het product chloor, kwik, benzeen en bepaalde residuen van insecticiden en herbicide kan verwijderen uit drinkwater. Volgens specialisten klopt dat, maar zitten die stoffen helemaal niet in ons leidingwater.