België België ‘Het is gevaarlijk als voedselhulp een structureel onderdeel wordt van onze welvaartstaat’ Wie altijd maar streng wil zijn voor mensen in armoede, voert een beleid dat niet meer rechtvaardig is. Armoedeonderzoekster Sarah Marchal ziet de drempels alleen maar hoger worden. ‘Er is in België weinig steun voor mensen met een laag loon.’
Politiek Politiek Tips voor de formateur (4): 'Laat nachtwerk niet om 20 uur beginnen maar om middernacht' De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met de arbeidsmarkt?
Politiek Politiek Experts niet overtuigd door welvaartsgarantie van Groen: 'Totale nonsens' Groen is de enige partij die in deze campagne van armoedebestrijding een echt thema maakt. Maar de zogenaamde welvaartsgarantie, het plan waarmee Groen de armoede in ons land in één pennentrek wil uitroeien, krijgt forse tegenwind. ‘Ik heb vele jaren het sociaal beleid bestudeerd, en ik kan u zeggen: dat voorstel zal nooit werken. Het creëert ook een enorme inactiviteitsval,’ sneerde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorige week in Knack.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘Waarom ik nooit voor De tafel van Gert word gevraagd’ Of ik nog in de politiek geloof? Het is een vraag die ik niet héél vaak krijg, maar telkens ben ik er dagenlang niet goed van. Ze kan, vaak onverwacht, van overal komen: leeftijdsgenoten die geen democratische oplossingen meer zien voor de opwarming van de aarde, nieuwsmijders die alle politieke debatjes die sowieso ruzies worden …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de ongelijkheid in België neemt niet toe Volgens een Facebookpost van de PVDA neemt de ongelijkheid toe, ook in België. Dat klopt niet. Onderzoek door ongelijkheidsexpert Ive Marx (UAntwerpen) en recente cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat de ongelijkheid in België net daalt. De partij heeft ondertussen toegegeven dat het om een fout ging en de post verwijderd.
België België Nu een prijsverhoging van de dienstencheques op tafel ligt bij de Vlaamse onderhandelaars: dit is waarom uw poetshulp opslag verdient Sinds begin dit jaar betalen heel wat gebruikers van dienstencheques een toeslag per gewerkt uur. Anders is het systeem niet langer leefbaar, zegt de sector, die geplaagd wordt door fraude, faillissementen en uitbuiting.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Wie een start-up uit de grond wil stampen, wordt nog altijd gehinderd door een ouderwets juridisch kader' Ondernemer François-Guillaume de Lichtervelde is lid van de Vrijdaggroep. Hij pleit voor een eenvoudige fiscale regelgeving voor start-ups, zodat ons land concurrentieel kunnen blijven ten aanzien van de buurlanden.
Opinie | Miranda Ulens Opinie | Miranda Ulens 'Eindelijk een Nobelprijs voor meer gendergelijkheid' Claudia Goldin's Nobelprijs voor Economie is belangrijk voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Laat dit jonge, vrouwelijke economen inspireren. Want het belang van structurele arbeidsmarktveranderingen voor meer gendergelijkheid blijft nodig, stelt Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.
Opinie | Lawrence Vanhove Opinie | Lawrence Vanhove 'Het is niet aan de overheid om zelf loon naar werken te geven aan gepensioneerden' 'Bij ongewijzigd beleid is ons pensioenstelsel een tikkende tijdbom', schrijft Lawrence Vanhove van Liberales. Hij vestigt in deze bijdrage de aandacht op de tweede en de derde pijler. Dit is de laatste aflevering van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Politiek Politiek Moeten dienstencheques duurder worden? ‘In geen enkel ander land subsidieert de overheid gestreken hemden’ De sector van de dienstenchequebedrijven vraagt meer geld en kijkt daarvoor niet alleen naar de overheid. Ook de gebruiker mag best wat dieper in de buidel tasten, vindt de sectorfederatie. Ongelijkheidsexpert Ive Marx (Universiteit Antwerpen) is het daarmee eens. ‘Met de belachelijk lage prijs van de dienstencheques zijn wij rotverwend.’
Opinie | Maarten Hermans Opinie | Maarten Hermans 'Landen die de loonkloof willen verkleinen, nemen best een voorbeeld aan ons sociaal overleg' Willen andere landen ook zo een kleine genderloonkloof als België, dan nemen ze volgens de OESO best een voorbeeld aan ons sterk sociaal overleg. Collectieve onderhandelingsmacht is dan ook cruciaal om maatregelen tegen genderongelijkheid zoals loontransparantie-wetgeving te doen slagen, schrijft Maarten Hermans van Denktank Minerva. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Lawrence Vanhove Opinie | Lawrence Vanhove 'Volgende federale regering moet metéén werk maken van een nog bredere fiscale hervorming' 'Dit gefaalde voorstel mag niet leiden tot een nog lager ambitieniveau', schrijft Lawrence Vanhove na de mislukte onderhandelingen over een fiscale hervorming. Dit opiniestuk maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Politiek Politiek Akkoord over pensioenhervorming na nacht onderhandelen Het kernkabinet heeft maandagochtend na een nacht onderhandelen een akkoord bereikt over een pakket pensioenmaatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren. Zo meldt de woordvoerder van premier Alexander De Croo en wordt door andere kabinetten bevestigd.
Opinie | Jan-Willem Geerinck Opinie | Jan-Willem Geerinck 'Aardse rijkdom is een taart die steeds groter wordt: het is niet omdat één groep rijker wordt, dat de ander automatisch armer wordt' In het boek 'De ongelijkheidsmachine' van Paul Goossens worden niet de juiste vragen gesteld, schrijft Jan-Willem Geerlinck van Liberales. Hij begrijpt niet dat het boek zoveel positieve recensies kreeg. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Matthias Somers Opinie | Matthias Somers 'Als werken meer loont, zullen meer mensen werken: is het zo simpel?' Zal de voorgestelde belastinghervorming ervoor zorgen dat er meer mensen aan het werk gaan? Matthias Somers van Denktank Minerva is daar niet zo zeker van. Hij buigt zich over een aantal ongemakkelijke vragen bij de geplande fiscale hervorming. Deze bijdrage is de eerste aflevering van onze zomerreeks: De doordenkers van Knack.be: loon naar werken.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De socialisten hebben het gemunt op de Nationale Bank, of beter gezegd: op haar cijfers' De socialisten hebben het gemunt op de Nationale Bank, of beter gezegd: op haar cijfers.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Er rolde na corona dan toch geen armoedegolf over ons land' Achter de armoedecijfers gaan grote verschillen schuil tussen de regio’s.
Opinie | Wim Van Lancker Opinie | Wim Van Lancker 'Arm omdat je niet hard genoeg gewerkt hebt? Herken het geluk in je eigen leven' Deze bijdrage is de bedankingsspeech van Wim Van Lancker, die de Haec Olimprijs kreeg uitgereikt van zijn middelbare school, het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Hij verweeft zijn persoonlijk verhaal met een aantal belangrijke levenslessen.
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.