Wereld Wereld Angela Merkel: ‘Ik heb me nooit illusies gemaakt over Poetin’ Angela Merkel (70) ontvangt ons waar ze zopas haar memoires heeft geschreven: een karaktervol, oud appartement in Berlijn. Aan de muren hangen ingelijste foto’s van haar man, stadsbeelden in zwart-wit, skateboarders die door de lucht zweven. Trots toont Merkel haar boek.
Wereld Wereld Hoe heeft Gen Z gestemd in de Verenigde Staten? ‘De generatiekloof wordt ietsje kleiner’ ‘Sinds de eeuwwisseling stemmen jonge Amerikanen linkser dan hun ouders en grootouders’, zegt politoloog Roderik Rekker. ‘Maar dit keer zien we een knikje in die curve.’
Wereld Wereld Waarom het debat vannacht tussen Kamala Harris en Donald Trump cruciaal wordt Vannacht, vanaf 3 uur Belgische tijd, hebben Kamala Harris en Donald Trump hun eerste en misschien enige debat. Met peilingen die een nek-aan-nekrace tonen, en Kamala Harris die haar momentum kwijt is, wordt dit debat een belangrijke etappe in een strijd om het presidentschap.
Wereld Wereld Trumpteam beweert gehackt te zijn door Iran Het campagneteam van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt te zijn gehackt door Iran.
Wereld Wereld Inwoners van swingstaat Wisconsin over Kamala Harris: ‘Het is tijd voor een vrouw als president’ Wat denken inwoners van swingstaat Wisconsin van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris? Rudi Rotthier, onze correspondent in de Verenigde Staten, vroeg het, onder meer op de markt van Brown Deer.
Wereld Wereld Joe Biden stopt presidentscampagne, steun voor Kamala Harris groeit In een brief kondigt VS-president Joe Biden aan dat hij zijn presidentscampagne stopt. En dus niet langer een tweede ambtstermijn nastreeft. Hij ondersteunt vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger. Harris verklaarde dat ze de nominatie 'zal verdienen en zal winnen'.
Wereld Wereld Eerste presidentsdebat: houdt Biden zich staande? welke Trump daagt op? Het debat is recordvroeg, gaat vannacht om 3 uur Belgische tijd in Atlanta van start zonder publiek, en wil zich houden aan strenge regels. De voorafgaande psychologische oorlog was pittig, zij het onbeslist. Wat wordt het met het debat zelf?
Wereld Wereld Wordt de oorlog in Gaza ‘Bidens Vietnam’? Met het dreigement dat de VS de levering van offensieve wapens aan Israël zal stoppen als dat land een grootschalige invasie van Rafah start, is de gestage escalatie in retoriek uit het Witte Huis nogmaals verhard. Kan de oorlog in Gaza, zoals zijn linkse medestander Bernie Sanders aangeeft, ‘Bidens Vietnam’ worden?
Wereld Wereld Trumpproces: rechterhand beschrijft crisis en paniek in Trumps campagne In een procesweek die de jury vaak deed geeuwen, kwam vrijdag een sterke getuige aan het woord: Hope Hicks, de woordvoerster van Donald Trumps eerste presidentscampagne. Ze legde uit hoe na een eerste schandaal een volgend schandaal dodelijk kon worden voor zijn campagne.
Opinie | Geert Loosveldt Opinie | Geert Loosveldt 'Politieke peilingen: welke fouten worden er gemaakt (en zijn die te voorkomen)? In de aanloop naar de verkiezingen staat Geert Loosveldt (KU Leuven) stil bij de voorspellende waarde van politieke peilingen.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het wordt elke week duidelijker dat Biden een hoogst bedenkelijke rol heeft gespeeld in de oorlog in Gaza’ Als er in onze pers al wordt ingezoomd op de rol van Joe Biden in de oorlog van Gaza, dan gebeurt dat doorgaans met enige voorzichtigheid. Is het vanwege het spook van Donald Trump dat er in Europa vooral gematigde kritiek op Biden te noteren valt? Of willen we de Amerikaanse president te vriend houden …
Wereld Wereld Andere presidentskandidaten, Groen, onafhankelijk Er zijn drie voorname kandidaten buiten de twee traditionele partijen. Wereldwijd de bekendste is Robert Kennedy jr. (70).Hij kwam eerst op als Democraat, werd vervolgens een onafhankelijke presidentskandidaat, al is er ook toenadering tot de Libertaire Partij (die op dit ogenblik al zo’n 15 presidentskandidaten telt). In augustus heeft hij zijn campagne opgeschort en zijn …
Politiek Politiek Herman De Bode (N-VA): ‘Je moet het links nog altijd uitleggen: Vlaams Belangers zijn geen untermenschen’ Herman De Bode, gewezen kabinetschef van Jan Jambon, is tegen een coalitie van N-VA met het Vlaams Belang. Tenzij er een ramp gebeurt.
Wereld Wereld Flaters van Biden en Trump op een rijtje: van het aantal kleinkinderen tot president Argentinië Wekenlang ging het in VS-media uitvoerig over de verminderde verstandelijke vermogens van de twee presidentskandidaten, die welhaast zeker de nominatie van hun partij binnenhalen: Donald Trump en Joe Biden. Vooral voor Biden groeien de twijfels bij kiezers, al vinden niet alle specialisten dat terecht.
Wereld Wereld Waarom Super Tuesday interessant kan worden, ook al is het resultaat voorspelbaar Dinsdag wordt in de VS Super Tuesday gehouden, de dag waarop de voorverkiezingen in een definitieve plooi horen te vallen. Dit jaar ligt de uitslag nog voor Super Tuesday zo goed als vast. Maar het kan toch een interessante dinsdag worden. De gedoodverfde winnaars, Donald Trump en Joe Biden, stoten ook kiezers af, en tonen zwakte.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'De mislukte gooi naar de macht van Sigrid Kaag doet denken aan de opkomst en ondergang van Hillary Clinton' 'Sigrid Kaags periode in Nederland is een weinig geslaagd intermezzo in een verder glansrijke internationale carrière', schrijft Robbert de Witt.
Wetenschap Wetenschap 'Niemand keek naar de slachtoffers om': afscheid van Chinese aids-klokkenluidster Gao Yaojie In Manhattan overleed de 95-jarige Gao Yaojie. De Chinese gynaecologe legde als klokkenluidster een ongeziene aidsepidemie in haar thuisland bloot.
Wereld Wereld Nog een probleem erbij voor Biden: jongere kiezers keren zich af van ‘Genocide Joe’ De oorlog in Gaza en zijn steun aan Israël dreigen VS-president Biden twee kiezersgroepen te kosten, die hem in 2020 ondersteunden: moslims en jongeren.
Wereld Wereld Slaapwandelt VS naar een autoritair regime? 'Bij critici groeit Trump-vermoeidheid' Donald Trump is in zijn toespraken nog radicaler dan tijdens zijn vorige campagnes. Enkele thema’s keren terug: wraak tegenover vijanden, grote schoonmaak bij de ambtenarij, verwijdering in recordtempo van miljoenen sans-papiers, en de installatie van law and order. Overtreders kunnen rekenen op politiekogels.
Wereld Wereld De paradox van Joe Biden: zijn partij wint, hij verliest Het was me de week wel voor de Democratische president Joe Biden. Achtereenvolgens kreeg hij te verwerken: lamentabele peilingen, uitmuntende kiesresultaten en zorgwekkende tegenkandidaten.
Opinie | Pieter Vanhuysse Opinie | Pieter Vanhuysse 'Een bredere kijk op de kost van kinderen: waarom belast Europa de eigen reproductie?' 'Het is heel vreemd dat Europa het opvoeden van kinderen belast in plaats van dat het dat subsidieert, schrijft politiek econoom Pieter Vanhuysse. Met de huidige, lage vruchtbaarheidscijfers is dat beleid onhoudbaar. In deze bijdrage staat hij stil bij de onzichtbare waardecreatie die bij het ouderschap komt kijken.
Wereld Wereld Conservatief Douglas Murray: ‘Waarom kan de conclusie niet zijn dat het kolonialisme ook positieve kanten had?’ Conservatief auteur Douglas Murray verdedigt de koloniale geschiedenis van het Westen: ‘Kolonialisme lijkt tegenwoordig wel een soort erfzonde.’
Wereld Wereld Wie is Sidney Powell, de advocate van Trump, die zich nu tegen hem keert? In één van de vier strafzaken tegen Donald Trump, in de staat Georgia, sloten deze week twee medebeklaagden van de gewezen president een deal. In ruil voor een heel milde straf zullen ze getuigen tegen hun medeverdachten, waaronder de ex-president. De meest prominente van de twee is Sidney Powell, de gekste van zijn verdedigers. De andere figuur is Kenneth Chesebro, die de fake kiespersonen bedacht.
Wereld Wereld Bernie Sanders in Brusselse Bozar: waarom iedereen ‘the Bern' voelt Een uur en een kwartier lang onthaalde de Brusselse Bozar een 82-jarige Amerikaanse senator die ‘niets weet over Europa’ op stormachtig applaus. Wat is de aantrekkingskracht van Bernie Sanders?
Opinie | Mark Van de Voorde Opinie | Mark Van de Voorde 'Hoe kunnen processen en schandalen iemands populariteit ten goede komen?' Het fraudeproces tegen Trump is gestart. 'Dat kan hem financieel zuur opbreken, maar qua populariteit bakt hij er zoete broodjes mee. De sympathie voor Trump groeit per schandaal dat uitkomt, en per proces dat hij aan zijn broek krijgt', schrijft Mark Van de Voorde.
Wereld Wereld Rudy Giuliani: hoe het hulpje van Trump in steeds diepere putten verzeilt Rudy Giuliani (79), ooit ‘America’s burgemeester’, en later de advocaat van Donald Trump, werd deze week aansprakelijk gesteld voor het belasteren van twee kiesmedewerkers in Georgia. Dat kan hem ‘tientallen miljoenen dollar’ kosten. Er komen ook miljardeneisen op Giuliani af. De man is volgens zijn advocaat blut, en Trump is niet geneigd veel te helpen.
Wereld Wereld Kloof tussen DeSantis en Trump groeit: grootste geldschieter stelt ultimatum Eind vorig jaar was Ron DeSantis de presidentiële hoop van vele Republikeinen. De voorbije maanden werd hij hun wanhoop: misnoegde geldschieters, een duik in de peilingen, ontslagen om de financiële putten te dichten. Met personeelswissels en inhoudelijke bijsturingen wil DeSantis een ommekeer realiseren.
Wereld Wereld Probleem voor Biden: ‘jazzman’ Cornel West wordt presidentskandidaat voor Groenen De bekende linkse filosofie- en religieprofessor Cornel West (70) heeft aangekondigd dat hij namens de Groene Partij een gooi doet naar het VS-presidentschap. ‘Ik wil aan het hoofd van het Imperium komen om het te ontbinden’, liet hij weten. In 2020 voerde West campagne voor Bernie Sanders. Democraten vrezen dat de kandidatuur van West de Republikeinse presidentskandidaat kan helpen.
Wereld Wereld Donald Trump loog tegen zijn advocaten, verborg dozen, hield documenten bij in douche Ex-president Donald Trump hield welbewust vertrouwelijke documenten achter. Hij verplaatste ze, hield ze slordig bij in onder meer zijn balzaal waar evenementen werden gehouden. Hij loog tegen de autoriteiten en tegen zijn eigen advocaten, liet een medewerker dozen verplaatsen zodat bepaalde documenten niet gevonden zouden worden.
Wereld Wereld Durham-rapport: FBI ging zwaar in de fout tijdens onderzoek naar relatie Trump met Rusland Na vier jaar is special counsel John Durham klaar met zijn rapport naar het FBI-onderzoek over het ‘samenspannen’ van de Trumpcampagne met Rusland. De conclusies? De FBI negeerde koppig ontlastend bewijsmateriaal. Ook werd Hillary Clinton beter behandeld door de FBI dan Donald Trump. Wat in het rapport niet wordt verklaard: waarom was en bleef Donald Trump zo lief voor Rusland?
Psychologie Psychologie Paul Verhaeghe: 'Geen wonder dat het onbehagen zo groot geworden is. We zijn vervreemd van ons lijf, van onszelf, van de anderen' Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. Ondanks de welvaart op alle vlakken neemt de onrust in onze maatschappij toe. Paul Verhaeghe laat in zijn meest recente boek Onbehagen zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het imposter syndroom of de angst om uitgesloten te worden. Wij bieden u hier een fragment aan.
Gezondheid Gezondheid Wat is endometriose? 'Dat een aandoening zo veel vrouwen treft, maar zo onbekend blijft, is niet normaal' Endometriose treft ongeveer één op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd en een niet-gekwantificeerd aantal intersekse-, non-binaire en transpersonen. Patiëntenorganisaties spreken zelfs van 1 op 7, evenveel als diabetes.
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.