Politiek Politiek Tips voor de formateur (1): ‘Waarom moet de overheid de horeca fiscaal bevoordelen?’ De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met fiscaliteit?
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Belgische groei was vorig jaar driemaal hoger dan gemiddelde in eurozone, maar dat zegt weinig ‘Vorig jaar was de economische groei in ons land drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurozone’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Verkiezingstafel op 28 mei. Strikt genomen klopt dat: de groei voor België bedroeg 1,4 procent, die voor de hele eurozone 0,4 procent. Maar volgens economen is die vergelijking bij zulke lage percentages nietszeggend en zelfs misleidend. ‘Drie keer heel weinig blijft heel weinig.’
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
Opinie | Peter Mertens (PVDA) Opinie | Peter Mertens (PVDA) 'Miljonairstaks is essentieel om de schrijnende ongelijkheid aan te pakken' 'Natuurlijk is een miljonairstaks perfect mogelijk', schrijft Peter Mertens (PVDA). Hij gaat dieper in op de kritiek dat zo'n taks 'onwerkbaar' is.
Politiek Politiek PVDA pleit in programma voor miljonairstaks en afschaffing btw op voeding Eerlijke belastingen, koopkracht, een sociaal klimaatbeleid en de strijd tegen de graaicultuur. Dat zijn de vier prioritaire thema's van het verkiezingsprogramma dat PVDA zondag voorstelde tijdens een congres in Brussel. De partij scherpte haar voorstel voor een miljonairstaks aan en pleit voor een afschaffing van de btw op voeding en basisproducten.
Opinie | Dirk Holemans Opinie | Dirk Holemans 'Er is te veel voedsel, toch lijden er mensen honger' 'Het alternatieve landbouw- en voedselmodel bestaat, waarin de boer een waardig inkomen heeft, de natuur terug floreert en de burger gezond eet in een proper leefmilieu. Maar het behoeft de ondersteuning van vooruitziende politici, geïnteresseerde burgers en innovatieve sociale ondernemers', schrijven Dirk Holemans en Ingrid Pauwels. Dit weekend organiseren ze in Gent Kiemkracht, een festival voor agro-ecologie.
Opinie | Mieke Schauvliege Opinie | Mieke Schauvliege ‘Wat het Vlaams landbouwbeleid kan leren van Denemarken’ ‘Denemarken toont dat biologische landbouw de toekomst is voor onze landbouw en het toont vooral aan dat de Vlaamse Regering veel meer kan doen om die omslag mogelijk te maken’, schrijven Mieke Schauvliege en Meyrem Almaci naar aanleiding van de boerenprotesten.
België België Waarom het leven nog véél duurder is geworden dan u denkt Volgens de officiële cijfers werd het leven in vergelijking met een jaar geleden slechts 0,36 procent duurder. De realiteit is anders: het leven werd véél duurder. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de economie en uw portemonnee.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De inflatie is een raar beestje' De inflatie daalt mee met de energieprijzen, maar is nog lang niet weg.
Europa Europa 10 procent inflatie is pijnlijk, maar wat is dan wel het ideale cijfer? De inflatie blijft hoog en dus laait de discussie weer op: wat is het ideale inflatiecijfer? Het antwoord is belangrijk voor uw portemonnee.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u' De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u.
Opinie | Sacha Dierckx Opinie | Sacha Dierckx 'De Belgische indexering is een goedwerkend systeem' 'Heel wat argumenten tegen het Belgische indexsysteem zijn op meerdere vlakken twijfelachtig', schrijven Sacha Dierckx en Lars Vande Keybus van het ABVV. Ze reageren op het Knack-interview met professor Gert Peersman (UGent).
Magazine Magazine Waarom uw hogere loon u zuur kan opbreken Door het systeem van automatische loonindexering zien nogal wat werknemers hun loon deze maand fors toenemen. Maar de rekening volgt.
Financiën Financiën Gert Peersman (UGent): ‘Werknemers zullen de snel stijgende lonen jarenlang moeten uitzweten’ ‘De koopkracht met alle middelen op peil proberen te houden, komt neer op het rekken van de pijn’, zegt econoom Gert Peersman (Universiteit Gent).