Nieuws Nieuws Crisisoverleg in Nederlandse regering na opstappen staatssecretaris Er heerst een crisissfeer in de Nederlandse regering als gevolg van de aankondiging dat de Nederlandse staatssecretaris Nora Achahbar, van de centrumpartij NSC, zal opstappen. Als ook haar partij opstapt, heeft de regering geen meerderheid meer.
Opinie | Kemal Rijken Opinie | Kemal Rijken 'Wat Conner Rousseau (Vooruit) kan leren van Frans Timmermans (PvdA)' Politicoloog en auteur Kemal Rijken vergelijkt de positie van de socialistische partijen in Nederland en Vlaanderen na de verkiezingen van 9 juni. Hij denkt dat ze allebei lessen kunnen trekken uit de politieke situatie in Denemarken.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Hoe gaat de nieuwe Europese Commissie eruitzien? Een ingewikkeld spel begint' EU-correspondent René van Rijckevorsel (EW) over het ingewikkelde spel met Europarlement en Europese leiders dat moet leiden tot de nieuwe Europese Commissie.
Europa Europa Wat Ursula von der Leyen van Wilders’ overwinning kan leren In Nederland zijn de eerste, voorlopige resultaten van de Europese verkiezingen binnen. Daarmee is de perceptiestrijd over een rechtse golf in Europa begonnen.
Politiek Politiek Vandenbroucke: ‘Groen is blijkbaar totaal niet geïnteresseerd in de koopkracht van werkende mensen’ Met de PVDA ziet Frank Vandenbroucke geen samenwerking mogelijk, en ook voor Groen is de vicepremier van Vooruit erg kritisch. ‘Ik heb respect voor de analyses van politologen en journalisten, maar ik heb daar nu geen tijd voor.’
Europa Europa Geert Wilders krijgt het kabinet waar hij van droomde (maar wordt zelf geen premier) De winnaar van de Nederlandse verkiezingen is nu ook de grote winnaar van de regeringsvorming. Geert Wilders (PVV) krijgt het rechtse kabinet waarvan hij droomde. Al wordt een ander minister-president.
Europa Europa PVV, VVD, NSC en BBB stellen coalitieakkoord voor: 130 per uur op snelwegen en besparingen bij openbare omroep De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord - getiteld 'Hoop, lef en trots' - een "stabiel Nederland" te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er zijn geen 120.000 bomen gekapt om windmolens te kunnen plaatsen in een Duits bos Op sociale media en alternatieve nieuwssites circuleert de bewering dat er in een Duits bos 120.000 bomen gekapt zouden zijn om windmolens te plaatsen. Het is onduidelijk waar dat cijfer vandaan komt, maar geen enkele officiële bron vermeldt het. Volgens lokale ambtenaren is 120.000 'zeker verkeerd en volledig overdreven'. Voor het bouwproject is 0,15 procent van het bosareaal nodig.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Raar dat Mark Rutte zo "Nederlands-Engels" spreekt' Raar dat Mark Rutte, ondanks zijn ruime internationale ervaring, zo ‘Nederlands-Engels’ spreekt. Anderzijds: wie zijn talen al te perfect spreekt, kan elitair en pocherig overkomen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Formatie Nederland: hoe NSC van Pieter Omtzigt besloot om de stekker eruit te trekken De Nederlandse regeringsvorming onder leiding van formateur Ronald Plasterk is mislukt. NSC trok dinsdagavond de stekker uit de coalitiebesprekingen met PVV, VVD en BBB.
Wereld Wereld Nederlandse formatie hervat: dit zijn de valkuilen op weg naar een regering-Wilders 'Dit is het moment om de immigratie in te dammen én de PVV te temmen. Maar grote inhoudelijke verschillen zetten de formatie onder druk', schrijft Eric Vrijsen (EW) in een analyse over de Nederlandse regeringsvorming. 'De kernvraag: is de ‘nieuwe’ Geert Wilders wel te vertrouwen?''
Europa Europa ‘Frans Timmermans is meer verantwoordelijk voor de inflatie dan Vladimir Poetin’ Tijdens zijn voorzitterschap moet België niet alleen werken aan akkoorden tussen de lidstaten, maar ook aan compromissen met het Europees Parlement. Daar houden Johan Van Overtveldt (N-VA) en Kathleen Van Brempt (Vooruit) een oogje in het zeil.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Wilders en Dewinter, twee handen op één onderbuik' 'De onderstroom van misnoegdheid, onmacht en onbeantwoorde behoeften is stilaan een kolkende rivier geworden. Is het dan verwonderlijk dat de kiezers met gestrekt been en de voeten vooruit naar de stembus trekken?', schrijft Jean-Marie Dedecker over de parallellen tussen de verkiezingen in Nederland, en het verkiezingsjaar 2024 bij ons.
Politiek Politiek Fons Van Dyck over Nederland, Bart De Wever en Vooruit: 'Ik sluit een succesvolle terugkeer van Conner Rousseau niet uit' 'Het kleinste openingetje van de N-VA richting extreemrechtse regeringsdeelname kan fataal zijn', zegt communicatie-expert Fons Van Dyck.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Welke lessen kunnen we trekken uit de uitslag van de verkiezingen in Nederland?' Professor Herman Matthijs (VUB & UGent) analyseert de uitslag van de Nederlandse parlementsverkiezingen.
Europa Europa PVV grote winnaar, maar is kabinet-Wilders mogelijk? Eric Vrijsen van EW staat stil bij de eerste reacties na de parlementsverkiezingen in Nederland, en analyseert welke coalities mogelijk zijn.
Europa Europa Geert Wilders verbaast Nederland met 'monsterzege' De PVV van de extreemrechtse politicus Geert Wilders wordt met voorsprong de grootste partij van Nederland.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Verkiezingen Nederland: wat zeggen de belangrijkste politieke partijen over de begroting en fiscaliteit?' Nederland trekt op 22 november naar de stembus om de 150 leden te verkiezen die gaan zetelen in de Tweede Kamer. Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) overloopt de meest opvallende thema's in de campagne. Deze week focust hij op de meest in het oog springende plannen voor de begroting en de belastingen.
Politiek Politiek Demir: 'Horizon voor daling stikstof blijft op 2030' De horizon voor de daling van de stikstofuitstoot in Vlaanderen blijft op 2030. Dat zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Mieke Schauvliege (Groen). In Nederland laat Frans Timmermans 2030 los en dat inspireerde CD&V begin deze week om de vraag ook in Vlaanderen voor te leggen.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Wat kunnen de Vlaamse partijen leren van de verkiezingsprogramma's in Nederland?' Professor Herman Matthijs (VUB & UGent) staat stil bij de bestuurlijke vernieuwing die de Nederlandse partijen naar voor schuiven in de verkiezingsprogramma's.
Europa Europa Europees Parlement legt kandidaat-Eurocommissaris voor Klimaat Hoekstra op de rooster In het Europees Parlement wordt maandagavond kandidaat-Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra het vuur aan de schenen gelegd tijdens een drie uur durende hoorzitting. De 48-jarige Nederlandse christendemocraat zal er een kritische linkerzijde moeten overtuigen dat hij ondanks een verleden bij Shell een ambitieus klimaatbeleid wil voeren.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Nieuw-Zeelandse oud-premier Jacinda Ardern heeft niet opgeroepen tot censuur Volgens socialemediagebruikers en een alternatieve nieuwssite zou de Nieuw-Zeelandse oud-premier Jacinda Ardern in een speech gezegd hebben dat censuur noodzakelijk is om de vrijheid van meningsuiting te kunnen beschermen. Dat klopt niet. Ardern zegt dat ze de strijd tegen desinformatie wil opvoeren en dat ze daarvoor oplossingen ziet in diplomatie en dialoog. Over censuur spreekt ze niet.
Klimaat Klimaat ‘Wees eerlijk tegen boeren over de impact van natuurherstel’ Ruimte om te boeren, allemaal goed en wel. Maar wat als die ruimte beperkt is? Ecoloog Olivier Honnay (KU Leuven) wil dat we landbouwers opnieuw perspectief geven, ook al betalen we daar een hoge prijs voor.
Opinie | Geert Bourgeois (N-VA) Opinie | Geert Bourgeois (N-VA) 'Het is vijf voor twaalf voor de Europese competitiviteit' Aan de vooravond van het laatste politieke werkjaar van deze Commissie maken Europees parlementsleden Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt (N-VA) zich grote zorgen over de staat van de Europese competitiviteit, het gebrek aan inspiratie en vooral daadkracht van de Europese Commissie. 'Op deze manier dreigt de Unie zichzelf buitenspel te zetten op het toekomstige geopolitieke toneel. Onze toekomstige welvaart staat op de helling.'
Europa Europa Ex-medewerker van Shell kandidaat-opvolger Frans Timmermans: wat met de Green Deal? Frans Timmermans laat een grote Europese klimaaterfenis na, maar voor zijn vermoedelijk opvolgers Wopke Hoekstra en Maros Sefcovic wachten er nog een drukke tien maanden.
Wereld Wereld Frans Timmermans: 'Oekraïne moet zo snel mogelijk bij de EU komen’ 'Ik denk dat een succes maken van Oekraïne een van de weinige kansen is die we hebben om Rusland de andere kant op te duwen.' Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over Europa, Rusland, China, migratie en het klimaat.
Klimaat Klimaat Verjaardag overstromingsramp: EU voert herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers in De Europese Unie heeft 15 juli afgekondigd als een nieuwe jaarlijkse herdenkingsdag voor slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'In al die jaren hebben de andere partijen nooit een echte concurrent voor Mark Rutte kunnen klaarstomen' 'Nederland trekt vervroegd naar de stembus. De politieke partijen hebben wel nog ruim de tijd om zich voor te bereiden, want die Tweede Kamer-verkiezingen vinden pas plaats in november. Eenvoudig wordt de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zeker niet', voorspelt professor Herman Matthijs (VUB en UGent).
Europa Europa Politieke klap voor Weber, Timmermans verheugd: hoe moet het verder met de natuurherstelwet? Het Europees Parlement raakte het vandaag in Straatsburg eens over zijn onderhandelingspositie met betrekking tot de Europese natuurherstelwet. Vier vragen, vier antwoorden.
Europa Europa Europese Commissie wil soepele regels voor nieuwe genomische technieken De Europese Commissie heeft woensdag versoepelde regels bepleit voor gewassen die met nieuwe genomische technieken (NGT) gekweekt worden.
Europa Europa Waarom de 'ja, maar' van Demir België aan boord houdt bij omstreden Europese Natuurherstelwet De afgelopen dagen raakte de Vlaamse regering het niet eens over de omstreden Europese Natuurherstelwet. Om niet uit de Europese boot te vallen, moest België zich vandaag voorzichtig in bochten wringen. Met succes.
Natuur Natuur Europees commissaris Frans Timmermans: 'Radicaal-rechts zal hoe langer hoe meer de natuur viseren’
Europa Europa Is premier De Croo van mening veranderd over de Europese Natuurherstelwet? De groenen en de PS zijn niet te spreken over het feit dat premier Alexander De Croo zonder overleg vraagt om de Europese Natuurherstelwet te pauzeren. Met dat verzoek past De Croo zich aan een groeiende Europese consensus aan.