Opinie | Geert Schuermans Opinie | Geert Schuermans 'Veel achterblijvers zijn boos: hoe betrekken we hen weer bij de politiek?' 'Wat betekent de verkiezingsuitslag voor degenen wiens bestaan bedreigd wordt bij elke onverwachte vensterenveloppe in de brievenbus?', vraagt Geert Schuermans. Hij ziet twee pistes over hoe we het vertrouwen in de politiek kunnen herstellen bij zij die zich door het beleid te vaak in de steek gelaten voelen.
Opinie | Pascal Debruyne Opinie | Pascal Debruyne 'Dat er nu een coalitie zonder Vlaams Belang komt, zou geen opluchting mogen zijn' 'Het doodlopend straatje van het welvaartschauvinisme geeft extreemrechts wind in de zeilen', schrijven Pascal Debruyne, Dirk Geldof en Mieke Groeninck (Odisee Hogeschool).
Opinie | Dirk Geldof Opinie | Dirk Geldof 'Het antimigratiediscours van Vlaams Belang: normaliseren we een complottheorie?' 'De omvolkingsretoriek van extreemrechts is een gif dat zowel het samenleven bemoeilijkt als de ontwikkeling van Vlaanderen afremt', schrijft socioloog Dirk Geldof. 'En ondertussen lijken er amper nog politici te zijn die een meer realistisch en humaan beeld over migratie durven vertellen.'
Maatschappij Maatschappij Steeds meer Vlamingen met migratieachtergrond gaan in grensgemeenten en de rand wonen Vlaanderen en Brussel zijn de afgelopen dertig jaar veel diverser geworden. Alleen heeft die toenemende diversiteit zich vertaald in een ruimtelijke ongelijkheid en zijn Vlamingen met een migratieachtergrond meer naar grensgemeenten en de rand getrokken. Dat blijkt uit de Atlas Superdiversiteit Vlaanderen, een nieuw rapport dat de spreiding, schaal en evolutie van de diversiteit in Vlaanderen en Brussel in kaart bracht voor de afgelopen 30 jaar.