Psychologie Psychologie ‘Maak het bespreekbaar’: wat zegt u tegen uw kind dat bang is voor oorlog? We zijn bang. Met nachtmerrieachtige nieuwskoppen en Poetin en Trump als dreigende monsters onder het bed is het als volwassene al moeilijk om rustig te blijven, laat staan voor een kind. Wat kunt u tegen uw kind zeggen als het bang is voor de oorlog? ‘Vraag je kind wat het voorbij ziet komen en wat het daarvan vindt. Maak het bespreekbaar’, zegt Bram Vervliet (KU Leuven).
Opinie | Wietse Wiels Opinie | Wietse Wiels 'Door een overdreven focus op preventie worden al bij al gezonde mensen geklasseerd als (potentieel) ziek' 'Reginald Deschepper betreurt dat levensstijlgeneeskunde niet altijd even ernstig wordt genomen. Om daar iets aan te veranderen moet hij dezelfde wetenschappelijke regels als alle andere therapieën respecteren. En het verschil tussen milde of asymptomatische aandoeningen en ernstige ziektes duidelijker aflijnen', schrijft Wietse Wiels van Skepp. 'Anders dreigen goed voornemens al gauw in belerende vingertjes te veranderen. Preventie? Ja! Simplismen? Nee.'
Opinie | Athena Beckers Opinie | Athena Beckers 'De woorden van Dirk De Wachter over Speedboot TINA zijn tien jaar later actueler dan ooit' ''Speedboot TINA: There Is No Alternative': meer dan tien jaar geleden gebruikte psychiater Dirk de Wachter deze metafoor om de tijdsgeest van onze maatschappij te beschrijven', schrijft Athena Beckers over de analogie tussen zorgverleners en reddingsbootjes uit het boek 'Borderline times'. 'Wie hoop koesterde dat de stuurlui ondertussen begrepen zouden hebben dat de boot veel te snel gaat, dat mensen en masse overboord vallen en dat dit zo niet verder kan, is er aan voor de moeite.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Hoe bewaken we onze mentale gezondheid in tijden van polycrisis?' De klimaatcrisis, oorlog in Europa, covid, de energiecrisis,... Hoe blijven we mentaal veerkrachtig in deze instabiele wereld?
Psychologie Psychologie Paul Verhaeghe: 'Geen wonder dat het onbehagen zo groot geworden is. We zijn vervreemd van ons lijf, van onszelf, van de anderen' Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. Ondanks de welvaart op alle vlakken neemt de onrust in onze maatschappij toe. Paul Verhaeghe laat in zijn meest recente boek Onbehagen zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het imposter syndroom of de angst om uitgesloten te worden. Wij bieden u hier een fragment aan.