Wereld Wereld Democraten vechten een robbertje uit rond verlies: ‘Houd op met kakken op de Harris-campagne’ Was het beter gegaan met Joe Biden als kandidaat? Had Biden eerder moeten opstappen? Gooide de Harriscampagne 1 miljard dollar weg?
Wereld Wereld ‘Puerto Rico is afval en migranten eten huisdieren’: waarom kiezen minderheden toch voor Trump? Zijn overtuigende overwinning heeft Donald Trump deels te danken aan zijn nieuwe achterban van zwarte en latinokiezers. De natuurwet dat Amerikaanse minderheidsgroepen vanzelf voor de Democraten stemmen, lijkt steeds minder steek te houden.
Wereld Wereld Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024: Resultaten in North Carolina North Carolina, bekend als ‘The Tar Heel State’, was opnieuw een cruciale staat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Als swingstaat was het resultaat in Nort Carolina erg belangrijk. Trump won er met een klein verschil. Hier volgen de laatste updates van de verkiezingsresultaten in deze staat.
Wereld Wereld Bepaalde genderkloof uitslag verkiezingen? 'Echte mannen stemmen Trump' Met een ongezien misogyne campagne heeft Donald Trump expliciet op de mannelijke stem gejaagd. Maar dat de Republikeinen hun kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen graag zo mannelijk mogelijk in de markt zetten, is van alle tijden.
Wereld Wereld Barack en Michelle Obama, de echte sterren van de Democraten in deze verkiezingscampagne Niemand weet zijn publiek zo te boeien als voormalig president Barack Obama. Maar zijn optreden kan ook de zwakke punten in de verkiezingscampagne van Kamala Harris aan het licht brengen.
Wereld Wereld Campagne van Kamala Harris is ongerust: peilingen en optredens stellen teleur Een licht dalende trend in de peilingen. Een blunder in een interview. De campagne van Kamala Harris maakt duidelijk dat er problemen zijn. Tactiek of realiteit?
Wereld Wereld Van de achterkamer naar de draaideur: hoe gaat lobbyen in zijn werk in de VS? Lobbyen maakte steeds deel uit van de Amerikaanse politiek. Dat was een bewuste beslissing die de Founding Fathers al namen. Toch maakte lobbywerk een grote evolutie door en nam het belang ervan de laatste decennia sterk toe.
Wereld Wereld Attack ads: de schokkendste verwijten tijdens Amerikaanse verkiezingscampagnes In de campagne van 1828 kreeg John Quincy Adams het verwijt een pooier te zijn en noemden partijgebonden kranten zijn tegenstander te dom voor het presidentsambt. In de presidentiële campagne is vaak geen sneer te agressief, geen verwijt te platvloers en blijft geen lijk in de kast.
Wereld Wereld ‘Ik ben een zwarte NAZI’: hoe een Republikeinse kandidaat-gouverneur de campagne van Donald Trump verstoort Mark Robinson (56) omschreef zichzelf op de pornosite Nude Africa als een zwarte nazi. Hij pleitte er voor de herinvoering van slavernij en fantaseerde erover zelf enkele slaven te kopen. Hij kreeg een kick van transgender seks. De onthullingen zijn erg gênant voor een extreme moraalridder die een gooi doet naar het gouverneurschap van de staat North Carolina.
Wereld Wereld Blank, getrouwd en protestant... zo zien Amerikaanse kiezers hun president het liefst Amerikaanse presidenten zien er doorheen de geschiedenis opvallend gelijk uit. Wat is het beste profiel om het tot het hoogste ambt te schoppen?
Wereld Wereld Belofte maakt schuld: Amerikaanse verkiezingsbeloftes doorheen de tijd Verkiezingsbeloftes: in het heetst van de strijd pakt elke ambitieuze presidentskandidaat er graag mee uit. De inzet is de stem van de kiezer, de haalbaarheid van die beloftes een zorg voor later.
Factcheck Factcheck Factcheck: meer dan 97 procent van de klimaatwetenschappers gelooft dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering Op sociale media trekken mensen de veel aangehaalde stelling '97 procent van de wetenschappers gelooft dat klimaatverandering de schuld is van de mens' in vraag. Toen voormalig Amerikaans president Obama de stelling tweette in 2013 was het moeilijk hard te maken dat 97 procent van álle wetenschappers dit geloofde. Maar onderzoek naar recentere klimaatstudies schat de consensus hoger in dan 97 procent.
Wereld Wereld Kamala Harris op de Democratische Conventie: abortus, sociale maatregelen en een fors grensbeleid In haar slottoespraak tot de Democratische Conventie legde presidentskandidaat Kamala Harris in grote lijnen haar plannen voor. Opmerkelijk: ze zal het behoorlijk conservatieve migratiecompromis uitvoeren dat eerder dit jaar in het Congres werd uitgewerkt, en dat door Donald Trump werd tegengehouden.
Wereld Wereld Amerikaanse presidentsverkiezingen: Obama's roepen op tot actie Barack en Michelle Obama hebben op de Democratische partijbijeenkomst opgeroepen tot actie. 'Doe iets!' liet Michelle het publiek scanderen. 'Het wordt nog een spannende race in een verdeeld land', zei haar man.
Wereld Wereld Joe Biden stopt presidentscampagne, steun voor Kamala Harris groeit In een brief kondigt VS-president Joe Biden aan dat hij zijn presidentscampagne stopt. En dus niet langer een tweede ambtstermijn nastreeft. Hij ondersteunt vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger. Harris verklaarde dat ze de nominatie 'zal verdienen en zal winnen'.
Wereld Wereld Oud-presidenten VS veroordelen aanval op Trump, Europese leiders geschokt De voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton veroordelen de aanval waarbij Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. Ook namens hun echtgenotes wensen ze de presidentskandidaat sterkte toe. "Er is absoluut geen plek voor politiek geweld in onze democratie", zegt Obama op het sociale medium X. De voormalig president zegt …
Wereld Wereld Biden houdt zich staande tijdens persconferentie: geeft dat hem enig respijt? Ze begon niet goed, maar uiteindelijk kon de persconferentie van de Amerikaanse Joe Biden ermee door. Volstaat dat om de steeds luidere roep om een andere presidentskandidaat in zijn Democratische Partij te stoppen, of zelfs maar te dempen? Biden zelf leek een opening te laten voor een andere kandidaat, hoewel hij ook benadrukte dat hij zichzelf als ‘de meest gekwalificeerde presidentskandidaat’ beschouwt.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Ook in Israël groeit het gevoel dat Benjamin Netanyahu de oorlog langer rekt dan nodig is' In Israël zelf groeit nu ook onder generaals ongenoegen over de aanpak van de oorlog.
Wereld Wereld Eerste presidentsdebat: houdt Biden zich staande? welke Trump daagt op? Het debat is recordvroeg, gaat vannacht om 3 uur Belgische tijd in Atlanta van start zonder publiek, en wil zich houden aan strenge regels. De voorafgaande psychologische oorlog was pittig, zij het onbeslist. Wat wordt het met het debat zelf?
Wereld Wereld Groot geldgebrek? Donald Trump verkoopt voortaan bijbels In de Goede Week en de aanloop naar Pasen lanceerde Donald Trump een verrassende marketingcampagne. Hij verkoopt voortaan bijbels, tegen 59,99 dollar per stuk, plus taks en verzendingskosten.
Wereld Wereld Flaters van Biden en Trump op een rijtje: van het aantal kleinkinderen tot president Argentinië Wekenlang ging het in VS-media uitvoerig over de verminderde verstandelijke vermogens van de twee presidentskandidaten, die welhaast zeker de nominatie van hun partij binnenhalen: Donald Trump en Joe Biden. Vooral voor Biden groeien de twijfels bij kiezers, al vinden niet alle specialisten dat terecht.
België België Auteur Sibo Kanobana: 'Omvolking? Ik zie het probleem niet’ ‘Wie ben ik om te zeggen dat mensen zichzelf niet meer blank mogen noemen’, vraagt Sibo Kanobana. De Congolees-Belgisch auteur en opiniemaker ziet in zulke discussies over woorden vooral afleidingen van de fundamentelere problemen met ras, diversiteit en ongelijkheid. Kanobana geeft les aan de Open Universiteit in Nederland, en doctoreerde in de sociolinguïstiek. Hij weet …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Raar dat Mark Rutte zo "Nederlands-Engels" spreekt' Raar dat Mark Rutte, ondanks zijn ruime internationale ervaring, zo ‘Nederlands-Engels’ spreekt. Anderzijds: wie zijn talen al te perfect spreekt, kan elitair en pocherig overkomen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Waarom Super Tuesday interessant kan worden, ook al is het resultaat voorspelbaar Dinsdag wordt in de VS Super Tuesday gehouden, de dag waarop de voorverkiezingen in een definitieve plooi horen te vallen. Dit jaar ligt de uitslag nog voor Super Tuesday zo goed als vast. Maar het kan toch een interessante dinsdag worden. De gedoodverfde winnaars, Donald Trump en Joe Biden, stoten ook kiezers af, en tonen zwakte.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Donald Trump zegt in deze speech niet dat aanslagen de van 9/11 ‘geen terreurdaad’ waren Op sociale media circuleert een fragment van een speech van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Volgens de verspreiders van het videofragment zou Trump zeggen dat de aanslagen op 11 september 2001 'geen terreurdaad' waren en 'uitgevoerd werden door de Verenigde Staten'. Dat klopt niet. In de beelden zegt Trump alleen dat er tijdens zijn presidentschap geen aanslagen waren zoals die op 9/11.
Wereld Wereld 'De meest betrouwbare stem in fake news' keert terug: kan Jon Stewart opnieuw politiek relevant worden? Tot 2015 was komiek Jon Stewart met zijn Daily Show dé nieuwsbron voor VS-jongeren. Negen jaar nadat hij opstapte, keert hij terug, zij het alleen op maandag, en slechts tot de VS-presidentsverkiezingen in november. Kan hij opnieuw politieke invloed uitoefenen? Of is de mediawereld te veel veranderd, en Trump te uitzinnig om te persifleren?
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'De mislukte gooi naar de macht van Sigrid Kaag doet denken aan de opkomst en ondergang van Hillary Clinton' 'Sigrid Kaags periode in Nederland is een weinig geslaagd intermezzo in een verder glansrijke internationale carrière', schrijft Robbert de Witt.
Maatschappij Maatschappij Televisienieuws focust op criminaliteit, sociale zaken en politiek: media-aandacht wordt sterk bepaald door politieke macht Het Vlaamse televisienieuws op VRT en VTM focust vooral op de thema's criminaliteit, sociale zaken en politiek. Beide nieuwsuitzendingen zouden ook erg gelijkaardig zijn en ze reageren op dezelfde gebeurtenissen. Dat blijkt uit een studie van twintig jaar televisienieuws, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen.
Wereld Wereld De paradox van Joe Biden: zijn partij wint, hij verliest Het was me de week wel voor de Democratische president Joe Biden. Achtereenvolgens kreeg hij te verwerken: lamentabele peilingen, uitmuntende kiesresultaten en zorgwekkende tegenkandidaten.
Wereld Wereld Israël-Palestina: is een tweestatenoplossing mogelijk na de oorlog in Gaza? 'Als deze crisis voorbij is, moeten we naar de toekomst kijken. Naar onze mening is dat een tweestatenoplossing', zei de Amerikaanse president Joe Biden over de oorlog in Gaza, die nu meer dan een maand aan de gang is. De Britse premier Rishi Sunak heeft soortgelijke opmerkingen gemaakt, net als de Franse president Emmanuel Macron. Maar hoe realistisch is dat idee?
Europa Europa Franse ex-president François Hollande: ‘Het is mogelijk dat Marine Le Pen president wordt’ De sociaaldemocraat François Hollande, van 2012 tot 2017 president van Frankrijk, was dinsdag in Brussel. Hij blikte er niet alleen terug op zijn bewogen presidentschap, maar liet ook zijn licht schijnen over de politieke situatie in zijn land. En over de oorlog in Gaza, natuurlijk. ‘Israël gaat echt tot aan de rand. Dit kan niet blijven duren. En zeker niet langer dan eind november.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Klimaatauteur Kim Stanley Robinson: ‘We kunnen nog altijd in het bestcasescenario belanden’ Volgens de Amerikaanse auteur Kim Stanley Robinson leven we in de ‘Trembling Twenties’, de paniekjaren. ‘We moeten een koolstofvrije economie optuigen, anders vernietigen we de biosfeer en stort de beschaving in elkaar. Natuurlijk veroorzaakt dat verwarring.’
Wereld Wereld Voorpublicatie: Koninklijke panda-diplomatie, van Copenhagen Zoo tot Pairi Daiza Voor de coronarcrisis gold China als ‘de kip met de gouden eieren’ waarin westerse landen zeer graag wilden investeren. Zo ook Europese monarchieën, die hun vorsten enthousiast inzetten om zaken gedaan te krijgen in Peking. In zijn boek ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’ vertelt Kemal Rijken onder meer over koninklijke China-reizen en de ratrace om lease-panda’s.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Wat de kwestie-Hunter Biden zegt over het vuile politieke spel in Amerika' Ongeacht de uitkomst is de zaak-Hunter Biden en het impeachment-onderzoek tegen zijn vader Joe zorgwekkend, schrijft Robbert de Witt. De cruciale verkiezingsstrijd van het komende jaar wordt ontsierd door allerlei rechtszaken.
Wereld Wereld Speaker Amerikaans Huis van Afgevaardigden wil onderzoek om Biden af te zetten Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil een onderzoek om Democratisch president Joe Biden uit zijn ambt te ontzetten. Volgens McCarthy heeft Biden tegen het Amerikaanse volk "gelogen" over de schimmige zakendeals van zijn zoon Hunter Biden in het buitenland.
Wereld Wereld Desastreuze peiling voor Joe Biden: kiezers vinden hem onethisch, te oud, slecht voor de economie Een peiling die nieuwszender CNN donderdag publiceerde, is vernietigend voor VS-president Joe Biden. 67 procent van Democraten wil hem niet opnieuw als presidentskandidaat. En 61 procent van de kiezers vindt dat pa Biden illegale of onethische ingrepen deed ten voordele van zoon Hunter.
Wereld Wereld Hoe zijn mugshot aansluit bij het merk Trump: ‘Onoverwinnelijk' en ‘Nu te koop’ Zijn mugshot, vastgelegd tijdens zijn kortstondige arrestatie in de gevangenis van Fulton County, Atlanta, werd meteen ‘iconisch’. Van alle foto’s van Donald Trump wordt dit de foto voor de geschiedenisboeken, zei een commentator. Binnen minuten begon de Trumpcampagne de foto te gelde te maken.
Wereld Wereld Zaak-Hunter Biden: president Joe zal zoonlief niet langer kunnen beschermen De zaak-Hunter Biden is in een stroomversnelling terechtgekomen. Zijn schikking met de procureur werd door de rechter tegengehouden, de procureur kreeg sindsdien extra macht als ‘speciaal aanklager’ en de topadvocaat van Hunter heeft zijn ontslag ingediend. Slotsom: Hunter Biden zal hoog op de agenda staan tijdens de presidentsverkiezingen van 2024. En de vaderliefde van president Joe volstaat niet langer om de uitschuivers van de zoon toe te dekken.
Europa Europa Overlijden Berlusconi: ‘Hij heeft het belangenconflict in Italië tot norm verheven’ ‘Veel Italianen waren gefascineerd door de rijkdom van selfmade man Silvio Berlusconi’, zegt de Italiaanse journalist Beda Romano (Il Sole/24 ore), over de decennialange populariteit van Il Cavaliere.
Wereld Wereld Durham-rapport: FBI ging zwaar in de fout tijdens onderzoek naar relatie Trump met Rusland Na vier jaar is special counsel John Durham klaar met zijn rapport naar het FBI-onderzoek over het ‘samenspannen’ van de Trumpcampagne met Rusland. De conclusies? De FBI negeerde koppig ontlastend bewijsmateriaal. Ook werd Hillary Clinton beter behandeld door de FBI dan Donald Trump. Wat in het rapport niet wordt verklaard: waarom was en bleef Donald Trump zo lief voor Rusland?
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘Wanneer hebt u voor het laatst als Frank Vandenbroucke met papiersnippers naar uw collega’s gegooid?' Wanneer hebt u voor het laatst met papiersnippers naar uw collega’s gegooid?
Wereld Wereld 20 jaar na de VS-invasie van Irak: wat Poetin leerde en Biden vergat Vandaag 20 jaar geleden, op 20 maart 2003, stuurde VS-president George W. Bush naar schatting 130.000 troepen naar Irak met als doel het regime van Saddam Hoessein omver te werpen. De argumentatie voor die inval bleek fout – gelogen volgens velen. De gevolgen waren voorspeld catastrofaal. Heeft de invasie de wereld wijzer gemaakt?
Wereld Wereld Republikeinen in danse macabre met president Biden rond schuldenplafond Donderdag braken de VS door hun wettelijk vastgelegd schuldenplafond. Dat brengt niet meteen een crisis op gang. Maar als het Congres de verhoging van het schuldenplafond tegen de zomer niet goedkeurt, wordt het land een wanbetaler en dreigt een wereldwijde catastrofe. Zowel Republikeinen als Democraten proberen de situatie in hun voordeel uit te buiten.
Wetenschap Wetenschap Filosofe Katrien Devolder: ‘Varkens inzetten voor orgaanproductie is minder stuitend dan voor vleesproductie’
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.
Politiek Politiek Van 'Quicky' tot topminister: de flexibele politieke loopbaan van Vincent Van Quickenborne Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Pensioenen.