Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'America First-beleid van Trump dwingt ons in Europa om eindelijk keuzes te maken en hervormingen door te voeren' Europa en België hebben verzuimd om belangrijke keuzes te maken. Aan dat uitstelgedrag lijkt nu een eind te komen, want na de verkiezing van Trump is het van moetens.
Europa Europa Multimiljonair, zijn eigen grootste vijand en favoriet-bondskanselier: wie is Friedrich Merz? Nu Duitsland afstevent op nieuwe verkiezingen is CDU-voorzitter en -lijsttrekker Friedrich Merz de grote favoriet om Olaf Scholz op te volgen als bondskanselier. Als hij zichzelf onder controle houdt.
Europa Europa Milieuorganisaties slepen Duitse overheid voor de rechter wegens gebrekkig klimaatbeleid Milieuorganisaties Greenpeace en Germanwatch slepen, met behulp van 54.000 handtekeningen van Duitse burgers, de Duitse overheid opnieuw voor de rechter. De organisaties zijn met name niet te spreken over de aangepaste klimaatwetgeving en hebben daarom een nieuwe rechtszaak opgestart voor het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.
Europa Europa ‘Machtigste vrouw ter wereld’: volgt Ursula von der Leyen zichzelf op? Donderdag beslist het Europees Parlement of Ursula von der Leyen vijf jaar langer voorzitter van de Europese Commissie kan blijven. Knack trok naar Straatsburg om poolshoogte te nemen.
Wereld Wereld Flaters van Biden en Trump op een rijtje: van het aantal kleinkinderen tot president Argentinië Wekenlang ging het in VS-media uitvoerig over de verminderde verstandelijke vermogens van de twee presidentskandidaten, die welhaast zeker de nominatie van hun partij binnenhalen: Donald Trump en Joe Biden. Vooral voor Biden groeien de twijfels bij kiezers, al vinden niet alle specialisten dat terecht.
Wereld Wereld Na het overlijden van Aleksej Navalny: het einde van het alternatief Met Aleksej Navalny sterft opnieuw een sprankeltje hoop dat Rusland ooit een normaal land kan worden.
Europa Europa Betoging tegen extreemrechts in München kan niet doorgaan wegens te grote opkomst Een betoging tegen extreemrechts in het Duitse München, waar zondag minstens 80.000 mensen aan zouden deelnemen, kan wegens veiligheidsoverwegingen niet doorgaan. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagnamiddag aan het Duitse persagentschap dpa. Er is te veel volk opgedaagd en de politie kan de veiligheid van de betogers niet verzekeren.
Opinie | Alain Van Hiel Opinie | Alain Van Hiel 'Gevaren van identiteitspolitiek: dubbele vervreemding en verdere maatschappelijke fragmentatie' 'Het is perfect voorspelbaar dat de komende jaren teleurgestelde politici zullen klagen dat identiteitspolitiek ‘niet werkt’', vreest sociaal psycholoog Alain Van Hiel. 'Kunnen we lessen trekken uit het verleden?'
Klimaat Klimaat Klimaatspecialist Schellnhuber: ‘“Geen paniek!” heeft al vaker geleid tot de ondergang van hele beschavingen’ Klimaatwetenschapper Hans Joachim Schellnhuber deelt het klimaatoptimisme van sommige collega's niet. ‘In veertig jaar klimaatonderzoek heb ik nog nooit zulke anomalieën gezien.’
Politiek Politiek Alexander De Croo (Open VLD): ‘Het is niet met wat make-up dat het Vlaams Belang zijn lelijke smoel aantrekkelijk kan maken’
Klimaat Klimaat David Van Reybrouck over de Klimaatzaak (week 1): 'Acht dagen om de toekomst te redden' Tot en met 6 oktober zal auteur David Van Reybrouck de zittingen van het hof van beroep over de Klimaatzaak volgen voor Knack. Gedurende vier zaterdagen brengt hij er verslag over uit. Het doel van de rechtszaak: 'Hoe houden we het hier nog een beetje leefbaar de komende decennia?'
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 3): Elio Di Rupo, de meest onderschatte premier ooit Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Wereld Wereld Wie is Sergej Sjojgoe, de ultieme overlever in de Russische politiek? Ondanks het rampzalige verloop van de oorlog en de onvrede in militaire kringen blijft de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe voorlopig in het zadel. Portret van de politieke ontsnappingskunstenaar die de sok in het Russische leger invoerde.
Europa Europa Portret van Silvio Berlusconi: 'Hij was de grootste versierder van Italië' Hoe werd een cruisezanger een van de rijkste mannen ter wereld en de langstzittende premier van het naoorlogse Italië? Volgens het Britse zakenblad The Economist begon het allemaal met genitaliën van vrouwen uit de Kaukasus.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Prachtig, hoe Duits minister Baerbock autocraten haar ongezouten mening geeft' Terwijl kanselier Scholz treuzelt en alles bij het oude lijkt te willen houden, spreekt Annalena Baerbock klare taal. Heel verfrissend, en je zou elk Europees land zo’n minister van Buitenlandse Zaken gunnen, schrijft Robbert de Witt.
Europa Europa Duitsland stapt vandaag uit het nucleair tijdperk Vandaag 15 april is een historische dag voor Duitsland. Om middernacht komt er dan na ruim zestig jaar een einde aan het nucleair tijdperk en worden de laatste drie kernreactoren stilgelegd: Isar 2 in Beieren, Emsland in Nedersaksen en Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg. De stap blijft omstreden.
Wereld Wereld Al 10 miljoen Oekraïners staken Poolse grens over: ‘Deze migratie heeft economisch potentieel’ Een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn tien miljoen vluchtelingen de Poolse grens overgestoken. Dat is een kwart van de Oekraïense bevolking. ‘Dit is een ongeziene vluchtelingencrisis met economisch potentieel’, vindt Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Center for Migration Research aan de universiteit van Warschau.
Europa Europa Zelensky, een jaar na de invasie: ‘Poetin is een draak die voedsel nodig heeft’ Bijna een jaar geleden viel Rusland Oekraïne aan: president Volodymyr Zelensky spreekt over de angst voor zijn leven, de harde strijd om zware wapens te krijgen en het belang van steun voor de vrede in heel Europa.
Wereld Wereld 'Het was juist om tot op de laatste seconde met Rusland te proberen praten' Na drie oorlogen in korte tijd ondertekenden Frankrijk en Duitsland 60 jaar geleden het Frans-Duitse vriendschapsverdrag. Een gesprek met de ambassadeurs van beide landen in België.
Europa Europa Manfred Weber en Giorgia Meloni richten Europese pijlen op links: 'Een strijd die enkel zal toenemen’ Met het oog op de Europese verkiezingen van 2024 neemt de rivaliteit tussen de christen- en sociaaldemocraten toe. De controversiële Italiaans premier Giorgia Meloni moet centrumrechts daarbij helpen.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Is Olaf Scholz straks de nuttige idioot van Xi?' Robbert De Witt staat stil bij het geplande bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan China. 'In Duitsland wint de koopman het blijkbaar nog altijd van de dominee. Alsof er het afgelopen jaar niets is gebeurd.'
Nieuws Nieuws De groene minister en de Voka-baas: 'De tijd van halfslachtigheid is voorbij' Wat krijg je als je de baas van de werkgeversorganisatie Voka, Wouter De Geest, tegenover een groene energieminister, Tinne Van der Straeten, zet? Wat op papier de affiche voor een boksmatch lijkt, werd in werkelijkheid een verrassend begripvol gesprek.
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.