Jan Stel
Na de overwinning van de Klima-Seniorinnen: ‘Dit is een wake-upcall voor Zuhal Demir’
Op 9 april haalden de Zwitserse KlimaSeniorinnen na acht jaar strijd hun gelijk bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Grootouders voor het Klimaat reageert tevreden: ‘Je kunt ouderen, ruim 21 procent van de kiezers, die zich zorgen maken over de toekomst van hun kleinkinderen niet ongestraft wegcijferen.’
Maar liefst 16 van de 17 rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), onder wie ook de voorzitter, zijn van mening dat overheidsbescherming van burgers en kiezers tegen de door menselijke activiteiten veroorzaakte klimaatverandering, een mensenrecht is.
Dat is een krachtig signaal naar de vele treuzelende overheden die de verplichtingen van het Parijs Akkoord onvoldoende nakomen. Daarmee houden ze de dringend noodzakelijke duurzaamheidstransitie tegen. En dat kost elke dag vele mensenlevens.
Baanbrekend
Sinds de baanbrekende en trendsettende rechtszaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat, loopt het aantal zaken tegen de overheid en het vervuilende bedrijfsleven alleen maar op. Dat is een van de zegeningen van onze democratie.
Op 8 april waren er volgens het Sabin Center for Climate Change Law van de Columbia University in New York wereldwijd 3198 rechtszaken over klimaat en milieu. Slechts 30 procent daarvan vindt plaats buiten de VS en ruwweg driekwart is gericht tegen de overheid. Door de uitspaken van het EHRM zijn dat er nu drie minder.
De KlimaSeniorinnen hebben met hun overwinning weer eens aangetoond dat je ouderen, ruim 21 procent van de kiezers, niet ongestraft kunt wegcijferen. Grootouders maken zich overal zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen.
De erkenning van klimaatbescherming als mensenrecht is een opsteker in de strijd tegen het gebrek aan Vlaams klimaatbeleid.
En dus gaan Grootouders voor het Klimaat de straat op om te protesteren en te demonstreren. Ze hebben lak aan de vaak rechtse klimaatontkenners. Ze vechten voor een rechtvaardige en duurzame toekomst. Ze willen af van de gigantische subsidies voor de olie- en gassector. Ze willen dat de overheid haar werk doet en resoluut kiest voor verandering. Ze willen dat de macht van de multinationals wordt gebroken.
En in Vlaanderen?
De Vlaamse Grootouders voor het Klimaat vormen een bloeiende en snelgroeiende organisatie, die aan de wieg stond van de European Grandparents for Climat, waartoe ook de KlimaSeniorinnen behoren. De erkenning van klimaatbescherming als mensenrecht is voor ons een opsteker in de strijd tegen het gebrek aan Vlaams klimaatbeleid.
De uitspraak van het EHRM is een gigantische wake-upcall voor politici zoals minister Zuhal Demir (N-VA), die hun verantwoordelijkheid tegenover hun burgers ontlopen. De molens van het gerecht malen langzaam. Maar we zien nu dat de gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens slecht kan uitpakken voor overheden met een allerbelabberdst klimaatbeleid.
De beste kans voor verontruste grootouders – en andere burgers – komt er binnenkort aan. Stem tijdens de Europese verkiezingen voor de toekomst van de kinderen van onze kleinkinderen. Want het is Europa die de duurzaamheidstransitie vorm geeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier