Herman Matthijs (UGent, VUB)

‘De slag om het Witte Huis zal gestreden worden in het gebied van de Grote Meren’ 

In de VS beslissen de kiesmannen van de staten de slag om het Witte Huis. Nationale peilingen zijn daardoor niet relevant, wel peilingen per staat en zeker in de staten waar Kamala Harris en Donald Trump in een nek- aan-nekrace met elkaar wedijveren. Wat vertellen de peilingen in de zogenaamde swing states nu?

Als gevolg van een confederaal politiek compromis in 1789 wordt de Amerikaanse president niet rechtstreeks verkozen door de kiezers, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk het geval is. De staten van de VS wilden een rol spelen in de verkiezingen en dat kregen ze via het systeem met de kiesmannen. 

Elke staat heeft evenveel kiesmannen als de optelsom van hun senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden. Florida bijvoorbeeld heeft twee senatoren en achtentwintig Huisleden, wat overeenstemt met dertig kiesmannen. Hawaï heeft twee senatoren en twee Huisleden en bijgevolg vier kiesmannen. Als enige niet statelijk gebied krijgt Washington DC dtie kiesmannen. In totaal bestaat het college der kiesmannen uit 538 leden en de winnaar dient er minstens 270 te behalen. 

Peilingen  

We bevinden ons op zowat honderd dagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die plaatsvinden op dinsdag 5 november 2024. Wat is de huidige stand van zaken in de verdeling der kiesmannen op basis van de laatste statelijke peilingen? De statistische afwijking in die peilingen bedraagt doorgaans 3 procent, met als gevolg dat we in dit artikel een staat toewijzen aan Kamala Harris of Donald Trump als die meer dan die 3 procent voorligt in een staat.   

Voor de staten Michigan, Minnesota, Pennsylvania en Wisconsin werd gebruikgemaakt van de ‘FOX’-peilingen van 27 juli. 

Situatie Trump 

De Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis, Donald Trump, is vrijwel zeker van: 

  • 24 staten die hij de vorige keer won, goed voor 219 kiesmannen. 
  • In de (vorige keer Democratische) staat Georgia krijgt Trump volgens de peilingen nu 47 procent en Harris 42 procent van de stemmen. Georgia levert 16 kiesmannen. 
  • In Pennsylvania zou Trump nu 46 procent behalen, tegen 42 procent voor Harris. Pennsylvania heeft 19 kiesmannen. 

Dat brengt het totaal voor Donald Trump op 235 kiesmannen in 25 staten. 

Situatie Harris 

De Democratische kandidate voor het presidentschap is zeker van: 

  • 19 staten en Washington DC, die ook in 2020 werden gewonnen door Biden. Dat levert 226 kiesmannen op.  

Too close to call 

Zoals reeds gezegd, verschuift Georgia volgens de huidige peilingen van de Democraten naar de Republikeinen. Daarnaast zijn er nog zes staten waar het verschil in de peilingen nu 3 procent of minder bedraagt. Die zijn samen goed voor 77 kiesmannen.  

Het gaat om de staat North Carolina (16 kiesmannen en in 2020 Republikeins) met volgens de huidige peilingen 46 procent voor Trump, tegen 43 procent voor Harris. 

Dan zijn er liefst vijf staten die in 2020 Democratisch stemden, maar waar Kamala Harris in de problemen zit: 

  • In Arizona (11 kiesmannen) behaalt Harris nu 42 procent, Trump 45 procent.  
  • In Michigan (15 kiesmannen) scoort Harris 43 procent, Trump 45 procent. 
  • In Nevada (6 kiesmannen) zou Harris 43 procent behalen, Trump 45 procent. 
  • In Pennsylvania (19 kiesmannen) behaalt Harris 49 procent en Trump eveneens 49 procent.   
  • In Wisconsin (10 kiesmannen) krijgt Harris 46 procent en Trump ook 46 procent. 

Conclusie 

De slag om het Witte Huis zal gestreden worden in het gebied van de oude industriële Grote Meren, zoals Wisconsin en Michigan en in de ‘far west’ met Arizona en Nevada. Op zowat honderd dagen voor de verkiezingen staat Trump  het dichtst bij de magische grens van de 270 kiesmannen, maar het verschil met Harris is niet groot en de vicepresident heeft afgelopen week een deel van de achterstand goed gemaakt . Honderd dagen zijn in de politiek echter een intergalactische periode, ook in de VS.    

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content