Gezondheid Gezondheid Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? ‘Mensen beseffen niet waar plastic allemaal in zit’ Zeven miljard ton onverwoestbaar plasticafval hebben we tot nog toe geproduceerd. De meest minuscule exemplaren vinden steeds meer hun weg naar ons lichaam. Hoe gevaarlijk zijn die microplastics?
Gezondheid Gezondheid Jongeren worstelen met hun nachtrust: 'Sommigen piekeren de hele dag over hun slaap' Overprikkelde jongeren delen massaal slaaprituelen op sociale media om zo goed mogelijk te tukken. Maar zorgt de drang naar een betere slaap ook écht voor rust?
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 11 procent Vlaamse peuters te dik: '2 negatieve evoluties zijn vandaag normaal geworden' Uit de nieuwe cijfers van Kind en Gezin blijkt dat elf procent of een op de tien kinderen van twee jaar lijdt aan overgewicht. Huisarts Staf Henderickx schrikt daar niet van.
Gezondheid Gezondheid Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eet vrijwel iedereen in de wereld te veel suiker. En in de meeste gevallen hebben we het niet eens in de gaten.
Gezondheid Gezondheid WHO waarschuwt voor schimmelresistentie: welke schimmels moeten we het meest vrezen? Terwijl we steeds meer de gevaren ondervinden van onbekende virussen enerzijds en antibioticaresistentie anderzijds, zijn we ons nog te weinig bewust van de dreiging van resistente schimmels, waarschuwen wetenschappers.
Gezondheid Gezondheid Bijna alle inwoners in Vlaanderen worden blootgesteld aan te veel fijnstof Zo goed als alle inwoners in Vlaanderen (99,9 procent) woonden vorig jaar in een gebied waar ze worden blootgesteld aan te veel fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (PM 2,5). Dat blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond is olijfolie? 'Dat je het niet mag verhitten, is een misverstand' De socialemediawetenschap rond olijfolie draait op volle toeren. Knap ogende en goed afgetrainde influencers slaan tegenwoordig als ochtendritueel een shotje extra vergine olijfolie achterover en smeren het vettige sapje op haar of huid voor een zachte glans. Wat is feit, wat is mythe?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, virale afbeelding toont geen ‘acht artsen die omkwamen bij Braziliaanse vliegtuigcrash' Na een vliegtuigcrash in Brazilië gaat in kringen van vaccincritici een afbeelding rond die acht slachtoffers zou tonen. Geclaimd wordt dat het om kankeronderzoekers zou gaan, en dat zij een verband zouden onthullen tussen mRNA-vaccins en zogenaamde turbokankers. Dat klopt niet: de foto die circuleert toont studenten en professoren van een Braziliaanse universiteit die het leven verloren bij de crash. Slechts een van hen was oncoloog, en er is geen enkel bewijs dat zij onderzoek deed naar mRNA-vaccins.
Gezondheid Gezondheid Mpox-uitbraak in Afrika: 'Als we nu niets doen, zal de situatie exploderen' De Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC probeert de uitbraak van mpox onder controle te krijgen. Stafchef Ngashi Ngongo waarschuwt dat de nieuwe variant zich wereldwijd dreigt te verspreiden.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'De voordelen van nabije natuur zijn talrijk: maak Gent groener' 'Als zorgverleners die werken rond fysiek en mentaal welzijn vragen wij om onze stad versneld te vergroenen', schrijft een groep van meer dan 130 Gentse gezondheidsprofessionals.
Opinie | Bert De Munck Opinie | Bert De Munck ‘Opmerkelijk: de manier waarop de pandemie is aangepakt, is geen verkiezingsthema’ 'Hoe is dit gebrek aan reflectie te rijmen met de diepe sporen die de pandemie en het bestrijden ervan bij veel mensen heeft nagelaten?', vraagt historicus Bert De Munck (UAntwerpen). Hij verbaast zich over de afwezigheid van corona in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni.
Gezondheid Gezondheid Broccoli, boerenkool of brandnetel: zijn sommige groenten ‘gezonder’ dan andere? Hoe haalt u maximale winst uit groenten als u er niet echt verzot op bent?
Gezondheid Gezondheid Mazelen in het Brusselse rioolwater: moeten we vrezen voor epidemieën? Een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld is al een tijdje aan een zorgwekkende opmars bezig in Europa. Momenteel gaat het virus ook in Brussel rond.
Opinie | Carine Thibaut Opinie | Carine Thibaut 'Bescherm het recht op abortus ook in België' Naar aanleiding van de Internationale vrouwendag maakt Amnesty International de staat op van het recht op abortus in België, en roept politici op om de nodige wetswijzigingen niet verder uit te stellen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de WHO eist geen wereldwijd verbod op het eten van vlees Volgens alternatieve nieuwssites wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het eten van vlees verbieden tegen 2025. Ze verwijzen daarvoor naar een speech van de directeur-generaal van de WHO. In zijn speech komt zo'n verbod evenwel niet aan bod. Hij stuurt louter aan op het 'transformeren van ons voedselsysteem'.
Voeding Voeding Waarom de Nutri-Score strenger wordt De nieuwe Nutri-Score wil u in 2024 nóg gezondere voedingskeuzes doen maken. Suiker, ongezonde vetten en zout worden voortaan nog meer afgestraft.
Maatschappij Maatschappij Nadia Kozem na de aardbeving in Syrië: 'Door de oorlog waren veel gebouwen al beschadigd, nu lagen ze helemaal in puin'
Boeken Boeken 'Hoe een kleine systeemfout uitgroeide tot een menselijk drama: dringend meer bewustwording nodig rond sepsis' In Elk uur telt vertelt Ilse Malfait over de aangrijpende gebeurtenissen die ze meemaakte als patiënt die leed aan sepsis, een ziekte die dringend de nodige bekendheid en aandacht moet krijgen. Wij bieden u hier een fragment aan. Gisterenavond getuigde ze over de ziekte in het VRT-programma Pano.
Opinie | Steven Debbaut Opinie | Steven Debbaut 'War on drugs? 'Narco Files' zouden beleidsmakers moeten aanzetten om het over een andere boeg te gooien' 'Nog méér inzetten op repressie zal geen soelaas bieden. Het is tijd voor een andere strategie', schrijven criminologen Steven Debbaut en Tom Decorte van Smart on Drugs na het lezen van het dossier Narco Files.
Geneeskunde Geneeskunde WHO stelde vorig jaar hoogste aantal nieuwe gevallen tuberculose vast Vorig jaar werd bij 7,5 miljoen mensen over de hele wereld tuberculose vastgesteld, zo blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is het hoogste aantal sinds de organisatie in 1995 de cijfers begon bij te houden. De incidentie van de infectieziekte steeg tussen 2020 en 2022 met 3,9 procent.
Gezondheid Gezondheid Nu ook link tussen fijnstof en borstkanker: 'Wie meer luchtvervuiling ondergaat, is kwetsbaarder' Omdat er nu ook aanwijzingen zijn van een link tussen fijnstof en borstkanker, roepen gezondheidsexperts op tot meer politieke actie.
Onderwijs Onderwijs De vijf meest absurde theorieën over de 'nieuwe' seksuele voorlichting in Wallonië In Wallonië veroorzaken de verplichte klasmomenten rond seksuele voorlichting (EVRAS) heel wat ophef en protesten. Op sociale media doen de gekste verhalen de ronde over de inhoud van de lessen. Deze vijf theorieën zijn populair, maar kloppen niet.
Voeding Voeding Gezonde voeding is niet altijd wat het lijkt: ‘Waarom moeten zelfs basisproducten E-nummers bevatten?'
Voeding Voeding Missen we belangrijke voedingsstoffen door geen of minder vlees te eten? Hebt u een grotere kans op ijzertekort als u minder vlees eet? En hoe neemt u efficiënt voedingsstoffen op die in vlees zitten, zonder het te eten?
Milieu Milieu Japan gestart met lozing nucleair afvalwater in zee, China schrapt invoer zeeproducten Ondanks de grote kritiek vanuit buurlanden is Japan donderdag gestart met de lozing van water uit de kerncentrale van Fukushima in zee. Onmiddellijk na de aankondiging scherpte China zijn handelsbeperkingen voor Tokio aan.
Gezondheid Gezondheid Marc Van Ranst over nieuwe golf: ‘Het coronavirus zit nog altijd in zijn puberteit’ Het is hartje zomer en daar is covid-19 weer. ‘Dit is het begin van een nieuwe golf’, zegt viroloog Marc Van Ranst.
Beweging Beweging 10.000 stappen per dag? 4000 is al genoeg Waar komt dat heilige getal van 10.000 stappen eigenlijk vandaan?
Gezondheid Gezondheid Waarom het uitstrijkje minder betrouwbaar is: 'De HPV-test scoort op veel vlakken beter' Een simpele PCR-test vervangt in de toekomst het minder betrouwbare uitstrijkje voor vrouwen: wat moet u weten?
Milieu Milieu Nieuwe schuldige voor teloorgang insecten: luchtvervuiling brengt voelsprieten in de war Vervuilende deeltjes in de lucht zouden een verklaring kunnen zijn waarom er zoveel insecten sterven. Nieuw onderzoek toont aan dat insecten vandaag minder makkelijk voedsel vinden door de luchtvervuiling. Dat is ook nefast voor onze voedselketen.
Natuur Natuur Weg ligt open voor nieuwe EU-vergunning glyfosaat 'ondanks risico voor zoogdieren' De Europese voedselwaakhond ziet geen problemen voor de herbicide glyfosaat, maar 'schadelijke effecten zijn niet uitgesloten’.
Voeding Voeding Update Aspartaam 'mogelijk kankerverwekkend': moet je je zorgen maken als je geregeld light frisdranken drinkt? De WHO categoriseert aspartaam officieel als ‘mogelijk kankerverwekkend’. 4 vragen aan bio-ingenieur Eric De Maerteleire.
Wetenschap Wetenschap 'Sorry voor mijn zaad': waarom onze man met een potje sperma onder de arm door Gent fietste U vraagt zich misschien af, beste lezer, waarom ik onhandig door de Gentse ochtendspits fiets terwijl ik een potje sperma onder mijn linkeroksel geklemd houd. Ik kan het allemaal uitleggen.
Gezondheid Gezondheid Aantal jongeren met overgewicht en obesitas neemt sterk toe: 'Negatieve impact van corona' Meer dan een op de vijf Vlaamse jongeren heeft overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse studie Jongeren en Gezondheid van het Departement Zorg. Bij het vorige onderzoek, in 2018, was dat iets meer dan een op de zeven.
Gezondheid Gezondheid Hoe schadelijk zijn de E-nummers in charcuterie? ‘Link met kanker steeds duidelijker’ Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain,… In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen.
Gezondheid Gezondheid Hersenvliesontsteking door tekenbeet neemt toe: wanneer is vaccinatie nuttig? De relatief onbekende virusziekte 'tekenencefalitis' is in opmars in Europa, al blijft de aandoening eerder zeldzaam bij de mens. Neem je een duur vaccin of niet?
Wereld Wereld WHO: miljard mensen lopen risico op cholera bij gebrek aan geld Een miljard mensen in 43 landen zijn aan het risico op cholera blootgesteld, zo hebben de Verenigde Naties vrijdag gewaarschuwd. Hoewel de middelen om 'deze pandemie van de armen' een halt toe te roepen bekend zijn, ontbreekt het geld om ze in te zetten.
Wetenschap Wetenschap Een pandemie van bijziendheid: ‘Niets is zo goed als daglicht’ Onze ogen worden extra belast door lezen en schermgebruik. In welke mate zijn artsen in staat om de gevolgen daarvan op te vangen? ‘Het is van het grootste belang te vermijden dat bijziendheid uitmondt in andere oogproblemen.’
Beweging Beweging Cardiologische Liga lanceert gratis oefenprogramma voor een gezond hart Gedurende twee weken, van 24 april tot 5 mei 2023, daagt de Belgische Cardiologische Liga je uit om op een aangename manier meer te bewegen.
Wetenschap Wetenschap Waarom vleermuizen zo weinig last hebben van de vele virussen die ze dragen Hoe komt het dat vleermuizen zo weinig last hebben van de vele virussen waarvan ze drager zijn? Het antwoord schuilt deels in genetische bescherming en deels in een scherp afgesteld afweersysteem.
Gezondheid Gezondheid De tiende coronagolf: we zijn er nog niet van af, maar we leren ermee leven Ons land beleeft een tiende piek qua besmettingen met het coronavirus, maar de gevolgen zijn gelukkig niet meer zo dramatisch. Het wordt zoiets als een griepvirus.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, 50 minuten lopen per week verkleint de kans op een hartaanval ‘Drie keer per week 17 minuten joggen reduceert risico op hartaanval met de helft’: dat lazen we in Flair. En het klopt, al is enige nuance nodig.
Wereld Wereld Aardbeving Turkije en Syrië: dodencijfer loopt op tot 22.000, VN vragen steun voor 874.000 getroffenen Het aantal doden na de aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot meer dan 22 000. Alleen al in Turkije zijn 18.991 mensen omgekomen, zo zei president Recep Tayyip Erdogan vrijdag in de zwaar getroffen stad Adiyaman. Het laatste officiële dodental in Syrië was 3.384.
Gezondheid Gezondheid Een nieuw jaar, een nieuwe coronavariant: wat moet u weten over XBB.1.5? De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de nieuwe omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus. De variant, die in oktober werd ontdekt, is besmettelijker dan de eerdere varianten.
Gezondheid Gezondheid 3 jaar na het opduiken van het coronavirus: begint alles weer opnieuw? Op 7 januari 2020 werd een nieuw coronavirus geïdentificeerd (SARS-CoV-2). Sinds kort is in China dit virus voor het eerst losgelaten op een grote bevolking met een lage natuurlijke immuniteit. Wat betekent dat voor ons?
Gezondheid Gezondheid Verbod op kindermarketing voor ongezonde voeding? Experts pleiten voor meer drastische maatregelen Er komen strengere regels voor reclame voor ongezonde voeding die op kinderen is gericht. Experts pleiten voor meer drastische maatregelen.
Voeding Voeding Professor Tim Spector over ‘mogelijk kankerverwekkend’ aspartaam: 'Mijd het, zolang we er niet meer over weten' Tim Spector, professor genetica aan het King's College in Londen, analyseert in zijn boek 'De dieetmythe' ons modern voedingspatroon. Hij maakt zich vooral zorgen over kunstmatige zoetstoffen en het effect ervan op onze darmflora. Een voorpublicatie.
Voeding Voeding Alarmerend obesitasrapport: met deze 10 simpele gewoontes pak je je overgewicht aan De obesitascijfers in België zijn ronduit dramatisch. Bijna 7 op de 10 mannen in ons land zijn te dik. Het is niet altijd even makkelijk om in onze calorierijke voedselomgeving de juiste balans te vinden, maar met deze eenvoudige methodes zet je alvast enkele belangrijke stappen richting het ideale gewicht.
Gezondheid Gezondheid Van dementie tot covid: luchtvervuiling tast elk orgaan in ons lichaam aan We zijn de eerste generatie mensen die op gigantische schaal wordt blootgesteld aan luchtvervuiling, maar de gezondheidseffecten worden nog steeds zwaar onderschat.
Wetenschap Wetenschap Vrouwen hebben de X-factor: waarom het Y-chromosoom de gezondheid van mannen parten speelt Waarom komt het 'zwakke' geslacht er haast altijd en overal sterker uit?