Gezondheid Gezondheid Nu ook wetenschappelijk bewezen: dichte buur is soms beter dan een verre vriend Om eenzaamheid tegen te gaan, blijken alledaagse contacten belangrijk. Zo voelen mensen die een goed contact hebben met buren, kennissen of winkelpersoneel zich minder vaak eenzaam, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven, Thomas More en VUB. In de groep die zijn buren wekelijks begroet, voelt bijna zeventig procent zich nooit eenzaam. Van de …
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, bloedtransfusies beïnvloeden het resultaat van een alcoholtest Presentator Tom Waes liet eerder deze week weten dat hij op het moment van zijn ongeval vorig weekend onder invloed was van alcohol. Sinds die bekentenis vragen nogal wat mensen zich af of de bloedtransfusies die Waes na de crash kreeg, het resultaat van een alcoholtest in zijn voordeel kunnen beïnvloeden. Volgens specialisten is dat wel degelijk het geval. ‘De verdunning met fris bloed haalt het alcoholgehalte in het bloed van de patiënt sowieso naar beneden.’
Politiek Politiek Jonathan Holslag, toekomstig burgemeester van Tienen: ‘Een van de strengste proffen aan de unief’ Een van de grootste verrassingen van de lokale verkiezingen is het succes van de nieuwe stadslijst Durf in Tienen, de partij van VUB-professor Jonathan Holslag. Wat is zijn geheim? Knack vroeg het aan Carl Devos, Alexander Mattelaer, Joachim Pohlmann, Claude Moniquet en Philippe Boucké.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de afbraak van dammen heeft de watersnood in Centraal-Europa niet veroorzaakt Volgens socialemediagebruikers zou het verwijderen van dammen ervoor gezorgd hebben dat stormweer in Centraal-Europa tot zulke zware overstromingen heeft geleid. Dat klopt niet. Er zijn vooral kleine rivierbarrières of verouderde dammen weggenomen. Experts wijzen in de richting van klimaatverandering voor het vaker voorkomen en intenser worden van dit soort noodweer.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, ons gezicht past zich aan onze voornaam aan Volgens recent onderzoek waarover Het Laatste Nieuws bericht, zou ons gezicht zich in de loop van de tijd aanpassen aan onze voornaam, en zouden mensen met dezelfde voornaam op elkaar gaan lijken. De verklaring zou liggen in het feit dat mensen zich conformeren aan de stereotypen die aan voornamen gelinkt zijn. Dat klopt, zeggen experten, al wijzen zij erop dat het effect minder spectaculair is dan het krantenartikel doet vermoeden.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'We moeten de gijzelaars uit de tunnel van de vergetelheid halen' In een gezamenlijk opiniestuk roepen 38 ondertekenaars op om de gijzelaars niet te vergeten die momenteel nog door Hamas worden vastgehouden.
Opinie | Robin Devroe Opinie | Robin Devroe 'Beste vrouwelijke verkozenen, tijd om jullie stem te gebruiken' 'Ondanks vele jaren van quotawetgeving zijn vrouwen er dus toch nog altijd niet in geslaagd om numeriek op gelijke voet met mannen te staan in de politieke arena', schrijft politicologe Robin Devroe. 'Laat dit dan ook een oproep zijn aan zowel politieke partijen als verkozen vrouwelijke politici om hun stem krachtiger te laten horen en te zorgen voor een meer inclusieve agenda.'
Politiek Politiek Verkiezingen 2024: Hoe belangrijk is de rol van de koning na de verkiezingen? Kan hij de regeringsvorming beïnvloeden? Na de verkiezingen moet er worden onderhandeld over een nieuwe regering. Wat is de rol van de koning daarbij?
Factcheck Factcheck Nee, de instroom van migranten in Italië is niet ‘groter dan ooit’ sinds Giorgia Meloni aan de macht is De Italiaanse premier Giorgia Meloni was in haar verkiezingscampagne in 2022 erg stellig dat ze migratie naar Italië een halt wilde toeroepen. Volgens Melissa Depraetere (Vooruit) is Meloni niet in haar opzet geslaagd: het aantal migranten dat naar Italië trekt, zou nog gestegen zijn. Dat klopt voor 2023, dit jaar is de trend eerder dalend. Depraetere zei ook dat de instroom ‘nog nooit zo groot is geweest’. Dat klopt niet: in 2016 was er nog meer irreguliere migratie, in 2006 werden nog meer werkvisa uitgereikt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Meer transparantie kan nooit kwaad: ook het geld van de Europese begroting komt uiteindelijk van de belastingbetaler' Partijfinanciering is een heikel thema. Ook de Europese politieke partijen worden gesubsidieerd met belastinggeld.
Factcheck Factcheck Factcheck: miljonairstaks doet schijnbaar niet veel vermogenden vertrekken maar dat zegt weinig over hoogte van kapitaalvlucht In een YouTube-video zegt PVDA-Kamerlid Peter Mertens dat de invoering van een miljonairstaks vermogenden niet naar het buitenland doet vluchten. 'Waar zo’n taks is ingevoerd, is dat niet gebeurd', stelt Mertens, en hij geeft Frankrijk als voorbeeld. Daar heeft jarenlang zo’n taks bestaan en zou slechts 0,23 procent van de belastingplichtigen zijn vertrokken. Dat percentage zegt echter niets over de omvang van het verplaatste kapitaal. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Maarten Hermans Opinie | Maarten Hermans 'Gebrek aan universitaire inspraak is ongezond' Deze week kunnen meer dan 2 miljoen werknemers kandideren en stemmen in de sociale verkiezingen op hun werkplek. Dat recht wordt nog steeds ontzegd aan bursalen, een groep die meer effectieve inspraak over welzijn op het werk juist goed kan gebruiken, schrijven Maarten Hermans (ACV) en Maïka De Keyzer (ABVV KU Leuven).
België België Pro-Palestijns protest op de campus: KU Leuven wil overleg met studenten In de Verenigde Staten leidt het pro-Palestijnse studentenprotest tot geweld. In België dreigen studenten met de bezetting van universiteitsgebouwen. Donderdag moest de politie het rectoraat van de KU Leuven ontruimen. Rector Luc Sels wil volgende week overleg plegen met de studenten.
Politiek Politiek Socioloog Mark Elchardus: ‘Ooit zal het Vlaams Belang mee moeten besturen’ ‘Ik ben geen antiglobalist. Maar ik word ook niet heel triestig als u mij zo noemt’, zo vat Mark Elchardus z’n nieuwe boek Over grenzen zelf een beetje samen tijdens dit gesprek. In omvang verhoudt dat essay zich als de dunne Elchardus tot de dikke Elchardus die Reset was, hoewel het geen samenvatting is. Het …
Opinie | Eva Van Eenoo Opinie | Eva Van Eenoo 'Overheidsgeld voor mobiliteit: veel middelen worden op bedenkelijke wijze besteed' 'Achter de vele mobiliteitspijnpunten die de laatste maanden het nieuws haalden tekent zich een schadelijk overkoepelend patroon af', schrijven mobiliteitsdeskundigen Eva Van Eenoo, Cathy Macharis en Josefine Vanhille. Ze zetten, in de aanloop naar de verkiezingen, de meest in het oog springende voorbeelden op een rij.
Politiek Politiek Een aparte socialezekerheidskas voor nieuwkomers: mag dat wel volgens de Grondwet? Het Vlaams Belang wil sociale rechten van nieuwkomers in België beperken. Het verleden leert dat zo’n voorstel snel van tafel zou kunnen worden geveegd. ‘Een onderscheid maken op basis van nationaliteit zou een probleem zijn voor de Belgische Grondwet.’
Opinie | Robin Devroe Opinie | Robin Devroe 'In de politiek is het glazen plafond nog steeds niet volledig doorbroken' 'Ondanks numerieke vooruitgang, blijven vrouwen in de politieke arena duidelijk opboksen tegen barrières die een gelijkwaardige participatie en positie belemmeren', schrijft onderzoeker Robin Devroe (VUB).
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Als Rusland Transnistrië “beschermt”, zal de EU dan Moldavië en Georgië verdedigen?' 'De uitbreiding van de EU was altijd al een geopolitiek project, maar nog nooit heeft een andere grootmacht ze actief tegengewerkt', schrijft Sven Biscop. Hij staat stil bij de recente vraag van Transnistrië aan Rusland om bescherming tegen Moldavië. 'En ook over Georgië moet de EU zich zorgen maken.'
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft meer bespaard op De Lijn dan haar voorgangers, maar cijfers vergelijken is zo goed als onmogelijk Volgens ondervoorzitter van De Lijn Marc Descheemaecker (N-VA) heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dubbel zoveel bespaard op De Lijn als de twee ministers voor haar samen. Specialisten beamen dat De Lijn het in de praktijk met minder werkingsbudget moet doen dan vroeger, maar niemand waagt zich aan een vergelijking van de cijfers.
Opinie | Sepp Tyvaert Opinie | Sepp Tyvaert 'Tijd om de particratie te slopen en de parlementaire democratie in ere te herstellen' 'Onze parlementen zijn herleid tot theater. De partijhoofdkwartieren beslissen, regeringen voeren uit en parlementsleden geven toestemming met een druk op de knop', schrijft Sepp Tyvaert, voorzitter van Jong VLD. Hij legt vijf voorstellen op tafel om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, 60 procent van de Belgen gelooft dat onze samenleving tegen 2050 op een islamitische samenleving zou kunnen lijken In een aflevering van Terzake kruisten Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut) en socioloog Mark Elchardus (VUB) de degens over het begrip 'omvolking'. Volgens Elchardus zou 60 procent van de Belgen in een invulling van dat begrip geloven. Socialemediagebruikers vragen zich af waar dat cijfer vandaan komt. Het cijfer klopt, maar werd nooit gepubliceerd. Experts stellen zich wel vragen bij de conclusies die Elchardus eruit trekt en wijzen op het belang van nuance.
Politiek Politiek Filip en de regeringsvorming: alleen CD&V en Vooruit verdedigen hoofdrol voor de koning Een federale regeringsvorming waar de koning amper of niet bij te pas komt? Het idee wint veld bij de Vlaamse partijen.
Opinie | Jan Bernheim Opinie | Jan Bernheim 'Om zo tekeer te gaan als in Zuid-Israel en Gaza, moet je de ander eerst ontmenselijkt hebben' Jan Bernheim, lid van Een Andere Joodse Stem (EAJS), verbleef in de zomer van 1961 in een kibboets in de buurt van Gaza. Ook toen al merkte hij de ontmenselijking op, die het conflict in de regio vandaag zo kenmerkt.
Politiek Politiek Hou het gezellig op oudejaar: herlees de 12 scherpste opiniestukken van 2023 ‘Ik weet niet meer wat er mag en niet mag, omdat er zoveel wél mag, van mensen die ik niet mag, en graag in gezicht uitlach.’ Er verschenen weer veel goeie stukken in The Economist en Le Monde, maar geen observatie was dit jaar zo raak als de strofe van de Nederlandse rapper Faberyayo in …
Politiek Politiek Alexander De Croo (Open VLD): ‘Het is niet met wat make-up dat het Vlaams Belang zijn lelijke smoel aantrekkelijk kan maken’
Opinie | Ine Van Zeeland Opinie | Ine Van Zeeland 'Betalen voor Instagram? Ook dan betaal je met je data' 'De afgelopen weken heeft Meta een abonnementsvariant uitgerold waarbij gebruikers van Facebook en Instagram voor de keuze gesteld worden tussen een betaald abonnement en vrije toegang, mits in die tweede variant advertenties geaccepteerd worden. De suggestie lijkt dat ‘geen advertenties’ ook ‘geen dataverzameling’ betekent, maar dat is niet waar', schrijft onderzoeker Ine Van Zeeland 'Met abonnement krijg je geen advertenties, maar wordt er toch nog informatie over je verzameld.'
Gezondheid Gezondheid ‘Wil je later niet naar het woonzorgcentrum? Stort je dan nú in het verenigingsleven’ We hebben veel meer impact op onze oude dag dan we zelf beseffen. ‘Eigenlijk zou je daar vanaf je vijftigste al over moeten nadenken’, zeggen gerontologen Daan Duppen en Dirk Doucet.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Het is geen natuurwet dat het Westen de wereld bestuurt: welke rol is er voor de EU?' 'De wereld bij elkaar houden: dat is dé strategische uitdaging van de 21ste eeuw', schrijft Sven Biscop. 'Een ordelijke wereld waarin de macht gedeeld wordt tussen meer dan de Westerse machten is mogelijk. Meer zelfs, het is wellicht de enige manier om een mate van stabiliteit te handhaven.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Een duidelijk en menselijk migratiebeleid, dat juridische zekerheid garandeert, zorgt in de toekomst voor meerdere winnaars' De terreuraanslag op 16 oktober in Brussel veroorzaakte een schok in ons land. Als betrokken organisaties in het hart van de samenleving zagen wij echter een verontrustend discours ontstaan in de nasleep van deze gebeurtenis, waarbij mensen zonder papieren als zondebok werden aangewezen voor deze tragedie. In deze open brief pleiten wij voor eenheid en realisme, en roepen wij op tot een menselijk migratiebeleid dat de realiteit van deze gemeenschap erkent. Samen met organisaties die opkomen voor de belangen van mensen zonder papieren hebben wij ons verenigd in het Nationaal Platform ‘In My Name’.
Opinie | Steven Debbaut Opinie | Steven Debbaut 'War on drugs? 'Narco Files' zouden beleidsmakers moeten aanzetten om het over een andere boeg te gooien' 'Nog méér inzetten op repressie zal geen soelaas bieden. Het is tijd voor een andere strategie', schrijven criminologen Steven Debbaut en Tom Decorte van Smart on Drugs na het lezen van het dossier Narco Files.
Opinie | Frederic Heymans Opinie | Frederic Heymans 'Nieuwe voetbalwet zet onbewust de deur open voor invasieve controlemaatregelen' Onderzoeker Frederic Heymans (imec-SMIT) formuleert bedenkingen bij de uitrol van nieuwe technologie die bij voetbalclub AA Gent de toegang van supporters tot het stadion regelt.
Opinie | Kevin Meyvaert Opinie | Kevin Meyvaert 'Tijd is meer dan rijp om jongeren een centrale rol te gunnen in de toekomst van onze democratie' ‘Geëngageerde jongeren zitten dan misschien wel aan tafel, alleen is dat niet zelden op spreekwoordelijke een kruk, terwijl de voorzitter in een zetel kan neerzijgen’, schrijven VUB-onderzoekers Kevin Meyvaert en Sophie Schmit. ‘Als de huidige politieke klasse er niet in slaagt om jongeren te betrekken en hen opnieuw enthousiast te maken voor de representatieve democratie, dan staat ons traditionele politieke model in de toekomst stevig onder druk.’
Politiek Politiek Resultaten Knack-peiling over democratie: 'Dit moet ons zorgen baren' ‘Het ongenoegen over onze democratie is níét toegenomen, maar de politieke vertaling is verhard’, zo becommentariëren politologen de Knack-enquête over democratie.
Opinie | Ludo Beheydt Opinie | Ludo Beheydt 'Internationalisering wordt weer verengd tot verengelsing' 'Is het niet merkwaardig dat een academische instelling niet stilstaat bij de aansluiting van het onderwijs bij de gemeenschap waarin ze is ingebed?' schrijft Ludo Beheydt naar aanleiding van de recente discussie over de onderwijstaal aan onze universiteiten. 'Kwaliteitsvol en emanciperend hoger onderwijs heeft als eerste randvoorwaarde respect voor de eigen taal van de gemeenschap waarin dat onderwijs functioneert.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune ‘Positieve ontwikkelingen in de lerarenopleiding blijven nog te vaak buiten beeld’ 'Het is onterecht en demotiverend voor lerarenopleiders en studenten dat verouderde foutieve beelden van de lerarenopleidingen blijven circuleren', schrijven Jetske Strijbos, Els Consuegra, Joost Vaesen, Inge Placklé, Tim Duerinck en Wim Keyaerts van de lerarenopleiding aan de VUB.
België België Stephanie D'Hose zit congres Open VLD voor Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose zit zaterdag het congres voor waar de Vlaamse liberalen hun nieuwe voorzitter kiezen. Dat werd maandag beslist tijdens het partijbestuur van Open VLD.
Politiek Politiek Provincie Antwerpen talmt met stikstofvergunningen In afwachting van het stikstofdecreet behandelt de provincie Antwerpen zo min mogelijk vergunningen voor activiteiten die stikstof uitstoten. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De deputatie zegt dat 'het wetgevend kader' ontbreekt. Andere provincies nemen wel nog beslissingen.
Opinie | Maarten Hermans Opinie | Maarten Hermans 'Landen die de loonkloof willen verkleinen, nemen best een voorbeeld aan ons sociaal overleg' Willen andere landen ook zo een kleine genderloonkloof als België, dan nemen ze volgens de OESO best een voorbeeld aan ons sterk sociaal overleg. Collectieve onderhandelingsmacht is dan ook cruciaal om maatregelen tegen genderongelijkheid zoals loontransparantie-wetgeving te doen slagen, schrijft Maarten Hermans van Denktank Minerva. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Column | Tex Van berlaer Column | Tex Van berlaer 'Onze cultuur houdt niet van thuis bevallen' Bij de geboorte van mijn dochter, die thuis ter wereld kwam.
Politiek Politiek Rector Rik Van de Walle (UGent): ‘Wat Siegfried Bracke doet, is helemaal niet laakbaar’
Maatschappij Maatschappij Waarover twijfelt VUB-rector Jan Danckaert? 'Corona was een harde leerschool'
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'Wie Brussel niet wil loslaten, moet er ook zijn stem laten tellen' 'Vormen de Vlaamse partijen volgend jaar eindelijk een alliantie zodat de stem van de Brusselse Vlamingen ook op federaal niveau eindelijk weer vertegenwoordigd zal zijn?', vraagt Jan Wostyn van Vista.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, olijfolie en frambozenpitolie beschermen niet tegen de zon Volgens berichten op sociale media zou het smeren van plantaardige oliën zoals frambozenpit-, noten- of olijfolie ‘op een natuurlijke manier beschermen tegen de zon’. Dat klopt niet. De beschermingsfactor van die producten is te laag om zonnebrand of huidkanker te voorkomen, zeggen specialisten.
Politiek Politiek Terwijl Vivaldi-partners druk verhogen op minister Lahbib, blijkt dat De Croo betrokken was bij uitreiken visa Iraniërs Waarom schoof minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) een negatief advies van haar eigen administratie terzijde om een Iraanse delegatie toegang te verlenen tot het land? Die vraag moet ze woensdag tijdens een levensbelangrijke parlementaire sessie beantwoorden. Ondertussen blijkt premier Alexander De Croo (Open VLD) een grotere rol te spelen dan eerst gedacht.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, bij de productie van een elektrische auto wordt niet 70 procent meer CO2 uitgestoten dan bij een auto met een klassieke motor De Britse acteur en columnist Rowan Atkinson schreef onlangs in The Guardian dat de CO2-uitstoot bij de productie van elektrische auto’s 70 procent hoger ligt dan bij een benzinewagen. Dat is overdreven. Volgens experts gaat het om gemiddeld 50 procent. Analyses over de milieuvriendelijkheid van e-auto's moeten bovendien rekening houden met de volledige levenscyclus van de auto, zeggen specialisten.
Europa Europa PODCAST Waarom Europa?: 'Donald Trump wil het tegenover Europa echt wel hard spelen' Iedere maand presenteren Knack en het Fonds involvEU een terugblik op de Europese actualiteit met de podcast 'Waarom Europa?'. Deze maand gaat het over sancties tegen Rusland, de Europese Green Deal en de EU-China-betrekkingen.
België België Infrastructuur: helft openbare werken is duurder dan begroot Van 10 tot maar liefst 373 procent boven het budget: openbare werken vallen vaak duurder uit dan oorspronkelijk geraamd, zo blijkt uit een onderzoek van de VUB en de ULB.
Maatschappij Maatschappij Columniste Nele Van den Broeck: ‘Af en toe wil ik nog schuilen achter een man’ Knack begeeft zich onder vrienden. Telkens portretteren we een bijzondere vriendschap. Deze week: muzikante en columniste Nele Van den Broeck en kunstenares Shoshana Walfish.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Universiteiten zijn nog te vaak een beschermde omgeving voor toxische leiders en fraudeurs'
België België Mobiliteitsexpert Cathy Macharis: ‘Een Vlaming is langer onderweg naar het werk dan een Amerikaan’