Wereld Wereld Syrische mensenrechtenactivist over de toekomst van zijn land: ‘De wereld mag de rebellenleiders niet erkennen’ De Syrische mensenrechtenadvocaat Anwar al-Bunni is opgelucht over de val van het Assad-regime, maar heeft tegelijkertijd twijfels over de nieuwe machthebbers. ‘Vrouwen worden al gedwongen om een hijab te dragen.’
Wereld Wereld Voormalig crisisdiplomaat Robert Serry: ‘Zolang Poetin leeft, komt er geen vrede tussen Rusland en Oekraïne’ Robert Serry’s leven is intens verbonden met Oekraïne en het Midden-Oosten. Als voormalig crisisdiplomaat denkt hij ook nu nog mee over een diplomatieke oplossing. ‘We leven nu al in een nieuwe wereld.’
Wereld Wereld Durft Netanyahu een aanval op het regime in Teheran aan? Met massale aanvallen in Syrië heeft Israël het luchtruim richting Iran vrijgemaakt en richt zijn blik nu op het Iraanse atoomprogramma. ‘Iran is in vele, vele jaren niet zo zwak geweest.’
Wereld Wereld 104 journalisten gedood in 2024, meer dan de helft in Gaza In 2024 werden wereldwijd 104 journalisten gedood, waarvan meer dan de helft in Gaza. Dat blijkt dinsdag uit een overzicht van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), die het heeft over een 'bijzonder dodelijk jaar'.
Factcheck Factcheck Factcheck: er zijn méér dan 8119 Palestijnse burgers gedood in Gaza Socialemediagebruikers beweren dat de sterftecijfers in Gaza overdreven worden en dat er eigenlijk maar 8119 Palestijnen zijn gedood sinds het begin van de oorlog in Gaza. Dat klopt niet. Het cijfer komt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat een deel van de sterftes tussen 1 november 2023 en 30 april 2024 heeft geverifieerd. In het rapport wordt expliciet aangegeven dat dit niet alle doden in die periode omvat.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck ‘Buigt Iran het hoofd? In het Midden-Oosten zijn alle conflicten met elkaar verstrengeld’ Van Gaza tot Beiroet en van Aleppo tot Teheran en Riyad: in het Midden-Oosten hebben alle conflicten met elkaar te maken.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Europa wil geen vervuilende mijnbouw: China lacht in het vuistje' Europa wil wel schone energie, maar haalt zijn neus op voor de vervuilende mijnbouw.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, VN-organisatie UNRWA voegde zwarte rouwband niet pas na dood Hamasleider aan haar logo toe Volgens socialemediaberichten zou UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat humanitaire hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, een zwarte rouwband hebben aangebracht op het logo van de organisatie na de dood van Hamas-topman Yahya Sinwar in oktober 2024. Dat klopt niet: UNRWA gebruikt die rouwband al sinds 2023.
Wereld Wereld Conflict Israël-Hezbollah: al bijna 3000 doden in Libanon Sinds het begin van de gevechten tussen het Israëlische leger en de pro-Iraanse Hezbollah in Libanon, ruim een jaar geleden, zijn volgens het Libanese ministerie van Gezondheid minstens 2.968 mensen gedood en 13.319 gewonden gevallen.
Wereld Wereld Finse president Alexander Stubb over oorlog in Oekraïne: ‘Poetin heeft een van de grootste strategische fouten in de recente geschiedenis begaan’ De Finse president Alexander Stubb is een van de belangrijkste supporters van Oekraïne. In dit interview pleit hij voor langeafstandsraketten voor Kiev. Want, zo meent hij, een overwinning van Vladimir Poetin in deze oorlog zou dictators wereldwijd aanmoedigen.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Wie laten we schouderophalend sterven omdat ‘het spel nu eenmaal zo werkt’?' Iedereen die ooit een schaakspel heeft gespeeld kent de afweging: geef je een pion op om een paard of toren veilig te stellen? Lang hoef je daar niet over na te denken. Natuurlijk, de pionnen zijn er om te sterven, zo is het spel ontworpen. Het verlies van pionnen is ingecalculeerd. Neem die logica en …
Wereld Wereld Hongersnood in Sudan: ‘Dit is Gaza maal twintig’ De oorlog in Sudan zorgt voor een hongersnood die de wereld in vier decennia niet meer heeft gezien. Het aantal doden loopt in de miljoenen.
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis 'Terwijl Gaza brandt, smeult de Westelijke Jordaanoever' 'Terwijl Gaza in vlammen staat, lijken de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem af te glijden naar een Bosnisch scenario', schrijft Tom Kenis.
Wereld Wereld Algerije trekt ambassadeur terug uit Parijs na Franse steun voor plan Westelijke Sahara De Algerijnse regering heeft maandag aangekondigd dat ze "onmiddellijk" de ambassadeur in Frankrijk terugtrekt. De beslissing komt er nadat Frankrijk aankondigde het Marokkaanse autonomieplan voor het betwiste grondgebied van de Westelijke Sahara te steunen.
België België ‘Onbegrijpelijk dat Vlaanderen doorgaat met adoptie uit Hongarije en Bulgarije’ In Hongarije en Bulgarije belanden gehandicapte kinderen en Roma opvallend vaak op lijsten voor buitenlandse adoptie. Toch zet Vlaanderen de adopties uit Oost-Europa verder.
Europa Europa Geen bewijs dat 97 procent van de Russische raketten burgerdoelen treft Volgens Alexander De Croo zou 97 procent van de Russische raketten in Oekraïne burgerdoelwitten treffen. Het hoge percentage valt niet te checken. Bovendien is de lijn tussen burgerlijke en militaire doelwitten soms vaag. Feit is dat Rusland doelbewust Oekraïense steden en burgers bombardeert. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Jan De Volder Opinie | Jan De Volder 'Gecontroleerde migratie is de toekomst van Europa' 'Het zou kortzichtig zijn indien Europa voor de toekomst louter muren wil optrekken. Het moet ook ramen en deuren voorzien, om een verantwoord, humaan en noodzakelijk beleid uit te bouwen', schrijft Jan De Volder in de aanloop naar de Europese verkiezingen. In heel wat landen vormt het migratievraagstuk een prominent verkiezingsthema.
Politiek Politiek ‘Hij kan niet verbergen hoe extreem hij is’: wie is Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche? Op 9 juni is Tom Vandendriessche Europees lijsttrekker van het Vlaams Belang. De vertrouweling van partijvoorzitter Tom Van Grieken is een van de meest extreme stemmen in de partij. Een portret.
Opinie | Thierry De Baets Opinie | Thierry De Baets 'Wanneer zien we niet meer de gelijkenissen, maar focussen we meer op verschillen tussen mensen?' Op de Internationale Dag van het Samenleven in Vrede staat Thierry De Baets stil bij een ontmoeting die hij had in zijn dokterskabinet.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'De gruwel van Netanyahu is een godsgeschenk voor Tom Van Grieken' Zou dit het begin van het einde van de oorlog zijn? Het Israëlische leger trekt zowat al zijn troepen terug uit Zuid-Gaza, zo raakte afgelopen weekend bekend. Dat is een belangrijke militaire ingreep. Gaza stond ooit bekend als ‘de grootste openluchtgevangenis ter wereld’, maar de laatste maanden is het ook een van de grootste executieterreinen …
België België België maakt 190 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp Ons land maakt voor dit jaar 190 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp. Die toezegging heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandag gedaan op het Europees Humanitair Forum, dat in Brussel plaatsvindt. "Nog nooit waren de humanitaire noden zo groot. Nog nooit was het zo moeilijk om genoeg hulp tot bij mensen in nood te krijgen", zegt minister Gennez.
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Durven we Israël sancties opleggen?' 'Waarom kijkt de wereld gewoon toe terwijl Gazanen niet alleen platgebombardeerd worden, maar ook uitgehongerd?'
Wereld Wereld Wat gebeurde er met het Belgische Enabel-gebouw in Gaza? Begin februari kwam het bericht dat in Gaza-stad de kantoren van Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap, volledig vernield waren door het Israëlische leger. Wat weten we nu zeker?
België België Illegaal hout in België: drie keer zoveel inbreuken in een jaar tijd De inspectiedienst van het DG Leefmilieu heeft vorig jaar elf pv’s opgesteld voor inbreuken tegen de Europese Houtverordening, bijna drie keer zoveel als in 2022. Dat bevestigt de woordvoerster aan Knack en De Tijd. En ondanks het invoerverbod blijft ook hout uit Rusland toekomen.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Feest voor de verjaardag van de Iraanse revolutie? Er is niets te vieren' 'Je viert geen totalitair regime dat al 45 jaar aan de macht is', schrijft advocate Jasmine Malekzadem. Ze vraagt aandacht voor de duizenden burgers die al jaren opkomen voor meer rechtvaardigheid in Iran.
Opinie | Tijs Vandemeulebroucke Opinie | Tijs Vandemeulebroucke 'De materiële keerzijde van AI: gebrek aan aandacht voor duurzaamheid' We lezen, horen, en zien de laatste jaren veel over de ethische implicaties van artificiële intelligentie (AI). Datzelfde geldt voor het thema duurzaamheid. 'Toch gaat het publieke en politieke debat maar weinig over de combinatie van die twee onderwerpen, namelijk de natuurlijke, sociale, en economische duurzaamheid van AI', schrijven Tijs Vandemeulebroucke en Rosalie Waelen van de Universiteit van Bonn.
Opinie | Kristof Titeca Opinie | Kristof Titeca 'Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?' 'Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart', schrijft Kristof Titeca over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.
Factcheck Factcheck Factcheck: de ‘World Climate Declaration’ ontkent de klimaatcrisis met door de wetenschap weerlegde claims Op sociale media wordt een verklaring gedeeld waarin de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering ter discussie wordt gesteld. ‘Er is geen klimaatcrisis', zegt de verklaring. Alleen blijken de claims waarop die verklaring is gebaseerd al meermaals door klimaatwetenschappers weerlegd.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen door Houthi’s aangevallen Amerikaans vrachtschip in Jemen Op sociale media circuleert een video waarin een brandend vrachtschip te zien is. Het zou gaan om een Amerikaans vaartuig in Jemen, dat geraakt zou zijn door een antischeepsraket van Houthi-rebellen. Dat klopt niet: de beelden dateren van 2021 en zijn in Sri Lanka gemaakt.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Gaza was al de grootste openluchtgevangenis, nu wordt het ook nog het grootste kinderkerkhof ter wereld' 'Er is geen goede kant van de geschiedenis aan het Bijbels festijn van bloed en tranen in Gaza', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Onbegrijpelijk dat EU-landen de strijd tegen de Houthi’s mijden' De EU helpt niet mee aan de operatie om de Rode Zee te beveiligen tegen de Houthi’s. Veel lidstaten willen niet onder Amerikaans commando vallen. 'De EU wil een eigen geopolitieke unie zijn, maar dan moet je vuile handen durven maken', schrijft René van Rijckevorsel (EW).
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat geld van Europese Unie voor UNRWA naar schoolboeken met 'jodenhaat' gaat Volgens een artikel van Doorbraak en socialemediagebruikers zou de EU betalen voor Palestijnse schoolboeken die 'jodenhaat' bevatten. De Europese Unie financiert inderdaad UNRWA, een organisatie die in Palestina onderwijs aanbiedt. UNRWA gebruikt daarbij boeken die opgesteld zijn door de Palestijnse Autoriteit. Er is echter geen bewijs voor dat de boeken die in die scholen gebruikt worden daadwerkelijk betaald zijn met geld uit de EU.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Palestijnse schoolboeken bevatten nog steeds antisemitisme Volgens een artikel van Doorbraak en berichten van socialemediagebruikers zou de EU betalen voor Palestijnse schoolboeken die 'jodenhaat' bevatten. Dat klopt. Maar na onderzoek zijn er in 2020 en 2021 aanpassingen gebeurd. Het antisemitisme in de nieuwe boeken is sterk verminderd, maar is nog niet helemaal verdwenen, wijst onafhankelijk onderzoek uit.
Wereld Wereld Russische opposant Navalny zegt het goed te stellen na overplaatsing De Russische opposant Aleksej Navalny zegt het goed te stellen na zijn overplaatsing naar een strafkamp in Arctisch Rusland. Zijn overplaatsing heeft 20 dagen geduurd en was "erg uitputtend", zegt het dinsdag op berichtenplatform X.
Opinie | Jonge Academie Opinie | Jonge Academie 'Waarom de Vlaamse universiteiten nú actie moeten ondernemen in het klimaatdebat’ In een open brief vraagt de Jonge Academie aan de rectoren van de Vlaams universiteiten om de wetenschappelijke evidentie voorrang te geven op het spel der voorzichtigheid dat vandaag op het wereldtoneel wordt gespeeld. 'Kennisinstellingen moeten nu het voortouw nemen in een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw.'
Justitie Justitie Mensenrechteninstituut: 'Mensenrechten niet voor alle burgers goed gerespecteerd in België' In België zijn alle mensenrechten, op papier, aanwezig. Maar er zijn verschillende groepen mensen van wie de mensenrechten niet goed gerespecteerd worden." Dat zegt de directrice van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), Martien Schotsmans, naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM).
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Zes redenen waarom het klimaatarrest een juridische mijlpaal is' Vorige donderdag viel het finale oordeel van het Brusselse Hof van Beroep in de klimaatzaak: het arrest verplicht de Belgische Staat, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest om de uitstoot van broeikasgassen sneller te reduceren. Die uitstoot moet tegen 2030 55% lager liggen dan in 1990. Volgens sommige criticasters zetten de rechters zich hiermee in plaats van de politiek, terwijl anderen het hebben over ‘cijferfetisjisme’. Hendrik Schoukens is echter van oordeel dat het uitvoerig gemotiveerde arrest een ongeziene mijlpaal vormt, om deze zes redenen.
Klimaat Klimaat Hittegolven en overstromingen: de staat van het klimaat in 7 cijfers Zondag trekken klimaatbetogers de straat op voor de Klimaatmars. Waarom doen ze dat? 7 cijfers vatten de klimaatcrisis voor u samen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Nieuwe voorzitter van het VN-klimaatpanel: ‘De wereld vergaat niet met 1,5 graden opwarming’ Jim Skea is al tientallen jaren een van de grootste klimaatalarmisten. De nieuwe voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties waarschuwt voor de verlammende schok die de klimaatopwarming met zich mee kan brengen. Maar toch blijft hij optimistisch. ‘Ik word niet elke ochtend wakker in crisismodus. Het helpt als je nadenkt over wat je eraan kunt doen.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Fukushima en de mythe van een "kernramp"' De veronderstelling dat zich bij Fukushima een kernramp heeft voltrokken, heeft zich diep in het collectieve bewustzijn genesteld, schrijft Robbert de Witt (EW). Maar in 2013 concludeerde de VN al dat er ‘geen direct aanwijsbare ziekten zijn geconstateerd als gevolg van blootstelling aan radioactieve straling’.
Wereld Wereld Van Abbas tot zionisme: het abc van het Israëlisch-Palestijns conflict Er gaat een lange geschiedenis vooraf aan de oorlog tussen Israël en Hamas. We zetten de belangrijkste namen, plaatsen, gebeurtenissen en begrippen alfabetisch voor u op een rij.
Europa Europa Charles Michel ontmoet Zelensky in Kiev: 'De Europese steun voor Oekraïne neemt níét af' Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is zonet aangekomen in Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zijn bezoek komt voor Oekraïne op een belangrijk moment. 'Dit is een fundamentele dag voor Oekraïne', zegt hij tegen Knack in Kiev.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Het is geen natuurwet dat het Westen de wereld bestuurt: welke rol is er voor de EU?' 'De wereld bij elkaar houden: dat is dé strategische uitdaging van de 21ste eeuw', schrijft Sven Biscop. 'Een ordelijke wereld waarin de macht gedeeld wordt tussen meer dan de Westerse machten is mogelijk. Meer zelfs, het is wellicht de enige manier om een mate van stabiliteit te handhaven.'
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Eindelijk, de desillusie: de grote waarden, die hadden wij in Europa toch uitgevonden? De grote waarden, die hadden wij in Europa toch uitgevonden?
Wereld Wereld Cyprus Confidential: hoe consultancygigant PwC gesanctioneerde Russen hielp Bijna 100 Russische oligarchen die nu op sanctielijsten staan, konden jarenlang in Cyprus terecht om discreet fortuinen te versluizen, blijkt uit Cyprus Confidential.
Wereld Wereld NarcoFiles: Belgische FN-wapens belanden tot bij top Colombiaanse drugskartels Belgische vuurwapens van fabrikant FN Herstal, eigendom van de Waalse overheid, worden gebruikt tot in de hoogste regionen van de Colombiaanse drugskartels. Dat blijkt uit NarcoFiles, het grootste lek ooit van drugsdossiers uit Zuid-Amerika, die Knack en De Tijd onderzochten. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) geeft ‘geen commentaar’.
Wereld Wereld NarcoFiles: kijk mee achter de schermen van een cocaïnemultinational Een ontploffing van een schuur vlak bij Antwerpen, een inbeslagname van betonblokken in Barcelona en een politie-inval in een villa nabij Mexico City. Drie gebeurtenissen, één cokedeal. De cocaïnesmokkel overspant continenten en kartels, zo blijkt uit de NarcoFiles.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit zijn geen recente beelden van geblokkeerde hulpkonvooien aan de grens met Gaza Op sociale media worden beelden gedeeld van vrachtwagens en ziekenwagens die Gaza zouden willen binnenrijden, maar vast staan aan de grens omdat Israël hen de toegang tot Gaza zou weigeren. Het zijn echter geen recente beelden, maar een video uit 2021.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Oog om oog en tand om tand verblindt het verstand' 'De terreur van Hamas en het staatsterrorisme van premier Benjamin Netanyahu zijn in wezen communicerende vaten. Beide partijen hebben de wandaden van de ander nodig om hun eigen wreedheden te legitimeren', schrijft Jean-Marie Dedecker.