Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een dieet van broccoli en waterkers heeft geen 'significant antikankerpotentieel' Volgens de Nederlandse website ABC Gezondheid zouden kruisbloemige groenten zoals broccoli en waterkers antikankerpotentieel hebben. Een stof in broccoli en waterkers zou de groei van kankercellen in het lab afremmen en tumorgroei bij muizen inderdaad beperken. Specialisten waarschuwen echter dat er nog geen studies op mensen zijn uitgevoerd.
Gezondheid Gezondheid Jongeren worstelen met hun nachtrust: 'Sommigen piekeren de hele dag over hun slaap' Overprikkelde jongeren delen massaal slaaprituelen op sociale media om zo goed mogelijk te tukken. Maar zorgt de drang naar een betere slaap ook écht voor rust?
Factcheck Factcheck Factcheck: het klopt dat je beter je neus ophaalt dan hem te snuiten ‘Je neus snuiten is eigenlijk helemaal niet goed voor je. Voor je eigen gezondheid én die van anderen is het veel beter om je neus op te halen’, zo lazen we op Metronieuws.nl. Volgens experts klopt dat. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, lachtherapie kan een oplossing zijn tegen droge ogen ‘Een team van Britse en Chinese onderzoekers heeft ontdekt dat lachtherapie minstens zo effectief is tegen droge ogen als het nemen van oogdruppels’, zo lazen we op Metronieuws.nl. Bij jonge Chinezen met milde droge ogen kan lachtherapie inderdaad even goed werken, al kan dit niet veralgemeend worden en zijn langetermijnresultaten niet bekend. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een borstverkleining vermindert het risico op borstkanker niet met 90 procent In het VTM-programma 'Axel gaat binnen' vertelt een van de deelneemsters dat ze een borstverkleining heeft laten uitvoeren en dat ze daarmee ‘de kans op borstkanker met 90 procent heeft weggenomen’. Dat klopt niet, zeggen specialisten. Er is geen rechtstreeks verband tussen de cupmaat en het risico op borstkanker, en alleen een preventieve amputatie kan het borstkankerrisico significant verlagen.
Gezondheid Gezondheid Haarbehandelingen steeds populairder: is een kaal hoofd voortaan een keuze? Een man die kaal wordt en daar ongelukkig over is, hoeft dat niet langer zomaar te aanvaarden. Er bestaan medicijnen, lotions en relatief betaalbare haartransplantaties. Maar werken die remedies voor iedereen?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, mannen die lange werkdagen kloppen worden niet sneller kaal Volgens een online artikel zouden mannen die lange werkweken maken, twee keer sneller kaal worden. Dat klopt niet. Of en wanneer een man kaal wordt, is vooral genetisch bepaald. Bovendien vertoont de studie waarop het artikel zich voor de claim baseerde nogal wat gebreken.
Gezondheid Gezondheid Ruim 1 miljoen Belgen heeft diabetes type 2: wat na de diagnose? Het aantal mensen met diabetes type 2 is de voorbije twintig jaar fors gestegen. Meer lichaamsbeweging kan veel ellende voorkomen, zegt endocrinoloog Joke Marlier (UZ Gent). ‘Vaak vertellen mensen mij dat ze al veel bewegen, want ze zijn een hele dag actief in huis. Maar koken en strijken vallen niet onder bewegen.’
Factcheck Factcheck Factcheck: van scrollen op het toilet krijg je geen aambeien ‘Met gsm op toilet zitten kan leiden tot aambeien’, zo lazen we in The Guardian. Maar dat blijkt niet te kloppen. Enkel wie al last heeft van aambeien, zit beter niet te lang op het toilet te ‘persen’. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: baby’s mogen rijst eten, in beperkte mate ‘Rijst niet goed voor baby’s’, zo kopte ABC Gezondheid. Het klopt dat rijst hoge concentraties arseen kan bevatten. De Europese regelgeving is erg streng, dus ook baby’s mogen rijst eten, maar in beperkte mate. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Gezondheid Gezondheid Hoe ongezond is glyfosaat echt? 'Het mag niet op uw oprit, maar wel op uw bord’ Verschillende onderzoeksmethodes, achtergehouden informatie en economische belangen maken het glyfosaatdebat ongemeen complex. 7 vragen over de risicobeoordeling van de omstreden onkruidverdelger.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, ‘ontgiften’ helpt niet bij psoriasis ‘Ontgiftig uw lichaam bij psoriasis’, zo raadde een artikel op ABC Gezondheid aan. Maar dit helpt niet.
Factcheck Factcheck Factcheck: een glas warm water drinken helpt niet voor de stoelgang ‘Begin de dag met een glas warm water, dat stimuleert de stoelgang. Warm water spoelt alles weg wat vastzit’: dat lazen we in De Telegraaf. Maar het klopt niet.
Factcheck Factcheck Factcheck: er is een verband tussen meer masturberen en minder kans op prostaatkanker * Wie zei het?Seksuologe Michelle Hufkens in Goed GevoelIs het waar?Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een associatie is tussen geregeld ejaculeren -- onder meer door masturbatie -- en een verlaagd risico op prostaatkanker. We beoordelen de stelling dus als waar.