Gezondheid Gezondheid Baarmoederhalskanker: waarom je geen 2 testen nodig hebt: 'De HPV-test scoort op veel vlakken beter' Een simpele PCR-test vervangt het minder betrouwbare uitstrijkje voor vrouwen: wat moet u weten?
Gezondheid Gezondheid Waarom u beter stopt met ‘white noise’ om in slaap te vallen Heel wat mensen luisteren naar white noise of witte ruis omdat het zou helpen om in slaap te vallen. Volgens experts is dat geen goed idee. ‘We ontprikkelen ons zenuwstelsel niet door het aan nóg meer prikkels bloot te stellen.’
Opinie | Sander Jacobs Opinie | Sander Jacobs 'Huisje-boompje-tuintje voor iedereen? Wonen 'in het groen' blijft voor velen onbereikbaar' 'Het recht op betaalbaar wonen wordt vaak vernauwd tot het “huisje”, terwijl het “boompje-tuintje” – een groene woonomgeving – minstens zo belangrijk is', schrijft Sander Jacobs van de ecologische denktank Oikos. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Betaalbaar Wonen.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Stille kracht van lokale verkiezingen: uw keuze op 13 oktober reikt voorbij de gemeentegrenzen' Het verkiezingsjaar 2024 laat ons niet los: na de regionale, federale en Europese verkiezingen van enkele weken geleden, is het op 13 oktober opnieuw verzamelen geblazen in het stemhokje voor de lokale en provinciale verkiezingen. In veel opzichten verdienen die lokale verkiezingen minstens evenveel aandacht, aldus Thibault Viaene van de Vrijdaggroep. Tijdens de zomermaanden blikt de Vrijdaggroep elke vrijdag vooruit naar de verkiezingen van 13 oktober.
Maatschappij Maatschappij Na veroordeling journalist in vaccinatiezaak Veerle Heeren (CD&V): ‘Privacyregelgeving gebruikt om journalistiek aan banden te leggen’ Maandag veroordeelde de Hasseltse rechtbank van eerste aanleg een journalist uit Sint-Truiden tot 2000 euro boete met uitstel omdat hij privacygevoelige informatie had doorgestuurd naar een apotheker. Experten mediarecht reageren verbolgen op het vonnis.
Factcheck Factcheck Factcheck: miljonairstaks doet schijnbaar niet veel vermogenden vertrekken maar dat zegt weinig over hoogte van kapitaalvlucht In een YouTube-video zegt PVDA-Kamerlid Peter Mertens dat de invoering van een miljonairstaks vermogenden niet naar het buitenland doet vluchten. 'Waar zo’n taks is ingevoerd, is dat niet gebeurd', stelt Mertens, en hij geeft Frankrijk als voorbeeld. Daar heeft jarenlang zo’n taks bestaan en zou slechts 0,23 procent van de belastingplichtigen zijn vertrokken. Dat percentage zegt echter niets over de omvang van het verplaatste kapitaal. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek ‘Hij kan niet verbergen hoe extreem hij is’: wie is Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche? Op 9 juni is Tom Vandendriessche Europees lijsttrekker van het Vlaams Belang. De vertrouweling van partijvoorzitter Tom Van Grieken is een van de meest extreme stemmen in de partij. Een portret.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Algen, de proteïnen van de toekomst: 'In de zomer staan jong en oud in de rij voor ons algenijs' De Heirbauthoeve in het Waasland bedrijft circulaire landbouw op hoog niveau. Carbon farming, verticale algenteelt, korte keten, alles staat in het teken van voedselproductie met een zo klein mogelijke klimaatimpact.
Opinie | Emiliano Acosta Opinie | Emiliano Acosta 'Kant herdenken ‘mag’ niet alleen, het is vandaag meer dan ooit nodig' Filosoof Emiliano Acosta staat stil bij de driehonderste verjaardag van de geboorte van de Duitse filosoof Immanuel Kant. 'Het werk van her-denken hoeft zich niet per se te beperken tot een kritisch revisionisme van de donkere kant van Kant.'
Gezondheid Gezondheid Perkt de VS abortus verder in? ‘Een vlotte toegang tot abortus is een sociale maatregel’ Ondanks een wereldwijde trend naar liberalere abortuswetten leeft de vrees dat het tij snel kan keren. ‘Alles staat of valt met het maatschappelijk klimaat.’
Wereld Wereld Gevluchte Oekraïense mannen in België: ‘Ik probeer mijn vage schuldgevoelens te compenseren’ 650.000 potentiële rekruten voor het Oekraïense leger verblijven in het buitenland. Nu het front onder druk staat ziet Kiev hen graag terugkeren. Knack sprak met Oekraïners die in ons land verblijven en stelde vast dat patriottisme vele vormen aanneemt.
België België Dirk Voorhoof (UGent) over de zaak-Van Langenhove: ‘Het is belangrijk dat een democratische samenleving zich weerbaar opstelt’ Volgens emeritus professor mediarecht Dirk Voorhoof (Universiteit Gent) heeft de rechtbank in de zaak tegen Schild & Vrienden een lijn willen trekken. ‘Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat het hof van beroep een totaal andere beoordeling zal maken.’
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Als Rusland Transnistrië “beschermt”, zal de EU dan Moldavië en Georgië verdedigen?' 'De uitbreiding van de EU was altijd al een geopolitiek project, maar nog nooit heeft een andere grootmacht ze actief tegengewerkt', schrijft Sven Biscop. Hij staat stil bij de recente vraag van Transnistrië aan Rusland om bescherming tegen Moldavië. 'En ook over Georgië moet de EU zich zorgen maken.'
België België Negentig jaar geleden viel koning Albert I van de rotsen in Marche-les-Dames Op 17 februari 1934, negentig jaar geleden, kwam koning Albert I om het leven na een val bij een klimpartij op de rotsen van Marche-les-Dames, in de provincie Namen. Zijn dood kwam als een schok voor het land. De derde koning van België verwierf populariteit als opperbevelhebber van het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Opinie | Patrick Vander Weyden Opinie | Patrick Vander Weyden 'Langdurige onderdrukking van de Palestijnen laat niet langer toe om Israël een democratie te noemen' 'De steun van het Westen aan Israël ondermijnt de geloofwaardigheid van de inspanningen voor democratische waarden en instellingen', schrijft socioloog Patrick Vander Weyen. In 1996 was hij EU-waarnemer bij de eerste Palestijnse verkiezingen. 30 jaar later voelt hij schaamte over zijn naïviteit en euforie naar aanleiding van de Oslo-akkoorden.
Maatschappij Maatschappij Van tarotlezers tot TikTok-heksen: de comeback van het occultisme Van tarotkaartlezers in hippe bars over helende waarzeggers tot TikTok-heksen: het occultisme lijkt terug van nooit helemaal weggeweest.
Opinie | Alain Van Hiel Opinie | Alain Van Hiel 'Gevaren van identiteitspolitiek: dubbele vervreemding en verdere maatschappelijke fragmentatie' 'Het is perfect voorspelbaar dat de komende jaren teleurgestelde politici zullen klagen dat identiteitspolitiek ‘niet werkt’', vreest sociaal psycholoog Alain Van Hiel. 'Kunnen we lessen trekken uit het verleden?'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Als we met succes digitaal statiegeld invoeren, zullen andere landen ons voorbeeld volgen' 'België bekleedt een Europese koploperspositie inzake inzameling en recyclage van verpakkingsafval. Kunnen we voor één keer voorloper blijven?' schrijven Steven De Meester (Universiteit Gent), Stijn Ronsse (CEO Capture), Karolien Vanbroekhoven (VITO), Dirk Nelen (VITO), Jean-Marie Raquez (Universiteit Mons). Deze week neemt de Vlaamse regering een beslissing over statiegeld.
Opinie | Joannes Laveyne Opinie | Joannes Laveyne 'Help, de omvormer in mijn zonnepanelen spreekt Chinees' 'Verbind simpelweg geen zaken met het internet als dit niet strikt nodig is', schrijft Joannes Laveyne (UGent). De afgelopen dagen waren er heel wat berichten over de kansen dat ons elektriciteitsnet gehackt zou kunnen worden, door de Chinese omvormers in zonnepanelen. Maar er zijn nog veel meer andere 'slimme' toestellen waarvoor betere regels rond cyberveiligheid er beter vandaag dan morgen komen.
Opinie | Arnaud Szmalec Opinie | Arnaud Szmalec 'Moet de universiteit wel een eigen politieke stem hebben?' 'Universiteiten bij uitstek moeten het vrije denken vertegenwoordigen. Zowel het doceren als het verwerven van fundamentele kennis vereist immers gewetensvrijheid, los van dogma’s en lobby’s', schrijven professoren cognitieve psychologie Arnaud Szmalec (UCL) en Wouter Duyck (UGent). Zij pleiten voor neutraliteit ter bescherming van de diversiteit.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Het is geen natuurwet dat het Westen de wereld bestuurt: welke rol is er voor de EU?' 'De wereld bij elkaar houden: dat is dé strategische uitdaging van de 21ste eeuw', schrijft Sven Biscop. 'Een ordelijke wereld waarin de macht gedeeld wordt tussen meer dan de Westerse machten is mogelijk. Meer zelfs, het is wellicht de enige manier om een mate van stabiliteit te handhaven.'
Opinie | Eva Willems Opinie | Eva Willems 'De geschiedenis wordt vandaag geschreven: waar zijn de kinderen van de verlichting nu?' 'Dat er in een oorlog ‘enkel verliezers’ zijn klopt misschien voor de burgerslachtoffers, maar niet als we kijken naar de verantwoordelijken en hun bondgenoten', schrijft Eva Willems (UGent). Ze beargumenteert dat we verder moeten kijken dan de tweedeling tussen daders en slachtoffers, en ook de verantwoordelijkheid van andere betrokkenen in dit conflict onder de loep moeten nemen.
Wereld Wereld Heeft Hamas wel een plan? ‘Ze hadden nooit verwacht dat hun operatie zo goed zou lukken’ Ook drie dagen na de bloederige aanval op Zuid-Israël is het onduidelijk wat de Palestijnse terreurbeweging Hamas eigenlijk hoopt te bewerkstelligen. ‘De regels van het spel zijn voorgoed veranderd.’
Politiek Politiek Opvangcrisis: ‘Nicole de Moor doet zaken die we onder Theo Francken niet voor mogelijk hielden’ België slaagt er niet in alle asielzoekers die zich in Brussel melden op te vangen. Wat houdt staatssecretaris Nicole de Moor tegen? ‘Ze doet zaken die we onder Theo Francken niet voor mogelijk hielden.’
Maatschappij Maatschappij Ethicus Freddy Mortier: 'De polarisering rond gender en seksuele geaardheid zal alleen nog maar toenemen' Aan de vooravond van zijn emeritaat buigt ethicus Freddy Mortier zich over de stand van het land en van de Gentse universiteit. ‘Als professor ga je het best niet met je studenten op café.’
Opinie | Pascal Debruyne Opinie | Pascal Debruyne 'Spectaculair opkuisen van Brussel-Zuid leidt nergens toe' 'Hoe kunnen we zorgen voor deze mensen? Hoe zorgen we voor de buurt, en zorgen we dat iedereen zich veilig voelt', vragen Pascal Debruyne en Hans Grymonprez daags na de grootschalige politieactie aan Brussel-Zuid. 'Als vanuit het beleid klinkt dat zo'n actie niet iedere dag kan, dan spreekt dat boekdelen.'
Opinie | Annelies Van Assche Opinie | Annelies Van Assche 'Velen onder ons doen het niet voor het geld, maar dat neemt niet weg dat we allemaal een loon naar werken verdienen' Annelies Van Assche van de Jonge Academie staat stil bij het precaire statuut van jonge kunstenaars, hun immaterieel inkomen en de gevolgen van een 'bohemien-werkethiek'. De eerdere twee stukken over dit onderwerp kan je hier lezen. Deze bijdragen maken deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Bier, kunstmest, brandstof… urine wordt steeds meer gerecycleerd Urine vindt steeds meer toepassingen in de landbouw, technologie en zelfs voeding. Niet slecht voor een onaantrekkelijke vloeistof waarvan elke mens tot 1,5 liter per dag kan produceren.
Gezondheid Gezondheid Aantal jongeren met overgewicht en obesitas neemt sterk toe: 'Negatieve impact van corona' Meer dan een op de vijf Vlaamse jongeren heeft overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse studie Jongeren en Gezondheid van het Departement Zorg. Bij het vorige onderzoek, in 2018, was dat iets meer dan een op de zeven.
Wereld Wereld Gewelddadige protesten in Pakistan: ‘Weg naar een volgende militaire staatsgreep ligt open’ De arrestatie van voormalig premier Imran Khan veroorzaakt chaos en dodelijke onrust in Pakistan. ‘Dit is een regelrechte bedreiging voor de Pakistaanse democratie’, zegt professor Tine Vekemans (UGent).
Factcheck Factcheck Factcheck: viraal pleidooi voor cashgeld bevat onjuistheden Op sociale media circuleert een pleidooi voor het gebruik van cashgeld. Terwijl 50 euro cash altijd 50 euro zou blijven, zou er na opeenvolgende elektronische betalingen amper nog iets van die 50 euro overblijven. Klopt niet, zeggen specialisten: een bankbiljet blijft niet eeuwig circuleren zoals de tekst suggereert, ook aan contante betalingen zijn kosten verbonden en de transactiekosten voor elektronische betalingen liggen een stuk lager dan het bericht stelt.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Onze samenleving is niet klaar voor manipulatieve AI' 'Wat de laatste AI-doorbraken mogelijk maken is fascinerend, maar het feit dat iets mogelijk is, maakt het nog niet wenselijk', schrijft een groep bezorgde wetenschappers en juristen naar aanleiding van het nieuws dat een man uit het leven stapte nadat hij daartoe zou zijn aangemoedigd door een chatbot. 'Er is dringend nood aan actie.'
België België N-VA blokkeert Belgische beslissingen in Europa: 'Dit kan Vlaanderen schaden' België moet zich onder impuls van de N-VA steeds vaker onthouden op het Europese toneel. 'Wie niets te geven heeft, heeft ook niets te nemen.'
Milieu Milieu Op zoek naar een stikstofakkoord: Dirk Draulans over de 'natuurvriendelijke landbouw' van Zuhal Demir Als de stikstofoverlast efficiënt wordt aangepakt, komt de verzoening tussen natuur en landbouw dichterbij.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Waarom de universiteit geen "safe space" mag zijn' 'Ook al is het probleem van de safe spaces aan Amerikaanse universiteiten ernstiger dan bij ons, we moeten ons zeker niet op de borst kloppen. Ook hier zijn er signalen dat het behoorlijk fout gaat', schrijft een groep academici die zich verenigden in Hypatia. De leden zijn 'bezorgd over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur'.
Factcheck Factcheck Factcheck: lage cholesterol heeft geen bewezen negatieve effecten op je gezondheid Op Facebook circuleert een post waarin zes negatieve gevolgen voor de gezondheid worden toegeschreven aan een te lage cholesterolwaarde. Maar daar is geen bewijs voor, zeggen experten.
Wetenschap Wetenschap Hoe covid ook de wetenschap heeft veranderd De wetenschappelijk publicatiecultuur is een traag en voorzichtig proces. Dat botst weleens met de onlinecultuur van onmiddellijke ophef, zo bleek al te vaak tijdens de coronacrisis. En dus bent u maar beter voorzichtig als u het zinnetje ‘Studies hebben bewezen dat...’ leest.
Onderwijs Onderwijs 'Zelfs leerkrachten Nederlands zijn ervan overtuigd geraakt dat hun vak niet zo belangrijk is' Twee derde van de leerlingen uit het bso verlaat de schoolbanken 'functioneel ongeletterd', bleek afgelopen week uit de nieuwe resultaten van de Vlaamse peilingsproeven. Ook in het secundair onderwijs gaat taalbegrip achteruit. Knack analyseert de teloorgang van het Nederlands.
Milieu Milieu Milieujuriste Isabelle Larmuseau: 'Onze eigen overheid is nog crimineler dan 3M' Isabelle Larmuseau kan niet langer zwijgen: het PFOS-schandaal vormt een ongekende bedreiging voor de volksgezondheid en de moraal van de Vlaamse overheid verkeert in diepe crisis. 'Ik kan niet met mezelf verder leven als ik nu niet alles op alles zet om mee te helpen aan een kentering.'