Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Democratie en ethisch leiderschap? Ondanks maandenlang protest blijft UAntwerpen zich verschuilen achter bureaucratie en vage excuses' 'Het is tijd om te bewijzen dat onze mooie woorden over dekolonisatie, wereldwijd engagement, en kritisch wereldburgerschap geen lege kreten zijn', schrijven drie docenten van de UAntwerpen. 'De nieuwe rectorploeg heeft nu de kans om de waarden waar deze universiteit prat op gaat – democratie, inclusiviteit en respect voor mensenrechten – eindelijk om te zetten in daden.'
Opinie | Tom Sauer Opinie | Tom Sauer 'Alle signalen staan op rood, en toch ligt blijkbaar niemand echt wakker van kernwapens' 'Een nieuwe wapenwedloop komt er niet aan, ze is er al. Voor het eerst sinds midden jaren tachtig dalen de aantallen kernwapens wereldwijd niet meer. Ze stijgen terug, en geen haan die er naar kraait', schrijft professor Tom Sauer (UAntwerpen).
België België ‘Onbegrijpelijk dat Vlaanderen doorgaat met adoptie uit Hongarije en Bulgarije’ In Hongarije en Bulgarije belanden gehandicapte kinderen en Roma opvallend vaak op lijsten voor buitenlandse adoptie. Toch zet Vlaanderen de adopties uit Oost-Europa verder.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Caroline Gennez (Vooruit) mag kostprijs files en kostprijs salariswagens niet zomaar bij elkaar optellen Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bedraagt het jaarlijkse prijskaartje van de files in België 5 miljard euro en dat van de salariswagens nog eens 4 miljard euro. Dat eerste cijfer klopt grotendeels, maar de kosten van salariswagens blijken minder eenduidig. Aangezien filevorming wordt meegerekend in de kosten van salariswagens, kun je beide niet zomaar bij elkaar optellen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Fairbrics zet CO2 om in polyestervezels: 'Wij dagen de textielindustrie uit' Afgevangen CO2 omzetten in hoogwaardige polyestervezels? De Franse start-up Fairbrics vestigde zich in Antwerpen om de uitdaging waar te maken. Als het lukt, kunnen studenten van de Modeacademie aan de slag met duurzame textielvezels.
Onderwijs Onderwijs Herman Van Goethem: ‘Universiteiten een sekte? Dat is van de pot gerukt’ Rector Herman Van Goethem wil de samenwerkingen van zijn Antwerpse universiteit met Israëlische collega’s herbekijken. Daarmee hoopt hij de protesterende studenten tevreden te stellen. ‘Ik sluit niet uit dat er onderzoeksprojecten geschrapt worden.’
Politiek Politiek Experts niet overtuigd door welvaartsgarantie van Groen: 'Totale nonsens' Groen is de enige partij die in deze campagne van armoedebestrijding een echt thema maakt. Maar de zogenaamde welvaartsgarantie, het plan waarmee Groen de armoede in ons land in één pennentrek wil uitroeien, krijgt forse tegenwind. ‘Ik heb vele jaren het sociaal beleid bestudeerd, en ik kan u zeggen: dat voorstel zal nooit werken. Het creëert ook een enorme inactiviteitsval,’ sneerde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorige week in Knack.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Studenten op de campussen herinneren ons aan de kracht van vreedzame bezettingen om mensen te verenigen' Meer dan 160 personeelsleden van de UAntwerpen zijn ontevreden en teleurgesteld over het beleid dat de UAntwerpen hanteert betreffende samenwerking met Israëlische instellingen. In deze open brief spreken ze hun steun uit met de campusbezetting van de studenten en hun inzet voor gerechtigheid voor het Palestijnse volk.
Opinie | Liesbeth Naessens Opinie | Liesbeth Naessens 'We herkennen ons niet in de mensen achter de gevangenismuren en dat vormt een probleem' 'Zelfs al herkennen we ons niet in wie achter de celdeur zit, het is in het belang van ons allemaal dat we er als samenleving voor zorgen dat mensen beter uit de gevangenis komen dan dat ze erin gingen', schrijven drie onderzoekers naar aanleiding van het huidige debat over de situatie in onze gevangenissen.
Politiek Politiek Herman De Bode (N-VA): ‘Je moet het links nog altijd uitleggen: Vlaams Belangers zijn geen untermenschen’ Herman De Bode, gewezen kabinetschef van Jan Jambon, is tegen een coalitie van N-VA met het Vlaams Belang. Tenzij er een ramp gebeurt.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Klimaattechbedrijf bliksemt CO2 om tot nieuwe grondstof CO2 afvangen en stockeren? Zonde, vinden ze bij de Antwerpse start-up D-CRBN die via plasmaconversie bruikbare precursoren uit het broeikasgas wint. Voorlopig nog in laboreactoren en pilootinstallaties, maar het stappenplan naar een commercialiseerbare scale-up ligt klaar.
Opinie | Kristof Titeca Opinie | Kristof Titeca 'Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?' 'Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart', schrijft Kristof Titeca over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.
Opinie | Sepp Tyvaert Opinie | Sepp Tyvaert 'Tijd om de particratie te slopen en de parlementaire democratie in ere te herstellen' 'Onze parlementen zijn herleid tot theater. De partijhoofdkwartieren beslissen, regeringen voeren uit en parlementsleden geven toestemming met een druk op de knop', schrijft Sepp Tyvaert, voorzitter van Jong VLD. Hij legt vijf voorstellen op tafel om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Factcheck Factcheck Factcheck: als we ‘roddelen’ ruim interpreteren, valt tot 60 procent van onze taal eronder * Wie zei het? Goed Gevoel * Is het waar? Uit het onderzoek van Dunbar bleek dat gemiddeld 60 procent van ons taalgebruik ‘roddels’ zijn, maar hij hanteerde een erg ruime definitie. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Waarom zou een universiteit aan morele druk moeten weerstaan?' 'Verklaren dat de universiteit weigert medeplichtig te zijn aan genocidaire politiek druist niet in tegen diversiteit en pluralisme, maar verdedigt die juist', schrijven Matthias De Groof, Gert Van Hecken, Danya Nadar en Devanshi Saxena van de Universiteit Antwerpen. Ze reageren op een opiniestuk van Arnaud Szmalec (UCL) en Wouter Duyck (UGent), waarin gepleit werd voor neutraliteit ter bescherming van de diversiteit.
België België 'België gooit zijn Europese geloofwaardigheid te grabbel' De lidstaten van de Europese Unie worden geacht met één stem te spreken. Voor een federale staat als België is dat een complexe opdracht, waarvoor in 1994 een samenwerkingsakkoord werd gesloten. Volgens politicoloog Peter Bursens dringt zich een hervorming van dat akkoord op.
België België Watersnood in de Westhoek: 'Dit komt óók door onze Vlaamse ruimtelijke ordening' 'De filosofie was altijd: de grond draineren. Maar nu moeten we opnieuw naar meer natte natuur gaan', zegt professor ruimtelijke ordening Tom Coppens (Universiteit Antwerpen).
Opinie | Jonas Van der Slycken Opinie | Jonas Van der Slycken 'Hoe ik bijna gehersenspoeld werd als student economie' Economie draait om groei. En zolang de economie groeit, dan gaat het goed. Alleen, klopt dat wel? Wat als onze economie in dienst zou staan van mens en planeet, in de plaats van andersom zoals nu het geval is? Hoe zou een economie die zorgt voor mens en planeet eruitzien? Economische groei vaarwel zeggen, we zouden er wel bij varen, weet econoom Jonas Van der Slycken te vertellen. Hij schreef met “Genoeg voor iedereen” een boek over hoe we kunnen bloeien zonder groei, waaruit volgend fragment komt.
Opinie | Eric Mehdi van der Ven Opinie | Eric Mehdi van der Ven '11 november herinnert ons eraan dat vrede en democratie niet vanzelfsprekend zijn' 'Oorlogsherdenking is geen eenvoudige daad van verering, maar een complexe en vaak politiek geladen herinnering aan de offers die zijn gebracht voor vrede en vrijheid', schrijft historicus Eric van der Ven naar aanleiding van 11 november, de dag waarop het einde van WOI wordt herdacht.
Opinie | Jeroen Olyslaegers Opinie | Jeroen Olyslaegers 'Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?'
Politiek Politiek Moeten dienstencheques duurder worden? ‘In geen enkel ander land subsidieert de overheid gestreken hemden’ De sector van de dienstenchequebedrijven vraagt meer geld en kijkt daarvoor niet alleen naar de overheid. Ook de gebruiker mag best wat dieper in de buidel tasten, vindt de sectorfederatie. Ongelijkheidsexpert Ive Marx (Universiteit Antwerpen) is het daarmee eens. ‘Met de belachelijk lage prijs van de dienstencheques zijn wij rotverwend.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet alleen Belgen mogen gemeenteambtenaar zijn In een folder die de lokale afdeling van Vlaams Belang heeft verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gesteld dat, volgens de Grondwet, alleen Belgen gemeenteambtenaar mogen zijn. Dat klopt niet. EU-onderdanen hebben altijd toegang tot betrekkingen in overheidsdienst. Voor niet-Belgen die van buiten de EU komen stelt de Grondwet dat de wetgever uitzonderingen kan vastleggen.
Opinie | Sophia Honggokoesoemo Opinie | Sophia Honggokoesoemo 'Onderwijstaal en thuistaal versterken elkaar' 'Een andere thuistaal spreken wordt namelijk te veel verward met een slechte kennis van het Nederlands. Het tegendeel is waar. Beide talen kunnen elkaar versterken', schrijven Sophia Honggokoesoemo en Raïssa Peeters van Levl. Ze reageren op voorstellen van minister van Onderwijs Ben Weyts om taalverwerving op school te stimuleren.
Factcheck Factcheck Factcheck: constant je buik inhouden kan slecht zijn voor gezondheid ‘Je buik inhouden is slecht voor je gezondheid’, zo lazen we in De Telegraaf. Wie dat constant doet, kan inderdaad klachten krijgen, maar af en toe je buik intrekken kan geen kwaad. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Justitie Justitie Cybercriminaliteit: ‘Voor jongens zijn naaktbeelden als Pokémonkaarten’ De covidcrisis heeft de cybercriminaliteit aangewakkerd, zegt academica en parketmagistrate Catherine Van de Heyning.
Politiek Politiek Pascal Smet dient ontslag in wegens betaling verblijfskosten Iraanse delegatie Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij doet dat nadat er de afgelopen week commotie ontstond over het bezoek van een Iraanse delegatie aan een stedentop in Brussel.
Factcheck Factcheck Factcheck: er zijn indicaties dat schaaldieren pijn kunnen voelen ‘Kreeften en krabben kunnen pijn voelen’, zo lazen we in een GAIA-publicatie. Volgens onderzoek en experts zijn er inderdaad indicaties dat schaaldieren mogelijk pijn ervaren. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Wetenschap Wetenschap Universiteit en privésector slaan handen in elkaar: is er nog plaats voor publiek belang? De lijn tussen nauwe samenwerking en belangenvermenging tussen universiteit en bedrijf is soms flinterdun. Een voormalig wetenschapper aan de Universiteit Gent (UGent) getuigt: ‘Onvermijdelijk stap je mee in de onderzoeksagenda van een private onderneming die een winstoogmerk heeft. Je hebt dus niet het publieke belang voor ogen. Dat is een probleem.’Door Charlotte Teunis en Marie-Monique Franssen
Gezondheid Gezondheid Obesitasexpert Luc Van Gaal: ‘De afslankspuit is een doorbraak’ Nee, gezond eten en lichaamsbeweging zijn niet altijd voldoende om uw gedroomde strakke lijf van weleer terug te vinden. ‘We vechten vaak tegen krachten die groter zijn dan wijzelf’, zegt obesitasexpert Luc Van Gaal.
België België Vakmensen, waar zijn jullie? Hoe ons misprijzen voor tso en bso in ons gezicht is ontploft (video) Van elektriciens tot verplegers: de samenleving smeekt om gekwalificeerde mensen. Het tso- en bso-onderwijs vechten tegen hun reputatie, en tegen politiek gestuntel.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, ontwennen van gsm kan leiden tot lichamelijke stress ‘Studies tonen aan dat iemand wiens gsm wordt afgenomen soortgelijke ontwenningsverschijnselen krijgt als iemand die afkickt van drugs’, zo lazen we in Goed Gevoel. Het klopt deels, al is er nuance nodig.
België België N-VA blokkeert Belgische beslissingen in Europa: 'Dit kan Vlaanderen schaden' België moet zich onder impuls van de N-VA steeds vaker onthouden op het Europese toneel. 'Wie niets te geven heeft, heeft ook niets te nemen.'
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Er rolde na corona dan toch geen armoedegolf over ons land' Achter de armoedecijfers gaan grote verschillen schuil tussen de regio’s.
Opinie | Patrick Meire Opinie | Patrick Meire 'Stikstofbeleid: onze ecosystemen en biodiversiteit zijn de kanaries in de koolmijn' Patrick Meire (UAntwerpen) en Kris Verheyen (UGent) vragen in deze bijdrage aandacht voor het feit dat het stikstofprobleem niet alleen gaat over het mogelijk 'verlies van enkele plantjes'. 'Het gaat over een cascade aan milieuproblemen met een directe en indirecte impact op zowel de biodiversiteit als de menselijke gezondheid.'
Factcheck Factcheck Factcheck: duiven lossen bij een huwelijk kan bij wet verboden zijn, maar niet altijd ‘Duiven lossen bij huwelijksplechtigheid is bij wet verboden’: dat stelde Gents schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). En het klopt deels.
Gezondheid Gezondheid 'Deelname preventieve kankerscreening moet beter' De voorbije 30 jaar zijn 185.000 extra kankeroverlijdens vermeden. Maar er is nog werk aan de winkel. 'We moeten gerichter mensen uitnodigen voor screening.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Waarom de universiteit geen "safe space" mag zijn' 'Ook al is het probleem van de safe spaces aan Amerikaanse universiteiten ernstiger dan bij ons, we moeten ons zeker niet op de borst kloppen. Ook hier zijn er signalen dat het behoorlijk fout gaat', schrijft een groep academici die zich verenigden in Hypatia. De leden zijn 'bezorgd over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur'.
Maatschappij Maatschappij Hoe Halloween ons veroverde: 'Parallel met katholieke Allerzielen is niet toevallig' In nauwelijks twintig jaar tijd duwde het uit Amerika overgewaaide Halloween de katholieke traditie – Allerzielen en Allerheiligen – naar de achtergrond. Hoe kon dat zo snel gebeuren? En waarom leidde dat niet tot een cultuuroorlog?