Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Stijgende kost van de vergrijzing? Laat de regio's meer bijdragen' Door de stijgende vergrijzingskosten dreigt onze federale sociale zekerheid onbetaalbaar te worden. Lowie Cnockaert van de Vrijdaggroep ziet een oplossing in een grotere bijdrage van de deelstaten.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, het budget van De Lijn is tijdens de voorbije regeerperiode gestegen, maar volgens specialisten is het werkingsbudget de facto gekrompen Tijdens het Grote Voorzittersdebat van Knack en Trends-Kanaal Z stelde Open VLD-voorzitter Tom Ongena dat het budget van De Lijn tijdens deze regeerperiode is gestegen. In absolute cijfers klopt dat: het jaarbudget ging van 860 miljoen euro in 2019 naar 1,2 miljard euro in 2023. Maar specialisten stellen dat het werkingsbudget de facto is gekrompen door de extra taken en kosten die de vervoersmaatschappij erbij kreeg.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft meer bespaard op De Lijn dan haar voorgangers, maar cijfers vergelijken is zo goed als onmogelijk Volgens ondervoorzitter van De Lijn Marc Descheemaecker (N-VA) heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dubbel zoveel bespaard op De Lijn als de twee ministers voor haar samen. Specialisten beamen dat De Lijn het in de praktijk met minder werkingsbudget moet doen dan vroeger, maar niemand waagt zich aan een vergelijking van de cijfers.
België België Nood aan inclusievere arbeidsmarkt: 'Mensen met beperking denken vaak erg oplossingsgericht' werkt aan een inclusiever arbeidsmarktbeleid voor mensen met een beperking
Gezondheid Gezondheid 'Hoezo gevaarlijk? Mijn e-sigaret smaakt naar pannenkoek': steeds meer vapende kinderen verslaafd aan nicotine In drie jaar tijd is het aantal jongeren dat aan e-sigaretten lurkt verdrievoudigd. Dampen kan een opstapje zijn naar tabak roken - en dat was nu net niet de bedoeling.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet zeker of Q10-suppletie tot betere sportprestaties leidt ‘Q10-suppletie verbetert sportprestaties’, zo lazen we in ABC Gezondheid. Volgens experts biedt onderzoek geen eenduidig antwoord, er kan zelfs een omgekeerd effect zijn. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, 50 minuten lopen per week verkleint de kans op een hartaanval ‘Drie keer per week 17 minuten joggen reduceert risico op hartaanval met de helft’: dat lazen we in Flair. En het klopt, al is enige nuance nodig.
Factcheck Factcheck Factcheck: investeren in natuurparken loont, maar rendement moeilijk te berekenen ‘Eén euro investeren in grote natuurgebieden levert tien euro op voor de lokale samenleving': dat zei Ignace Schops op Radio 1. Dat cijfer blijkt moeilijk hard te maken, maar dat investeren in natuurparken loont, staat vast.
Magazine Magazine ‘Eén euro investeren in grote natuurgebieden levert tien euro op’ * Wie zei het? Ignace Schops* Is het waar ? Verschillende onderzoeken wijzen op een positief effect van investeren in grote natuurgebieden voor de lokale samenleving. Maar een rendement van 1:10 is volgens sommige experts overdreven. We beoordelen de uitspraak daarom als eerder waar.
Video | Gezondheid Video | Gezondheid Waarom zien eeneiige tweelingen er toch niet 100% hetzelfde uit? Tweelingen lijken hard op elkaar, maar zelden zijn het exacte kopieën. Al van bij de geboorte verschillen ook eeneiige tweelingen een beetje van elkaar. En de verschillen nemen met de jaren alleen maar toe. Hoe dat kan, ook al hebben ze exact dezelfde genen, komt neurowetenschapper Tim Vanmierlo (UHasselt) uit de doeken doen.
Video | Wetenschap Video | Wetenschap Is kernfusie de energiebron van de toekomst? In het binnenste van sterren wordt energie geproduceerd die veel efficiënter en schoner is dan wat we hier op aarde doen. Sterren doen namelijk aan kernfusie! Expert nucleaire energie Wouter Schroeyers (UHasselt) legt je uit hoe dat werkt en waarom het nog even zal duren vooraleer we van de voordelen kunnen genieten.
Video | Wetenschap Video | Wetenschap Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk? Hoogbegaafde mensen leggen gemakkelijk verbanden en denken supersnel. Een aanwinst voor elk bedrijf, zou je denken. Toch gaat het vaak niet van een leien dakje op de werkvloer en benutten veel getalenteerde werknemers hun potentieel niet. Burn-out, bore-out of jobhoppen komen bij deze groep dan ook vaak voor. Hoe komt dat? Expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx, professor aan de UHasselt, aan het woord.