Milieu Milieu De rode bosmier krijgt het zwaar te verduren als gevolg van de teloorgang van onze natuur. Ze is zeker niet de talrijkste mierensoort in ons land, maar misschien is de rode bosmier wel de opvallendste, door de grote nesten die ze goed zichtbaar in vooral bosranden bouwt. Ze stond al vroeg op de agenda van bosbeschermers, omdat ze een regulerende rol zou spelen in de strijd tegen voor de bosbouw schadelijke …
Opinie | Nele Ameloot Opinie | Nele Ameloot 'Levert het echt iets op om vegetariërs een schuldgevoel aan te praten?' 'Met het aanpraten van schuldgevoelens tref je vooral mensen die al worstelen met hun geweten. Zo zal de kritieke massa niet bereikt worden', schrijft Nele Ameloot.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, horrorfilms zijn niet slecht voor de gezondheid ‘Horrorfilms zijn slecht voor je gezondheid’, zo kopte de Nederlandse website Amayzine. Maar volgens experts is het bekijken van zo’n film perfect veilig. We beoordelen de stelling als onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: gemeenten mogen zelf beslissen of ze hoofddoeken voor hun loketbedienden verbieden Een lokale N-VA-afdeling beweert hoofddoeken in gemeentelijke loketten te kunnen weren als zij aan de macht zijn. Momenteel beslissen lokale overheden of loketbedienden religieuze symbolen mogen dragen. De Vlaamse regering kan gemeenten niet zomaar een verbod opleggen.
België België Jong Talent: Marie-Gabrielle Verbergt (29) evalueert het academische financieringssysteem ‘Geld is macht’, zegt historica en sociologe Marie-Gabrielle Verbergt, die een proefschrift schreef over de geschiedenis van de Europese onderzoeksfinanciering van de jaren 1970 tot nu. ‘De manier waarop onderzoek gefinancierd wordt, bepaalt wat onderzoekers wel en niet kunnen doen. Door in de geschiedenis van de onderzoeksfinanciering te duiken, reconstrueerde ik dus niet enkel een …
Opinie | Ernst Davidts Opinie | Ernst Davidts 'België is wereldtop: toch is korfbal geen nationale trots' 'Zolang korfbal in de schaduw van basketbal blijft staan, zal het moeilijk ontsnappen aan de vooroordelen waarmee de sport nog altijd kampt', schrijft speler Ernst Davidts. Hij neemt dit weekend deel aan het U21 wereldkampioenschap in Turkije.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'We moeten de gijzelaars uit de tunnel van de vergetelheid halen' In een gezamenlijk opiniestuk roepen 38 ondertekenaars op om de gijzelaars niet te vergeten die momenteel nog door Hamas worden vastgehouden.
Politiek Politiek V-partijen hebben meerderheid in 151 gemeenten: ‘Vlaams Belang kan het cordon lokaal breken’ In Aalst en Turnhout behaalden het Vlaams Belang en de N-VA samen meer dan 50 procent. Kan het Belang in oktober de deur naar de meerderheid openbreken op gemeentelijk vlak? ‘De N-VA moet lokale fracties uit de partij zetten als dat zou gebeuren.’
Opinie | Robin Devroe Opinie | Robin Devroe 'Beste vrouwelijke verkozenen, tijd om jullie stem te gebruiken' 'Ondanks vele jaren van quotawetgeving zijn vrouwen er dus toch nog altijd niet in geslaagd om numeriek op gelijke voet met mannen te staan in de politieke arena', schrijft politicologe Robin Devroe. 'Laat dit dan ook een oproep zijn aan zowel politieke partijen als verkozen vrouwelijke politici om hun stem krachtiger te laten horen en te zorgen voor een meer inclusieve agenda.'
Politiek Politiek Verkiezingen 2024: Hoe belangrijk is de rol van de koning na de verkiezingen? Kan hij de regeringsvorming beïnvloeden? Na de verkiezingen moet er worden onderhandeld over een nieuwe regering. Wat is de rol van de koning daarbij?
Politiek Politiek Magnette, Rousseau, De Wever: in een ménage à trois is er altijd een te veel Zal Vooruit de band met de PS verbreken om Bart De Wever zijn rechtse regering te gunnen? Het kan, want tussen de kameraden van noord en zuid is de grote liefde al lang voorbij.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er is in Vlaanderen geen 18.000 kilometer aan ongebruikte wegen In een Terzake-debat zegt Groen-co-voorzitter Nadia Naji dat er ‘in Vlaanderen 18.000 kilometer aan wegen is die niet meer gebruikt worden’. Als bron voor die bewering verwijst Naji naar een studie die het heeft over 18.000 kilometer aan wegen met 'onthardingspotentieel'. Dat maakt die wegen nog niet ongebruikt. Zo maakt de studie bijvoorbeeld melding van een busstrook aan de Groenplaats in Antwerpen en de pier in Nieuwpoort. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Meer transparantie kan nooit kwaad: ook het geld van de Europese begroting komt uiteindelijk van de belastingbetaler' Partijfinanciering is een heikel thema. Ook de Europese politieke partijen worden gesubsidieerd met belastinggeld.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Belgische groei was vorig jaar driemaal hoger dan gemiddelde in eurozone, maar dat zegt weinig ‘Vorig jaar was de economische groei in ons land drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurozone’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Verkiezingstafel op 28 mei. Strikt genomen klopt dat: de groei voor België bedroeg 1,4 procent, die voor de hele eurozone 0,4 procent. Maar volgens economen is die vergelijking bij zulke lage percentages nietszeggend en zelfs misleidend. ‘Drie keer heel weinig blijft heel weinig.’
Factcheck Factcheck Factcheck: lidstaten en EU hebben geen betrouwbare terugkeercijfers Volgens Sammy Mahdi (CD&V) zou vandaag slechts 20 procent van de mensen die een terugkeerbevel kreeg ook effectief het EU-grondgebied verlaten. Het percentage is gebaseerd op jaarcijfers van Eurostat, maar experten waarschuwen voor methodologische beperkingen en onvolledigheden. We kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel mensen effectief het Europese grondgebied verlaten. Ook een vergelijking met andere lidstaten is niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, in ons land worden niet de meeste antidepressiva geslikt Er is geen enkel land ter wereld waar zo veel antidepressiva geslikt worden’, zo beweerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Zondag. Dat klopt niet. De medicatie wordt in België meer dan gemiddeld genomen, maar minder dan in landen als IJsland, Portugal en Canada. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, daalde in de meeste steden en gemeenten het armoederisico’ Voor het eerst werden armoedecijfers op gemeentelijk niveau gepubliceerd en die bevestigen de nationale en regionale trend: de armoede daalt.
Politiek Politiek Historicus Bruno De Wever over Vlaams Belang: ‘Als mijn broer zegt dat de deur dicht is, dan is ze ook dicht’ Historici Bruno De Wever en Christophe Busch zien in Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche een klassieke populist.
België België UGent 'zal einde maken aan bezetting door pro-Palestijnse activisten' na incidenten De UGent zal een einde maken aan de bezetting door ruim 300 pro-Palestijnse activisten van een universitair gebouw en de omgeving rond het rectoraat. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.
Politiek Politiek Noah Janssen, algemeen directeur van Natuurpunt: ‘Ik dacht dat ons politiek draagvlak vrij groot was. Helaas’ De afgelopen jaren groeide Natuurpunt uit tot een van de grootste grondeigenaars van Vlaanderen. Maar samen met die expansie groeide ook de kritiek. Een gesprek met de nieuwe algemeen directeur Noah Janssen. ‘Wij zijn niet langer drie mannen in een groene parka die ergens in de rand één hectare aan het beheren zijn.’
Onderwijs Onderwijs Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op als topman Katholiek Onderwijs Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op als directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het was al bekend dat Boeve op 1 augustus stopt als hoofd van de onderwijskoepel.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Eén worden met de natuur in een strobooghuis: ‘We willen mensen inspireren om ethischer te gaan wonen’ Een ingenieur en een natuurgids bouwden in het Waalse Stoumont een natuurlijke passiefwoning van stro, zand en klei. Daarmee willen ze bewijzen dat wonen niet energieverslindend hoeft te zijn. Wie geïnteresseerd is, kan er gaan verblijven.
België België In beeld: studentenprotest tegen samenwerking met Israël breidt uit Geïnspireerd door studentenprotesten wereldwijd, zijn er ook in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel vreedzame bezettingen van de universiteitsgebouwen.
Politiek Politiek Arbeidsmarktbeleid De Croo en Jambon: ‘Flexi-jobs zijn een zoveelste fiscale koterij’ Hoe was het arbeidsmarktbeleid van de federale regering-De Croo en de Vlaamse regering-Jambon? Knack legde de vraag voor aan experts Stijn Baert en Jan Denys. ‘Iedereen zegt dat werken meer moet lonen, maar de voorbije jaren werd het verschil tussen werken en niet werken nog kleiner.’
België België Pro-Palestijns protest op de campus: KU Leuven wil overleg met studenten In de Verenigde Staten leidt het pro-Palestijnse studentenprotest tot geweld. In België dreigen studenten met de bezetting van universiteitsgebouwen. Donderdag moest de politie het rectoraat van de KU Leuven ontruimen. Rector Luc Sels wil volgende week overleg plegen met de studenten.
Opinie | Alexandra Vleeshouwers Opinie | Alexandra Vleeshouwers 'Betalen voor een parkeerplaats waar je nooit hebt gestaan? Waarom digitalisering niet altijd de oplossing is' Studente Alexandra Vleeshouwers kreeg op korte tijd twee keer een verkeerretributie in de bus, terwijl haar auto gewoon thuis in de garage stond. 'Scanwagens voeren het werk dan wel veel sneller uit dan parkeerwachters of agenten, maar hoeveel van die gewonnen tijd gaat weer verloren?'
Politiek Politiek Onderzoek Stijn Baert: hoe willen de Vlaamse politieke partijen de werkloosheidsval bestrijden? Werken loont soms te weinig in België. Daardoor kan niet werken de economisch rationele keuze lijken. Hoe bestrijd je die zogenaamde werkloosheids- en inactiviteitsval? Arbeidseconoom Stijn Baert deed een rondvraag bij de Vlaamse politieke partijen.
Opinie | Dylan Van Huffel Opinie | Dylan Van Huffel 'Beloon studenten die willen werken, in plaats van ze te straffen' 'Waarom zou je deze kleine groep, die meestal al moet knokken om rond te geraken, extra willen belasten terwijl deze studenten zich net extra willen inzetten in de maatschappij en dit in combinatie met hun studies?' vraagt Dylan Van Huffel, die in deze bijdrage oproept om de regels voor studentenarbeid te versoepelen.
België België Waarom het personeel van Van Hool de fabriek niet in brand heeft gestoken Bij de failliete busbouwer Van Hool verdwijnen honderden banen. Toch bleven heftige emoties en vurige acties uit. ‘Dat komt doordat men niet het gevoel had dat er sprake was van onrecht.’
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Studeren zonder ChatGPT, daarna verstandiger werken met AI' 'Als we willen dat onze studenten generatieve AI competent en verantwoord zullen kunnen gebruiken op de werkvloer, dan zullen een gedegen domeinkennis, goede taalvaardigheid en grondige kennis van de wetenschappelijke methode nog steeds de basisuitrusting van de master moeten blijven', schrijven AI-specialisten Paul Van Eecke, Katrien Beuls en Tim Brys
Gezondheid Gezondheid Gezonde lucht binnen? ‘De overheid verplicht geen helder kwaliteitslabel’ Onfrisse lucht maakt ons ziek, dat weten we sinds corona allemaal. Toch blijkt het verplichten van gezonde luchtkwaliteit in publieke binnenruimten niet simpel. Zelfs een label om luchtkwaliteit aan te geven blijft voorlopig dode letter.
Opinie | Maarten Crivits Opinie | Maarten Crivits 'Wie luistert er eigenlijk echt naar de boeren?' Onderzoeker Maarten Crivits (UGent) staat stil bij de manier waarop de verzuchtingen van heel wat landbouwers in het hele debat van de afgelopen weken al snel geëvolueerd zijn naar een scherpte tegenstelling tussen landbouw en natuur.
Opinie | Victor De Decker Opinie | Victor De Decker 'Groen protectionisme zal plaats moeten ruimen voor groene partnerschappen' Onderzoeker Victor De Decker (Egmont) staat stil bij de geopolitieke implicaties van een Europese Green Deal. 'Europese investeringen en subsidies in groene technologie en infrastructuur mogen niet stoppen aan de grenzen van Europa: ze moeten globaal zijn.'
Opinie | Bart Maddens (KU Leuven) Opinie | Bart Maddens (KU Leuven) 'Ben Weyts vergemakkelijkt de verengelsing van het hoger onderwijs' 'We zitten op een hellend vlak naar een steeds verdere verengelsing', schrijft Bart Maddens (KU Leuven). 'Het is schrijnend dat zelfs een Vlaams-nationale minister van Onderwijs daar amper weerwerk tegen kan bieden.'
België België Els Keytsman (Unia): ‘Een derde van de racismedossiers ontstaat op het werk’ Twee jaar geleden solliciteert Natali T. B. bij een boekhoudkantoor via de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris. Nadat ze haar cv en motivatiebrief heeft ingediend, ontvangt ze een antwoord via e-mail. Daarin vraagt de werkgever naar haar loonverwachtingen en geboortedatum. ‘Doodnormale vragen, er leek geen vuiltje aan de lucht’, zegt ze tegen Knack. Maar wanneer Natali naar …
Natuur Natuur Premier Alexander De Croo wil de Natuurherstelwet alsnog zien struikelen Het is nooit gezien: tijdens zijn EU-voorzitterschap wil België een goedgekeurde wet laten afvoeren uit vrees voor verkiezingen. Premier Alexander De Croo zorgt voor een trieste primeur.
Technologie Technologie Ingenieur Stefaan De Wolf: ‘Elektriciteit moet zo goedkoop mogelijk worden’ De Vlaamse ingenieur Stefaan De Wolf werkt vanuit Saudi-Arabië aan performantere zonnecellen. ‘De huidige cellen botsen op hun limieten. We moeten dringend naar een nieuw systeem.’
België België Auteur Sibo Kanobana: 'Omvolking? Ik zie het probleem niet’ ‘Wie ben ik om te zeggen dat mensen zichzelf niet meer blank mogen noemen’, vraagt Sibo Kanobana. De Congolees-Belgisch auteur en opiniemaker ziet in zulke discussies over woorden vooral afleidingen van de fundamentelere problemen met ras, diversiteit en ongelijkheid. Kanobana geeft les aan de Open Universiteit in Nederland, en doctoreerde in de sociolinguïstiek. Hij weet …
Opinie | Nele Ameloot Opinie | Nele Ameloot 'Kunnen microbiële eiwitten Vlaanderen redden van de stikstofcrisis?' 'Hoewel misschien niet zo zichtbaar als de boerenprotesten, kan microbieel eiwit wel degelijk een duurzame revolutie op ons bord ontketenen', schrijft Nele Ameloot (UGent).
Politiek Politiek Knack-peiling: coalitie Vlaams Belang en N-VA heeft Vlaamse meerderheid Op iets meer dan 100 dagen voor de verkiezingen zou een coalitie van N-VA met Vlaams Belang in het Vlaams Parlement een numerieke meerderheid behalen. Dat blijkt voor de allereerste keer dankzij berekeningen van de zetelverdelingen op basis van de grote politieke peiling van Knack.
Factcheck Factcheck Factcheck: minstens 749 onderaannemers op Gentse werf Leopoldskazerne In een huis-aan-huisfolder stelt de extreemlinkse partij PVDA dat hoofdaannemer Democo voor de bouw van een nieuwe stadsbuurt aan de Gentse Leopoldskazerne met meer dan duizend onderaannemers werkt. Uit een intern document blijkt dat er inderdaad 1004 onderaannemers geregistreerd staan voor de werf. ‘Exuberant veel’, zegt professor bouwrecht Jelle Laverge (UGent). Volgens Democo gaat het om slechts 749 onderaannemers.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft meer bespaard op De Lijn dan haar voorgangers, maar cijfers vergelijken is zo goed als onmogelijk Volgens ondervoorzitter van De Lijn Marc Descheemaecker (N-VA) heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dubbel zoveel bespaard op De Lijn als de twee ministers voor haar samen. Specialisten beamen dat De Lijn het in de praktijk met minder werkingsbudget moet doen dan vroeger, maar niemand waagt zich aan een vergelijking van de cijfers.
Wereld Wereld 12 westerse landen schorten VN-hulp aan Gaza op: ‘Dit is een bliksemafleider voor Israëls misdrijven’ Al twaalf westerse landen zetten hun financiering stop aan de VN-hulporganisatie UNRWA, na beschuldigingen over de betrokkenheid van medewerkers bij Hamas. Experts vrezen voor het voortbestaan van de organisatie en spreken over een Israëlische propagandacampagne. ‘Als Israël een hervorming van UNRWA had gewild, dan had het dat in tijde van vrede moeten doen.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Minder bedrijfswagens? Dan ook minder lasten op arbeid' Minder bedrijfswagens? Dan ook minder lasten op arbeid.
Factcheck Factcheck Factcheck: Colruyt betaalde 25 procent belastingen in België, maar optimaliseerde ook via Luxemburg Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw zou Colruyt slechts 0,27 procent belastingen betaald hebben. Dat klopt niet, zeggen experts. Het echte cijfer is circa 25 procent. Wel zorgt de Colruyt Group er via een holding in Luxemburg voor dat ze minder belastingen hoeft te betalen.
Politiek Politiek Filip en de regeringsvorming: alleen CD&V en Vooruit verdedigen hoofdrol voor de koning Een federale regeringsvorming waar de koning amper of niet bij te pas komt? Het idee wint veld bij de Vlaamse partijen.
Factcheck Factcheck Factcheck: het klopt niet dat ‘heel veel’ Joodse advocaten na de Tweede Wereldoorlog collaborateurs hebben verdedigd In De Afspraak zei advocaat Hans Rieder dat, na de Tweede Wereldoorlog, ‘heel veel Joodse advocaten’ collaborateurs zouden hebben verdedigd. Voor die stelling bestaat geen enkel bewijs. ‘Er zullen hier en daar gevallen zijn geweest, maar het gaat om marginale aantallen’, zeggen gespecialiseerde historici.
Voeding Voeding Flessenwater, plastic drinkbus of gefilterd kraanwater: wat is de veiligste manier om water te drinken? Een opmerkelijke nieuwe studie toont dat mineraalwater uit plastic flessen 10 tot 100 keer meer microplastics bevat dan eerst gedacht. Dan maar overschakelen op een herbruikbare drinkbus? 'Dat maakt weinig verschil', zegt professor Jana Asselman.
Politiek Politiek Hou het gezellig op oudejaar: herlees de 12 scherpste opiniestukken van 2023 ‘Ik weet niet meer wat er mag en niet mag, omdat er zoveel wél mag, van mensen die ik niet mag, en graag in gezicht uitlach.’ Er verschenen weer veel goeie stukken in The Economist en Le Monde, maar geen observatie was dit jaar zo raak als de strofe van de Nederlandse rapper Faberyayo in …