België België Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin: ‘Conner Rousseau is hier behandeld zoals alle anderen’ Sinds 2021 biedt de Kazerne Dossin leertrajecten aan als alternatieve maatregel tegen racisme, haatmisdrijven en negationisme. Wat ooit begon als proefproject, wordt nu een vast onderdeel van het Mechelse museum en documentatiecentrum over zowel de Holocaust als de mensenrechten. ‘Wij willen mensen de kans bieden om zich te verbeteren’, zegt directeur Tomas Baum.
Maatschappij Maatschappij Uitbuiting van vergeten Brazilianen op Belgische werven: ‘Een nieuw drama is gewoon een kwestie van tijd’ Twee jaar geleden kwam de schrijnende uitbuiting van buitenlandse bouwvakkers in de Antwerpse haven aan het licht. Sindsdien is hun aantal alleen maar gestegen. ‘Vaak wordt aan arbeiders zonder contract gevraagd om via een achteringang op de werf te komen.’
Opinie | Evelyn De Craene Opinie | Evelyn De Craene 'Geef asielzoekers eenvoudiger toegang tot de sociale economie' 'De afgelopen campagne werd opnieuw vaak de boodschap verkondigd dat asielzoekers moeten werken voordat ze aanspraak kunnen maken op een uitkering. Maar over hun recht op arbeid werd maar weinig gesproken', schrijven Evelyn De Craene (Herw!n) en Eline de Jong (UAntwerpen). 'In de sociale economie liggen volop kansen, maar procedures vormen vaak nog een obstakel. Hoog tijd om daar wat aan te doen.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Juridische stappen tegen protesterende studenten? Rector heeft als taak de agora te beschermen' Een tiental prominente proffen en medewerkers van de UAntwerpen zijn niet gerust in de dreigende ontruiming van de kamperende actievoerders uit de Agora, een centrale ruimte op de universitaire campus.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er is in Vlaanderen geen 18.000 kilometer aan ongebruikte wegen In een Terzake-debat zegt Groen-co-voorzitter Nadia Naji dat er ‘in Vlaanderen 18.000 kilometer aan wegen is die niet meer gebruikt worden’. Als bron voor die bewering verwijst Naji naar een studie die het heeft over 18.000 kilometer aan wegen met 'onthardingspotentieel'. Dat maakt die wegen nog niet ongebruikt. Zo maakt de studie bijvoorbeeld melding van een busstrook aan de Groenplaats in Antwerpen en de pier in Nieuwpoort. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Eva Van Eenoo Opinie | Eva Van Eenoo 'Overheidsgeld voor mobiliteit: veel middelen worden op bedenkelijke wijze besteed' 'Achter de vele mobiliteitspijnpunten die de laatste maanden het nieuws haalden tekent zich een schadelijk overkoepelend patroon af', schrijven mobiliteitsdeskundigen Eva Van Eenoo, Cathy Macharis en Josefine Vanhille. Ze zetten, in de aanloop naar de verkiezingen, de meest in het oog springende voorbeelden op een rij.
Opinie | Karolien Baldewijns Opinie | Karolien Baldewijns 'Hartfalen: waarom wordt een test met zoveel potentieel niet terugbetaald? Er bestaat een bloedtest die chronisch hartfalen kan opsporen. Als enige land in Europa betaalt België hem niet terug.
Opinie | Kathianna Oppenhuizen Opinie | Kathianna Oppenhuizen 'Vrouwen met migratieachtergrond op de arbeidsmarkt: ondanks belofte van gelijke kansen, blijft veel potentieel onbenut' 'Een hardnekkig vooroordeel dat vrouwen met een migratieachtergrond vaak treft, is het idee dat ze niet willen werken op de arbeidsmarkt. Laten we dit misverstand doorbreken', schrijven Kathianna Oppenhuizen en Sophia Honggokoesoemo van Levl.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, 60 procent van de Belgen gelooft dat onze samenleving tegen 2050 op een islamitische samenleving zou kunnen lijken In een aflevering van Terzake kruisten Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut) en socioloog Mark Elchardus (VUB) de degens over het begrip 'omvolking'. Volgens Elchardus zou 60 procent van de Belgen in een invulling van dat begrip geloven. Socialemediagebruikers vragen zich af waar dat cijfer vandaan komt. Het cijfer klopt, maar werd nooit gepubliceerd. Experts stellen zich wel vragen bij de conclusies die Elchardus eruit trekt en wijzen op het belang van nuance.
Factcheck Factcheck Factcheck: e-sigaret bevat meer nicotine dan pak sigaretten ‘Eén e-sigaret bevat meer nicotine dan een regulier pakje sigaretten’, zo lazen we in een opiniebijdrage van dokter Hedda van 't Land in Trouw. En dat klopt, zo blijkt uit wetenschappelijke bronnen en gesprekken met experts. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de ongelijkheid in België neemt niet toe Volgens een Facebookpost van de PVDA neemt de ongelijkheid toe, ook in België. Dat klopt niet. Onderzoek door ongelijkheidsexpert Ive Marx (UAntwerpen) en recente cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat de ongelijkheid in België net daalt. De partij heeft ondertussen toegegeven dat het om een fout ging en de post verwijderd.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Waarom zou een universiteit aan morele druk moeten weerstaan?' 'Verklaren dat de universiteit weigert medeplichtig te zijn aan genocidaire politiek druist niet in tegen diversiteit en pluralisme, maar verdedigt die juist', schrijven Matthias De Groof, Gert Van Hecken, Danya Nadar en Devanshi Saxena van de Universiteit Antwerpen. Ze reageren op een opiniestuk van Arnaud Szmalec (UCL) en Wouter Duyck (UGent), waarin gepleit werd voor neutraliteit ter bescherming van de diversiteit.
Gezondheid Gezondheid 'Hoezo gevaarlijk? Mijn e-sigaret smaakt naar pannenkoek': steeds meer vapende kinderen verslaafd aan nicotine In drie jaar tijd is het aantal jongeren dat aan e-sigaretten lurkt verdrievoudigd. Dampen kan een opstapje zijn naar tabak roken - en dat was nu net niet de bedoeling.
Opinie | Free Van Rompaey Opinie | Free Van Rompaey 'Wilde dieren zijn tegelijk van niemand en van iedereen: wat is de prijs van een spreeuw?' 'Wilde dieren worden letterlijk en figuurlijk naar waarde geschat. Dat is een grote stap voorwaarts', schrijft Free Van Rompaey van Vogelbescherming Vlaanderen op Werelddierendag. Ze legt uit waarom een recent 'spreeuwenvonnis' uitgesproken door een Gentse rechter, zo baanbrekend is.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet de vaccins maar hittegolven zorgden tijdens de zomer van 2022 voor oversterfte Tijdens de zomer van 2022 was er een hoge graad van oversterfte in Europa. Onderzoekers wijzen hittegolven aan als deeloorzaak. Socialemediagebruikers stellen dat in vraag en wijzen naar de coronavaccins. Daar is volgens wetenschappers niets van aan. Door klimaatverandering neemt het aantal hitteslachtoffers toe. Vaccins verlagen net de mortaliteit.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Koraalriffen blijken beter bestand tegen klimaatverandering: 'Uitstel, maar geen afstel' Volgens onderzoekers zou de verbleking van koraalriffen trager gaan dan voorspeld. Marien bioloog Gudrun De Boeck (UAntwerpen) ziet weer ruimte voor hoop, 'maar alleen als we de wereldwijde uitstoot verder beperken'.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet bewezen dat vogels die op een lithiumveld landen binnen enkele minuten sterven Volgens een populair bericht op sociale media zouden vogels die landen op een lithiumveld, binnen enkele minuten sterven. Studies tonen aan dat de lithiumwinning een negatieve invloed heeft op het leefmilieu, maar voor de claim over vogels bestaat geen bewijs.
Opinie | Evelien Mertens Opinie | Evelien Mertens 'Plantaardige voeding is de weg vooruit in studentenrestaurants' Minder vlees eten is een van de meest impactvolle keuzes die we kunnen maken voor onze planeet, schrijft Evelien Mertens, onderzoeker voedings- en dieetkunde. Ze pleit voor meer vegetarisch aanbod in studentenrestaurants.
Opinie | Eva Goossens Opinie | Eva Goossens ‘Tekort aan verpleegkundigen oplossen? Alleen een hoger loon zal niet volstaan’ Professor Eva Goossens brengt in herinnering hoe tijdens de coronaperiode het verplegend personeel haast een heldenstatus kreeg. 'Het dagelijkse applaus van 20 uur tijdens de lockdown bleek echter een symbolisch gebaar van een erg tijdelijke waardering.' Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Wetenschap Wetenschap Het mysterie in onze mond: is er een connectie tussen onze tong en onze handen? Onze tong is een veelzijdig orgaan, maar wetenschappers hebben nog veel vragen over haar rol bij tal van aspecten van het leven.
België België 'We zullen géén huizen afbreken': hoe fake news en electorale angst paniek zaaien in Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen staat op stelten. Na de publicatie van een document van de provincie over de toekomst van de ruimtelijke ordening ontstond er onrust, woede en fake news. Zegt de Oost-Vlaamse paniek ons iets over wat de rest van Vlaanderen te wachten staat? ‘De politiek vindt voor elke oplossing wel een probleem.’
Maatschappij Maatschappij Waarom politiek Nederland luistert als Belg Tim 'S Jongers over armoede praat Van straatvechter uit Antwerpen naar directeur van de Wiardi Beckman Stichting: als Tim ’S Jongers – nog altijd met een licht Antwerps accent – over armoede praat, dan luistert politiek Nederland.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, België behoort niet tot de 3 meest onveilige landen in Europa Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelt op sociale media dat België het op twee na meest onveilige land in Europa is om ’s nachts alleen op straat rond te lopen. Alleen Frankrijk en Wit-Rusland zouden slechter scoren. Dat klopt niet. Dewinter haalt onveiligheid en onveiligheidsgevoel door elkaar. Bovendien zijn de cijfers over het onveiligheidsgevoel waarop de kaart zich baseert niet betrouwbaar.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Hoe bewaken we onze mentale gezondheid in tijden van polycrisis?' De klimaatcrisis, oorlog in Europa, covid, de energiecrisis,... Hoe blijven we mentaal veerkrachtig in deze instabiele wereld?
Gezondheid Gezondheid Steeds meer jonge mannen met erectieproblemen: ‘Link met porno is niet eenduidig' Het aantal jongeren met erectieproblemen neemt toe. Komt ervan, met al die porno om ons heen? ‘Plots stoppen brengt de hersenen in de war.’
Factcheck Factcheck Factcheck: menstruatiebloed doet planten sneller groeien (maar experts raden het als meststof af) Volgens berichten op sociale media zouden (kamer)planten sneller groeien wanneer ze bemest worden met menstruatiebloed. Kan best, zeggen experten, want net zoals ander bloed bevat het componenten die de plantengroei bevorderen. Maar er zijn ook risico’s voor de mens aan verbonden.
Opinie | Filip Lardon Opinie | Filip Lardon 'Vapen als verboden vrucht? Tieners trappen vandaag in de val van de rookvrije alternatieven' 'Mensen jong verslaafd maken, is voor de tabaksindustrie een verdienmodel voor het leven. Dat het ten koste van gezondheid en mensenlevens gaat, is dan veel minder van tel', schrijft kankerspecialist Filip Lardon. Hij maakt zich zorgen over het toenemend aantal jongeren dat vapes met nicotine gebruikt.
België België Groep academici lanceert meldpunt voor ‘woke incidenten' Enkele academici die ‘bezorgd zijn over het woke-activisme en de cancelcultuur’ groeperen zich onder de naam Hypatia. Ook socioloog Mark Elchardus (VUB) voegt zich bij het collectief. 'Klachten zullen zorgvuldig onderzocht worden.'
Nieuws Nieuws Factcheck: geen bewijs dat voedingsproducten sinds de middeleeuwen niet stegen qua prijs ‘De prijs van sommige voedingsproducten is niet gestegen sinds de middeleeuwen’: dat zei Pierre-Alexandre Billiet, ceo van retailorganisatie Gondola op Radio 2. Voor die stelling is echter geen bewijs.
Gezondheid Gezondheid Tekenseizoen van start: hoe verwijder je een teek? In Europa neemt het aantal infecties door tekenbeten, voornamelijk de ziekte van Lyme, jaar na jaar toe. Wat velen niet weten is dat het probleem zich ook in de eigen tuin schuilhoudt.
Video | Boeken Video | Boeken Waarom moet elke volwassene kinderboeken lezen? Hoe lang is het geleden dat jij nog eens een kinderboek hebt vastgepakt? Hopelijk niet te lang geleden, want literatuurwetenschapper Vanessa Joosen (UAntwerpen) is er heilig van overtuigd dat pakweg een Harry Potter per week goed voor je is. Waarom dat is, kwam ze ons graag vertellen.
Gezondheid Gezondheid ADHD: 'Negatieve reacties hebben grotere impact op kinderen dan medicatie' Moet je je zoon of dochter met ADHD Rilatine geven, of kun je beter afwachten tot de problemen vanzelf overgaan? 'ADHD-kinderen komen vaak in een negatieve spiraal terecht.'