Wereld Wereld VS vermijden shutdown van de overheid: Elon Musk leidt de dans, Trump en speaker Johnson lijden gezichtsverlies Het was half een farce half een machtsspel: eerst Elon Musk en vervolgens Donald Trump torpedeerden een compromis over de financiering van de overheid dat door de Republikeinse speaker Mike Johnson was onderhandeld. Musk kreeg wat hij wenste, Trump niet.
Wereld Wereld De nominatie van Matt Gaetz als Amerikaanse minister van Justitie is een slecht voorteken Amper twee weken nadat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, raakte al een groot deel van zijn team bekend. Sommige figuren, zoals Susie Wiles en Mike Waltz, zijn duidelijk geschikt voor de job. Anderen, zoals Tulsi Gabbard en Matt Gaetz, zijn meer omstreden.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) '10 lessen na de Amerikaanse verkiezingen: Nieuwe president moet snel handelen en resultaten boeken' Professor Herman Matthijs (VUB & UGent) formuleert tien bedenkingen na de Amerikaanse verkiezingen van 5 novemeber.
Wereld Wereld Wisselen zowel het Huis als de VS-Senaat van meerderheid? Vandaag verkiezen Amerikanen behalve een president ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. Dat kan voor het eerst in de geschiedenis een gekruiste switch opleveren, waarbij Republikeinen de meerderheid grijpen in de Senaat en Democraten een meerderheid krijgen in het Huis.
Politiek Politiek Tips voor de formateur (7): ‘Niet de Senaat, maar de Kamer zou afgeschaft moeten worden’ De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met de hervorming van de instellingen?
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Lokale verkiezingen werpen een schaduw op de federale formatie' Op minder dan één week van de lokale verkiezingen kunnen we de vraag stellen welke invloed deze gaan hebben op de lopende regeringsonderhandelingen, en ook of er een mogelijkheid bestaat om een druk electoraal jaar à la 2024 in de toekomst te vermijden.
Wereld Wereld Emotionele Joe Biden: ‘Amerika, ik gaf je het beste van mij' Een Joe Biden met tranen in de ogen, een bejubelde Hillary Clinton, en duizenden tegenbetogers. Dit gebeurde er op de eerste dag van de Democratische Conventie in Chicago.
Opinie | Frédéric Amez Opinie | Frédéric Amez 'Afschaffen of slim hervormen: welke toekomst voor de Senaat?' De toekomst van de Senaat verdient een genuanceerd antwoord, schrijft Frédéric Amez van B Plus.
Wereld Wereld Joe Biden stopt presidentscampagne, steun voor Kamala Harris groeit In een brief kondigt VS-president Joe Biden aan dat hij zijn presidentscampagne stopt. En dus niet langer een tweede ambtstermijn nastreeft. Hij ondersteunt vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger. Harris verklaarde dat ze de nominatie 'zal verdienen en zal winnen'.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Republikeinen kruipen voor Trump: zelden zie je politici zichzelf zo vernederen als de afgelopen maanden in de VS' De giftige Republikeinse strijd leek aan te geven dat die partij diep is verdeeld. Maar de partijdiscipline onder de Republikeinen is groot – al was het maar omdat sommigen hopen dat Trump ze een mooi baantje zal geven, schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld VS-Huis keurt 61 miljard dollar steun aan Oekraïne goed, tot opluchting en tot woede Met een vertraging van plusminus zes maanden heeft het VS-Huis van Afgevaardigden een groot steunpakket aan Oekraïne goedgekeurd. Het pakket bevat zowel militaire als financiële hulp, en kreeg de steun van alle Democraten en minder dan de helft van de Republikeinen.
Wereld Wereld Amerikaanse steun aan Oekraïne? Speaker Mike Johnson riskeert baan om hulp mogelijk te maken Na een onverwachte ommezwaai wil de conservatieve Republikeinse speaker van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, vandaag miljardensteun van de VS aan Oekraïne doordrukken. Een deel van de radicaal-rechtse achterban in zijn partij wil hem hierom wraken.
Politiek Politiek CD&V trekt met 70-puntenprogramma naar de kiezer: 'Enige geloofwaardige alternatief voor Vlaams Belang' De christendemocraten stellen zondag op een congres hun verkiezingsprogramma voor 9 juni voor. De tekst - ongeveer 500 pagina's lang - wordt samengevat in een manifest van zeventig standpunten.
Wereld Wereld Hoe kunnen de Amerikaanse verkiezingen voor Senaat en Huis van Afgevaardigden een rol spelen? Momenteel hebben de Democraten een piepkleine meerderheid in de Senaat en de Republikeinen een even nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Op 5 november wordt behalve een president ook een nieuw Huis van Afgevaardigden verkozen. Ongeveer een derde van de 100 zetels in de Senaat staat eveneens op het spel, en dit jaar komen …
Opinie | Frank Judo Opinie | Frank Judo 'Ook Vlaanderen heeft recht op een Senaat' 'Voorzie het Vlaams Parlement van een schaduwkamer, die de voordelen heeft van de oude Senaat, zonder de nadelen ervan te vertonen', schrijft jurist en historicus Frank Judo.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Abortus in de Franse grondwet: Marine Le Pen kon moeilijk anders dan dit gebaar van solidariteit met vrouwen steunen' Met een zorgvuldig geregisseerde plechtigheid nam Frankrijk het recht op abortus in zijn grondwet op.
Opinie | Hugo Lamon Opinie | Hugo Lamon 'Justitie blijft mensenwerk: zelfs met grootste waarborgen voor onafhankelijkheid, kan het mislopen' 'Dat het om gesjoemel gaat is niet fraai, maar de waarheid is niet verbloemd. De Hoge Raad besefte zeer snel dat de samenleving recht heeft op een uitleg', schrijft advocaat Hugo Lamon na de berichten dat een lid van de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) examenvragen zou hebben doorgespeeld aan de zoon van een collega. 'Justitie ligt onder vuur, maar laten we ook kijken naar de bluswerken.'
Politiek Politiek Verkiezingen 2024: Hoe wordt een regering gevormd? Op 9 juni gaan we stemmen voor een nieuw federaal parlement. Maar hoe komt daarna een regering tot stand?
Opinie | Christian Leysen (Open VLD) Opinie | Christian Leysen (Open VLD) 'In het Paleis der Natie is men blijven hangen in de tijd van 'De Collega's'' 'Te veel regeltjes behoeden de werking van het parlement voor revoluties, maar beletten efficiëntiewinsten en betere werkprocessen', schrijft Kamerlid Christian Leysen. 'Waarop wacht de Kamer om zichzelf te hervormen?'
Opinie | Mark Eyskens Opinie | Mark Eyskens 'Bart De Wever premier? Op deze punten zal hij veel water bij de wijn moeten doen' Minister van Staat Mark Eyskens ziet wel een aantal obstakels voor Bart De Wever, die de afgelopen weken te kennen gaf dat hij na de verkiezingen premier zou willen worden van een zakenkabinet.
Opinie | Stephanie D'Hose (Open VLD) Opinie | Stephanie D'Hose (Open VLD) 'Het moet schrikken zijn om plots voor de helft omringd te zijn door vrouwen in het parlement' 'De politieke cultuur is niet even snel mee geëvolueerd als de aanwezigheid van vrouwen in de politiek steeg', schrijft Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose in een reactie op de laatste column van Jean-Marie Dedecker. 'Het gaat nog steeds om wie de grootste ballen heeft. Wie het hardst jengelt om zijn zin te krijgen.'
Politiek Politiek Filip en de regeringsvorming: alleen CD&V en Vooruit verdedigen hoofdrol voor de koning Een federale regeringsvorming waar de koning amper of niet bij te pas komt? Het idee wint veld bij de Vlaamse partijen.
Wereld Wereld Immuniteitszaak tegen Trump: kon hij als president straffeloos een politieke tegenstander vermoorden? Donald Trump verdeelt momenteel zijn tijd tussen processen en campagnetoespraken. Hij probeert van enkele strafzaken af te komen door presidentiële immuniteit te pleiten. Maar zijn advocaten drijven dat principe wel héél ver. Zo zou Trump niet voor de rechter gebracht kunnen worden, mocht hij als president de moord op een politieke tegenstander hebben bevolen.
Wereld Wereld Nikki Haley voert presidentscampagne in New Hampshire: ‘Ze heeft BIJNA mijn stem verdiend' Republikeins presidentskandidaat Nikki Haley (51) vult de zalen in New Hampshire. ‘Ik ben combattief’, zegt ze zelf tijdens een eindeloze serie meetings, en ‘recht-voor-de raap’. Over dat laatste groeide de voorbije week twijfel. Verslag uit Lebanon.
Wereld Wereld Nieuwe migratiecrisis in VS: overweldigde grenspolitie, bussen om het probleem te verplaatsen Terwijl president Joe Biden en het Congres vergeefs naar een oplossing zoeken, bereiken recordaantallen sans-papiers de VS. Grensovergangen worden gesloten voor 'gewoon' verkeer omdat alle grenspolitie bij de registratie van asielzoekers nodig is.
Politiek Politiek Vlaams Belang zet Frank Creyelman uit partij na berichten over Chinese spionage Het partijbestuur van Vlaams Belang heeft vrijdag beslist om gewezen senator en voormalig Vlaams parlementslid Frank Creyelman 'per direct' uit de partij te zetten. De uitsluiting van Creyelman komt er na berichten in internationale media dat Creyelman jarenlang door de Chinese spionagedienst zou gebruikt zijn als informant. Crevelmans toegangspasje tot het Vlaams Parlement is intussen geblokkeerd.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman 'Waarom Vincent Van Quickenborne veel sneller kan terugkeren dan Conner Rousseau' Sommige politici keren na hun ontslag binnen de kortste keren terug naar de Wetstraat terwijl anderen er nooit meer aan de bak komen. ‘Dat heeft eerder te maken met de timing van hun vertrek dan met de aard van de fout die ze hebben gemaakt’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Wereld Wereld De paradox van Joe Biden: zijn partij wint, hij verliest Het was me de week wel voor de Democratische president Joe Biden. Achtereenvolgens kreeg hij te verwerken: lamentabele peilingen, uitmuntende kiesresultaten en zorgwekkende tegenkandidaten.
Boeken Boeken Kristof Calvo over partijfinanciering: 'Geef partijen nul euro publiek geld' In zijn nieuw boek Staat van vertrouwen (Ertsberg) doet Groen-politicus Kristof Calvo enkele voorstellen om de parlementaire democratie nieuw leven in te blazen, zoals het radicaal inperken van partijfinanciering. Een voorpublicatie.
Wereld Wereld Lokale verkiezingen in de VS: het recht op abortus wint In plaatselijke verkiezingen in de VS was abortus weer een centraal thema. In de eerder Republikeinse staat Ohio stemde een meerderheid van kiezers voor een ruim recht op abortus. In Virginia slaagde de Republikeinse gouverneur er met een ‘compromis’ rond abortus niet in om een meerderheid in beide kamers te verwerven. Integendeel.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Wat kunnen de Vlaamse partijen leren van de verkiezingsprogramma's in Nederland?' Professor Herman Matthijs (VUB & UGent) staat stil bij de bestuurlijke vernieuwing die de Nederlandse partijen naar voor schuiven in de verkiezingsprogramma's.
Europa Europa Verkiezingen in Polen: derde machtstermijn voor Recht en Rechtvaardigheid of Donald Tusk opnieuw aan de knoppen? Slaagt de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) erin om een derde machtstermijn te verzilveren, of kan Donald Tusk, ex-premier en kopman van oppositiepartij Burgercoalitie (KO), PiS-leider en vicepremier Jarosław Kaczyński en premier Mateusz Morawiecki uit het zadel hijsen? Met democratie als grootste inzet, beschouwen veel Polen de parlementsverkiezingen vanzondag als 'de belangrijkste in decennia'. Toch blijft het koffiedik kijken wie de zege in het sterk gepolariseerde land zal binnenhalen.
België België Belgische instellingen slachtoffer van cyberaanval: 'We komen naar België om de Rusland-hatende sites te vernietigen' Meerdere internetsites van Belgische instellingen zijn donderdag in de late namiddag het slachtoffer geworden van een DDOS-aanval (distributed denial-of-service). Onder meer de sites van het Koninklijk Paleis, van de premier en de Senaat waren tijdelijk niet bereikbaar.
Wereld Wereld De dolle week van Donald Trump: een proces rond overschatte eigendommen, lekken over duikboten en een verbod op gewonde soldaten Binnen de toch al uitzonderlijke maatstaven van Donald Trump was de aflopende week uitzonderlijk. De gewezen president zit zwaar in zijn maag met een proces in New York dat hem zijn bedrijven kan kosten. Een gewezen stafchef ging on the record met denigrerende uitspraken van Trump over gewonde en gestorven militairen. En tv-zender ABC onthulde dat wordt onderzocht of Trump staatsgeheimen over kernduikboten heeft gedeeld met een loslippige Australiër.
Politiek Politiek Knack-enquête: 1 miljoen Vlamingen zijn tegen de politiek, justitie én de media Hoe kijken Belgen naar de democratie? Het ongenoegen is erg groot, blijkt uit een exclusieve Knack-enquête. 1 miljoen Vlamingen zijn tegen de politiek, tegen justitie en tegen de media.
Politiek Politiek Van selfies met Rousseau tot de confrontatie tussen De Wever en de rector: het openingscollege van Carl Devos Ondanks de turbulente gebeurtenissen van de afgelopen week tekende Conner Rousseau (Vooruit) present op het openingscollege politicologie van Carl Devos (UGent). ‘Oh my god, ik zie er slecht uit op die selfie.’
Wereld Wereld VS-Congres voorkomt 'shutdown', ten koste van Oekraïne Na een wekenlange machtsstrijd, en op het laatste nippertje, heeft het VS-Congres een overbruggingsfinanciering voor de overheid goedgekeurd. De overheidsdiensten zullen de komende 45 dagen gefinancierd zijn.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Wat de kwestie-Hunter Biden zegt over het vuile politieke spel in Amerika' Ongeacht de uitkomst is de zaak-Hunter Biden en het impeachment-onderzoek tegen zijn vader Joe zorgwekkend, schrijft Robbert de Witt. De cruciale verkiezingsstrijd van het komende jaar wordt ontsierd door allerlei rechtszaken.
Wereld Wereld Israël in crisis: ‘Alleen een regering die uit is op het onredelijke, belet rechters om redelijkheid te onderzoeken’ Na de nipte goedkeuring van een controversiële justitiewet in het Israëlische parlement de Knesset, werd er massaal betoogd in het land. Vele manifestanten waren tot tranen toe bewogen omdat ze vrezen dat hun democratie existentieel onderuitgehaald wordt. Vandaag, dinsdag, worden er stakingen en boycots georganiseerd. In de VS noemde president Biden de stemming ‘teleurstellend’.
Wereld Wereld Admiraal Lisa Franchetti gaat VS-zeemacht leiden, eerste vrouw in generale staf De Amerikaanse president Joe Biden wil voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten een vrouw aan het hoofd van de marine zetten. Hij droeg vrijdag admiraal Lisa Franchetti voor als 'Chief of Naval Operations' (CNO).
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 2): Jean-Luc Dehaene, een standbeeld voor de gids Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Opinie | Mark Eyskens Opinie | Mark Eyskens 'Voor de zogenaamd traditionele partijen dient zich momenteel een unieke kans aan' Minister van Staat Mark Eyskens ziet de huidige politieke malaise met lede ogen aan, en heeft een voorstel voor de klassieke partijen. Hij pleit voor het opstellen van 'een gemeenschappelijk programma-kartel'.
Maatschappij Maatschappij Waarom politiek Nederland luistert als Belg Tim 'S Jongers over armoede praat Van straatvechter uit Antwerpen naar directeur van de Wiardi Beckman Stichting: als Tim ’S Jongers – nog altijd met een licht Antwerps accent – over armoede praat, dan luistert politiek Nederland.
Opinie | Roan Asselman Opinie | Roan Asselman 'Helaas is bij Open VLD het liberalisme het probleem, niet de oplossing' 'Het economisch liberalisme is de laatste troef van de Open VLD, maar slechts weinigen lijken te hopen dat de partij ze uitspeelt', schrijft Roan Asselman over de resultaten van de laatste grote peiling.
Wereld Wereld Van Pence tot DeSantis: deze 11 Republikeinen dagen Donald Trump uit voor presidentschap Deze week stappen nog eens drie Republikeinen in de arena. Ze hopen de nominatie van hun partij voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. In totaal bekampen dan elf kandidaten Donald Trump, in de hoop dat hij op de een of andere manier door de grond zakt. De lijsten zijn nog niet afgerond, dus er is nog ruimte voor uitbreiding.
Opinie | Roan Asselman Opinie | Roan Asselman 'Bewaar, herstel en vernieuw de Senaat' 'De doodstrijd van de Belgische Senaat lijkt stilaan ten einde te komen. Huidig voorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) hoopt nog voor de zomer een akkoord te bereiken met de verschillende partijvoorzitters over de afschaffing van het Hogerhuis', schrijft Roan Asselman. 'Een verlies van en voor de parlementaire democratie.'
Politiek Politiek Senaatsvoorzitster D'Hose wil voor zomer voorstel indienen voor afschaffing van Senaat Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose (Open VLD) dient voor de zomer een voorstel in voor de afschaffing van de Senaat. Dat kondigde ze zondagmiddag aan in het VTM Nieuws. Uit contacten met de verschillende fracties leert ze dat hierover veel eensgezindheid bestaat, zei ze.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Burgerpanel om druk te zetten op partijfinanciering? Sinds wanneer is loting een democratisch systeem' Ondanks alle mooie beloftes komt er maar niets in huis van een hervorming van de partijfinanciering. Nu moet zelfs een geloot burgerpanel dat debat aanzwengelen. Professor Herman Matthijs (UGent & VUB) formuleert tien bemerkingen bij de huidige discussie.