Auto Auto EV-premie verdwijnt, storm in glas water De nieuwe Vlaamse regering voert de EV-premie sneller dan voorzien af. Dat meldde de kersverse minister voor Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA). Op 22 november gaat de spreekwoordelijke stekker uit de premie.
Milieu Milieu Oosterweel: Raad van State vernietigt juridische basis voor verwerking vervuilde grond De Raad van State heeft de juridische basis voor het verwerken van de vervuilde grond van de Oosterweelwerken vernietigd. De zaak was aangespannen door Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu, die nu gelijk krijgen van de Raad van State. Volgens bouwheer Lantis zijn er 'geen onmiddellijke gevolgen' voor de werken.
Politiek Politiek Bart De Wever (N-VA): 'We staan op één centimeter van een implosie van het systeem' In een verkiezingsinterview met De Zondag legt N-VA-voorzitter Bart De Wever de klemtoon op de urgentie van de situatie. 'Voor wat ik wil doen, is het inderdaad nu of nooit.'
Europa Europa 'We worden gegijzeld': Brusselse politie legt radicaal-rechtse conferentie stil De Brusselse politie legde dinsdagmiddag een omstreden rechtse conferentie stil. Knack was ter plaatse en zag hoe het evenement uitdoofde.
Politiek Politiek Herman De Bode (N-VA): ‘Je moet het links nog altijd uitleggen: Vlaams Belangers zijn geen untermenschen’ Herman De Bode, gewezen kabinetschef van Jan Jambon, is tegen een coalitie van N-VA met het Vlaams Belang. Tenzij er een ramp gebeurt.
Opinie | Laurens De Brucker Opinie | Laurens De Brucker 'Geen windmolens meer in de Westhoek? Vlaanderen plaatst erfgoed boven klimaatdoelstellingen' De Vlaamse regering maakte het vorige week moeilijker om windturbines te plaatsen in de provincie West-Vlaanderen. Advocaat Laurens De Brucker ziet vooral politieke motieven voor die beslissingen, en plaatst een aantal belangrijke kanttekeningen.
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Ongewild speelt de Deense stad Aarhus een fundamentele rol in de strijd om de ziel van het platteland' Hoewel de roots van de Deense stad Aarhus teruggaan tot de Vikingtijd, is het vooral eind jaren negentig van de vorige eeuw dat de plek naam en faam kreeg. In 1998 werd er namelijk een internationaal verdrag goedgekeurd dat burgers inspraakrechten in het milieubeleid toekent. Met dit verdrag in de hand, trokken burgers en milieuverenigingen steeds meer naar de rechter. Ook op het platteland. Maar in de nasleep van de boerenprotesten, lijken de Aarhus-verworvenheden niet langer gewenst.
Opinie | Thomas Goorden Opinie | Thomas Goorden 'Drie jaar na uitbraak PFAS-schandaal: nooit meer in Vlaanderen?' 'Om te voorkomen dat een dergelijk schandaal opnieuw kan gebeuren, moeten er nog flinke stappen genomen worden', schrijven klokkenluider Thomas Goorden, burgercollectief Grondrecht en milieuorganisatie Greenpeace. Eind deze week is er in Antwerpen een internationaal congres over PFAS.
België België Bart Dochy (CD&V) over protesten: ‘Vlaams Belang zegt "Red onze boeren", en niet "wij zullen onze boeren redden"' Overal in Europa zijn boerenprotesten uitgebroken. Ook in Vlaanderen komen landbouwers op straat om hun ongenoegen over het stikstofdossier te uiten. ‘Ik heb mijn boerenhart laten spreken. Ik voelde dat er geen draagvlak voor dit decreet is bij de landbouwers.’
Opinie | Anthe Baele Opinie | Anthe Baele 'Je kan maar inburgeren als je daar de kans toe krijgt' Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) maakte begin januari bekend dat ze een proefproject opstart met inburgeringscursussen voor nieuwkomers in hun land van herkomst. Het volgen van en slagen voor de cursus wil ze tot een voorwaarde maken om ons land binnen te komen. Dat is op veel vlakken geen goed idee, vindt Anthe Baele. Zij is doctoraatstudent Geschiedenis aan de Universiteit Gent, waar ze onderzoek doet naar de rol van geschiedenis in Vlaamse en Nederlandse inburgeringscursussen.
België België Raad van State ook kritisch voor bijgestuurd stikstofakkoord De Raad van State heeft ook kritiek op het bijgewerkte stikstofakkoord. In een advies op het stikstofdecreet dat de Vlaamse meerderheidspartijen eind 2023 hadden bereikt, lijkt de Raad van State een aantal fundamentele bouwstenen van het bereikte akkoord op juridisch losse schroeven te zetten.
Politiek Politiek Mieke Schauvliege (Groen): 'Zonder stikstofdecreet is de Ineos-vergunning illegaal' 'Ik wil niet vooruitlopen op het advies van de Raad van State, maar Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een groot riscico genomen door Ineos alvast een nieuwe omgevingsvergunning toe te kennen', zegt Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement.
Wereld Wereld Nederlandse formatie hervat: dit zijn de valkuilen op weg naar een regering-Wilders 'Dit is het moment om de immigratie in te dammen én de PVV te temmen. Maar grote inhoudelijke verschillen zetten de formatie onder druk', schrijft Eric Vrijsen (EW) in een analyse over de Nederlandse regeringsvorming. 'De kernvraag: is de ‘nieuwe’ Geert Wilders wel te vertrouwen?''
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'De democratie glijdt af naar een juristocratie' 'Naast de roep om een sterke leider krijgen we straks nog de roep om een sterke rechter', schrijft Jean-Marie Dedecker bij het begin van de kerstvakantie. Dit is zijn laatste column van dit jaar.
Politiek Politiek Frank Vandenbroucke, een vaccinbedrijf en Israëlische spionnen: wat u moet weten over de zaak-Medista Frank Vandenbroucke moest zich dinsdagmiddag andermaal verdedigen in het parlement in de Medista-zaak. N-VA blijft het dossier oprakelen, zeker sinds Het Laatste Nieuws videofragmenten publiceerde waaruit het ongelijk van de minister zou kunnen blijken. Let u wel op die voorwaardelijke wijs.
Politiek Politiek Regering schroeft subsidies voor krantenbedeling fors terug De federale regering stopt het systeem van concessies voor de verdeling van kranten en behoudt de komende drie jaar enkel nog subsidies voor de levering in dunbevolkte gebieden en voor uitgaves binnen de non-profit. Vanaf 2027 houdt de steun volledig op.
België België Van der Straeten: 'Deal met Engie is helemaal rond' (video) 'De deal met Engie is helemaal rond.' Dat heeft federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten zondag gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag.
Politiek Politiek Jean-Marie Dedecker: 'Ik word echt kwaad van al die mensen die Zuhal demoniseren' Jean-Marie Dedecker (71) wordt als onafhankelijke federaal lijsttrekker voor de N-VA in West-Vlaanderen. In een interview met De Zondag geeft Dedecker aan waar hij van de N-VA afwijkt en wat hij wil verdedigen.
België België Compensatie voor wie dagen zonder internet zit Wie af te rekenen krijgt met een grote internetstoring kan in de toekomst aanspraak maken op een compensatie. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Telecom Petra De Sutter (Groen), dat vorige week groen licht heeft gekregen op de ministerraad.
Politiek Politiek Twijfels over politieke toekomst Jan Jambon: redt het stikstofakkoord zijn hachje? Jan Jambon (N-VA) gebruikt het stikstofakkoord van zijn Vlaamse regering als springplank naar een nieuwe termijn als minister-president. Maar alleen voorzitter Bart De Wever kent de uitkomst.
Politiek Politiek Vlaamse regering bezegelt nieuw stikstofakkoord, Boerenbond terughoudend De Vlaamse regering heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuw stikstofakkoord bereikt. 'Akkoord bereikt in stikstofdossier!', stelt minister-president Jan Jambon op X, het vroegere Twitter. Na een lange dag onderhandelen tussen de vakministers en parlementsleden werd de nieuwe stikstofdeal bezegeld op een digitale ministerraad. Wordt het 'derde keer goede keer' voor de …
België België Langverwacht stikstofakkoord lijkt in de maak Het lijkt erop dat de Vlaamse regering op een zucht staat van een nieuwe stikstofdeal. Volgens verschillende bronnen zou de landingspiste voor een nieuw stikstofakkoord in zicht zijn. Betrokkenen hebben het over de "laatste loodjes". Mogelijk roept minister-president Jan Jambon maandagavond of -nacht nog zijn regering samen om de deal te bezegelen.
Boeken Boeken Kristof Calvo over partijfinanciering: 'Geef partijen nul euro publiek geld' In zijn nieuw boek Staat van vertrouwen (Ertsberg) doet Groen-politicus Kristof Calvo enkele voorstellen om de parlementaire democratie nieuw leven in te blazen, zoals het radicaal inperken van partijfinanciering. Een voorpublicatie.
België België Vlaamse regering buigt zich vrijdag over omstreden stikstofdossier De Vlaamse regering buigt zich vrijdag opnieuw over het stikstofdossier. De gemengde werkgroep van regerings- en parlementsleden heeft donderdag opnieuw vergaderd. Volgens verschillende bronnen gebeurde dat opnieuw in een 'constructieve sfeer'. Over een aantal zaken lijkt zich een compromis af te tekenen, maar het complexe en politiek gevoelige dossier juridisch dichttimmeren en onderbouwen vraagt ook de nodige tijd, stippen sommige betrokken aan.
Politiek Politiek Demir: 'Horizon voor daling stikstof blijft op 2030' De horizon voor de daling van de stikstofuitstoot in Vlaanderen blijft op 2030. Dat zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Mieke Schauvliege (Groen). In Nederland laat Frans Timmermans 2030 los en dat inspireerde CD&V begin deze week om de vraag ook in Vlaanderen voor te leggen.
België België De Vlaamse klimaatblokkade: hoe Zuhal Demir precies doet wat Jan Jambon frustreert Zuhal Demir, de Vlaamse N-VA-minister van Omgeving, wil de Europese klimaatambities niet volgen en vindt dat de andere gewesten en de federale overheid mee moeten opdraaien voor de kosten - ook al willen die wel wat Europa vraagt. En dat is precies wat Demirs partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon in andere dossiers hekelt.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Het blauwe fabriekje staat op instorten' ‘De stoelendans na het vertrek van Vincent Van Quickenborne veroorzaakt heel wat blauwe plekken bij de mandatarissen en zet veel kwaad bloed bij de leden van Open VLD’, schrijft Jean-Marie Dedecker.
Politiek Politiek Raad van State verplicht UGent om lezing Thierry Baudet toe te laten De conservatieve studentenvereniging KVHV mag de Nederlandse politicus Thierry Baudet dan toch uitnodigen aan de UGent. Dat heeft de Raad van State beslist na een spoedprocedure. Baudet is omstreden om zijn complotdenken en pro-Russische meningen.
België België Nederlandse rechters vrezen onmenselijke behandeling voor asielzoekers in België Door de opvangcrisis stuurt Nederland amper nog alleenstaande mannelijke asielzoekers naar België. Het risico is te groot dat ze op straat belanden en in een ‘zeer verregaande materiële deprivatie’ terechtkomen. Er wordt uitgekeken naar een uitspraak door de Nederlandse Raad van State.
België België Huiszoekingen in Antwerps diamantkwartier: gerechtelijk onderzoek naar GRIB Diamonds In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar diamantbedrijf GRIB Diamonds vonden gisteren drie huiszoekingen plaats in het Antwerpse diamantkwartier. Dat bevestigt het Antwerps parket aan Knack.
Klimaat Klimaat Bij het einde van de pleidooien: David Van Reybrouck trekt zes lessen uit de Klimaatzaak Het is nu wachten op het vonnis in beroep. Na vier weken en acht dagen van pleidooien in de Klimaatzaak heeft David Van Reybrouck het over de nervositeit bij de advocaten van de Belgische overheden, en over de vele duizenden onzichtbare klimaatslachtoffers, die in de rechtszaal even een gezicht kregen.
Politiek Politiek Bruno Tobback (Vooruit) over het stikstofdebacle: ‘De Europese regels te streng? Dat is onzin’ De Raad van State was in een advies vernietigend voor het stikstofdecreet van de regering-Jambon: het gaat lang niet ver genoeg. Wat nu? Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit): ‘Misschien helpt een therapeutische sessie. Maar als ik Jan Jambon (N-VA) was, zou ik daar nu ook weer niet te veel van verwachten.’
België België Raad van State waarschuwt voor ongelijke behandeling in stikstofdecreet De Raad van State waarschuwt voor ongelijke behandeling in het stikstofdecreet. Dat is maandag te lezen in het langverwachte advies bij het decreet, dat in juli werd ingediend door N-VA en Open VLD. Ook CD&V waarschuwde eerder al voor een verschillende behandeling, onder meer tussen landbouw en industrie.
Politiek Politiek Opvangcrisis tast nu ook positie Nicole de Moor aan: wat voert Groen in zijn schild? Zowel de Vlaamse als de Franstalige groenen zetten zich almaar vaker af tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en haar aanpak van de opvangcrisis. Maar hebben Groen en Ecolo wel een strategie?
Opinie | Marc Bossuyt Opinie | Marc Bossuyt 'De asielboot is overladen' 'Al jaren wordt het asielbeleid bepaald door rechters, veel meer dan door politici', schrijft Marc Bossuyt naar aanleiding van de huidige asielcrisis en de kritiek op het beleid van de federale regering.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Als er één partij is die met dit asielbeleid uit Vivaldi moet stappen, dan wel de CD&V’
België België Septemberverklaring Jambon: 'Rode draad is de bescherming van de Vlaamse welvaart' Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag zijn laatste Septemberverklaring van de legislatuur afgelegd. De oppositie is kritisch.
Opinie | Yngvild Ingels Opinie | Yngvild Ingels 'Strijd tegen georganiseerde misdaad dreigt voor hele tijd stil te vallen' 'We moeten ervoor zorgen dat onze lokale besturen écht de strijd kunnen aangaan met georganiseerde criminaliteit', schrijft Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA). Ze vreest dat met het wetsontwerp dat er nu ligt, die strijd alleen maar moeilijker zal worden.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'We wurgen ons in onze eigen wetten' 'Er ligt een stikstofbom op het Martelarenplein en die moet ontmanteld worden', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet alleen Belgen mogen gemeenteambtenaar zijn In een folder die de lokale afdeling van Vlaams Belang heeft verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gesteld dat, volgens de Grondwet, alleen Belgen gemeenteambtenaar mogen zijn. Dat klopt niet. EU-onderdanen hebben altijd toegang tot betrekkingen in overheidsdienst. Voor niet-Belgen die van buiten de EU komen stelt de Grondwet dat de wetgever uitzonderingen kan vastleggen.
Politiek Politiek Voka: 'Laat België en Vlaanderen niet tot standstill komen' De Vlaamse en federale politici mogen in de laatste negen maanden voor de verkiezingen niet bij de pakken blijven zitten en moeten een standstill vermijden. Dat was maandagavond de boodschap van Rudy Provoost, de voorzitter van Voka, op het partijvoorzittersdebat van het Vlaams netwerk van ondernemingen.
Politiek Politiek De Moor laat geen alleenstaande mannen meer toe in asielopvang: 'Extreem problematisch', vindt Gilkinet Alleenstaande mannen krijgen tijdelijk geen opvang meer in het netwerk van Fedasil. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Ze wil daarmee vermijden dat gezinnen met kinderen op straat terechtkomen. Bij de Brusselse regering, maar ook bij coalitiepartner Ecolo klinkt er kritiek.
Politiek Politiek Oppositie over Ineos-dossier: 'Documenten gekregen die voor 90 procent zijn zwartgemaakt' De commissie Economie in het Vlaams Parlement, die donderdag vervroegd werd samengeroepen over de financiering van de nieuwe ethaankraker van Ineos, heeft voor de oppositie niet de verhoopte antwoorden opgeleverd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft eind vorige maand de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven vernietigd. Er werd volgens de …
België België IJzerwake behoudt vergunning, ondanks Ieperse frustratie rond Dries Van Langenhove De IJzerwake behoudt zijn vergunning en kan doorgaan op zondag 27 augustus in Ieper. Dat heeft het stadsbestuur besloten nadat de organisatie van de IJzerwake het vredescharter van de stad had ondertekend. Dat was een voorwaarde van de stad om het evenement te laten doorgaan.
Opinie | Bram Vandromme Opinie | Bram Vandromme 'Niemand lijkt nog de uitgang te vinden uit ons ruimtelijk doolhof, al is er nog een uit het oog verloren optie' 'Raakt er in Vlaanderen écht niets meer vergund?', vraagt Bram Vandromme. Als advocaat stond hij bijna twee decennia allerlei partijen in omgevingsconflicten bij. 'Hoe komen we tot oplossingen voor ons falend ruimtelijk beleid?'
België België IJzerwake kan doorgaan mits ondertekening vredescharter, Kameraadschapsavond geschrapt Dries Van Langenhove mag spreken op de IJzerwake in Ieper. Dat heeft het stadsbestuur maandagmiddag besloten. De organisatie van de IJzerwake moet wel nog het vredescharter van de stad ondertekenen vooraleer het evenement kan plaatsvinden. De Kameraadschapsavond, een kleinschalige opvolger van Frontnacht, krijgt geen vergunning en mag niet doorgaan.
Politiek Politiek Raad van State vernietigt stikstofinstructie van Demir niet, omdat ze ingetrokken is De Raad van State heeft de ministeriële instructie rond stikstof van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir niet vernietigd, omdat de minister ze zelf al heeft ingetrokken.
Politiek Politiek ‘Opgejaagd door Ineos’: hoe Bart De Wever en Tom Ongena het Vlaamse zwijgakkoord opblazen Door zelf het stikstofdecreet in het Vlaams Parlement in te dienen, willen de regeringspartijen N-VA en Open VLD een vergunningenstop tegengaan. Dat ze en cours de route coalitiepartner CD&V vergeten, vinden ze niet eens erg.
België België N-VA en Open VLD dienen zelf stikstofdecreet in, Boerenbond reageert: 'Het ongeloof bij onze boeren is groot' Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD hebben donderdag - zonder coalitiepartner CD&V - een stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement.
Natuur Natuur Raad van State houdt kappen van 100 hectare bos voor zandontginning tegen De Raad van State heeft de wijziging van het Bocholtse ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) van Bocholt ongedaan gemaakt. De ontbossing van 100 hectare waardevol bos voor zandwinning is hierdoor niet langer mogelijk. "Het is nu aan de Vlaamse overheid om te beslissen wat er verder mee moet gebeuren", zegt Laure De Vroey van BOS+.