Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'America First-beleid van Trump dwingt ons in Europa om eindelijk keuzes te maken en hervormingen door te voeren' Europa en België hebben verzuimd om belangrijke keuzes te maken. Aan dat uitstelgedrag lijkt nu een eind te komen, want na de verkiezing van Trump is het van moetens.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Caroline Gennez (Vooruit) mag kostprijs files en kostprijs salariswagens niet zomaar bij elkaar optellen Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bedraagt het jaarlijkse prijskaartje van de files in België 5 miljard euro en dat van de salariswagens nog eens 4 miljard euro. Dat eerste cijfer klopt grotendeels, maar de kosten van salariswagens blijken minder eenduidig. Aangezien filevorming wordt meegerekend in de kosten van salariswagens, kun je beide niet zomaar bij elkaar optellen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, in ons land worden niet de meeste antidepressiva geslikt Er is geen enkel land ter wereld waar zo veel antidepressiva geslikt worden’, zo beweerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Zondag. Dat klopt niet. De medicatie wordt in België meer dan gemiddeld genomen, maar minder dan in landen als IJsland, Portugal en Canada. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Vlaanderen verdient meer en betere onderzoeksjournalistiek' In een open brief pleit de VVOJ voor meer overheidssteun voor onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen. 'De ontoereikende overheidsfinanciering voor journalistiek in Vlaanderen gaat in tegen Europese aanbevelingen die België zelf onderschreef.'
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Recessie in het Verenigd Koninkrijk? Niks van gemerkt' Maakt het uit of de Britse economie kromp met 0.3% of groeide met 0.3% in het laatste kwartaal van 2023?
Opinie | Peter Verluyten Opinie | Peter Verluyten 'Een school met een duidelijke visie werkt motiverend en kan overbodig werk voor de leerkrachten verminderen' 'Resultaten uit internationale vergelijkingen kunnen uiteraard gebruikt worden om te reflecteren over onderwijs, maar de waarde die ze nu krijgen is veel te groot', schrijft Peter Verluyten naar aanleiding van het Canvas-programma 'Hoe was het op school?'.
Politiek Politiek 'Reminder voor politici met drempelvrees: tijd om de subsidiëring fossiele brandstoffen nu af te bouwen' Ook België subsidieert het gebruik van fossiele brandstoffen op gigantische wijze. De uitfasering van die subsidies moet nu écht bovenaan de politieke agenda komen te staan. Koen Stuyck, senior pleitbezorger klimaat en voetafdruk bij WWF-België, legt uit waarom, en hoe we die grote som geld veel beter kunnen gebruiken.
Onderwijs Onderwijs De vijf meest absurde theorieën over de 'nieuwe' seksuele voorlichting in Wallonië In Wallonië veroorzaken de verplichte klasmomenten rond seksuele voorlichting (EVRAS) heel wat ophef en protesten. Op sociale media doen de gekste verhalen de ronde over de inhoud van de lessen. Deze vijf theorieën zijn populair, maar kloppen niet.
Onderwijs Onderwijs Zittenblijvers in het Franstalig onderwijs blijven een hardnekkig probleem Het Franstalig onderwijs moet zijn hoge aantal zittenblijvers halveren tegen 2030.
Opinie | Maarten Hermans Opinie | Maarten Hermans 'Landen die de loonkloof willen verkleinen, nemen best een voorbeeld aan ons sociaal overleg' Willen andere landen ook zo een kleine genderloonkloof als België, dan nemen ze volgens de OESO best een voorbeeld aan ons sterk sociaal overleg. Collectieve onderhandelingsmacht is dan ook cruciaal om maatregelen tegen genderongelijkheid zoals loontransparantie-wetgeving te doen slagen, schrijft Maarten Hermans van Denktank Minerva. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Joël Van Cauter Opinie | Joël Van Cauter 'We moeten vrijwilligers en vast personeel samenbrengen in plaats van ze tegen elkaar uit te spelen' 'Een andere kijk op de relatie tussen vrijwilligerswerk en werkgelegenheid kan helpen om maatregelen te bedenken die de activiteit bevorderen en het politieke debat aanmoedigen', schrijft Joël Van Cauter van Itinera. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Frieda Gijbels (N-VA) Opinie | Frieda Gijbels (N-VA) 'Drie jaar na het uitbreken van de pandemie, blijven nog te veel vragen onbeantwoord' 'Als vandaag opnieuw een pandemie uitbreekt, dan staan we opnieuw nergens, zonder een evidence-based plan. Dat kan toch niet in een modern land?', schrijft Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA), die zich de vraag stelt waar de beloofde evaluatie blijft van het gevoerde coronabeleid in ons land.
Opinie | Stan De Spiegelaere Opinie | Stan De Spiegelaere 'Europa in 2023: veel jobs, weinig loon' De beste garantie tegen armoede is werk. Op Europese schaal lijkt dat momenteel niet op te gaan. Alle Europese arbeidsmarktindicatoren staan op groen, maar het aantal gezinnen met financiële problemen staat roodgloeiend. Niet enkel werk, maar ook loon is belangrijk.
Column | Lia van Bekhoven Column | Lia van Bekhoven 'Waarom de Orkney-eilanden overwegen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten' De Orkney-eilanden onderzoeken de mogelijkheid om aan te sluiten bij een ander land dan Schotland en het Verenigd Koninkrijk. 'Geef ze eens ongelijk', verzucht Lia van Bekhoven.
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 3): Elio Di Rupo, de meest onderschatte premier ooit Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Milieu Milieu Nieuw onderzoek: België exporteert massaal schadelijk pesticide buiten de EU Uit officiële documenten die Knack en Le Soir konden inkijken, blijkt dat België vorig jaar de export van 234 ton chloorthalonil naar buiten de EU rapporteerde. In Europa is die werkzame stof sinds 2020 verboden. Vrijdag buigt de ministerraad zich over een exportverbod op gevaarlijke pesticiden.
België België Econoom Ive Marx: ‘Stoemelings werd België een gidsland voor de rest van de wereld’ Het Belgische model vindt steeds meer navolging, zegt econoom Ive Marx. Een gesprek over dwars denken, onze liefde voor slecht nieuws en de voordelen van niets doen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Hoe bewaken we onze mentale gezondheid in tijden van polycrisis?' De klimaatcrisis, oorlog in Europa, covid, de energiecrisis,... Hoe blijven we mentaal veerkrachtig in deze instabiele wereld?
Opinie | Geert Schuermans Opinie | Geert Schuermans 'Worden na “de Walen” en “de migranten” straks de mensen met een uitkering de nieuwe zondebok van alles wat fout gaat in dit land?' 'In tijden van toenemende polarisering lijkt er toch één actueel onderwerp waarrond vergaande unanimiteit bestaat. Maar of dat goed nieuws betekent, is dan weer een andere vraag', schrijft Geert Schuermans. 'De voorbije weken tuimelden onze toppolitici over elkaar heen met harde voorstellen die wantrouwen tegen uitkeringsgerechtigden uitademen. Ons sociaal bestel moet voorwaardelijker. Voor-wat-hoort-wat is terug van nooit weggeweest.'
Maatschappij Maatschappij 'Werken moet meer lonen': hoe wil Open VLD dat realiseren? Alle politieke partijen zijn het er over eens: het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden. Maar hoe kan dat concreet? Knack vroeg het aan de Vlaamse partijen en geeft vandaag het antwoord van Open VLD, aangevuld met bedenkingen van professoren Stijn Baert (UGent) en Wim Van Lancker (KU Leuven): ‘De Open VLD vertrekt vanuit clichés'.
België België Europese begrotingsregels: komt België op de strafbank terecht? Als het van de Europese Commissie afhangt, worden de begrotingsinspanningen van de lidstaten straks opnieuw strenger gecontroleerd. Voor België dreigen serieuze boetes.
België België ‘Gewoon immoreel’: België exporteert schadelijk pesticide chloorpyrifos Het Waalse bedrijf Arysta LifeScience Benelux exporteert een gewasbeschermer die in Europa verboden is.
Wereld Wereld Stereconoom Gabriel Zucman: 'Wereldwijde minimumbelasting van 15 procent is veel te laag'
België België Fentanyl: waait de Amerikaanse epidemie over naar Europa? Drugs beheerst het nieuws. Veelal gaat het om cocaïne, dat massaal Europa binnenkomt onder meer via de Antwerpse haven. Maar ook fentanyl zit in de lift. In de VS woedt al jaren een epidemie, zeggen experts. En ook in Europa is de extreem verslavende drugs in opmars. Knack stelt 9 vragen aan experts en verslaafden, in 4 afleveringen.
Wereld Wereld Vijf werven om Amerika te redden Steven De Foer, journalist bij De Standaard, zou vandaag geen Amerikaan willen zijn. 'Het is er te veel een puinhoop', schrijft hij in zijn nieuwe boek Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn. De Foer vreest voor de toekomst van de Amerikaanse democratie. 'Het is echt vijf voor twaalf.' In dit fragment biedt hij vijf werven om het land te redden.