De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Geert Noels en dochter Jolien over de klimaatopwarming: ‘Meeste wetenschappers zijn het erover eens: het worstcasescenario is afgewenteld’ Geert Noels en dochter Jolien hebben zo hun bedenkingen bij de apocalyptische verhalen over de opwarming van de aarde: ‘We zouden dat luid en duidelijk moeten roepen: de strijd tegen de opwarming van de aarde zorgt ook voor een betere gezondheid van de mensen, meer maatschappelijke samenhang en minder verzuring.’
Wereld Wereld Lina Khan, kwelduivel van miljardairs, stapt op met een knaller De vrouw die in de ploeg Biden van de strijd tegen monopolies een speerpunt maakte, en zo zelfs Democratische geldschieters tegen zich in het harnas joeg, zal binnenkort door Donald Trump vervangen worden. In de week dat het nieuws van haar vervanging bekend werd, slaagde Lina Khan erin een grote fusie van supermarkten te stoppen.
Technologie Technologie Nobelprijswinnaar Geoffrey Hinton, ‘peetvader’ van artificiële intelligentie: ‘We zouden erg bang moeten zijn’ De Nobelprijs Natuurkunde ging dinsdag naar John Hopfield en Geoffrey Hinton. Die twee wetenschappers waren de grondleggers van de artificiële neurale netwerken, waarop artificiële intelligentietoepassingen vandaag gebaseerd zijn.
Wereld Wereld Trumpteam beweert gehackt te zijn door Iran Het campagneteam van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt te zijn gehackt door Iran.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Meer transparantie kan nooit kwaad: ook het geld van de Europese begroting komt uiteindelijk van de belastingbetaler' Partijfinanciering is een heikel thema. Ook de Europese politieke partijen worden gesubsidieerd met belastinggeld.
Wereld Wereld Nabestaanden schietpartij Uvalde klagen Meta, videogame en wapenmaker aan De nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Uvalde, Texas, in 2022 en overlevenden van het drama hebben vrijdag twee rechtszaken aangespannen tegen Meta, Activision Blizzard, moederbedrijf Microsoft en tegen wapenmaker Daniel Defense.
Opinie | Bram Couwberghs Opinie | Bram Couwberghs 'In de schaduw van de oorlog: hoe Oekraïne de Russische overmacht bedwingt' 'Hoe kunnen we als Westerse wereld de lessen uit de oorlog in Oekraïne gebruiken om onze samenleving sterker te maken en onze militairen beter klaar te stomen voor toekomstige conflicten?' vraagt Bram Couwberghs van Microsoft. Hij staat stil bij de technologische ontwikkelingen die mee de situatie aan het front en de evolutie van het conflict hebben bepaald.
Opinie | Tijs Vandemeulebroucke Opinie | Tijs Vandemeulebroucke 'De materiële keerzijde van AI: gebrek aan aandacht voor duurzaamheid' We lezen, horen, en zien de laatste jaren veel over de ethische implicaties van artificiële intelligentie (AI). Datzelfde geldt voor het thema duurzaamheid. 'Toch gaat het publieke en politieke debat maar weinig over de combinatie van die twee onderwerpen, namelijk de natuurlijke, sociale, en economische duurzaamheid van AI', schrijven Tijs Vandemeulebroucke en Rosalie Waelen van de Universiteit van Bonn.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
België België Uw spaargeld: tips voor wie elke maand 200, 1000, 2500 of 5000 euro kan sparen Wat als u 200 euro per maand kunt sparen, 1000 euro, 2500 euro of 5000 euro? Knack vroeg het aan vier beleggingsexperts.
Technologie Technologie Hoe gevaarlijk is Sam Altman, de ceo van OpenAI? Sam Altman is naar eigen zeggen waanzinnig zelfverzekerd en vastberaden om machines te bouwen die even slim, misschien zelfs slimmer zijn dan de mens. Maar tegen welke prijs?
Technologie Technologie Na de OpenAI-soap: ‘Door de hervorming van de raad van bestuur kan Sam Altman doen wat hij wil’ Sam Altman, de geestelijke vader van ChatGPT die vrijdag op staande voet ontslagen werd, zal opnieuw benoemd worden tot ceo van OpenAI. Daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan de soap die zich de afgelopen dagen ontspon tussen de top, de raad van bestuur, de medewerkers en de aandeelhouders van het spraakmakendste AI-bedrijf ter wereld.
Technologie Technologie OpenAI: ontslag van Sam Altman wijst op een diepere breuk in de techwereld Doemdenkers en believers vechten om dominantie in de wereld van de artificiële intelligentie.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Kernfusie is de Heilige Graal van de energietransitie' Jean-Marie Dedecker bezocht eerder deze maand de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) in Cadarache in Zuid-Frankrijk.
België België Studenten op de arbeidsmarkt: 'Een grote talentenpoule blijft er onbenut' Jelle Van Impe (29) brengt werkgevers in contact met talentvolle studenten.
Factcheck Factcheck Factcheck: video met boodschap ‘Glory to Urine’ is vervalst Op het internet circuleren beelden die een videoprojectie in New York zouden tonen waarin de woorden ‘Glory to Urine’ te zien zijn. Het gaat om een bewerkte video.
België België Topjob bij Microsoft én reserviste bij het leger: 'Ik heb dit toch een beetje onderschat’ Om de nieuwe Cyber Command uit te bouwen wil Defensie de banden met de bedrijfswereld aanhalen. Knack dook in het spoor van Myriam Broeders, die haar topjob bij Microsoft weldra combineert met een carrière in het Belgisch leger.
Opinie | Niels De Kind Opinie | Niels De Kind 'Wat Vlaanderen van Nederland kan leren over de ontwikkeling van AI' Drie op vier Vlaamse bedrijven gebruikt vandaag nog geen artificiële intelligentie (AI). De tweede AI-barometer van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) toont aan dat dit te wijten is aan een gebrek aan kennis binnen de ondernemingen. ' Vlaanderen investeert, in verhouding tot Nederland, te weinig in samenwerkingen tussen bedrijven, overheid en AI-kennisinstellingen', schrijft Niels De Kind. 'Met de huidige aanpak én met het huidige budget komen we er niet. Zo dreigen we in dezelfde val te trappen als een decennium geleden bij de start van e-commerce.'
België België De thuiswerkillusie: nee, u bent niet productiever aan uw keukentafel Telewerkers zijn dan toch niet productiever dan wie op kantoor werkt. Het omgekeerde is waar.
Wereld Wereld Republikeinse presidentskandidaten wringen zich in bochten om aan debat te kunnen deelnemen Voor alle Republikeinse presidentskandidaten minus Donald Trump wordt 23 augustus een cruciale datum. Op die dag gaat het eerste kandidatendebat door. Wie nog onbekend en/of onbemind is, hoopt op een grote doorbraak. Maar niet alle kandidaten kunnen deelnemen.
Opinie | Jan-Willem Geerinck Opinie | Jan-Willem Geerinck 'Aardse rijkdom is een taart die steeds groter wordt: het is niet omdat één groep rijker wordt, dat de ander automatisch armer wordt' In het boek 'De ongelijkheidsmachine' van Paul Goossens worden niet de juiste vragen gesteld, schrijft Jan-Willem Geerlinck van Liberales. Hij begrijpt niet dat het boek zoveel positieve recensies kreeg. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Technologie Technologie Tien manieren waarop AI uw leven makkelijker maakt Nu de AI-race in Silicon Valley in alle hevigheid is losgebarsten, wordt het internet overspoeld met nieuwe en gebruiksvriendelijke AI-apps. Als doorsnee burger kunt u daar al vruchten van plukken.
Technologie Technologie AI-expert: ‘We moeten studenten aanmoedigen om met ChatGPT te experimenteren’ ‘Sinds kort hebben we allemaal superkrachten. Alleen kunnen de meeste mensen ze nog niet goed gebruiken’, zegt computerwetenschapper Thomas Winters (KU Leuven), die gespecialiseerd is in taalmodellen en creatieve artificiële intelligentie (AI). ‘Voor mij bestaat er geen twijfel over: de toekomst is gearriveerd.’
Technologie Technologie Roep om regulering na 'de eerste chatbot-zelfmoord': ‘Dit is slechts een voorsmaakje’ Beroering alom, nu een man door een chatbot aangemoedigd zou zijn om zelfmoord te plegen. Wereldwijd groeit het besef dat wetgeving nodig is om artificiële intelligentie (AI) aan banden te leggen. Europa keurt eind dit jaar een AI Act goed. Veel te laat, waarschuwen experts.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Onze samenleving is niet klaar voor manipulatieve AI' 'Wat de laatste AI-doorbraken mogelijk maken is fascinerend, maar het feit dat iets mogelijk is, maakt het nog niet wenselijk', schrijft een groep bezorgde wetenschappers en juristen naar aanleiding van het nieuws dat een man uit het leven stapte nadat hij daartoe zou zijn aangemoedigd door een chatbot. 'Er is dringend nood aan actie.'
Wereld Wereld Desinformatie op bestelling: het Israëlische ‘Team Jorge’ helpt uw vijanden te beschadigen Het Israëlisch agentschap ‘Team Jorge’ verspreidt wereldwijd al jarenlang desinformatie met een geavanceerd systeem van nepaccounts om sociale media te manipuleren. Het spookbedrijf opereert volledig onder de radar maar kon ontmaskerd worden dankzij een undercover-operatie van journalisten.
Technologie Technologie De gevaren van ChatGPT: ‘We dreigen collectief dommer te worden’ Sinds ChatGPT eind vorig jaar gelanceerd werd, is de tekstgenerator hét gespreksonderwerp in de techwereld én daarbuiten. Ingenieurs bejubelen het systeem. Journalisten en copywriters vragen zich bang af of ze binnenkort vervangen worden door een computer. Onderwijsinstellingen bannen het van hun netwerk. Binnen de week telde de chatbot al meer dan een miljoen gebruikers over de hele wereld. ‘ChatGPT is ongelooflijk krachtig, zoiets heb ik nog nooit gezien.’