Factcheck Factcheck Factcheck: gemiddeld genomen kost sigaret 20 minuten van je leven ‘Een sigaret roken kost je elke keer 20 minuten van je leven’, zo kopte Metronieuws.nl. Volgens experts klopt dit, al verschilt het exacte aantal per individu. We beoordelen de stelling als waar.
Gezondheid Gezondheid Nu ook wetenschappelijk bewezen: dichte buur is soms beter dan een verre vriend Om eenzaamheid tegen te gaan, blijken alledaagse contacten belangrijk. Zo voelen mensen die een goed contact hebben met buren, kennissen of winkelpersoneel zich minder vaak eenzaam, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven, Thomas More en VUB. In de groep die zijn buren wekelijks begroet, voelt bijna zeventig procent zich nooit eenzaam. Van de …
Cultuur Cultuur Historicus Lode Wils (95) overleden: dé specialist van de Vlaamse beweging Historicus Lode Wils, vooral bekend voor zijn werk rond de Vlaamse beweging, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de krant De Standaard en de KU Leuven bevestigt het nieuws.
Onderwijs Onderwijs Kan dyslexie worden voorkomen? ‘Het is cruciaal om al in de kleuterklas in te grijpen’ In heel wat gevallen kan dyslexie worden voorkomen als er vroeg genoeg wordt ingegrepen. Toch gebeurt dat in ons kleuteronderwijs nog niet systematisch. ‘In Nederland is nochtans gebleken dat preventieprogramma’s de groep met ernstige leesproblemen opvallend kan verkleinen’, zegt orthopedagoog Pol Ghesquière.
Psychologie Psychologie Hersencellen reageren veel sterker op beelden van lichamen dan op andere objecten Menselijke hersencellen reageren veel sterker op beelden van lichamen en lichaamsdelen dan op beelden van andere objecten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven en UZ Leuven, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De onderzoekers vonden een nieuwe manier om te registreren hoe individuele menselijke hersencellen reageren op visuele stimuli.
Gezondheid Gezondheid Onderzoekers identificeren eiwit dat gewrichtsschade bij artrosepatiënten veroorzaakt Onderzoekers van de KU Leuven hebben een eiwit geïdentificeerd dat een bepalende rol speelt in de gewrichtsschade die artrosepatiënten oplopen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De bevindingen openen nieuwe perspectieven voor betere behandelingen.
Maatschappij Maatschappij Professor Ines Keygnaert: ‘Zorgpersoneel is niet genoeg opgeleid om de signalen van seksueel geweld te herkennen’ Verkrachting onder invloed, zoals bij Gisèle Pelicot gebeurde, is geen nieuw fenomeen. Recent raakte nog bekend dat 16 vrouwen in de streek van Kortrijk slachtoffer werden van seksueel geweld nadat hun drankje met ketamine werd gespiket. Volgens cijfers van de federale politie werden er in België in 2023 77 klachten ingediend voor seksueel geweld onder verdoving.
Factcheck Factcheck Factcheck: Ja, staand werken kan ook gevaarlijk zijn ‘Staand werken kan ook gevaarlijk zijn’, zo lazen we op Margriet.nl. Volgens experts klopt deze uitspraak, die gebaseerd is op degelijk wetenschappelijk onderzoek. We beoordelen de stelling als waar.
Wetenschap Wetenschap Batist Geldhof (29) detecteert stress bij planten ‘Planten worden nog te vaak als iets puur decoratiefs gezien, als iets om huiskamers op te fleuren of om tuinen gezelliger te maken’, zegt bio-ingenieur Batist Geldhof. ‘Ze zijn veel meer dan dat: zonder planten is er geen leven mogelijk op onze planeet. Ze staan in voor de productie van zuurstof, ze zuiveren de lucht …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, horrorfilms zijn niet slecht voor de gezondheid ‘Horrorfilms zijn slecht voor je gezondheid’, zo kopte de Nederlandse website Amayzine. Maar volgens experts is het bekijken van zo’n film perfect veilig. We beoordelen de stelling als onwaar.
Politiek Politiek Stemplicht voor het eerst afgeschaft: 'Opkomst ligt veel lager dan de voorspellingen' Verschillende politicologen zijn verbaasd dat de opkomst voor de lokale verkiezingen lager ligt dan verwacht. 'In het Vlaams regeerakkoord staat dat men een evaluatie zal doen. Die zal zo snel mogelijk moeten gebeuren.'
Opinie | Lindsy Desmet Opinie | Lindsy Desmet 'De toekomst van de Kerk bevindt zich in een ziekenhuiskamer' 'Als de Kerk vandaag nog iets wil betekenen, dan zal ze een ziekenhuiskamer moeten binnenstappen', schrijft doctoraatstudente Lindsy Desmet (KU Leuven).
Maatschappij Maatschappij Paus zal 'in alle discretie' vijftien slachtoffers van seksueel misbruik ontmoeten Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan ons land, eind deze maand, een groep van vijftien slachtoffers van seksueel misbruik ontmoeten. Waar en wanneer dat precies gebeurt, maakt de Kerk niet bekend. In een persbericht wijst de Belgische Bisschoppenconferentie er vrijdag op dat de ontmoeting 'in alle discretie' gebeurt, 'op uitdrukkelijk verzoek van een aantal onder hen'.
Justitie Justitie KU Leuven: vrederechter beveelt ontruiming door pro-Palestijnse actievoerders, tegen eerdere uitspraken in De Leuvense vrederechter heeft vrijdag beslist dat de pro-Palestijnse actievoerders, die al sinds mei collegegebouw De Valk van de KU Leuven bezetten, het gebouw moeten verlaten. Die uitspraak ten gronde draait de eerdere beslissingen in kortgeding terug, waarbij de bezetting mocht doorgaan.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, ons gezicht past zich aan onze voornaam aan Volgens recent onderzoek waarover Het Laatste Nieuws bericht, zou ons gezicht zich in de loop van de tijd aanpassen aan onze voornaam, en zouden mensen met dezelfde voornaam op elkaar gaan lijken. De verklaring zou liggen in het feit dat mensen zich conformeren aan de stereotypen die aan voornamen gelinkt zijn. Dat klopt, zeggen experten, al wijzen zij erop dat het effect minder spectaculair is dan het krantenartikel doet vermoeden.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Een seculiere, democratische rechtsstaat in Iran: is dat zoveel gevraagd?' 'De beslissingen worden in Iran al 45 jaar genomen door de hoogste geestelijke leiders', schrijft Jasmine Malekzadem. 'De verkiezingen die nu in het land gehouden worden, veranderen daar weinig aan.'
Gezondheid Gezondheid De emotionele impact van endometriose: ‘Ik kon niet meer intiem zijn met mijn man’ Een opgeborgen kinderwens, eenzaamheid, gebrek aan intimiteit ... Naast fysieke pijn heeft endometriose ook heel wat gevolgen op relationeel en emotioneel vlak.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er zijn op dit moment geen plannen voor een Europese dienstplicht Vanuit verschillende hoeken wordt beweerd dat er plannen zijn om een Europese dienstplicht in te voeren. Veel berichten baseren zich daarvoor op uitspraken van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen om een Europese dienstplicht in te voeren. Bovendien heeft de Europese Unie niet de bevoegdheid om zo’n dienstplicht in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Geert Loosveldt Opinie | Geert Loosveldt 'Moeten we ons zorgen maken over de juistheid van politieke peilingen?' Geert Loosveldt (KU Leuven) pleit voor een evaluatie van de wijze waarop politieke peilingen worden uitgevoerd. Hij staat stil bij de kritiek die ook na deze verkiezingen de kop opsteekt, namelijk 'dat de peilingen fout waren'.
Politiek Politiek V-partijen hebben meerderheid in 151 gemeenten: ‘Vlaams Belang kan het cordon lokaal breken’ In Aalst en Turnhout behaalden het Vlaams Belang en de N-VA samen meer dan 50 procent. Kan het Belang in oktober de deur naar de meerderheid openbreken op gemeentelijk vlak? ‘De N-VA moet lokale fracties uit de partij zetten als dat zou gebeuren.’
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘De mensen gaan van premier De Wever houden, ook in Wallonië’ Als het van N-VA-kopstuk Theo Francken afhangt, vormt Bart De Wever zo snel mogelijk een federale regering met hemzelf als premier: ‘Bart De Wever is belangrijker als premier van België dan als burgemeester van Antwerpen.’
Politiek Politiek Bart Maddens (KU Leuven): ‘Uitslag is tweesnijdend zwaard voor de N-VA’ Politoloog Bart Maddens (KU Leuven) analyseert wat de uitslag betekent voor de N-VA en de Open VLD.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet bewezen dat mondademhaling leidt tot chronische hoge bloeddruk en hartproblemen ‘Mondademhaling kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en hartproblemen’, zo lazen we in Goed Gevoel. Neusademhaling kan de bloeddruk acuut doen dalen. Maar dat mondademhaling zou leiden tot chronische verhoogde bloeddruk en hartproblemen, is niet wetenschappelijk bewezen. We oordelen dat er geen bewijs is voor de stelling.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Het is nooit te laat om te kiezen voor verbinding' 'De voorbije weken heb ik er bewust voor gekozen om deel te nemen aan verbindende initiatieven en gesprekken in de verkiezingscampagne', schrijft advocate Jasmine Malekzadem. In de aanloop naar de verkiezing roept ze op om je af te vragen waar je echt vóór bent.
Politiek Politiek Terrorisme-expert: ‘Aanslag op Bart De Wever had een schokgolf veroorzaakt’ Elias E. (21) is veroordeeld tot 13 jaar cel voor een aanslag die hij beraamde op Bart De Wever (N-VA) en een politiekantoor. ‘Deze verijdelde aanslag toont dat de dreiging van de IS niet weg is. Toch is terreur geen thema in de kiescampagne. Onterecht.’
Maai Mei Niet Maai Mei Niet 2024 is voorbij: ‘Schrik straks niet als uw kortgemaaide gras geel kleurt’
Opinie | Jan De Volder Opinie | Jan De Volder 'Gecontroleerde migratie is de toekomst van Europa' 'Het zou kortzichtig zijn indien Europa voor de toekomst louter muren wil optrekken. Het moet ook ramen en deuren voorzien, om een verantwoord, humaan en noodzakelijk beleid uit te bouwen', schrijft Jan De Volder in de aanloop naar de Europese verkiezingen. In heel wat landen vormt het migratievraagstuk een prominent verkiezingsthema.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Vlamingen betalen geen 70 procent van de belastingen in België Volgens zowel Vlaams Belang als N-VA betaalt de Vlaming 70 procent of meer van de federale belastinginkomsten. Dat herhaalden beide partijen al meermaals op hun websites en in tv-studio's. Maar op basis van de beschikbare belastingdata gaat het om een cijfer tussen de 60 en 64 procent. Aan 70 procent kom je volgens experts nooit. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: miljonairstaks doet schijnbaar niet veel vermogenden vertrekken maar dat zegt weinig over hoogte van kapitaalvlucht In een YouTube-video zegt PVDA-Kamerlid Peter Mertens dat de invoering van een miljonairstaks vermogenden niet naar het buitenland doet vluchten. 'Waar zo’n taks is ingevoerd, is dat niet gebeurd', stelt Mertens, en hij geeft Frankrijk als voorbeeld. Daar heeft jarenlang zo’n taks bestaan en zou slechts 0,23 procent van de belastingplichtigen zijn vertrokken. Dat percentage zegt echter niets over de omvang van het verplaatste kapitaal. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Psychologie Psychologie Postnatale depressie treft óók vaders: ‘Het is een onderbelicht probleem’ Prille ouders starten vaker met het gebruik van antidepressiva dan mensen die geen kinderen kregen. Dat geldt voor moeders, maar óók voor vaders. ‘We moeten stoppen met het over de roze wolk te hebben.’
Gezondheid Gezondheid Marieke Schreuder (31) onderzoekt hoe depressie voorspeld en voorkomen kan worden Door emoties te monitoren onderzoekt Marieke Schreuder of depressie beter voorspeld en op langere termijn zelfs voorkomen kan worden
Politiek Politiek Experts niet overtuigd door welvaartsgarantie van Groen: 'Totale nonsens' Groen is de enige partij die in deze campagne van armoedebestrijding een echt thema maakt. Maar de zogenaamde welvaartsgarantie, het plan waarmee Groen de armoede in ons land in één pennentrek wil uitroeien, krijgt forse tegenwind. ‘Ik heb vele jaren het sociaal beleid bestudeerd, en ik kan u zeggen: dat voorstel zal nooit werken. Het creëert ook een enorme inactiviteitsval,’ sneerde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorige week in Knack.
Wereld Wereld Wie is Karim Khan, de aanklager die Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof wil krijgen? Met de Brit Karim Khan heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag opnieuw een uiterst strijdvaardige en mediagenieke openbaar aanklager.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Erdogan slaat mildere toon aan tegenover de oppositie: vanwaar die ommekeer?' 'Is de Turkse president als de vos die de passie preekt?', schrijft Dirk Rochtus (KU Leuven). Hij bespreekt de houding van Recep Tayyip Erdogan sinds de jongste verkiezingen in Turkije.
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Standpunt over het Israëlisch-Palestijns conflict? Wat de universitaire gemeenschap kan doen (of laten) om haar academische rol waar te maken' 'Vandaag lijken universiteiten ook bij ons gedwongen om duidelijke posities in te nemen. Het valt te hopen dat ze daarbij hun eigenheid en sterktes niet verloochenen door in de val van snelle conclusies te trappen', schrijft Alexander Loengarov naar aanleiding van de studentenprotestenaan de universiteiten in ons land.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Campusbezettingen zijn sterke voorbeelden van durf en vastberadenheid: precies wat de Vlaamse rectoren lijken te missen' 'Wij steunen de studentenbezetting omdat we uit ervaring weten dat activisme op verschillende universiteiten tegelijkertijd werkt, terwijl zacht protest weinig oplevert', schrijven meer dan 300 personeelsleden van de KU Leuven. In deze open brief spreken ze hun steun uit voor de actievoerders die deze week de Vlaamse universiteiten bezetten.
Opinie | Maarten Hermans Opinie | Maarten Hermans 'Gebrek aan universitaire inspraak is ongezond' Deze week kunnen meer dan 2 miljoen werknemers kandideren en stemmen in de sociale verkiezingen op hun werkplek. Dat recht wordt nog steeds ontzegd aan bursalen, een groep die meer effectieve inspraak over welzijn op het werk juist goed kan gebruiken, schrijven Maarten Hermans (ACV) en Maïka De Keyzer (ABVV KU Leuven).
België België In beeld: studentenprotest tegen samenwerking met Israël breidt uit Geïnspireerd door studentenprotesten wereldwijd, zijn er ook in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel vreedzame bezettingen van de universiteitsgebouwen.
Politiek Politiek ‘De plannen van Vlaams Belang komen vooral de hoogste inkomens ten goede’ Econoom André Decoster (KU Leuven) buigt zich over de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Federaal Planbureau. ‘Groen zet ongelooflijk fors in op armoedebestrijding.’
België België Pro-Palestijns protest op de campus: KU Leuven wil overleg met studenten In de Verenigde Staten leidt het pro-Palestijnse studentenprotest tot geweld. In België dreigen studenten met de bezetting van universiteitsgebouwen. Donderdag moest de politie het rectoraat van de KU Leuven ontruimen. Rector Luc Sels wil volgende week overleg plegen met de studenten.
Opinie | Geert Loosveldt Opinie | Geert Loosveldt 'Politieke peilingen: welke fouten worden er gemaakt (en zijn die te voorkomen)? In de aanloop naar de verkiezingen staat Geert Loosveldt (KU Leuven) stil bij de voorspellende waarde van politieke peilingen.
Politiek Politiek Volgens Het Laatste Nieuws willen 4 op de 10 Vlamingen een onafhankelijk Vlaanderen. Klopt dat wel? Volgens een peiling uitgevoerd in opdracht van Het Laatste Nieuws is 40 procent van de Vlamingen ‘op termijn’ gewonnen voor een onafhankelijk Vlaanderen. ‘Bij elk serieus wetenschappelijk onderzoek schommelen de voorstanders rond de 10 procent’, zegt politoloog Dave Sinardet (VUB).
Opinie | Bram De Ridder Opinie | Bram De Ridder ‘In de humane wetenschappen is AI hetzelfde als mechanische doping’ Het debat over artificiële intelligentie aan de universiteiten spitst zich momenteel toe op hoe les- en evaluatiepraktijken zullen veranderen, schrijft Bram De Ridder. ‘Veel minder aandacht gaat naar de logische vervolgvraag: hoe zal AI de wetenschappelijke praktijk als geheel beïnvloeden?’
Politiek Politiek Afscheid van Jaak Gabriels, de Kennedy van Limburg Dit weekend vindt de afscheidsplechtigheid plaats van Jaak Gabriels (1943-2024), een politicus die ooit belangrijk en zelfs baanbrekend was, maar zo niet meer herinnerd wordt.
Politiek Politiek Waar blijven alle verkiezingsprogramma’s? Exact twee maanden voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen hebben de meeste partijen hun huiswerk af en leggen ze hun programma voor aan de kiezer. De N-VA en CD&V zijn minder gehaast. ‘Terwijl premier Alexander De Croo uit zijn rol is gevallen, werken wij verder.’
België België Aartsbisschop Luc Terlinden: 'We hebben Vangheluwe gevraagd om ook echt in afzondering te verblijven' Twee dagen na de wijding van Luc Terlinden tot nieuwe aartsbisschop werd de eerste aflevering van Godvergeten uitgezonden. ‘Vandaag beseffen we meer dan ooit hoe diep het lijden van de slachtoffers is.’
Opinie | Hans Geybels Opinie | Hans Geybels 'Roger Vangheluwe is eindelijk een leek. En nu?' Als er nu nog stappen moeten ondernomen worden, kunnen kerk en politiek misschien samen actie ondernemen?
Gezondheid Gezondheid Mazelen in het Brusselse rioolwater: moeten we vrezen voor epidemieën? Een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld is al een tijdje aan een zorgwekkende opmars bezig in Europa. Momenteel gaat het virus ook in Brussel rond.
Wetenschap Wetenschap Zijn DNA-databanken ethisch verantwoord? ‘Je creëert een systeem waarin de burger altijd verdacht is’ Het verzamelen van gegevens voor DNA-databanken is geen vrijblijvende wetenschap. Ingenieur Yves Moreau krijgt wereldwijd erkenning voor zijn speurwerk naar misbruiken. ‘Wetenschappers moeten veel meer rekening houden met de mogelijke gevolgen van de technologieën die ze ontwikkelen.’
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Feest voor de verjaardag van de Iraanse revolutie? Er is niets te vieren' 'Je viert geen totalitair regime dat al 45 jaar aan de macht is', schrijft advocate Jasmine Malekzadem. Ze vraagt aandacht voor de duizenden burgers die al jaren opkomen voor meer rechtvaardigheid in Iran.