Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er zijn op dit moment geen plannen voor een Europese dienstplicht Vanuit verschillende hoeken wordt beweerd dat er plannen zijn om een Europese dienstplicht in te voeren. Veel berichten baseren zich daarvoor op uitspraken van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen om een Europese dienstplicht in te voeren. Bovendien heeft de Europese Unie niet de bevoegdheid om zo’n dienstplicht in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Caroline Gennez (Vooruit) mag kostprijs files en kostprijs salariswagens niet zomaar bij elkaar optellen Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bedraagt het jaarlijkse prijskaartje van de files in België 5 miljard euro en dat van de salariswagens nog eens 4 miljard euro. Dat eerste cijfer klopt grotendeels, maar de kosten van salariswagens blijken minder eenduidig. Aangezien filevorming wordt meegerekend in de kosten van salariswagens, kun je beide niet zomaar bij elkaar optellen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: lidstaten en EU hebben geen betrouwbare terugkeercijfers Volgens Sammy Mahdi (CD&V) zou vandaag slechts 20 procent van de mensen die een terugkeerbevel kreeg ook effectief het EU-grondgebied verlaten. Het percentage is gebaseerd op jaarcijfers van Eurostat, maar experten waarschuwen voor methodologische beperkingen en onvolledigheden. We kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel mensen effectief het Europese grondgebied verlaten. Ook een vergelijking met andere lidstaten is niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: Belgische staatsschuld stijgt met meer dan 500 euro per seconde Volgens Bart De Wever stijgt de Belgische staatsschuld elke seconde met 500 euro. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog hoger. Volgens berekeningen van de Nationale Bank zou het zelfs oplopen tot 1170 euro per seconde. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.