Wereld Wereld World Economic Forum gaat opnieuw van start in Davos: alle complottheorieën nog eens op een rijtje In de schaduw van Donald Trumps inauguratie vindt van 20 tot 24 januari 2025 in het Zwitserse bergdorp Davos het World Economic Forum plaats. Vorig jaar bracht Knack het complotnarratief rond die organisatie in kaart.
Onderwijs Onderwijs Van zelfverwonding in de toiletten tot keukenmessen op de speelplaats: onderwijspersoneel trekt aan de alarmbel Steeds meer Vlaamse leerlingen kampen met mentale problemen of gedragen zich agressief. Scholen weten soms niet meer wat ze daarmee moeten aanvangen.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Leerkrachten hebben geen recht van spreken omdat ze zoveel vakantie hebben? Wat een dom argument’ Wie in het onderwijs werkt, heeft veel vakantie en dat wekt nog altijd afgunst op. ‘Maar die aantrekkelijke vakantieregeling wordt al te vaak gebruikt om leerkrachten de mond te snoeren’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Daar moeten we dringend eens mee ophouden.’
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het N-VA-voorstel voor de lerarenpensioenen is nog het kwaadste niet, op één voorwaarde’ ‘Net zoals scouts staan leerkrachten normaal altijd paraat’, schrijft Johan Van Holderbeke op de site van Knack. Van Holderbeke is medewerker van de Leraarskamer, de vijftig leraren die Knack regelmatig samenbrengt om de verhalen te verzamelen van mensen die elke dag voor de klas staan. Dat zijn allemaal echte leerkrachten met echte uitdagingen, niet in …
Maatschappij Maatschappij Stijn Vandamme (ambassadeur InclusieAmbassade): ‘Beschouw beperkingen als deel van de samenleving’ Stijn Vandamme maakt deel uit van een groep ambassadeurs, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen, die zich vrijwillig inzetten om de stem van mensen met een beperking te versterken.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Lerarentekort? Stuur ons jouw verhalen over die ene leerkracht die je nooit meer zal vergeten’ ‘Laten we komend jaar massaal getuigenissen delen over die ene leerkracht die je nooit zal vergeten’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Een betere manier om mensen warm te maken voor een baan in het onderwijs is er niet.’
Opinie | Trudo Herman Opinie | Trudo Herman 'Professionalisering in het onderwijs? Klinkt positief, maar dat kan ook verkeerd uitdraaien' 'Professionalisering wordt best niet gebruikt als toverwoord. Hoe graag men het ook zou willen, maatschappelijke problemen kunnen er door het onderwijs niet in een handomdraai mee worden opgelost', schrijft oud-leerkracht Trudo Herman.
Onderwijs Onderwijs Kan dyslexie worden voorkomen? ‘Het is cruciaal om al in de kleuterklas in te grijpen’ In heel wat gevallen kan dyslexie worden voorkomen als er vroeg genoeg wordt ingegrepen. Toch gebeurt dat in ons kleuteronderwijs nog niet systematisch. ‘In Nederland is nochtans gebleken dat preventieprogramma’s de groep met ernstige leesproblemen opvallend kan verkleinen’, zegt orthopedagoog Pol Ghesquière.
Boeken Boeken De Leraarskamer van Knack: ‘Dit zijn de boeken die je kind doen lezen’ Welk boek geeft een kind zin in lezen? We vroegen enkele cadeautips aan de leerkrachten uit De Leraarskamer van Knack.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Tom Hanks heeft niet aangekondigd dat hij de Verenigde Staten verlaat na de herverkiezing van Donald Trump Sinds begin november doet op sociale media het bericht de ronde dat de Amerikaanse acteur Tom Hanks de Verenigde Staten zou verlaten. Hanks zou teleurgesteld zijn omdat Donald Trump opnieuw tot president is verkozen. Er is echter geen bewijs dat Hanks die aankondiging zou hebben gedaan. Het gerucht blijkt gebaseerd op artikels van satirische media, die nogal wat mensen voor waar hebben aangenomen.
België België Klantendiensten: ‘Aan de andere kant van de lijn of de chat zit ook maar een mens’ Zakt de moed u in de schoenen als u contact moet opnemen met een klantendienst? Dan bent u niet alleen. WinWin en Knack zochten uit waarom het zo moeilijk lijkt om goed geholpen te worden. Vandaag: proberen klantendienstmedewerkers misschien echt maar gewoon zo goed mogelijk te helpen?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
België België Van het kastje naar de muur met uw klacht: ‘Eigenlijk is het niet verplicht om een klantendienst te hebben’ Zakt de moed u in de schoenen als u contact moet opnemen met een klantendienst? Dan bent u niet alleen. WinWin en Knack zochten uit waarom het zo moeilijk lijkt om goed geholpen te worden. Vandaag: is het voor bedrijven wettelijk verplicht om een klantendienst te hebben?
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Geldgebrek mag geen enkele leerling tegenhouden om stage te lopen’ Zouden ook leerlingen uit het secundair onderwijs een onkostenvergoeding moeten krijgen als ze stage lopen? We vroegen het aan de stagebegeleiders uit de Leraarskamer van Knack.
Gezondheid Gezondheid ‘Lange wachttijden bij de dermatoloog? Ga eens bij de kapper langs’ Is dat vreemde vlekje onder je haar huidkanker of gewoon een ouderdomswrat? Een nieuwe opleiding leert kappers om het verschil te zien.
Boeken Boeken Wekelijks een halfuurtje lezen op school: ‘Jongeren wéten dat al die schermtijd niet goed voor hen is’ Onze uitnodiging om schermtijd wat vaker in te ruilen voor leestijd viel in het Atheneum Vijverbeek niet op een koude steen. Leerlingen worden er uitgenodigd om zich elke donderdagmiddag een halfuurtje te verdiepen in een roman. Knack was welkom om samen met hen van de stilte te genieten.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit artikel bewijst niet dat coronavaccins oversterfte veroorzaken Op sociale media circuleert een foto van een krantenartikel met als titel 'Covidprikken zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor toename van de oversterfte'. Daar is echter geen bewijs voor. De studie waar het artikel zich op baseert, ondersteunt de claim dat coronavaccins verantwoordelijk zijn voor oversterfte niet.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, onderhoudsgeld naar buitenland sturen is geen ‘fiscale vluchtroute voor allochtonen’ Wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, kan dat in België van zijn belastingen aftrekken, het geld daarna zelf terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude plegen, stellen populaire Facebookposts en kettingmails. Dat klopt niet helemaal: voor de fiscale aftrek gelden strikte voorwaarden en op onderhoudsgeld dat naar het buitenland gaat, betaal je bedrijfsvoorheffing. Bovendien kan de fiscus steeds meer Belgische en buitenlandse bankrekeningen inkijken, wat de pakkans sterk verhoogt.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, chitine veroorzaakt bij de mens geen chronische afweerreacties Volgens een bericht op sociale media zou chitine, een stof die in het uitwendige skelet van insecten zit, bij de mens chronische afweerreacties veroorzaken. Specialisten bevestigen dat insecten die stof bevatten, maar benadrukken dat chitine een vezel is, en dat vezels niet schadelijk zijn voor de mens. Wel integendeel: we hebben ze nodig om gezond te blijven.
België België Slechts zes trans personen wijzigden tweede keer geslacht op hun identiteitskaart: ‘Doembeeld Vlaams Belang is onjuist gebleken’ Sinds de nieuwe transgenderwet van oktober 2023 wijzigden slechts zes trans personen voor een tweede maal officieel van geslacht. ‘De cijfers bewijzen dat de wet niet wordt misbruikt.’
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, de meeste natuurbranden zijn aangestoken, maar dat is geen tegenbewijs voor de invloed van klimaatverandering Verschillende socialemediagebruikers trekken de link tussen natuurbranden en klimaatverandering in twijfel. Volgens hen worden de meeste natuurbranden door de mens aangestoken en kan het klimaat er dus geen effect op hebben. Dat klopt slechts gedeeltelijk. In de EU heeft 96 procent van de natuurbranden een menselijke oorsprong, maar brandgevaarlijke situaties en dus het risico op natuurbranden nemen zowel in Europa als daarbuiten toe.
Opinie | Celia Groothedde Opinie | Celia Groothedde 'Zou u uw kinderen nog naar een school sturen die de knuppel achter de rug houdt?' Brussels parlementslid Celia Groothedde (Groen) vreest het ergste na het lezen van de gelekte onderwijsnota die op tafel ligt bij de partijen die momenteel onderhandelen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.
België België Voormalig Knack-redacteur Patrick Martens overleden: ‘Een dossiervreter die zo graag de wereld wilde verbeteren’ Vrijdag overleed politicus en oud-journalist Patrick Martens (68). Hij laat een onuitwisbare indruk na op iedereen die met hem mocht samenwerken.
Europa Europa Europees Parket opent onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) In opdracht van het Europees Openbaar Ministerie opent de federale politie een opsporingsonderzoek naar Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans. Dat verneemt Knack.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Biden en Macron sleuren vrolijk hun partij én de rechtsstaat mee de dieperik in' Aan blunders van liberale politici is er geen gebrek. In dezelfde week dat de partij van de Franse president Emmanuel Macron de eerste ronde van de parlementsverkiezingen verloor, struikelde de oude Amerikaanse president Joe Biden schrikbarend over zijn woorden. Er zijn belangrijke verschillen tussen de visies van Biden en Macron, maar dat beide politici zich …
België België ‘Onbegrijpelijk dat Vlaanderen doorgaat met adoptie uit Hongarije en Bulgarije’ In Hongarije en Bulgarije belanden gehandicapte kinderen en Roma opvallend vaak op lijsten voor buitenlandse adoptie. Toch zet Vlaanderen de adopties uit Oost-Europa verder.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Wat heeft Vooruit te zoeken in een rechtse regering?' Als centrumrechts de sociaaldemocraten er graag bij wil, dan zal het spijkerharde garanties moeten leveren dat de kiezers van Vooruit niet bedrogen uitkomen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, er zijn op dit moment geen plannen voor een Europese dienstplicht Vanuit verschillende hoeken wordt beweerd dat er plannen zijn om een Europese dienstplicht in te voeren. Veel berichten baseren zich daarvoor op uitspraken van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen om een Europese dienstplicht in te voeren. Bovendien heeft de Europese Unie niet de bevoegdheid om zo’n dienstplicht in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek Wat liep er mis voor Vlaams Belang? ‘Bart De Wever wist dat ik dat wekkertje ging gebruiken’ Waarom scoorde het Vlaams Belang op 9 juni minder goed dan verwacht? De peilingen zaten er níét naast, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. Er moet iets gebeurd zijn in de laatste rechte lijn naar de verkiezingsdag. Maar wat dan? Een reconstructie.
Bijgedachte | Politiek Bijgedachte | Politiek 'Een snelle regeringsvorming? Voor Bart De Wever mag het gerust tot oktober duren' Zullen we vlug een Vlaamse en federale regering hebben? Dat is hoogst onzeker. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er zelf alle belang bij dat hij tot 13 oktober burgemeester van Antwerpen kan blijven.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘De mensen gaan van premier De Wever houden, ook in Wallonië’ Als het van N-VA-kopstuk Theo Francken afhangt, vormt Bart De Wever zo snel mogelijk een federale regering met hemzelf als premier: ‘Bart De Wever is belangrijker als premier van België dan als burgemeester van Antwerpen.’
Factcheck Factcheck Trek geïnformeerd naar de stembus: De tien opmerkelijkste factchecks van de verkiezingscampagne De afgelopen twee weken bundelden de factcheckers van Knack, VRT en Factcheck Vlaanderen hun krachten en namen ze allerhande uitspraken van politici zorgvuldig onder de loep. Heeft de Vivaldi-regering 11 miljard bespaard? En klopt het dat foetussen pijn ervaren aan achttien weken? Lees het allemaal in deze top tien van politieke Knack-factchecks en trek goed geïnformeerd naar de stembus.
Opinie | Trudo Herman Opinie | Trudo Herman 'Onderwijsinspectie worstelt met een erfenis van enkele decennia geleden' Leerkracht op rust Trudo Herman staat stil bij het jaarlijks verslag van de Vlaamse onderwijsinspectie, en dan vooral met de open brief die daarin gericht werd aan de volgende Vlaamse regering.
Factcheck Factcheck Nee, de instroom van migranten in Italië is niet ‘groter dan ooit’ sinds Giorgia Meloni aan de macht is De Italiaanse premier Giorgia Meloni was in haar verkiezingscampagne in 2022 erg stellig dat ze migratie naar Italië een halt wilde toeroepen. Volgens Melissa Depraetere (Vooruit) is Meloni niet in haar opzet geslaagd: het aantal migranten dat naar Italië trekt, zou nog gestegen zijn. Dat klopt voor 2023, dit jaar is de trend eerder dalend. Depraetere zei ook dat de instroom ‘nog nooit zo groot is geweest’. Dat klopt niet: in 2016 was er nog meer irreguliere migratie, in 2006 werden nog meer werkvisa uitgereikt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Caroline Gennez (Vooruit) mag kostprijs files en kostprijs salariswagens niet zomaar bij elkaar optellen Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bedraagt het jaarlijkse prijskaartje van de files in België 5 miljard euro en dat van de salariswagens nog eens 4 miljard euro. Dat eerste cijfer klopt grotendeels, maar de kosten van salariswagens blijken minder eenduidig. Aangezien filevorming wordt meegerekend in de kosten van salariswagens, kun je beide niet zomaar bij elkaar optellen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek Fraudeonderzoek Vlaams Belang: gebruikte Tom Vandendriessche Europees geld voor werknemers van de VB-studiedienst? Het onderzoek dat het Europees Bureau voor Fraudebestrijding voert naar Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche gaat over Europese werknemers die werk zouden hebben verricht voor nationale en lokale doeleinden, leert Knack. Dat is strafbaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Belgische groei was vorig jaar driemaal hoger dan gemiddelde in eurozone, maar dat zegt weinig ‘Vorig jaar was de economische groei in ons land drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurozone’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Verkiezingstafel op 28 mei. Strikt genomen klopt dat: de groei voor België bedroeg 1,4 procent, die voor de hele eurozone 0,4 procent. Maar volgens economen is die vergelijking bij zulke lage percentages nietszeggend en zelfs misleidend. ‘Drie keer heel weinig blijft heel weinig.’
Factcheck Factcheck Factcheck: lidstaten en EU hebben geen betrouwbare terugkeercijfers Volgens Sammy Mahdi (CD&V) zou vandaag slechts 20 procent van de mensen die een terugkeerbevel kreeg ook effectief het EU-grondgebied verlaten. Het percentage is gebaseerd op jaarcijfers van Eurostat, maar experten waarschuwen voor methodologische beperkingen en onvolledigheden. We kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel mensen effectief het Europese grondgebied verlaten. Ook een vergelijking met andere lidstaten is niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: Belgische staatsschuld stijgt met meer dan 500 euro per seconde Volgens Bart De Wever stijgt de Belgische staatsschuld elke seconde met 500 euro. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog hoger. Volgens berekeningen van de Nationale Bank zou het zelfs oplopen tot 1170 euro per seconde. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘“Ik voel alles!”, gilde een van die vrouwen tijdens een ingreep, maar ze werd niet serieus genomen’ Nieuw onderzoek naar de mannenpil is beloftevol ‘omdat het om een niet-hormonale aanpak gaat’, viel deze week te lezen in De Morgen. Want van hormonale anticonceptie zouden mannen last krijgen van bijwerkingen zoals acne, libidoverlies en moodswings. Waarom worden diezelfde klachten bij vrouwen niet ernstig genomen?
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Vlamingen betalen geen 70 procent van de belastingen in België Volgens zowel Vlaams Belang als N-VA betaalt de Vlaming 70 procent of meer van de federale belastinginkomsten. Dat herhaalden beide partijen al meermaals op hun websites en in tv-studio's. Maar op basis van de beschikbare belastingdata gaat het om een cijfer tussen de 60 en 64 procent. Aan 70 procent kom je volgens experts nooit. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'We hebben een masterplan voor de zorg nodig, geen besparingsplan' 'Wat we na de volgende verkiezingen nodig hebben, is een beleid dat de hardwerkende zorghelden compromisloos waardeert en erkent. Want zonder zorg, geen welvaart', schrijft een groep middenveldorganisaties die zich verenigd hebben in de Zorgcoalitie.
Cultuur Cultuur Politiek theater om de podiumkunsten: ‘Alleen Vlaamstalige kunst toestaan, is onwettig’ Vlaamse podiumkunstenaars verliezen steeds meer autonomie en artistieke vrijheid omdat zowel de Vlaamse overheid als lokale politici zich willen bemoeien met wat ze doen. Wat is er aan de hand?
Cultuur Cultuur De twijfels van fotograaf Nick Hannes: 'Ik blijf altijd als laatste op café, tot de stoelen weer op de tafels staan' ‘Ik fotografeer al dertig jaar’, zegt Nick Hannes. ‘Na al die jaren zou ik toch moeten weten dat het altijd goedkomt. En toch. Elke keer als ik op reis vertrek, twijfel ik weer of het deze keer zal lukken. Dat komt omdat ik meestal in de openbare ruimte werk. Vaak op plekken die niet toeristisch …
Wereld Wereld Klaus Schwab kondigt afscheid bij World Economic Forum aan: alle complottheorieën nog eens op een rijtje Klaus Schwab heeft aangekondigd eind dit jaar de leiding van het World Economic Forum aan anderen over te laten. Dat forum was de voorbije jaren deel van een web aan complottheorieën. Dit is uw factcheckgids doorheen het kluwen.
Psychologie Psychologie Jongeren gratis naar de psycholoog: ‘Nood in West-Vlaanderen om uren te verdubbelen’ Sinds 1 februari kunnen jongeren gratis naar de psycholoog, in theorie. Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is die belofte ‘een lege doos’. Dat is overdreven, maar dat gratis psychische hulp voor onze kwetsbare jeugd niet altijd beschikbaar is, staat vast.
Onderwijs Onderwijs Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op als topman Katholiek Onderwijs Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op als directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het was al bekend dat Boeve op 1 augustus stopt als hoofd van de onderwijskoepel.
Maatschappij Maatschappij Trajectcontroles: 'Een goudmijn voor privébedrijf TaaS' Sinds steden en gemeenten snelheidsboetes mogen uitschrijven, schieten trajectcontroles als paddenstoelen uit de grond. Voor de verkeersveiligheid is dat niet noodzakelijk een goede zaak. ‘Er is een parallel circuit ontstaan, waarbinnen recidivisten de dans ontspringen.’