België België Onderzoek: 'Alle vormen landgebruik slaan evenveel koolstof op, behalve akkerland' Of het nu graslanden, bos, natuur of onverharde gronden zijn: allemaal slaan ze evenveel koolstof per hectare op. Alleen bij akkerland, dat de meeste oppervlakte inneemt, is dat minder. Dat blijkt uit de eerste koolstofmeting in vijftig jaar van de Vlaamse bodem, waarvan het Vlaamse Departement Omgeving maandag de resultaten bekendmaakt.
Opinie | Kris Verheyen Opinie | Kris Verheyen 'Vlaamse Landbouw de meest duurzame ter wereld? Dat is maar hoe je het bekijkt' De recente uitspraken van landbouwminister Jo Brouns dat de Vlaamse landbouw 'de meest duurzame ter wereld' is, zijn op zijn minst gebaseerd op een zeer beperkte lezing van de data, leggen Kris Verheyen (UGent) en Kris Decleer (INBO) uit.
Natuur Natuur Canon van de Vlaamse Natuur: welk insect of welke spin fascineert u het meest? Knack presenteert u de Canon van de Vlaamse Natuur: welke ‘wilde’ dier- en plantensoorten horen onlosmakelijk bij Vlaanderen? En wat vertellen ze over onze relatie met onze omgeving? Vandaag: de planten. Vandaag: insecten en spinnen.
Natuur Natuur Canon van de Vlaamse Natuur: welke vis of amfibie fascineert u het meest? Knack presenteert u de Canon van de Vlaamse Natuur: welke ‘wilde’ dier- en plantensoorten horen onlosmakelijk bij Vlaanderen? En wat vertellen ze over onze relatie met onze omgeving? Vandaag: vissen en amfibieën.
Natuur Natuur Canon van de Vlaamse Natuur: welke wilde plant fascineert u het meest? Knack presenteert u de Canon van de Vlaamse Natuur: welke ‘wilde’ dier- en plantensoorten horen onlosmakelijk bij Vlaanderen? En wat vertellen ze over onze relatie met onze omgeving? Vandaag: de planten.
Natuur Natuur Canon van de Vlaamse Natuur: welke vogel fascineert u het meest? Knack presenteert u de Canon van de Vlaamse Natuur: welke ‘wilde’ dier- en plantensoorten horen onlosmakelijk bij Vlaanderen? En wat vertellen ze over onze relatie met onze omgeving? Vandaag: de vogels.
Natuur Natuur Canon van de Vlaamse Natuur: welk zoogdier fascineert u het meest? Knack presenteert u de Canon van de Vlaamse Natuur: welke ‘wilde’ dier- en plantensoorten horen onlosmakelijk bij Vlaanderen? En wat vertellen ze over onze relatie met onze omgeving? Vandaag: de zoogdieren.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: waarom de vink sommige mensen mateloos op de zenuwen werkt
Opinie | Free Van Rompaey Opinie | Free Van Rompaey 'Wilde dieren zijn tegelijk van niemand en van iedereen: wat is de prijs van een spreeuw?' 'Wilde dieren worden letterlijk en figuurlijk naar waarde geschat. Dat is een grote stap voorwaarts', schrijft Free Van Rompaey van Vogelbescherming Vlaanderen op Werelddierendag. Ze legt uit waarom een recent 'spreeuwenvonnis' uitgesproken door een Gentse rechter, zo baanbrekend is.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Alleen wanneer boeren een eerlijke prijs krijgen, kunnen ze zorg dragen voor de natuur' Vlaanderen verloor in 2022 elke dag één landbouwbedrijf. Je moet het dan ook maar willen: van ‘s ochtends tot ‘s avonds (of ‘s nachts) werken, het jaar rond, zonder te weten of je er iets aan overhoudt en dan nog bakken kritiek krijgen ook. Myriam Dumortier, Kurt Sannen, Louise Vercruysse, Jomme Desair en Dieter Mortelmans, onderzoekers van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) stellen de vraag of dat ook anders zou kunnen. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Natuur Natuur Betekent 'reddingsoperatie' in Brusselse rand het einde voor de eikelmuis in Vlaanderen? In de Brusselse Rand moeten beschermde eikelmuizen wijken voor fietssnelwegen en de uitbreiding van de Ring. De ‘reddingsoperatie’ kan de diertjes de genadeslag geven.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: hoe de muskusrat België veroverde en erna bijna werd uitgeroeid
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: sommige zanglijnen van de zanglijster gaan al eeuwen mee
Natuur Natuur Update Dirk Draulans over nieuwste inzichten stikstofvervuiling: het is nog erger dan we dachten Wat dóét stikstofvervuiling eigenlijk met onze natuur? Er groeien meer bramen en brandnetels, ja. Maar het is zo veel erger. Ecosystemen kunnen compleet ontwricht raken. Knack maakt de harde balans op.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: ineens duikt de medicinale bloedzuiger weer bij ons op
Natuur Natuur Dirk Draulans' Beestenboel: hoe de succesvolle grote modderkruiper toch lokaal een bedreigde diersoort werd
Wetenschap Wetenschap Hoe honden met hun neus zeldzame dieren en planten helpen te beschermen: ‘Zoek de pruikzwam!’ Honden kunnen helpen om zeldzame dieren en planten te beschermen. Speciaal daarvoor getrainde dieren kunnen kwetsbare soorten opsporen zonder ze te verstoren.
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'In 2023 wordt het buigen of barsten voor het Vlaams stikstofbeleid' 'Terwijl de Vlaamse Regering nog volop onderhandelt over de contouren van het finale stikstofakkoord, kondigde advocaat Water Van Steenbrugge eind 2022 aan het toekomstige stikstofdecreet namens een groep misnoegde veehouders te zullen aanvechten. Het stikstofdebat is zo verworden tot een emotioneel dispuut, waarin de nuance zoek is', schrijft Hendrik Schoukens. 'Het regent oneliners en ook de wetenschap schiet erbij in. Omdat een aantal van die slogans in 2023 allicht nog vaak de revue zullen passeren, hierbij alvast een handleiding in stikstofjargon voor beginners.'
Wetenschap Wetenschap Beestenboel: het winterkoninkje bouwt 'luxueuze' nesten met twee verdiepingen Het kleine vogeltje met het karakteristieke rechtop gerichte staartje is een succesverhaal, ook in onze tuinen.