Voeding Voeding 50 gram rood vlees per dag verhoogt al risico op diabetes De consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek bij twee miljoen deelnemers dat is verschenen in The Lancet.
Gezondheid Gezondheid Broccoli, boerenkool of brandnetel: zijn sommige groenten ‘gezonder’ dan andere? Hoe haalt u maximale winst uit groenten als u er niet echt verzot op bent?
Voeding Voeding Hoe gezond is met proteïnen verrijkte voeding? ‘Laat je niet misleiden’ Omdat proteïnen een gezond imago hebben, puilen de schappen van de supermarkt bij het begin van het nieuwe jaar uit met opvallend veel eiwitverrijkte voeding. ‘Afzetterij’, zeggen voedingsdeskundigen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Hef het e-sigaretverbod in de gevangenis op' Hoe kan het recht op roken in de gevangenis zo gewaarborgd worden dat ook de rechten van niet-rokers beter worden gerespecteerd? Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker houden een pleidooi voor een rookbeleid in gevangenissen.
Gezondheid Gezondheid Duurdere sigaretten en minder verkooppunten: regering wil roken verder ontmoedigen Een uitstalverbod, minder verkooppunten, fors hogere prijzen en striktere controles. Het is maar een greep uit de batterij maatregelen die de federale regering heeft goedgekeurd in de strijd tegen roken. Bedoeling is vooral jongeren minder in contact te laten komen met tabak of alternatieve rookmiddelen.
Gezondheid Gezondheid Hoe ongezond is glyfosaat echt? 'Het mag niet op uw oprit, maar wel op uw bord’ Verschillende onderzoeksmethodes, achtergehouden informatie en economische belangen maken het glyfosaatdebat ongemeen complex. 7 vragen over de risicobeoordeling van de omstreden onkruidverdelger.
Voeding Voeding Missen we belangrijke voedingsstoffen door geen of minder vlees te eten? Hebt u een grotere kans op ijzertekort als u minder vlees eet? En hoe neemt u efficiënt voedingsstoffen op die in vlees zitten, zonder het te eten?
Gezondheid Gezondheid Hoe schadelijk zijn de E-nummers in charcuterie? ‘Link met kanker steeds duidelijker’ Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain,… In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen.
Geneeskunde Geneeskunde Hoge Gezondheidsraad adviseert nieuwe coronaprik voor risicogroepen De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt voor dit najaar een nieuwe coronavaccinatiecampagne voor risicogroepen aan. Dat blijkt uit een advies dat donderdag gepubliceerd werd.
Wetenschap Wetenschap Universiteit en privésector slaan handen in elkaar: is er nog plaats voor publiek belang? De lijn tussen nauwe samenwerking en belangenvermenging tussen universiteit en bedrijf is soms flinterdun. Een voormalig wetenschapper aan de Universiteit Gent (UGent) getuigt: ‘Onvermijdelijk stap je mee in de onderzoeksagenda van een private onderneming die een winstoogmerk heeft. Je hebt dus niet het publieke belang voor ogen. Dat is een probleem.’Door Charlotte Teunis en Marie-Monique Franssen
Voeding Voeding Waar kunnen we nog omega 3 vinden behalve in vis? De mens heeft soms op een onverwachte manier een verstorende impact op zijn omgeving. Zo zou de vis op ons bord tegen het einde van deze eeuw weleens tot de helft minder omega 3 kunnen bevatten.
Gezondheid Gezondheid Plantaardig eten vraagt alertheid: 'Vervang koemelk niet zomaar door rijstmelk' Overwegend of uitsluitend plantaardig eten is gezond, maar houdt ook enkele mogelijke risico's in zoals een verhoogde blootstelling aan toxische stoffen. De Hoge Gezondheidsraad formuleert daarom aanbevelingen om de risico's te beperken.