Europa Europa Roemeens Grondwettelijk Hof schrapt resultaat presidentsverkiezing op verdenking van Russische inmenging Het Roemeens Grondwettelijk Hof heeft vrijdag het resultaat van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land geschrapt. De verkiezingen moeten dus volledig overgedaan worden na berichten over Russische inmenging.
Geneeskunde Geneeskunde Grondwettelijk Hof verklaart wet die verhindert dat donorkind info over donor krijgt ongrondwettig Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de wetsbepalingen die verhinderen dat een donorkind van het fertiliteitscentrum enige informatie over de donor kan verkrijgen ongrondwettig verklaard. De gevolgen blijven wel gehandhaafd tot en met 30 juni 2027, wat de wetgever de kans moet geven om "een billijk evenwicht" tussen alle betrokkenen tot stand te brengen.
Wereld Wereld Ruime immuniteit voor Trump: ‘De president is nu een koning, boven de wet verheven’ De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om presidenten een hoge graad van immuniteit toe te kennen, kon rekenen op een vlammende reactie van de drie progressieve rechters in het Hof: ‘Beveel een moordaanslag op een politieke rivaal: immuun. Organiseer een militaire staatsgreep: immuun. Aanvaard smeergeld in ruil voor een gratieverlening: immuun. Immuun, immuun, immuun.’
Wereld Wereld De tien geboden verplicht in de klas: Louisiana's nieuwe front in de cultuuroorlog Vanaf volgend schooljaar moeten in alle klaslokalen van openbare scholen in de Amerikaanse staat Louisiana de tien geboden duidelijk zichtbaar worden opgehangen. Het initiatief leidt meteen tot juridische betwisting omdat het 'indruist tegen de scheiding van kerk en staat'.
Wereld Wereld Wie is Karim Khan, de aanklager die Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof wil krijgen? Met de Brit Karim Khan heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag opnieuw een uiterst strijdvaardige en mediagenieke openbaar aanklager.
Voetbal Voetbal Professor sportrecht Frank Hendrickx: ‘De kans is reëel dat de torenhoge transfersommen in het voetbal zullen verdwijnen’ De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie sprak deze week in de zaak-Diarra een kritisch advies uit over contractbreuken in het voetbal. Als de rechters van het Hof dat advies volgen, kan de juridische bodem van het hele transfersysteem weggeslagen worden. Vier vragen aan professor sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven).
Wereld Wereld Hooggerechtshof oordeelt dat Trump op stembiljet in Colorado mag prijken Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag unaniem geoordeeld dat voormalig Amerikaans president en huidig koploper in de Republikeinse nominatierace, Donald Trump, wel degelijk op het stembiljet mag staan in Colorado. De rechters zijn namelijk van oordeel dat enkel het Amerikaanse Congres iemand mag diskwalificeren voor het ambt van president op basis van amendement 14 paragraaf 3 van de Amerikaanse grondwet en dat dat dus niet tot de bevoegdheden van de staten behoort.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt ‘Als de betrokken partijen zich echt aan het voorlopige vonnis gaan houden, kan het snel gedaan zijn met de gevechten in Gaza’ ‘We zullen de komende tijd voortdurend horen dat Israël zich moet houden aan het vonnis van het Internationaal Gerechtshof’, schrijft Robbert de Witt (EW). ‘Zullen al die pleitbezorgers van het internationaal recht dat ook eisen van Hamas?’
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Zuid-Afrika versus Israël: rol van het Internationaal Gerechtshof kan enkel beperkt zijn' 'De verwachtingen rond de uitspraak ten gronde dreigen echter gespannen te blijven zolang het conflict op het terrein voortduurt', schrijft Alexander Loengarov na de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van afgelopen vrijdag. In deze bijdrage gaat hij dieper in op wat hij omschrijft als 'de delicate taak van internationaal recht'.
Opinie | Simon Truwant Opinie | Simon Truwant 'Vivaldi belooft uitspraak VN-rechtbank te aanvaarden: moeten we daar dan trots op zijn?' 'Is het zelfs een publiek statement waard, dat je belooft te doen wat je eigenlijk al lang hebt afgesproken en op basis van het internationaal recht nu eenmaal moet?' vraagt Simon Truwant na de beslissing van de Belgische regering om zich niet aan te sluiten bij de genocide-klacht die Zuid-Afrika indiende tegen Israël. Na veel aarzeling komt hij toch tot een positief antwoord.
België België Update België neemt deel aan Europese missie in Rode Zee: 'Gênante koehandel' Het ziet er naar uit dat ons land zal deelnemen aan de Europese militaire missie om commerciële schepen te verdedigen tegen aanvallen van de Houthi in de Rode Zee.
Sport Sport Na de uitspraak van het Europees Hof over de Super League: ‘Dit is géén complete nederlaag voor de UEFA’ Het Europees Hof heeft de deur op een kier gezet voor een Super League in het voetbal, en mogelijk ook voor nieuwe competities in andere sporten. Professor sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) bespreekt de mogelijke gevolgen. 'Deze uitspraak kan tot een even groot schisma in de sportwereld leiden als het Bosmanarrest.'
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Een onuitvoerbare wet, een verdeelde partij en een premier op de wip: Brexittijden zijn terug in de Britse politiek 'Rishi Sunak won dinsdagavond de eerste ronde in de slag om zijn omstreden wetsvoorstel dat het Verenigd Koninkrijk moet toelaten om asielzoekers naar Rwanda te sturen. Maar het heeft nog meerdere ronden te gaan', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. 'Maar net als het politieke voortbestaan van de Britse premier, kan het voorstel nog voortijdig sneuvelen.'
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Zes redenen waarom het klimaatarrest een juridische mijlpaal is' Vorige donderdag viel het finale oordeel van het Brusselse Hof van Beroep in de klimaatzaak: het arrest verplicht de Belgische Staat, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest om de uitstoot van broeikasgassen sneller te reduceren. Die uitstoot moet tegen 2030 55% lager liggen dan in 1990. Volgens sommige criticasters zetten de rechters zich hiermee in plaats van de politiek, terwijl anderen het hebben over ‘cijferfetisjisme’. Hendrik Schoukens is echter van oordeel dat het uitvoerig gemotiveerde arrest een ongeziene mijlpaal vormt, om deze zes redenen.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Verkiezingen Nederland: wat zeggen de belangrijkste politieke partijen over justitie en veiligheid?' In Nederland worden op 22 november de verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) overloopt de meest opvallende thema’s in de campagne. Deze week focust hij op de meest in het oog springende plannen in verband met veiligheid en justitie.
België België Nederlandse rechters vrezen onmenselijke behandeling voor asielzoekers in België Door de opvangcrisis stuurt Nederland amper nog alleenstaande mannelijke asielzoekers naar België. Het risico is te groot dat ze op straat belanden en in een ‘zeer verregaande materiële deprivatie’ terechtkomen. Er wordt uitgekeken naar een uitspraak door de Nederlandse Raad van State.
Klimaat Klimaat David Van Reybrouck schrijft brief aan Albert I: 'De klimaatopwarming is onze Duitse inval, Sire' Na de derde week in de Klimaatzaak schrijft David Van Reybrouck een brief aan Z.M. Koning Albert I (1875-1934). 'Volgens de logica van onze tegenpartijen had U kunnen volstaan met wat losse flodders in Visé op de Duitse troepen af te schieten, in plaats van te strijden tot aan de IJzer en daar jarenlang de vijand tegen te houden.'
Wereld Wereld Rechter verwerpt klacht van Trump tegen CNN Een federale rechter in Florida heeft de klacht van de vroegere Amerikaanse president Donald Trump tegen nieuwszender CNN verworpen. Trump had 475 miljoen dollar in schadevergoedingen geëist tegen de zender voor smaad. Trump verweet de zender vooral het gebruik van "de grote leugen" in de berichtgeving over de beschuldigingen van Trump dat Joe Biden de …
Wereld Wereld VS-Hooggerechtshof blokkeert Bidens kwijtschelding van studieschulden Het was één van de verkiezingsbeloften van Joe Biden in 2020. Hij zou de studieschuld van vele studenten verlichten. In 2022, net voor de tussentijdse verkiezingen, maakte de president zijn belofte waar. Hij kondigde een kwijtschelding tot 20.000 dollar per student aan. Daar komt niets van in huis, besliste het Hooggerechtshof vrijdag: de president ging zijn uitvoerende macht te buiten.
Milieu Milieu Milieujuriste Isabelle Larmuseau: 'Onze eigen overheid is nog crimineler dan 3M' Isabelle Larmuseau kan niet langer zwijgen: het PFOS-schandaal vormt een ongekende bedreiging voor de volksgezondheid en de moraal van de Vlaamse overheid verkeert in diepe crisis. 'Ik kan niet met mezelf verder leven als ik nu niet alles op alles zet om mee te helpen aan een kentering.'
Wereld Wereld Bij de dood van oud-premier Dries van Agt: 'Zijn we in Europa nu helemaal van de ratten gebeten?' Na een bedevaart naar het Heilig Land maakten woede en schaamte zich meester van de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt. Hij besloot zich voortaan aan de Palestijnse zaak te wijden. 'Het is toch werkelijk om de stenen uit de grond te vloeken als je ziet wat er ginds gebeurt.'