Wereld Wereld Koreaanse president verontschuldigt zich voor staat van beleg De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft zaterdagochtend zijn excuses aangeboden voor zijn poging om een staat van beleg af te kondigen. Hij legde zijn lot in de aanloop naar een stemming over zijn afzetting in de handen van zijn partij. Die liet echter meteen weten dat Yoons ontslag "onvermijdelijk" is.
Opinie | Dirk Van Damme Opinie | Dirk Van Damme 'Verstaatsing van onderwijs is slecht voor kwaliteit' 'Ook in een onderwijssysteem met vrijheid van onderwijs heeft de minister nog de handen vol. Er is heel veel overheidsregulering die recht de vuilnisbak in kan', schrijft Dirk Van Damme.
Politiek Politiek Tips voor de formateur (6): ‘Pensioenleeftijd van militairen en NMBS-treinbegeleiders moet absoluut omhoog’ De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met de pensioenen?
Europa Europa Milieuorganisaties slepen Duitse overheid voor de rechter wegens gebrekkig klimaatbeleid Milieuorganisaties Greenpeace en Germanwatch slepen, met behulp van 54.000 handtekeningen van Duitse burgers, de Duitse overheid opnieuw voor de rechter. De organisaties zijn met name niet te spreken over de aangepaste klimaatwetgeving en hebben daarom een nieuwe rechtszaak opgestart voor het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.
Opinie | Pascal Debruyne Opinie | Pascal Debruyne 'Dat er nu een coalitie zonder Vlaams Belang komt, zou geen opluchting mogen zijn' 'Het doodlopend straatje van het welvaartschauvinisme geeft extreemrechts wind in de zeilen', schrijven Pascal Debruyne, Dirk Geldof en Mieke Groeninck (Odisee Hogeschool).
Politiek Politiek Bart De Wever (N-VA): 'We staan op één centimeter van een implosie van het systeem' In een verkiezingsinterview met De Zondag legt N-VA-voorzitter Bart De Wever de klemtoon op de urgentie van de situatie. 'Voor wat ik wil doen, is het inderdaad nu of nooit.'
Gezondheid Gezondheid Perkt de VS abortus verder in? ‘Een vlotte toegang tot abortus is een sociale maatregel’ Ondanks een wereldwijde trend naar liberalere abortuswetten leeft de vrees dat het tij snel kan keren. ‘Alles staat of valt met het maatschappelijk klimaat.’
België België 16- en 17-jarigen moeten verplicht gaan stemmen voor Europese verkiezingen: 'Minderjarigen zullen oproepingsbrief krijgen' Jongeren van 16 en 17 jaar zullen verplicht moeten gaan stemmen voor de Europese verkiezingen in juni. Dat zegt het Grondwettelijk Hof donderdag in een arrest. Het onderscheid tussen minder- en meerderjarigen is volgens het Hof niet gerechtvaardigd.
België België Dirk Voorhoof (UGent) over de zaak-Van Langenhove: ‘Het is belangrijk dat een democratische samenleving zich weerbaar opstelt’ Volgens emeritus professor mediarecht Dirk Voorhoof (Universiteit Gent) heeft de rechtbank in de zaak tegen Schild & Vrienden een lijn willen trekken. ‘Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat het hof van beroep een totaal andere beoordeling zal maken.’
Politiek Politiek Een aparte socialezekerheidskas voor nieuwkomers: mag dat wel volgens de Grondwet? Het Vlaams Belang wil sociale rechten van nieuwkomers in België beperken. Het verleden leert dat zo’n voorstel snel van tafel zou kunnen worden geveegd. ‘Een onderscheid maken op basis van nationaliteit zou een probleem zijn voor de Belgische Grondwet.’
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Ongewild speelt de Deense stad Aarhus een fundamentele rol in de strijd om de ziel van het platteland' Hoewel de roots van de Deense stad Aarhus teruggaan tot de Vikingtijd, is het vooral eind jaren negentig van de vorige eeuw dat de plek naam en faam kreeg. In 1998 werd er namelijk een internationaal verdrag goedgekeurd dat burgers inspraakrechten in het milieubeleid toekent. Met dit verdrag in de hand, trokken burgers en milieuverenigingen steeds meer naar de rechter. Ook op het platteland. Maar in de nasleep van de boerenprotesten, lijken de Aarhus-verworvenheden niet langer gewenst.
België België Bart Dochy (CD&V) over protesten: ‘Vlaams Belang zegt "Red onze boeren", en niet "wij zullen onze boeren redden"' Overal in Europa zijn boerenprotesten uitgebroken. Ook in Vlaanderen komen landbouwers op straat om hun ongenoegen over het stikstofdossier te uiten. ‘Ik heb mijn boerenhart laten spreken. Ik voelde dat er geen draagvlak voor dit decreet is bij de landbouwers.’
Opinie | Christian Leysen (Open VLD) Opinie | Christian Leysen (Open VLD) 'In het Paleis der Natie is men blijven hangen in de tijd van 'De Collega's'' 'Te veel regeltjes behoeden de werking van het parlement voor revoluties, maar beletten efficiëntiewinsten en betere werkprocessen', schrijft Kamerlid Christian Leysen. 'Waarop wacht de Kamer om zichzelf te hervormen?'
Politiek Politiek Mieke Schauvliege (Groen): 'Zonder stikstofdecreet is de Ineos-vergunning illegaal' 'Ik wil niet vooruitlopen op het advies van de Raad van State, maar Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een groot riscico genomen door Ineos alvast een nieuwe omgevingsvergunning toe te kennen', zegt Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen in het Vlaams parlement.
Politiek Politiek Milieuverenigingen trekken naar Grondwettelijk Hof tegen planschaderegeling Acht milieu- en natuurverenigingen, waaronder Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace, trekken naar het Grondwettelijk Hof tegen de planschaderegeling die het Vlaamse parlement heeft goedgekeurd. Ze willen op die manier "vermijden dat het neutraliseren van slecht gelegen bouwgronden - denk bijvoorbeeld aan percelen gelegen in overstromingsgebied - onbetaalbaar en dus onmogelijk wordt".
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'De democratie glijdt af naar een juristocratie' 'Naast de roep om een sterke leider krijgen we straks nog de roep om een sterke rechter', schrijft Jean-Marie Dedecker bij het begin van de kerstvakantie. Dit is zijn laatste column van dit jaar.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Hef het e-sigaretverbod in de gevangenis op' Hoe kan het recht op roken in de gevangenis zo gewaarborgd worden dat ook de rechten van niet-rokers beter worden gerespecteerd? Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker houden een pleidooi voor een rookbeleid in gevangenissen.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Bondskanselier Olaf Scholz krijgt rekening voor omzeilen schuldenrem' De ‘Ampel’, de Duitse verkeerslichtcoalitie van sociaaldemocraten (SPD), Grüne en liberalen (FDP), kreeg op 15 november vanwege het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe de rekening gepresenteerd voor het omzeilen van de schuldenrem, schrijft Dirk Rochtus. 'Voor de regering-Scholz is dit een mokerslag.'
Europa Europa Charles Michel ontmoet Zelensky in Kiev: 'De Europese steun voor Oekraïne neemt níét af' Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is zonet aangekomen in Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Zijn bezoek komt voor Oekraïne op een belangrijk moment. 'Dit is een fundamentele dag voor Oekraïne', zegt hij tegen Knack in Kiev.
Politiek Politiek Twijfels over politieke toekomst Jan Jambon: redt het stikstofakkoord zijn hachje? Jan Jambon (N-VA) gebruikt het stikstofakkoord van zijn Vlaamse regering als springplank naar een nieuwe termijn als minister-president. Maar alleen voorzitter Bart De Wever kent de uitkomst.
Boeken Boeken Kristof Calvo over partijfinanciering: 'Geef partijen nul euro publiek geld' In zijn nieuw boek Staat van vertrouwen (Ertsberg) doet Groen-politicus Kristof Calvo enkele voorstellen om de parlementaire democratie nieuw leven in te blazen, zoals het radicaal inperken van partijfinanciering. Een voorpublicatie.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'We wurgen ons in onze eigen wetten' 'Er ligt een stikstofbom op het Martelarenplein en die moet ontmanteld worden', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Klimaat Klimaat David Van Reybrouck over de Klimaatzaak (week 1): 'Acht dagen om de toekomst te redden' Tot en met 6 oktober zal auteur David Van Reybrouck de zittingen van het hof van beroep over de Klimaatzaak volgen voor Knack. Gedurende vier zaterdagen brengt hij er verslag over uit. Het doel van de rechtszaak: 'Hoe houden we het hier nog een beetje leefbaar de komende decennia?'
Opinie | Frédéric Amez Opinie | Frédéric Amez 'Belgisch federalisme? Rigide verdeling van bevoegdheden is schadelijk voor goed bestuur' Frédéric Amez van B Plus staat stil bij de versnippeing van bevoegdheden die soms enkel nog door specialisten begrepen kan worden.
Politiek Politiek Vivaldi wil via herstelwet stemrecht voor 16- en 17-jarigen bij Europese verkiezingen garanderen De Vivaldipartijen gaan een herstelwet indienen in de Kamer om tegemoet te komen aan het arrest van het Grondwettelijk Hof over het stemrecht van 16- en 17-jarigen bij de Europese verkiezingen. Dat is vernomen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Opinie | Celia Groothedde Opinie | Celia Groothedde 'Met wat verkiezingscadeautjes na vier kille jaren, zal de Vlaamse regering de kinderopvang niet redden' 'Kindbegeleiders vertrekken omdat de Vlaamse regering hen niet goed en menselijk laat werken', schrijft Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen). 'Natuurlijk vallen dan in steeds hoger tempo plekken weg, terwijl de Vlaamse regering beweert dat ze er bij creëert.' Bij de start van het politieke jaar vraagt ze aandacht voor de kinderopvang, een sector die al enkele jaren in zwaar weer verkeert.
Onderwijs Onderwijs Weyts countert kritiek op minimumdoelen voor secundair onderwijs die "te vaag" zouden zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blikt tevreden terug op de hertekening van de minimumdoelen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Hij benadrukt dat de lat daarmee hoger gelegd wordt en weerlegt de kritiek dat de nieuwe minimumdoelen scholen en leerkrachten te veel ruimte geven.
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
Column | Tex Van berlaer Column | Tex Van berlaer ‘Liever een activistische rechter dan de tirannie van de meerderheid’ De Vlaamse regering gaat met herexamens de vakantie in.
Europa Europa Verkiezingen in Spanje: 'Extreemrechts in de regering zou een nachtmerrie zijn' Op zondag 23 juli trekken de Spanjaarden naar de stembus. Volgt Pedro Sánchez zichzelf op als premier van een linkse coalitieregering, of trekken de rechtse partijen, de PP en Vox, aan het langste eind? Knack ging te rade bij professor politieke wetenschappen Fernando Vallespín (Universidad Autónoma de Madrid).
Opinie | Matthias Diependaele (N-VA) Opinie | Matthias Diependaele (N-VA) 'Voor wat hoort wat is de logica zelve, maar binnen het sociaal woonbeleid lijkt dat taboe' 'Solidariteit en sociaal wonen zijn a two-way street', schrijft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Hij reageert op de kritiek vanuit de linkse oppositie, en een recent arrest van ht Grondwettelijk Hof. 'Solidariteit is geen kansenmachine, maar is tweerichtingsverkeer.'
Opinie | Maxim Veys Opinie | Maxim Veys 'De minister van Wonen schroeft de kansenmachine uit elkaar' 'De Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft de voorbije jaren een stevige rem gezet op de sociale woningbouw. Elk jaar wordt een nieuwe bodem bereikt. Zo verspillen we kruiwagens aan talent', schrijft Vlaams parlementslid Maxim Veys (Vooruit).
België België Grondwettelijk Hof vernietigt onderdeel samenwerkingsakkoord COVID-19-vaccinatiegegevens Het Grondwettelijk Hof vernietigt een onderdeel van het samenwerkingsakkoord over de vaccinatiegegevens van de COVID-19-vaccinatiecampagne. Dat het Informatieveiligheidscomité gemachtigd is om onder bepaalde omstandigheden gegevens uit Vaccinnet mag meedelen aan derden, is volgens het hof ongrondwettig.
België België Olivier Vandecasteele is terug in België Ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten zat in een Iraanse gevangenis, is vrijdagavond om 21.29u geland in Melsbroek.
Opinie | Roan Asselman Opinie | Roan Asselman 'Bewaar, herstel en vernieuw de Senaat' 'De doodstrijd van de Belgische Senaat lijkt stilaan ten einde te komen. Huidig voorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) hoopt nog voor de zomer een akkoord te bereiken met de verschillende partijvoorzitters over de afschaffing van het Hogerhuis', schrijft Roan Asselman. 'Een verlies van en voor de parlementaire democratie.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Kritische burgers zijn de zuurstof van onze democratie: bescherm ze' 'In een democratie die streeft naar een duurzame samenleving is het cruciaal dat mensen actief aan het openbare debat kunnen deelnemen', schrijft een groep middenveldsorganisaties naar aanleiding van de start van een rechtzaak tussen een veevoederbedrijf en een buurtbewoner.
Opinie | Laurens De Brucker Opinie | Laurens De Brucker 'Vergunning infrastructuurwerken in Vlaanderen? Dit lijkt op de dictatuur van de minderheid' 'Wil men in Vlaanderen binnenkort nog vergunningen kunnen afleveren voor infrastructuurprojecten, dan dringen hervormingen zich op', schrijft advocaat en onderzoeker Laurens De Brucker.
België België België vraagt overbrenging Vandecasteele officieel aan België heeft officieel een aanvraag ingediend bij Iran om de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele naar ons land te kunnen overbrengen. Dat zegt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dinsdag.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Als het om natuur gaat, heeft de overheid dikwijls een hekel aan haar burgers' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans blijft pleiten voor meer betrokkenheid van burgers bij het natuur- en milieubeleid.
Nieuws Nieuws Onderwijs: experts valideringscommissie eindtermen stappen op na communicatie Weyts Uit onvrede met de communicatie van minister Ben Weyts en de onderwijskoepels over de nieuwe eindtermen zijn de vier experts van de valideringscommissie opgestapt.
België België Buitenlands draagmoederschap: ‘Veel willekeur en rechtsonzekerheid voor homokoppels’ Heterokoppels die een kind krijgen via een buitenlandse draagmoeder worden doorgaans als wettelijke ouders erkend, maar voor homostellen ligt dat veel moeilijker.
België België Het proces-Olivier Vandecasteele in 7 vragen Het Grondwettelijk Hof heeft vrijdag het beroep verworpen tegen de wet die instemt met de Irandeal. Dat betekent dat er werk gemaakt kan worden van een eventuele gevangenruil. De uitspraak is voorzichtig goed nieuws is voor Olivier Vandecasteele, die al meer dan een jaar vastzit in een Iraanse cel.
België België N-VA wil elke kiezer twee stemmen geven N-VA wil bij de parlementsverkiezing elke Vlaming twee stemmen geven: één voor een lokale politicus en één voor een grote naam. Dat is een van de voorstellen waarmee de partij naar haar congres in het weekend van 13 mei trekt.
Cultuur Cultuur Muzikant en radiomaker Senne Guns: 'Ik ben heel blij dat ik van echte trollenlegers gespaard blijf’ Senne Guns is singer-songwriter, muzikant en radiomaker. Hij is nu op tournee met Senne en Lokko.
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Als de uitzondering de regel dreigt te worden: geen carte blanche voor de groei van Brussels Airport' 'Het kan verkeren. De voorbije tien jaar leek het wel alsof niets de Europees beschermde natuur in Vlaanderen kon schaden. Alles raakte vergund', schrijft Hendrik Schoukens. 'De stikstofcrisis doorprikt die illusie, waardoor plots alle schijnwerpers gericht zijn op de uitzonderingspiste die de EU-natuurwetgeving bevat.' Die moet nu een uitweg bieden, ook voor de groei van de luchthaven van Zaventem. Maar die is géén carte blanche.
Opinie | Leo Neels Opinie | Leo Neels 'Het recht op leven van Belgische burgers telt ook' 'Een land moet voor zijn burgers opkomen. Altijd', schijft Leo Neels. 'En zeker wanneer ze het voorwerp zijn van grove schendingen van hun fundamentele rechten in autoritaire regimes.' Hij staat stil bij een recent arrest van het Grondwettelijk Hof over de zogenoemde Iran-deal.
Maatschappij Maatschappij ‘De Vlaamse regering belemmert de inburgering van verplichte inburgeraars’ ‘Het aangepaste Vlaamse decreet Volwassenonderwijs bemoeilijkt de inburgering van verplichte inburgeraars. Daarom stappen wij naar het Grondwettelijk Hof’, aldus Joke Drijkoningen van Ligo, de belangenbehartiger van de dertien Vlaamse Centra voor Basiseducatie.