Wereld Wereld Russische sabotage in Europa: reageert het Westen te mak? Terwijl de destabilisatie- en sabotageacties van Rusland op Europese bodem toenemen, zoekt Europa naar een gepast antwoord.
Wereld Wereld Nu Meta stopt met factchecking: kan Europa een vuist maken tegen Mark Zuckerberg? Meta stopt de samenwerking met professionele factcheckers in de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om ‘de vrijheid van meningsuiting opnieuw op de voorgrond te zetten’. Beschermt de Digital Services Act (DSA) de Europese Unie tegen eenzelfde beslissing?
Maatschappij Maatschappij Uitspraken Zuckerberg (Meta) beroeren EU: ‘Er moet geïnvesteerd worden in Europese ethische alternatieven’ De beslissing van Meta-topman Mark Zuckerberg om in de VS voor Community Notes in plaats van factcheckers ter kiezen, valt slecht bij Europarlementariërs. De Europese Commissie maakt zich geen zorgen en wijst naar de DSA-wetgeving.
Europa Europa ‘Fuck you, Elon’: hoe moet de EU omgaan met ‘first buddy’ Elon Musk? Elon Musk, ’s werelds rijkste man en vertrouweling van Donald Trump, laat zich op zijn platform X almaar meer in met de Europese politiek. ‘We laten ons als makke lammetjes uit elkaar spelen.’
Wereld Wereld Facebookbaas Mark Zuckerberg zet samenwerking met factcheckers stop: ‘Een onwaarschijnlijke bocht’ Socialemediabedrijf Meta maakt in de VS een einde aan zijn samenwerking met de factcheckteams voor Facebook en Instagram. ‘Een politiek gemotiveerde stap’, meent de Europese factcheckorganisatie EFCSN.
Europa Europa Project 2025 voor Europa: ‘België zal klimaatboetes moeten betalen van makkelijk honderden miljoenen euro’s’ Het is oorlog aan de grenzen van Europa en de industrie heeft het zwaar. De strijd tegen de klimaatopwarming dreigt naar het tweede plan te verschuiven.
Europa Europa Project 2025 voor Europa: waarom Europa loodgieters in Afrika moet opleiden Ook in 2025 zal migratie hoog op de Europese agenda staan. ‘Radicaal-rechtse regeringen doen er alles aan om hun bevolking bang te maken voor migratie, maar laten tegelijk recordaantallen arbeidsmigranten binnen.’
Factcheck Factcheck Factcheck: methaanremmer Bovaer is wél goedgekeurd door de Europese Unie Op sociale media wordt beweerd dat Bovaer, het voedingsadditief voor runderen dat de methaanuitstoot van de veeteelt zou inperken, in de Europese Unie niet is goedgekeurd voor gebruik. Dat klopt niet. De European Food Safety Authority (EFSA) keurde het gebruik van het additief al in 2022 goed.
Auto Auto Verkoop Chinese auto’s daalt Uit recente verkoopcijfers blijkt dat de voertuigen van de Chinese merken minder vlot de deur uitgaan. Wat is de oorzaak?
Europa Europa Migratie-expert Hanne Beirens: ‘België het afvoerputje van het asielbad noemen, dat is een brug te ver’ In 2025 is het tien jaar geleden dat Europa verrast en overweldigd werd door de vluchtelingencrisis. Werd er dit jaar echt een beginnetje gemaakt van een nieuwe aanpak in de EU? ‘Grenscontroles zijn een doekje voor het bloeden.’
Europa Europa Nederland zegt volgende stap in EU-toetreding Servië te zullen blokkeren Nederland blokkeert de volgende stap in de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp maandag gezegd, daags voor de EU zich over haar uitbreiding buigt.
Europa Europa Is de Europese Unie bestand tegen de opmars van extreemrechts? Met behulp van de centrumpartijen zet uiterst rechts zijn opmars in Europa in ijltempo voort. Is de Europese Unie daar wel tegen bestand?
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Wolvenjacht is in Vlaanderen (en Europa) nog niet voor morgen' De versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf in Europa lijkt onomkeerbaar nu de permanente commissie onder het Verdrag van Bern vorige week heeft ingestemd met het verlaagd beschermingsniveau. Toch is wolvenjacht in onze regio’s nog niet voor morgen, beargumenteert Hendrik Schoukens. De Europese Commissie lijkt de wolf op te offeren in zijn strijd om de ziel van het platteland terug te winnen. Maar het zou van een kale reis terug kunnen komen in deze hopeloos achterhaalde symbolenstrijd.
Europa Europa Onregelmatigheden bij selectie van MR-kabinetschef als ambassadeur in Washington De doorgewinterde diplomaat Bernard Quintin (MR) is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Die benoeming past in een carrousel waarbij de MR de procedures met de voeten trad, zo zeggen ingewijden.
Justitie Justitie Didier Reynders verdacht van witwaspraktijken: 'Het gaat om grote bedragen' Oud-minister en Eurocommissaris Didier Reynders (MR) wordt verdacht van witwaspraktijken. Dat schrijven Le Soir en het Europese onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) dinsdagavond. ‘Als hij kan bewijzen dat er geen zwart geld in het spel was, dan is er niets aan de hand’, zegt FTM-journalist Simon Van Dorpe.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Europa wil geen vervuilende mijnbouw: China lacht in het vuistje' Europa wil wel schone energie, maar haalt zijn neus op voor de vervuilende mijnbouw.
Politiek Politiek Lahbib verlaat missie in Brazilië om Eurocommissaris te worden Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zal de economische missie in Brazilië, die zondag begint, vroeger dan verwacht moeten verlaten. Ze wordt woensdag in het Europees Parlement verwacht in Straatsburg, zo heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken bevestigd.
Politiek Politiek Waarom Groen ‘het klimaat’ in zee moet dumpen Zelden reageerde de publieke opinie de laatste jaren zo apathisch op een klimaattop dan de voorbije week in Bakoe. Het leert andermaal wat we al wisten: dat het politieke klimaat niet gunstig is voor partijen met een ecologische boodschap. Kijk maar naar de voorzittersverkiezingen bij Groen. De kopstukken van de partij ‘durven’ hun partij niet meer te leiden. Hoe kan zo’n partij de samenleving dan nog gidsen? Het lijkt hoog tijd voor een stevige bijsturing van het groene verhaal – of toch van de wending die het plot genomen heeft.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, India heeft geen 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering voor zichzelf geëist Volgens een artikel op een klimaatblog zou India 100 miljard dollar aan klimaatsteun gevraagd hebben op de klimaattop die momenteel aan de gang is in Azerbeidzjan. Dat klopt niet. 100 miljard is de klimaatsteun die ontwikkelde landen aan ontwikkelingslanden hadden moeten geven volgens eerdere overeenkomsten. Dat bedrag is ondertussen achterhaald en op de huidige klimaattop wordt gewerkt aan een nieuw richtbedrag. India geeft in officiële documenten en op de klimaattop niet aan hoeveel geld het zelf wil ontvangen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Taxcut is vandaag niet realistisch. Slaagt Bart De Wever erin MR-voorzitter Bouchez dat inzicht bij te brengen?' Ja, de belastingdruk is te hoog in ons land, maar het is nu niet het moment om een belastingverlaging door te voeren.
Politiek Politiek Bart De Wever onderhandelt over waar het pijn zal doen, en voor wie De Arizona-partijen zitten opnieuw rond tafel voor wat eindelijk de echte onderhandelingen zouden kunnen zijn. Ook Vooruit weet wat er op het spel staat: een aanpassing en zelfs een afslanking van de verzorgingsstaat.
Voeding Voeding 'Als we in Europa koffie willen blijven drinken, dan zullen we er meer voor moeten betalen’ Amper 1 op de 20 koffies die we in ons land drinken, is afkomstig van de eerlijke handel. De meerprijs die de consument betaalt voor fairtrade maakt een groot verschil voor de koffieboer, die ook in Kenia af te rekenen krijgt met de klimaatverandering.
Europa Europa Partnerruil met extreemrechts zet Europees Parlement op stelten In het Europees Parlement heerst een ware stammenstrijd. Volgens de sociaaldemocraten en liberalen doorbreken de christendemocraten tegen de afspraken in het cordon sanitaire.
Voetbal Voetbal Machtspositie van wereldvoetbalbond FIFA staat op losse schroeven na klacht bij Europese Commissie Met een klacht bij de Europese Commissie wil de spelersvakbond FIFPRO het welzijn van topvoetballers beschermen.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Na de overstromingen in Spanje: dit is het nieuwe normaal, hoeveel doden moeten er vallen voor de ernst van de klimaatopwarming doordringt?’ Het zijn intrigerende vragen: hoe frequent moeten zware natuurrampen worden voordat het bij beleidsmakers doordringt dat het weersysteem wereldwijd tiltslaat? En hoeveel doden moeten er vallen voor we ons collectief bewust worden van de ernst van de situatie?
Europa Europa Charles Michel neemt afscheid van Europa: ‘We begeven ons op een zeer gevaarlijk moment in de geschiedenis’ Charles Michel neemt eind november afscheid als voorzitter van de Europese Raad. ‘Het is nog niet te laat om de Europese economie aan te pakken, maar we mogen geen tijd meer verliezen.’
Politiek Politiek Tips voor de formateur (2): ‘Koopkracht is in België niet echt een probleem’ De federale regeringsvorming wordt hervat. Daarmee komt ook de ‘supernota’ van formateur Bart De Wever weer op tafel. Knack, nooit te beroerd om te helpen, vroeg aan experts om die nota alvast te herschrijven. Wat met koopkracht?
Politiek Politiek Arizona is het eens over aankoop luchtafweer en extra F-35’s De partijen van de onderhandelende Arizona-coalitie zijn tot een akkoord gekomen over de aankoop van luchtafweer en extra F-35-gevechtsvliegtuigen. De vraag is of er genoeg budget kan worden vrijgemaakt.
Europa Europa ‘Paniekvoetbal en stoerdoenerij’: hoe het Europese migratiedebat ontspoort Het draagvlak voor het Europese asiel- en migratiebeleid brokkelt in sneltempo af. Met nationale maatregelen dreigen de lidstaten elkaar steeds meer in de problemen te brengen.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Kan een conservatieve liberaal zoals Michel Barnier de Fransen hogere belastingen laten slikken?' Premier Michel Barnier moet Frankrijk dringend financieel gezond maken. Niet simpel, met een minderheidsregering.
Wereld Wereld Hoe het Chinese leger mee profiteert van Belgisch academisch onderzoek Belgische academici werken steeds vaker samen aan gevoelige onderzoeken met wetenschappers van ‘risicovolle’ Chinese universiteiten. Cind Du Bois, professor economie aan de Koninklijke Militaire School (KMS), bindt de kat de bel aan.
Europa Europa Orban: 'Wie asiel krijgt in Hongarije en naar Brussel wil, zullen we helpen' Migranten die in Hongarije asiel krijgen en naar Brussel willen komen, zullen daarbij geholpen worden door de Hongaarse autoriteiten. Dat heeft premier Viktor Orban dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in het Europees Parlement.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel van zomertijd naar wintertijd: gingen we dat niet afschaffen? Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Voetbal Voetbal Na de zaak-Diarra: komt er een eind aan de torenhoge transfersommen in het voetbal? Opschudding in voetballand. Een nieuwe ‘zaak-Bosman’ kan de juridische bodem onder het hele transfersysteem inslaan. Uitspraak door het Europees Hof van Justitie op 4 oktober.
Auto Auto Sluiting Audi Vorst is voorbode De hoop op een Chinese overnemer voor de Audi-site in Vorst is getemperd. De CEO van het Chinese Nio zegt dat de constructeur niet naar de Europese hoofdstad verkast. Het lot van Vorst staat symbool voor een diepe malaise in de Europese autosector.
Europa Europa Het Europese asielbeleid verlaten? Weinig realistisch, weinig interessant Steeds meer politici willen uit het Europese asiel- en migratiebeleid stappen. Dat is niet alleen aartsmoeilijk, maar ook allesbehalve zaligmakend.
Europa Europa Grijpt een conservatief Duitsland de macht in Europa? Duitse conservatieven winnen aan kracht in Brussel. Met het oog op haar tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie wrijft Ursula von der Leyen zich in de handen.
België België Bart De Wever vraagt uitstel voor Belgisch begrotingsplan bij Europese Commissie Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) vraagt in een brief aan Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting in de ontslagnemende regering, om bij de Europese Commissie te pleiten voor een uitstel voor het indienen van het Belgische meerjarenplan tot eind dit jaar. Dat schrijft La Libre Belgique maandag.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Een nieuwe regering? Dat wordt Kerstmis' 'Een mogelijkse Arizona-coalitie is politiek terug levend, maar ze ligt nog wel steeds op de dienst intensieve zorgen', schrijft professor Herman Matthijs (VUB en UGent).
België België België draagt Hadja Lahbib voor als Europees commissaris België draagt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib voor als kandidaat-Eurocommissaris. Dat bevestigt een betrouwbare bron aan Belga. Bij Lahbibs partij MR blijft het voorlopig stil.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, de meeste natuurbranden zijn aangestoken, maar dat is geen tegenbewijs voor de invloed van klimaatverandering Verschillende socialemediagebruikers trekken de link tussen natuurbranden en klimaatverandering in twijfel. Volgens hen worden de meeste natuurbranden door de mens aangestoken en kan het klimaat er dus geen effect op hebben. Dat klopt slechts gedeeltelijk. In de EU heeft 96 procent van de natuurbranden een menselijke oorsprong, maar brandgevaarlijke situaties en dus het risico op natuurbranden nemen zowel in Europa als daarbuiten toe.
Europa Europa ‘Machtigste vrouw ter wereld’: volgt Ursula von der Leyen zichzelf op? Donderdag beslist het Europees Parlement of Ursula von der Leyen vijf jaar langer voorzitter van de Europese Commissie kan blijven. Knack trok naar Straatsburg om poolshoogte te nemen.
Nieuws Nieuws Europese Unie wil belangrijke ministerraad in Hongarije boycotten De Europese Unie is van plan een informele, maar niettemin symbolisch belangrijke Europese ministerraad die eind augustus in Hongarije plaatsvindt te boycotten. Dat zou ze willen doen als protest tegen het bezoek van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban aan de Russische president Vladimir Poetin vorige week, zo is bij diplomatieke bronnen vernomen. De Europese Commissie zegt intussen haar geplande werkbezoek aan Hongarije af en stuurt geen commissarissen naar de EU-ministerraden die in Hongarije plaatsvinden.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Politiek Politiek Grondwetspecialist: ‘De Wever zal nooit een grotere kans krijgen om het land in een nieuwe plooi te leggen’ Regeren zonder de PS is een staatshervorming op zich. Het mantra van de Zweedse regering, die in 2014 aantrad, wordt opnieuw opgerakeld door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, een van de grote winnaars van 9 juni. De liberaal wil Bart De Wever (N-VA) verleiden om zijn grote institutionele plannen op te bergen en voluit te kiezen voor …
Europa Europa Europese topjobs: Poolse premier Donald Tusk wenst opheldering over juridische context Costa De Poolse premier Donald Tusk prijst de bekwaamheid' van de Portugese oud-premier Antonio Costa, maar hij wenst 'opheldering' over de juridische verwikkelingen van de topkandidaat om Charles Michel op te volgen aan het hoofd van de Europese Raad.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Hoe gaat de nieuwe Europese Commissie eruitzien? Een ingewikkeld spel begint' EU-correspondent René van Rijckevorsel (EW) over het ingewikkelde spel met Europarlement en Europese leiders dat moet leiden tot de nieuwe Europese Commissie.
Bijgedachte | Europa Bijgedachte | Europa Waarom Bart De Wever naar Europa kijkt, én omgekeerd Europa tikt België deze week tweemaal op de vingers. Wie wil meeregeren, let maar beter op.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Caroline Gennez (Vooruit) mag kostprijs files en kostprijs salariswagens niet zomaar bij elkaar optellen Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bedraagt het jaarlijkse prijskaartje van de files in België 5 miljard euro en dat van de salariswagens nog eens 4 miljard euro. Dat eerste cijfer klopt grotendeels, maar de kosten van salariswagens blijken minder eenduidig. Aangezien filevorming wordt meegerekend in de kosten van salariswagens, kun je beide niet zomaar bij elkaar optellen. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, Belgische groei was vorig jaar driemaal hoger dan gemiddelde in eurozone, maar dat zegt weinig ‘Vorig jaar was de economische groei in ons land drie keer zo hoog als het gemiddelde van de eurozone’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in De Verkiezingstafel op 28 mei. Strikt genomen klopt dat: de groei voor België bedroeg 1,4 procent, die voor de hele eurozone 0,4 procent. Maar volgens economen is die vergelijking bij zulke lage percentages nietszeggend en zelfs misleidend. ‘Drie keer heel weinig blijft heel weinig.’