Politiek Politiek Waarom Groen ‘het klimaat’ in zee moet dumpen Zelden reageerde de publieke opinie de laatste jaren zo apathisch op een klimaattop dan de voorbije week in Bakoe. Het leert andermaal wat we al wisten: dat het politieke klimaat niet gunstig is voor partijen met een ecologische boodschap. Kijk maar naar de voorzittersverkiezingen bij Groen. De kopstukken van de partij ‘durven’ hun partij niet meer te leiden. Hoe kan zo’n partij de samenleving dan nog gidsen? Het lijkt hoog tijd voor een stevige bijsturing van het groene verhaal – of toch van de wending die het plot genomen heeft.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de ongelijkheid in België neemt niet toe Volgens een Facebookpost van de PVDA neemt de ongelijkheid toe, ook in België. Dat klopt niet. Onderzoek door ongelijkheidsexpert Ive Marx (UAntwerpen) en recente cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat de ongelijkheid in België net daalt. De partij heeft ondertussen toegegeven dat het om een fout ging en de post verwijderd.
Wereld Wereld Timothy Garton Ash: ‘Niemand wil in China of Rusland gaan wonen’ Europa heeft nog altijd een enorme soft power, betoogt Timothy Garton Ash, en het komt erop aan die nu ook met harde macht te verdedigen.
België België Obligaties zijn terug van weggeweest: waar moet u op letten? Obligaties zijn opnieuw populair om uw spaargeld in te beleggen, maar voor heel wat spaarders zijn ze onbekend terrein. Waar moet u op letten?
Opinie | Jonas Van der Slycken Opinie | Jonas Van der Slycken 'Hoe ik bijna gehersenspoeld werd als student economie' Economie draait om groei. En zolang de economie groeit, dan gaat het goed. Alleen, klopt dat wel? Wat als onze economie in dienst zou staan van mens en planeet, in de plaats van andersom zoals nu het geval is? Hoe zou een economie die zorgt voor mens en planeet eruitzien? Economische groei vaarwel zeggen, we zouden er wel bij varen, weet econoom Jonas Van der Slycken te vertellen. Hij schreef met “Genoeg voor iedereen” een boek over hoe we kunnen bloeien zonder groei, waaruit volgend fragment komt.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De inflatie is een raar beestje' De inflatie daalt mee met de energieprijzen, maar is nog lang niet weg.
Opinie | Zakia Khattabi Opinie | Zakia Khattabi 'Klimaatinvesteringen zorgen voor écht groene begrotingscijfers' De broeikasgasemissie in België bevonden zich in 2022 op een historisch dieptepunt en lagen 4% lager dan het jaar voordien. Om die positieve trend door te zetten, moeten we investeren. Dat klimaatinvesteringen ook bijzonder goed zijn voor de begroting, is nauwelijks geweten. Hoog tijd voor écht groene begrotingscijfers, schrijft Zakia Khattabi.
Europa Europa Het Griekse mirakel: de economie leeft weer, met dank aan de loterij De vroegere probleemstaat Griekenland is economisch helemaal overeind gekrabbeld. Op de financiële markten gelden Griekse waardepapieren zelfs opnieuw als een aantrekkelijke optie. Hoe is dat gebeurd?
Europa Europa 10 procent inflatie is pijnlijk, maar wat is dan wel het ideale cijfer? De inflatie blijft hoog en dus laait de discussie weer op: wat is het ideale inflatiecijfer? Het antwoord is belangrijk voor uw portemonnee.
Politiek Politiek De staatsbon: ‘Meest succesvolle geldophaling in Europa, misschien wel ter wereld’ Via de staatsbon werd 21,9 miljard euro opgehaald, veel meer dan verwacht en gepland. Het gevolg is dat daarvan zeker 9 miljard ‘op een veilige manier zal worden belegd’, aldus Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld.
België België Hoe vermijd je de valstrik van de geldillusie en 6 andere vragen over de renteschok We staan er niet bij stil, maar we beleven een ongeziene renteschok: het is zeer lang geleden dat de rente in zo’n korte tijd zo sterk steeg. Dat raakt de samenleving tot in haar diepste vezels. Vandaag, maar zeker straks.
België België Is de staatsbon iets voor u? 13 overwegingen Nu de rente op de staatsbon bekend is, kunt u nagaan of de staatsbon iets voor u is. Dertien overwegingen daarbij van Knack-redacteur Ewald Pironet.
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Door extremer weer dreigt Zuid-Europa tegen 2050 8 procent van zijn welvaart te verliezen' Zuid-Europa dreigt tegen 2050 zo’n 8 procent van zijn welvaart te verliezen.
België België Paul De Grauwe: ‘De spaarrente zou in België minstens 2 tot 2,5 procent kunnen bedragen’ ‘We moeten echt iets doen aan onze budgettaire tekorten’, vindt econoom Paul De Grauwe. Hij legt daarbij de rijken, bankiers en politici over de knie: ‘Een financieel-economisch systeem dat niet fair is, is niet goed voor de politieke democratie.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Nu het er eindelijk goed gaat, is Griekenland blijkbaar niet sexy meer' 'De Grieken beloonden onlangs premier Kyriakos Mitsotakis (55) voor zijn rechtse economische en immigratiebeleid. Daar hoort de rest van Europa niet veel over, want de premier is geen hippe, markante marxist maar een oud-bankier', schrijft Robbert de Witt.
Opinie | Matthias Somers Opinie | Matthias Somers 'Als werken meer loont, zullen meer mensen werken: is het zo simpel?' Zal de voorgestelde belastinghervorming ervoor zorgen dat er meer mensen aan het werk gaan? Matthias Somers van Denktank Minerva is daar niet zo zeker van. Hij buigt zich over een aantal ongemakkelijke vragen bij de geplande fiscale hervorming. Deze bijdrage is de eerste aflevering van onze zomerreeks: De doordenkers van Knack.be: loon naar werken.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u' De recente renteverhoging is goed nieuws voor de banken en slecht nieuws voor u.
Opinie | Yelter Bollen Opinie | Yelter Bollen 'Klimaatbeleid moet de burger beschermen en ondersteunen, maar ook alle bottlenecks aanpakken' 'Pierre Wunsch sprak in de VS over de economische gevolgen van het klimaatbeleid en de klimaatverandering. Mooi, maar helaas: onze gouverneur verdiept vooral de put waar we al in zitten', reageert Yelter Bollen van Bond Beter Leefmilieu. 'Van de gouverneur van de Nationale Bank mogen we meer dan platitudes verwachten.'
België België Verhoging van de spaarrente? ‘De banken profiteren van onze luiheid’ Al maanden is er heisa omdat de banken de spaarrente niet willen optrekken. Belfius zette onlangs een muizenstapje. ‘Het spaarboekje heeft bij ons een godenstatus.’
België België Johan Van Overtveldt (N-VA): ‘De banken verdienen vandaag goed en makkelijk geld’ ‘Het is lang niet zeker dat de bankencrisis achter de rug is’, zegt oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij geeft meteen een wenk aan zijn opvolger Vincent Van Peteghem: ‘Dring er bij de banken op aan dat ze de rente op het spaarboekje verhogen.’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De banken worden dankzij de hogere ECB-rente slapend rijk' De rente op een spaarboekje is verhoogd. Vooral de inhalige banken varen er wel bij.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Ook in 2023 zal uw spaarboekje weinig opbrengen. Verdere verarming volgt' Ook in 2023 zal uw spaarboekje weinig opbrengen.