België België Dirk Voorhoof (UGent) over de zaak-Van Langenhove: ‘Het is belangrijk dat een democratische samenleving zich weerbaar opstelt’ Volgens emeritus professor mediarecht Dirk Voorhoof (Universiteit Gent) heeft de rechtbank in de zaak tegen Schild & Vrienden een lijn willen trekken. ‘Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat het hof van beroep een totaal andere beoordeling zal maken.’
Maatschappij Maatschappij Ngo's mogen beslag leggen op 2,9 miljoen euro Fedasil-middelen, De Moor gaat in beroep Het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil is vrijdag eenzijdig op de hoogte gebracht dat er 2,9 miljoen euro aan Fedasil-middelen in beslag genomen kunnen worden wegens de niet-opvang van asielzoekers. Voor middenveldorganisaties als Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Dokters van de Wereld en Saamo betekent het een belangrijke overwinning. Het kabinet De Moor kondigt aan in beroep te gaan.
Justitie Justitie Mensenrechteninstituut: 'Mensenrechten niet voor alle burgers goed gerespecteerd in België' In België zijn alle mensenrechten, op papier, aanwezig. Maar er zijn verschillende groepen mensen van wie de mensenrechten niet goed gerespecteerd worden." Dat zegt de directrice van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), Martien Schotsmans, naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM).
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Zes redenen waarom het klimaatarrest een juridische mijlpaal is' Vorige donderdag viel het finale oordeel van het Brusselse Hof van Beroep in de klimaatzaak: het arrest verplicht de Belgische Staat, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest om de uitstoot van broeikasgassen sneller te reduceren. Die uitstoot moet tegen 2030 55% lager liggen dan in 1990. Volgens sommige criticasters zetten de rechters zich hiermee in plaats van de politiek, terwijl anderen het hebben over ‘cijferfetisjisme’. Hendrik Schoukens is echter van oordeel dat het uitvoerig gemotiveerde arrest een ongeziene mijlpaal vormt, om deze zes redenen.
België België Nederlandse rechters vrezen onmenselijke behandeling voor asielzoekers in België Door de opvangcrisis stuurt Nederland amper nog alleenstaande mannelijke asielzoekers naar België. Het risico is te groot dat ze op straat belanden en in een ‘zeer verregaande materiële deprivatie’ terechtkomen. Er wordt uitgekeken naar een uitspraak door de Nederlandse Raad van State.
Opinie | Marc Bossuyt Opinie | Marc Bossuyt 'De asielboot is overladen' 'Al jaren wordt het asielbeleid bepaald door rechters, veel meer dan door politici', schrijft Marc Bossuyt naar aanleiding van de huidige asielcrisis en de kritiek op het beleid van de federale regering.
Atletiek Atletiek Na uitspraak in zaak-Semenya: mogen sportbonden atleten nog uitsluiten wegens genderkenmerken? De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ten onrechte uitgesloten van wedstrijden door een omstreden testosteronregel. 'Deze uitspraak zal ook een invloed hebben op de bredere transgenderdiscussie in de sport', zegt professor sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven).
Opinie | Roan Asselman Opinie | Roan Asselman 'Bewaar, herstel en vernieuw de Senaat' 'De doodstrijd van de Belgische Senaat lijkt stilaan ten einde te komen. Huidig voorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) hoopt nog voor de zomer een akkoord te bereiken met de verschillende partijvoorzitters over de afschaffing van het Hogerhuis', schrijft Roan Asselman. 'Een verlies van en voor de parlementaire democratie.'
Wereld Wereld Waarom Eurovision op het spel staat bij de Turkse verkiezingen Heel wat Turken kijken reikhalzend uit naar de finale van het Eurovisiesongfestival nu zaterdag. Maar het is de stembusgang van zondag die zal bepalen of het land na tien jaar afwezigheid opnieuw kan deelnemen.