Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Justitie Justitie Achter de schermen van de Huawei-lobbymachine in Brussel Een onderzoek van het federaal parket naar corruptie en witwassen richt de schijnwerpers op de lobbyisten van Huawei in het hart van Europa. In samenwerking met Le Soir en Follow The Money houdt Knack de Brusselse lobbymachine van de Chinese techreus tegen het licht.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Zelfs in deze woelige tijden word ik getriggerd door Charles Michel' Het is niet erg chic om nog trappen uit te delen naar iemand die al op de grond ligt, maar wat als die zelfs dan dezelfde zelfingenomen praatjes blijft uitkramen waar hij iedereen altijd al gek mee maakte?
Opinie | Anton Shekhovtsov Opinie | Anton Shekhovtsov 'Europa heeft de laatste jaren veel wake-upcalls' gekregen, maar er zijn er maar weinig die tot actie hebben geleid' 'Om deze overgangsperiode te doorstaan is er meer nodig dan alleen een verhoging van de defensie-uitgaven; het vereist een bredere strategische visie op de plaats van Europa in een snel veranderende wereld', schrijft Anton Shekhotsov.
Opinie | Liesbet Sommen (CD&V) Opinie | Liesbet Sommen (CD&V) 'Feminisme is niet dood – de strijd is dan ook nog lang niet gestreden' 'Waarom praten we nog steeds over gendergelijkheid?' vraagt Liesbet Sommmen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. 'Gendergelijkheid is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid – het is een fundamentele pijler van onze economische, sociale en morele welvaart.'
Wereld Wereld Druk op België over inbeslagname Russische miljarden neemt toe Onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump is de EU dringend op zoek naar geld voor Oekraïne en defensie. Steeds nadrukkelijker komen de bevroren Russische miljarden in Brussel in het vizier.
Wereld Wereld Hoe Zelensky’s desastreuze ontmoeting met Trump Europa in crisis brengt Nadat de ontmoeting tussen Donald Trump en Volodymyr Zelensky is ontaard in een ordinaire scheldpartij, dreigt een breuk tussen Amerika, Europa en Oekraïne. Trump lijkt vastbesloten om Europa’s zwakte genadeloos uit te buiten.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Congo dreigt opnieuw vertrappeld te worden door zijn buurlanden' Met de crisis in Congo lijkt de Europese verwachting dat Afrikaanse landen zelf zouden instaan voor de veiligheid op het continent in te storten.
Europa Europa ‘Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu’: wat moet Europa doen nu Donald Trump de wereldorde op z’n kop zet? De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is een dictator, Oekraïne is een agressor en Europa is niet langer een beleidsprioriteit: in een week tijd zette de Amerikaanse president Donald Trump de wereldorde op z’n kop. Welke rol moet Europa in deze nieuwe wereldorde aannemen? Knack vroeg het aan ervaren experts en voormalige vooraanstaande politici.
Opinie | Gilles Pittoors Opinie | Gilles Pittoors 'Europa staat er geweldig goed voor' 'Nu de VS de liberale wereldorde laat stikken, krijgt de EU de kans om een leiderschapsrol op te nemen binnen de gemeenschap van landen die wèl nog in die liberale orde geloven', schrijft onderzoeker Gilles Pittoors (KU Leuven). 'Er zijn genoeg opportuniteiten, maar Europa moet ze wel willen zien en willen grijpen.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Associatieakkoord tussen EU en Israël: geldt alleen nog het recht van de sterkste?' Maatschappelijke organisaties en verenigingen roepen België op om te pleiten voor een opschorting van het Associatieakkoord tussen de EU en Israël, en zich in ieder geval te verzetten tegen elke opwaardering van de betrekkingen met Israël zolang dat land zich blijft bezondigen aan systematische schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten.
Wereld Wereld ‘Hoe een nieuwe oorlog in Europa nog te voorkomen valt’ Europa en Oekraïne staan aan de afgrond. Er is nu een actieplan nodig dat de Verenigde Staten ontlast, Oekraïne versterkt en verdere escalatie van de oorlog voorkomt. Zo zou dat eruit kunnen zien, schrijven politicologen Claudia Major, Carlo Masala, Christian Mölling en Jana Puglierin deze week in een opiniestuk in Der Spiegel.
Europa Europa ÖVP en SPÖ doen nieuwe coalitiepoging in Oostenrijk De conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de sociaaldemocraten (SPÖ) hebben de onderhandelingen over een mogelijke coalitievorming hervat, nadat meerdere pogingen om een regering te vormen sinds de parlementsverkiezingen in september zijn mislukt.
Opinie | Jennifer Morgan Opinie | Jennifer Morgan 'Het wordt te heet voor vrede' Wetenschappers, inlichtingendiensten en militair strategen zijn het erover eens: de klimaatcrisis is een existentiële bedreiging voor onze veiligheid. Jennifer Morgan, de Duitse Vertegenwoordiger voor het Internationaal Klimaatbeleid, legt uit wat dat betekent.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag Jonathan Holslag over het nieuwe defensie- en buitenlandbeleid: 'Hulde aan de penhouders!' Het regeerakkoord is alvast voor de buitenlandpolitiek en defensie veelbelovend.
België België EU dwingt bedrijven om gemiddeld loon bekend te maken: ‘Dit kan schokgolf veroorzaken’ Een Europese richtlijn verplicht bedrijven vanaf 2026 transparanter te communiceren over uw loon. Het exacte loon van uw collega’s blijft geheim, maar hoe uw bedrijf het loon bepaalt en het gemiddelde salaris moet het openbaar maken. ‘De individuele onderhandeling boet zo aan belang in.’
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov ‘Bestand Israël-Hamas: hoe ook de Europese diplomatie een meerwaarde kan bieden’ Alexander Loengarov staat stil bij de manier waarop het bestand tussen Israël en Hamas is ontvangen in het Midden-Oosten. 'Voor er sprake kan zijn van een diplomatieke 'doorbraak' zijn nog heel veel kleine, minder spectaculaire stappen op het terrein nodig.'
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het zegt veel over Trump dat zelfs een invité als Tom Van Grieken een beetje op zijn hoede blijft’ Op de gastenlijst voor de inauguratie van Donald Trump staan Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en een reeks andere tech-ceo’s, maar ook een aantal belangrijke internationale leiders, van de Italiaanse premier Giorgia Meloni tot de Argentijnse president Javier Milei. De Chinese president Xi Jinping kreeg een uitnodiging van de nieuwe Amerikaanse president, maar die …
Opinie | Jan Mertens Opinie | Jan Mertens 'Misschien is de klimaatcrisis wel een nachtje onderhandelen waard' 'Na alle rampen die we in 2024 meemaakten, zouden de helse natuurbranden in Los Angeles nog maar eens een wake-up call moeten zijn', schrijft Jan Mertens van Oikos. Hij staat stil bij de verzekerbaarheidscrisis als gevolg van de klimaatverandering, die steeds grotere gebieden over de hele wereld treft.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Komt de nieuwe federale regering eindelijk met een echte oplossing voor de pensioenen? Professor Herman Matthijs formuleert 10 budgettaire- en politieke bedenkingen over onze pensioenen.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij 'Factchecken is geen censuur, het tegendeel beweren is liegen' N-VA-Europarlementslid Assita Kanko lijkt, in navolging van Facebook-baas Mark Zuckerberg, niet te weten wat factchecken inhoudt.
Europa Europa Project 2025 voor Europa: Het relanceplan ligt klaar, maar durven we het uitvoeren? Een rammelende economie, een dreigende Trump en te veel Europese regeltjes: erg zonnig is de economische toekomst niet. Maar met 800 miljard per jaar kan het tij worden gekeerd.
Auto Auto Verkoop Chinese auto’s daalt Uit recente verkoopcijfers blijkt dat de voertuigen van de Chinese merken minder vlot de deur uitgaan. Wat is de oorzaak?
Europa Europa Beschadigde onderzeese kabel: Finse onderzoekers vinden kilometerslang spoor op zeebodem De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock spreekt van een "dringende wake-upcall" na de beschadiging van een onderzeese stroomkabel tussen Finland en Estland. Ze eist nieuwe sancties van de Europese Unie tegen de Russische schaduwvloot, die mogelijk betrokken is bij de vermoedelijke sabotage.
Europa Europa Duitsland: 'EU moet overwegen toetredingsproces Georgië stop te zetten' De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft donderdag verklaard dat de Europese Unie moet overwegen om het toetredingsproces van Georgië formeel op te schorten. Dit naar aanleiding van de pro-Russische koers van regeringspartij Georgische Droom.
Opinie | Guido Van Steendam Opinie | Guido Van Steendam 'Zinvol omgaan met AI vereist meer dan angst of bewondering' 'Het zijn niet de machines die steeds meer op mensen lijken, maar mensen die steeds meer op machines beginnen lijken', schrijft Guido Van Steendam. Hij staat stil bij de evolutie die ook AI-pionier Geoffrey Hinton in zijn denken over artificiële denken heeft gemaakt.
Europa Europa Nederland zegt volgende stap in EU-toetreding Servië te zullen blokkeren Nederland blokkeert de volgende stap in de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp maandag gezegd, daags voor de EU zich over haar uitbreiding buigt.
Wereld Wereld Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans: ‘Natuurlijk is Syrië nog niet veilig’ Wat zijn de geopolitieke gevolgen van de val van het Assad-regime in Syrië? We vroegen het aan Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans, onderzoeker aan de UGent en docent aan de UAntwerpen. ‘Rusland kan Assad nu als pasmunt gebruiken.’
Wereld Wereld Angela Merkel: ‘Ik heb me nooit illusies gemaakt over Poetin’ Angela Merkel (70) ontvangt ons waar ze zopas haar memoires heeft geschreven: een karaktervol, oud appartement in Berlijn. Aan de muren hangen ingelijste foto’s van haar man, stadsbeelden in zwart-wit, skateboarders die door de lucht zweven. Trots toont Merkel haar boek.
Opinie | Jan Deschoolmeester Opinie | Jan Deschoolmeester 'Hoe een mondiale koolstofprijs kan helpen om de klimaatcrisis te bedwingen' 'In plaats van zich met geslepen messen tegenover elkaar te zetten, zouden de deelnemende landen van de klimaattop zich kunnen verenigen om een wereld te creëren waarin economische groei niet wordt afgestraft, maar waarin die groei niet noodzakelijk leidt tot een hogere CO2-uitstoot', schrijft Jan Deschoolmeester naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Bakoe.
Opinie | Thomas Craenen Opinie | Thomas Craenen 'Sluiten we vrede met de natuur of zijn we tevreden met een groen strikje rond onze economie?' Op de laatste dag van de COP 16 rond biodiversiteit, maakt Thomas Craenen van Broederlijk Delen de balans op, en lijst hij op wat er nu zou moeten gebeuren. 'België en de EU moeten de lat hoger leggen en werk maken van structurele oplossingen.'
Wereld Wereld Historica Anne Applebaum: ‘Als we Poetin laten bepalen wat escalatie betekent, dan verliezen we’ Peking en Moskou spannen samen tegen het Westen, waarschuwt Anne Applebaum. ‘Met de opkomst van Xi Jinping in China en de Maidan-revolutie in Oekraïne in 2014 zijn Rusland en China de liberale democratie als een bedreiging beginnen te zien.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We moeten ons beter voorbereiden op koerswijzigingen van de grootmachten' Deze week ontvangt de Russische president leiders uit Brazilië, India, China, India en Zuid-Afrika voor topoverleg.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Lokale verkiezingen werpen een schaduw op de federale formatie' Op minder dan één week van de lokale verkiezingen kunnen we de vraag stellen welke invloed deze gaan hebben op de lopende regeringsonderhandelingen, en ook of er een mogelijkheid bestaat om een druk electoraal jaar à la 2024 in de toekomst te vermijden.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, chitine veroorzaakt bij de mens geen chronische afweerreacties Volgens een bericht op sociale media zou chitine, een stof die in het uitwendige skelet van insecten zit, bij de mens chronische afweerreacties veroorzaken. Specialisten bevestigen dat insecten die stof bevatten, maar benadrukken dat chitine een vezel is, en dat vezels niet schadelijk zijn voor de mens. Wel integendeel: we hebben ze nodig om gezond te blijven.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, de meeste natuurbranden zijn aangestoken, maar dat is geen tegenbewijs voor de invloed van klimaatverandering Verschillende socialemediagebruikers trekken de link tussen natuurbranden en klimaatverandering in twijfel. Volgens hen worden de meeste natuurbranden door de mens aangestoken en kan het klimaat er dus geen effect op hebben. Dat klopt slechts gedeeltelijk. In de EU heeft 96 procent van de natuurbranden een menselijke oorsprong, maar brandgevaarlijke situaties en dus het risico op natuurbranden nemen zowel in Europa als daarbuiten toe.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Identiteitspolitiek is niets voor liberalen' 'Het liberalisme maakt moeilijke tijden door, in heel de wereld en zeker ook bij ons. Liberalisme kan nochtans essentiële tegengeluiden laten horen tegen dominante tendensen vandaag, zoals de identiteitsideologie', schrijft Olivier Boehme. 'Want liberalisme staat voor iets helemaal anders.'
Opinie | Tom Kenis Opinie | Tom Kenis 'Terwijl Gaza brandt, smeult de Westelijke Jordaanoever' 'Terwijl Gaza in vlammen staat, lijken de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem af te glijden naar een Bosnisch scenario', schrijft Tom Kenis.
Nieuws Nieuws Europese Unie wil belangrijke ministerraad in Hongarije boycotten De Europese Unie is van plan een informele, maar niettemin symbolisch belangrijke Europese ministerraad die eind augustus in Hongarije plaatsvindt te boycotten. Dat zou ze willen doen als protest tegen het bezoek van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban aan de Russische president Vladimir Poetin vorige week, zo is bij diplomatieke bronnen vernomen. De Europese Commissie zegt intussen haar geplande werkbezoek aan Hongarije af en stuurt geen commissarissen naar de EU-ministerraden die in Hongarije plaatsvinden.
Wereld Wereld Nieuwe regering ziet kansen voor betere handelsrelatie met EU De nieuwe Britse regering wil bij handelskwesties nauwer met de Europese Unie samenwerken. Maar het terugdraaien van de brexit gaat niet gebeuren, zei de nieuwe minister van Handel, Jonathan Reynolds, zondag in een interview met Sky News. De Labour-politicus suggereert ook dat interne strijd binnen de verslagen Conservatieve partij voor druk op de relatie tussen Londen en Brussel heeft gezorgd.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Factcheck Factcheck Nee, de instroom van migranten in Italië is niet ‘groter dan ooit’ sinds Giorgia Meloni aan de macht is De Italiaanse premier Giorgia Meloni was in haar verkiezingscampagne in 2022 erg stellig dat ze migratie naar Italië een halt wilde toeroepen. Volgens Melissa Depraetere (Vooruit) is Meloni niet in haar opzet geslaagd: het aantal migranten dat naar Italië trekt, zou nog gestegen zijn. Dat klopt voor 2023, dit jaar is de trend eerder dalend. Depraetere zei ook dat de instroom ‘nog nooit zo groot is geweest’. Dat klopt niet: in 2016 was er nog meer irreguliere migratie, in 2006 werden nog meer werkvisa uitgereikt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Factcheck Factcheck Factcheck: lidstaten en EU hebben geen betrouwbare terugkeercijfers Volgens Sammy Mahdi (CD&V) zou vandaag slechts 20 procent van de mensen die een terugkeerbevel kreeg ook effectief het EU-grondgebied verlaten. Het percentage is gebaseerd op jaarcijfers van Eurostat, maar experten waarschuwen voor methodologische beperkingen en onvolledigheden. We kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel mensen effectief het Europese grondgebied verlaten. Ook een vergelijking met andere lidstaten is niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Wereld Wereld Update Iraanse president Raisi sterft in helikoptercrash: Khamenei duidt vicepresident aan als opvolger De Iraanse reddingsdiensten hebben maandag de stoffelijke resten van de Iraanse president Ebrahim Raisi en de acht andere slachtoffers van de helikoptercrash kunnen bergen. Dat meldt de Rode Halve Maan. "We brengen van de lichamen van de martelaren naar Tabriz", een grote stad in het noordwesten van het land, verklaarde het hoofd van de Rode …
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'In Gaza snakt men naar de wederopstanding' In deze bijdrage staat Tim Brys stil bij het lot van de steeds kleiner wordende christelijke gemeenschap in Gaza.
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Standpunt over het Israëlisch-Palestijns conflict? Wat de universitaire gemeenschap kan doen (of laten) om haar academische rol waar te maken' 'Vandaag lijken universiteiten ook bij ons gedwongen om duidelijke posities in te nemen. Het valt te hopen dat ze daarbij hun eigenheid en sterktes niet verloochenen door in de val van snelle conclusies te trappen', schrijft Alexander Loengarov naar aanleiding van de studentenprotestenaan de universiteiten in ons land.
Europa Europa PVV, VVD, NSC en BBB stellen coalitieakkoord voor: 130 per uur op snelwegen en besparingen bij openbare omroep De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord - getiteld 'Hoop, lef en trots' - een "stabiel Nederland" te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.
Auto Auto Helft van alle verkeersdoden in EU valt op 'rustige' landelijke wegen In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).
Opinie | Victor De Decker Opinie | Victor De Decker 'Groen protectionisme zal plaats moeten ruimen voor groene partnerschappen' Onderzoeker Victor De Decker (Egmont) staat stil bij de geopolitieke implicaties van een Europese Green Deal. 'Europese investeringen en subsidies in groene technologie en infrastructuur mogen niet stoppen aan de grenzen van Europa: ze moeten globaal zijn.'
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'De klaagzangen van de Brusselse gezagsdragers zijn valse litanieën van onmacht' 'De bestuurlijke verkrotting van het Brussels Gewest en haar 19 baronieën is even groot als de teloorgang van recht en orde', schrijft Jean-Marie Dedecker over het recente geweld in de hoofdstad.