Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de Iraanse oud-president werd niet door een pieper vermoord Op sociale media circuleert een foto van de Iraanse oud-president Ebrahim Raisi. Op de foto zou een pieper of pager te zien zijn. Volgens socialemediagebruikers werd Raisi op dezelfde manier als Hezbollahstrijders in september via zo'n communicatieapparaat vermoord. Daarvoor is geen bewijs. Het Iraanse leger geeft inderdaad aan na de aanslag op Hezbollah niet langer piepers te gebruiken, maar Raisi zou zijn overleden door een helikoptercrash in dichte mist.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de beste marathonlopers volgen geen carnivoor dieet Volgens socialemediagebruikers zouden de beste marathonlopers ter wereld een carnivoor dieet volgen. Dat is een dieet dat uitsluitend uit vlees, vis en zuivel bestaat. Dat klopt niet. Veel van de beste marathonlopers eten simpele maaltijden met soms vlees, maar vooral veel koolhydraatrijk voedsel.
Wereld Wereld Schip door raket getroffen voor kust van Jemen Voor de kust van Jemen is opnieuw een schip geraakt door een raket. Dat is maandag meegedeeld door het Britse agentschap voor maritieme veiligheid (UKMTO).
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden bewijzen niet dat er ‘plastic rijst’ gemaakt wordt Op sociale media circuleren twee video's uit fabrieken die volgens socialemediagebruikers 'plastic rijst' zouden produceren. Dat klopt niet. In één video zien we het productieproces van kunststofkorrels die als tussenproduct gebruikt worden in industriële toepassingen. In een andere video zien we de productie van zogenaamde versterkte rijst.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden bewijzen niet dat de bosbranden op Hawaï zich onnatuurlijk verspreid hebben Volgens socialemediagebruikers uit binnen- en buitenland zouden beelden bestaan die bewijzen dat de bosbranden op het Hawaiiaanse eiland Maui 'vreemd' en 'onmogelijk' zijn. Maar onderzoek toont net aan dat ellipsvormige branden de norm zijn wanneer de verbrande gebieden uit grotendeels dezelfde vegetatie bestaan.