Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Door artificiële intelligentie zal de oude manier van oorlog voeren helaas niet verdwijnen' Boven op de uitputtingsslag waarbij grootmachten honderden miljarden uitgeven om hun arsenalen van raketten, schepen en vliegtuigen te moderniseren, komt er een nieuwe uitputtingsslag van vele tientallen miljarden om systemen met AI slimmer en trefzekerder te maken.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten River Cleanup gooit het roer om: 'Beter dan afval uit het water vissen, is voorkomen dat het erin belandt' Rivieren schoonmaken om oceanen te redden, dat is de missie van de Belgische ngo River Cleanup. Na vijf jaar praktijkervaring in honderd landen gaat het roer om. Preventie en sensibilisering krijgen de hoogste prioriteit.
België België Els Keytsman (Unia): ‘Een derde van de racismedossiers ontstaat op het werk’ Twee jaar geleden solliciteert Natali T. B. bij een boekhoudkantoor via de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris. Nadat ze haar cv en motivatiebrief heeft ingediend, ontvangt ze een antwoord via e-mail. Daarin vraagt de werkgever naar haar loonverwachtingen en geboortedatum. ‘Doodnormale vragen, er leek geen vuiltje aan de lucht’, zegt ze tegen Knack. Maar wanneer Natali naar …
Opinie | Tijs Vandemeulebroucke Opinie | Tijs Vandemeulebroucke 'De materiële keerzijde van AI: gebrek aan aandacht voor duurzaamheid' We lezen, horen, en zien de laatste jaren veel over de ethische implicaties van artificiële intelligentie (AI). Datzelfde geldt voor het thema duurzaamheid. 'Toch gaat het publieke en politieke debat maar weinig over de combinatie van die twee onderwerpen, namelijk de natuurlijke, sociale, en economische duurzaamheid van AI', schrijven Tijs Vandemeulebroucke en Rosalie Waelen van de Universiteit van Bonn.
Opinie | Jurgen Masure Opinie | Jurgen Masure 'AI en politiek? Bij elke sprong voorwaarts hoort ook een waarschuwing' 'De groeiende invloed van artificiële intelligentie in media en politiek, van deepfake politici tot geautomatiseerde nieuwsuitzendingen, staat op het invloed om de regels van het spel tussen media en politiek flink door elkaar te schudden', schrijft Jurgen Masure.
Europa Europa EU bereikt akkoord over regelgeving voor artificiële intelligentie De Europese Unie heeft vrijdag, na drie dagen onderhandelen tussen de lidstaten en het Europees Parlement, een akkoord bereikt over baanbrekende wetgeving om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. Dat kondigde Europees commissaris Thierry Breton aan.
Technologie Technologie Na de OpenAI-soap: ‘Door de hervorming van de raad van bestuur kan Sam Altman doen wat hij wil’ Sam Altman, de geestelijke vader van ChatGPT die vrijdag op staande voet ontslagen werd, zal opnieuw benoemd worden tot ceo van OpenAI. Daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan de soap die zich de afgelopen dagen ontspon tussen de top, de raad van bestuur, de medewerkers en de aandeelhouders van het spraakmakendste AI-bedrijf ter wereld.
Maatschappij Maatschappij Nieuwe campagne van Child Focus gebruikt verhaal van slachtoffer tegen sexting Voor zijn nieuwe campagne tegen grensoverschrijdende sexting en exposing liet Child Focus het telefoonnummer van de 15-jarige Glenn, die in 2017 uit het leven stapte nadat hij het slachtoffer werd van sexting en exposing, weer activeren. Wie naar het nummer belt, krijgt het verhaal van Glenn te horen en ondertekent een petitie voor betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting.
Onderwijs Onderwijs Engels aan Vlaamse universiteiten: de spagaat van minister Ben Weyts (N-VA) De Leuvense rector Luc Sels wil meer Engels aan zijn universiteit, minister van onderwijs Ben Weyts zet de hakken in het zand. Cui bono? (Dat is Latijn).
Opinie | Pol Deltour Opinie | Pol Deltour 'Wat zijn de kansen en risico’s van AI voor de journalistiek?' Prachtige nieuwe mogelijkheden lijken zich aan te dienen nu generatieve artificiële intelligentie de communicatietechnologie een boost van jewelste geeft. Maar de risico’s zijn navenant, en mogelijk zelfs existentieel voor de professionele journalistiek.
Opinie | Niels De Kind Opinie | Niels De Kind 'Wat Vlaanderen van Nederland kan leren over de ontwikkeling van AI' Drie op vier Vlaamse bedrijven gebruikt vandaag nog geen artificiële intelligentie (AI). De tweede AI-barometer van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) toont aan dat dit te wijten is aan een gebrek aan kennis binnen de ondernemingen. ' Vlaanderen investeert, in verhouding tot Nederland, te weinig in samenwerkingen tussen bedrijven, overheid en AI-kennisinstellingen', schrijft Niels De Kind. 'Met de huidige aanpak én met het huidige budget komen we er niet. Zo dreigen we in dezelfde val te trappen als een decennium geleden bij de start van e-commerce.'
Wereld Wereld BBC schorst presentator na verhaal over expliciete foto's tiener De Britse openbare omroep BBC heeft een presentator op non-actief gezet na een verhaal in tabloid The Sun. De tv-persoonlijkheid zou duizenden ponden hebben betaald aan een tiener in ruil voor expliciete foto's op seksueel gebied.
Technologie Technologie Juriste en filosofe Nathalie Smuha: ‘Met de AI Act wil Europa zijn mensen en zijn democratie beschermen’ Het Europees Parlement heeft zijn versie van de Artificial Intelligence Act goedgekeurd. De Europese Unie wil zo als eerste mondiale speler uitpakken met een regelgevend kader voor artificiële intelligentie (AI). ‘Er staat veel op het spel. Dit gaat om veiligheid, mensenrechten, democratie, rechtsstaat en milieu’, zegt onderzoekster Nathalie Smuha.
Technologie Technologie Stemmen klonen met AI: een vertrouwde stem is niet langer betrouwbaar Stemmen klonen met artificiële intelligentie brengt niet alleen de muziekindustrie maar ook de hele samenleving op onbekend terrein.
Technologie Technologie Tien manieren waarop AI uw leven makkelijker maakt Nu de AI-race in Silicon Valley in alle hevigheid is losgebarsten, wordt het internet overspoeld met nieuwe en gebruiksvriendelijke AI-apps. Als doorsnee burger kunt u daar al vruchten van plukken.
Technologie Technologie Roep om regulering na 'de eerste chatbot-zelfmoord': ‘Dit is slechts een voorsmaakje’ Beroering alom, nu een man door een chatbot aangemoedigd zou zijn om zelfmoord te plegen. Wereldwijd groeit het besef dat wetgeving nodig is om artificiële intelligentie (AI) aan banden te leggen. Europa keurt eind dit jaar een AI Act goed. Veel te laat, waarschuwen experts.
Wetenschap Wetenschap Schreef ChatGPT een paper? UAntwerpen onderzoekt het De Universiteit Antwerpen onderzoekt een mogelijk geval van fraude waarbij een student gebruikt maakte van artificiële intelligentie bij het schrijven van een paper.