Zwarte economie in Borgerhout groter dan legale economie
Zelfs enkele middelgrote supermarkten en feestzalen zijn ‘van bedenkelijk allooi wat financiering en achtergrond van de uitbaters betreft’, concludeert een rapport over de lokale criminaliteit in het Antwerpse district.
De georganiseerde misdaad heeft zich in Borgerhout diep ingenesteld in het maatschappelijke leven. Dat concludeert onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke Veiligheid naar de ‘ondermijnende criminaliteit’ in het district.
In het rapport ‘Gebiedsscan, ondermijnende criminaliteit’ lichten de onderzoekers de Borgerhoutse samenleving door, om een beeld te krijgen van de maatschappelijke impact van criminaliteitsfenomenen. De belangrijkste criminele fenomenen die het samenleven en de leefbaarheid binnen Borgerhout ontwrichten, zijn drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude, sociale fraude, heling, illegale kansspelen en radicalisme.
De resultaten zijn niet echt verrassend, maar niettemin onthutsend, aldus Gazet van Antwerpen, dat over het rapport bericht. Zo oefenen volgens de onderzoekers machtige criminele clans een grote invloed uit op de samenleving in Borgerhout. Er is de nefaste invloed op jongeren van ‘patsers’ en drugscriminelen.
De onderzoekers hebben ook de lokale economie in Borgerhout onder de loep genomen. Zo is de illegale economie er groter dan de legale. Zelfs enkele middelgrote supermarkten en feestzalen zijn ‘van bedenkelijk allooi wat financiering en achtergrond van de uitbaters betreft’.
De invloed van de criminele sector is in Borgerhout zo groot, dat de onderzoekers spreken van ‘een illegaal kansencircuit’, waarbij criminaliteit in kwetsbare wijken de mogelijkheid biedt om te klimmen op de sociale ladder.
‘De Wever heeft gefaald’
Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien ziet in het rapport het falen van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Na de strijd tegen drugs, blijk dus ook dat men de illegale economie totaal niet onder controle heeft, zegt Van Besien. ‘Wat heeft men eigenlijk vijf jaar op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit gedaan? Ook nu weer worden weer haastig maatregelen in de toekomst aangekondigd. Maar wie gelooft die mensen nog?’, vraagt het Groen-kopstuk zich af.
Zijn partij vraag om de rapporten die er zijn, zowel over Borgerhout als over de andere wijken van de stad, op tafel te leggen. ‘Zo kunnen we evalueren welke fenomenen dit stadsbestuur allemaal gemist heeft en hoe dit komt.’
Bij het kabinet-De Wever wordt het ironisch genoemd ‘dat iemand die meestapt in een betoging omdat de burgemeester een buurt zou stigmatiseren door het benoemen van problemen, daar nu zo op reageert’. Zo wordt verwezen naar een eerdere polemiek in september 2017 na geweld tegen agenten op de Turnhoutsebaan.
‘Deze problematiek is ons bekend vanaf dag 1 en het is een goede zaak dat we ook eindelijk een regering hebben die met Stroomplan een structurele aanpak voorstaat van criminele netwerken en malafide handel’, klinkt het. O’ver die criminele handel heeft meneer Van Besien alvast nog nooit een vraag gesteld in de gemeenteraad, dus zijn geloofwaardigheid is dan ook nihil.’