‘Zowel Homans als Bourgeois is troostprijs voor N-VA-kiezer’
Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever liet verstaan dat Liesbeth Homans Kris Peeters zou opvolgen als de partij aan zet is na 25 mei, is het volgens Geert Bourgeois nog niet uitgemaakt wie de functie van minister-president zal invullen. ‘De machtsstrijd binnen de N-VA lijkt nog niet gestreden’, klinkt het in de krantencommentaren.
Volgens N-VA viceminister-president Geert Bourgois heeft zijn partij nog niet uitgemaakt wie minister-president wordt, indien zijn partij aan zet is na de verkiezingen van 25 mei. Een opvallende uitspraak. Want eerder liet N-VA-voorzitter Bart De Wever verstaan dat de kans groot is dat Liesbeth Homans deze functie zou invullen.
In een reactie daarop schreef Homans in een column voor Knack.be dat ze geen enkele post claimt, maar wel haar verantwoordelijkheid zal nemen wanneer dat nodig is.
‘Homans en Bourgeois zijn troostprijs voor N-VA-kiezer’ (Het Nieuwsblad)
“De strijd voor het leiderschap in Vlaanderen ligt eindelijk open”, schrijft Liesbeth Van Impe in het Nieuwsblad. “Maar dat betekent niet dat het een open strijd wordt.” ‘Schaduwboksen’ noemt ze het. Want een echte titanenstrijd tussen Bart De Wever en Kris Peeters (CD&V) wordt het niet, aangezien beide mannen op een andere lijst staan (federaal versus Vlaams).
“Dus wordt het een bokswedstrijd met deelnemers waarvan de handen op de rug gebonden zijn. N-VA kan een tweestrijd tussen Liesbeth Homans en Geert Bourgeois missen als kiespijn”, klinkt het. Daarom wordt niet duidelijk één naam naar voor geschoven. “Beiden zijn in de ogen van de N-VA-kiezer toch maar een troostprijs”.
Maar ook Peeters kan in de campagne niet voluit gaan, schrijft Van Impe. Want dan zou hij moeten toegeven dat zijn uittredende Vlaamse regering niet veel soeps was. “Peeters kan N-VA niet aanvallen op die zwakke flank zonder zijn eigen werk onderuit te halen.”
‘Keuze voor Homans bewijst dat sociaaleconomische agenda belangrijker is dan flamingantische’ (De Morgen)
In de Morgen verwijst Yves Desmet naar een enquête die de krant uitvoerde in samenwerking met VTM. Daaruit blijkt dat Kris Peeters grote favoriet blijft bij de Vlamingen om zichzelf op te volgen.
“Liesbeth Homans mag dan binnen de N-VA en in Antwerpen een zekere naamsbekendheid hebben opgebouwd, in Vlaanderen is er toch nog wat werk aan om haar als kandidaat-minister-president op de kaart te zetten”, aldus Desmet.
Volgens Desmet blijft de keuze van N-VA voor Homans als uitdager van Kris Peeters opmerkelijk om twee redenen. Eerst en vooral omdat ze iets zegt over de strategische keuze van Bart De Wever. Hij blijft dus Antwerps burgemeester of hij zal volop inzetten om als uitdager van Elio Di Rupo door te gaan. Later in de campagne kan hij zich zo uitroepen tot kandidaat-premier. “Daar zou ik mijn geld op inzetten”, aldus Desmet.
Ten tweede is het opmerkelijk dat met de keuze van Homans een tijdperk wordt afgesloten: “De sociaaleconomische agenda is belangrijker dan de flamingantische.”
“Geert Bourgeois, zowat de vaderfiguur van het cultuurnationalisme, moet het afleggen tegen een Vlaamse maar vooral conservatief-Dalrympliaanse politica”, klinkt het.
‘N-VA blaast koud en warm’ (De Standaard)
“De machtsstrijd binnen de N-VA lijkt nog niet gestreden”, schrijft De Standaard. Volgens de krant zou het bovendien niet de eerste keer zijn dat N-VA via sluipende besluitvorming een positiebepaling in de markt zet. Ze verwijst hierbij naar het Oost-Vlaams N-VA-kopstuk Siegfried Bracke. “Wat heeft Siegfried Bracke niet over zich heen gekregen toen hij stelde dat de sociaaleconomische uitdagingen belangrijker waren dan de communautaire?” Toen klonk er een heleboel kritiek, maar ondertussen is dat standpunt duidelijk aanvaard.
Homans liet ondertussen weten dat ze het niet aangenaam vindt dat haar naam steeds valt. “Maar dit verdient alvast een korreltje zout. Voor een lijsttrekker blijft een dergelijke publiciteit onbetaalbaar”, schrijft De Standaard.
De analyse besluit dat de interne machtsstrijd nog niet voltooid is. De krant haalt daarvoor een citaat aan van een CD&V’er. “Als niet Geert Bourgeois, maar wel Liesbeth Homans de volgende Vlaamse regering leidt, dan stapt Bourgeois niet eens in dat kabinet. Zo’n affront zal hij nooit pikken.”
‘Een ijzeren dame als minister-president?’ (Gazet van Antwerpen)
“Liesbeth Homans zou wel eens de eerste vrouwelijke minister-president kunnen worden”, schrijft senior writer Lex Moolenaar in Gazet van Antwerpen. Volgens hem staat “ik zal mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen”, gelijk aan “ik wil wel.”
Moolenaar legt de klemtoon op het boek dat deze week verschijnt waarin het beleid van Homans als OCMW-voorzitter en N-VA-schepen van Sociale Zaken in Antwerpen met de grond gelijk wordt gemaakt. De socioloog Jan Vranken vergelijkt haar met de Iron Lady Margaret Thatcher. Deze vergelijking gaat volgens de krant een stuk te ver.
“Volgens Liesbeth Homans is het boek van Jan Vranken een ideologisch pamflet dat nauw aansluit bij de standpunten van de PVDA. Ook dat is dan weer een brug te ver.”
Of het boek nu al dan niet waarheid bevat of niet: “Negatieve publiciteit is ook publiciteit.”
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier