Yasmine Kherbache neemt ontslag als Antwerps fractieleider SP.A
Yasmine Kherbache heeft aan het Antwerpse SP.A-partijbestuur haar ontslag aangeboden als fractieleider in de gemeenteraad van Antwerpen. Er waren eerder al vragen rond haar positie binnen de Antwerpse SP.A.
Het was niet de bedoeling dat er veel ruchtbaarheid aan gegeven zou worden, maar Yasmine Kherbache heeft aan het Antwerpse SP.A-partijbestuur haar ontslag aangeboden als fractieleider in de gemeenteraad van Antwerpen. Er wordt nog naar een opvolger uitgekeken: daarbij valt vooral de naam van ex-schepen Leen Verbiest.
Het ontslag van Yasmine Kherbache als Antwerps oppositieleider tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt plaats op een moment dat de SP.A zichzelf reorganiseert om zowel in de Kamer als het Vlaams Parlement voluit oppositie te kunnen voeren tegen de ‘Zweedse’ regeringen – en in de hoop zo weer aan te sluiten bij vroegere successen.
Kherbache, ex-kabinetschef van gewezen eerste minister Elio Di Rupo (PS), was in 2012 het ‘witte konijn’ dat bij de gemeenteraadsverkiezingen toen ineens de tweede plaats toegewezen kreeg op de ‘Stadslijst’ van SP.A en CD&V, na lijsttrekker en uittredend burgemeester Patrick Janssens.
Toen Janssens die verkiezingen verloor en de sjerp moest afstaan aan De Wever, hield hij de actieve politiek voor bekeken. Zo schoof Kherbache schijnbaar automatisch door als de nieuwe nummer één van de Antwerpse SP.A.
Fluistercampagne over moeilijk karakter en geringe kwaliteiten als manager
Dat was toch het beeld voor de buitenwereld. In de eigen partij werd haar positie al snel in vraag gesteld. Na minder dan een jaar begon in socialistische rangen een fluistercampagne over haar moeilijk karakter en haar geringe kwaliteiten als ‘manager’ van de fractie. Haar allochtone achtergrond was ook een argument – zij het niet luidop. Maar dat ze met te veel vuur de multiculturele kaart zou getrokken hebben in haar oppositie tegen het huidige stadsbestuur in, viel wel te horen bij de socialistische achterban.
Geen lijsttrekker
Een eerste duidelijk signaal dat er ‘iets’ aan de hand was met de plaats van Yasmine Kherbache in de Antwerpse pikorde, was het feit dat ze bij de jongste parlementsverkiezingen géén lijsttrekker was. Correctie: mocht zijn – normaal is dat een teken, zowel naar de militanten als naar de buitenwereld, om aan te geven wie de feitelijke politieke leider is. In de moeilijke lijstvorming, waar veel vrouwen met naam en ambitie dongen naar de beste plaatsen, en waar niet-Antwerpenaars eisten dat niet alle belangrijke functies naar een kandidaat van ’t Stad zouden gaan, liet partijvoorzitter Bruno Tobback de plaatselijke kopstukken onderling uitmaken wie welke plaats zou bezetten.
Resultaat is dat oud-voorzitster Caroline Gennez (Mechelen, Vlaams Parlement) en minister van werk Monica De Coninck (Antwerpen, federale Kamer) de lijsttrekkers werden. Yasmine Kherbache nam genoegen met een derde plaats in het Vlaams Parlement.
Voorzitter Antwerpse afdeling
Sommigen zagen daar toen al een teken aan de wand in dat de positie van Kherbache wankel was. Anderen hielden het erbij dat het lijsttrekkerschap ‘geen cadeau’ was, en dat het wellicht goed was voor haar om nog even in de luwte te blijven. Maar een half jaar later is de uitleg dat Yasmine Kherbache de combinatie van een lokaal en een nationaal mandaat te zwaar vindt. Ze zal zich voortaan concentreren op haar werk in het Vlaams Parlement.
Kherbache is ook nog voorzitter van de Antwerpse afdeling. Maar het is een publiek geheim dat Monica De Coninck op die stoel aast.
Woensdag leest u in Knack een uitvoerige analyse van de problemen bij de Vlaamse socialisten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier