Wrevel bij CD&V over ‘ondoordachte besparingsvoorstellen’ van N-VA
De wederzijdse ergernissen en frustraties borrelen steeds meer naar de oppervlakte bij de Vlaamse formatie. Nadat N-VA ongeduldig werd over CD&V, laten nu ook de christendemocraten hun ongenoegen blijken.
De onderhandelingen tussen CD&V en N-VA over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering verlopen stroef, al is het misschien nog te vroeg om van een crisette te spreken. Zo is er in N-VA-kringen ongenoegen over de “vertragingen” bij CD&V terwijl de Vlaamse christendemocraten het moeilijk hebben met de onderhandelingshouding en de “ondoordachte besparingsvoorstellen” uit N-VA-hoek.
Tijdens de eerste drie weken van de onderhandelingen tussen N-VA en CD&V heerste er grote discretie en verliepen de gesprekken “in een goede sfeer”. Maar sinds de onderhandelingen vorige week in de fase van de knopen en budgettaire keuzes is beland, lijkt er zand in de machine gekomen.
Toekomst van Kris Peeters
“Wie gedacht had dat dit een regeringsvorming zou zijn zoals alle anderen, heeft zich vergist. Vergeet niet dat er met de nieuwe bevoegdheden zoals de kinderbijslag en de woonbonus heel wat belangrijke zaken moeten uitgeklaard worden”, zegt een CD&V-bron.
Nu het stilaan om de knikkers gaat, borrelen links en rechts wat spanningen op. Zo leeft er in N-VA-kringen meer en meer ongenoegen over het trage tempo van de onderhandelingen. “Voor ons mag het best wat sneller gaan”, klinkt het. Bij CD&V worden die ‘vertragingsmaneuvers’ ontkend. Ook berichten dat CD&V intern zou worstelen met de toekomstplannen van Kris Peeters, worden tegengesproken.
Mislukking niet uigesloten
Bij de christendemocraten groeit er kritiek op de houding en de besparingsvoorstellen van N-VA. “Ze denken dat ze als grootste partij ook alle punten kunnen binnenhalen, maar zo werkt het niet”. Er is ook het aanvoelen dat de N-VA-voorstellen over besparingen op het overheidsapparaat “onvoldoende doordacht” zijn. “Kijk naar de koepels in het onderwijs of de provincies. Ze willen daar zwaar in snoeien of afschaffen zonder duidelijk te zijn over wat er in de plaats komt of wie die taken dan moet overnemen. In de plaats van de provincies stellen ze voor om naar 23 regiogebieden te gaan. Maar welke taken gaan die gebieden dan krijgen? En als het gaat om dezelfde taken als de provincies, waar zit dan je besparing?”, zegt een CD&V’er.
Verschillende bronnen uit beide kampen wijzen erop dat regeringsonderhandelingen automatisch gepaard gaan met wat spanningen. De meeste insiders gaan er dan ook van uit dat beide partners mekaar wel zullen vinden. Al zijn er ook dissonante stemmen. Zo laat een CD&V-bron optekenen: “Ik ben toch redelijk pessimistisch. Als er de komende anderhalve week geen doorbraak komt, sluit ik een mislukking niet uit”. (Belga/TE)
Michel I: de 'Zweedse' coalitie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier