Wim van Hees (Ademloos): ‘Onze politici willen dat die files er staan’
Wim van Hees van actiegroep Ademloos zal niet rusten voor het Antwerpse Oosterweelplan helemaal van de baan is. ‘Dit eindigt bij de Raad van State.’
Acht jaar geleden zette Wim van Hees met zijn actiegroep Ademloos het fijnstofprobleem op de agenda. Hij lanceerde meteen ook de volksraadpleging, waarbij de Antwerpenaren in 2009 de beruchte Lange Wapperbrug wegstemden. Deze week presenteren Van Hees en zijn collega’s van actiegroep Straten-generaal een nieuw compromis, dat ze op 1 juli in het Vlaams Parlement zullen toelichten. ‘Wij willen de politiek een kans geven om eindelijk te landen in dit dossier’, zegt hij. ‘Ringland, het idee om de Antwerpse Ring te overkappen, is een plan waar iedereen achter kan staan. Het komt er nu op aan om het oorspronkelijke Oosterweeltracé te begraven.’
Is het in het Oosterweeldossier niet te laat voor politici om nog van koers te veranderen? Zijn de voorbereidende werken al niet bezig?
Van Hees: Er is al veel gebeurd, ja. Men doet nog altijd alsof dit plan gewoon kan doorgaan. Onbegrijpelijk. Niemand krijgt uitgelegd waarom de Vlaamse regering vasthoudt aan het oorspronkelijke tracé. Het is zo duidelijk dat het niet deugt, een kind kan het zien. Het verkeer zou moordend zijn voor de stad. Er zijn maar twee opties. Of je verhuist het verkeer, of je verhuist de stad. En als dat niet kan, overkap je de Ring.
Hebt u nog pijlen op uw boog, als men volhardt in de boosheid?
Van Hees: Zeker. De Vlaamse regering dreigt tussen hamer en aambeeld te komen. Er lopen nog een aantal procedures van Straten-generaal en Ademloos, en het project is kwetsbaar voor meer procedures. Dit eindigt nog bij de Raad van State. Al blijven wij hopen op een dialoog waardoor het niet nodig is om zo ver te gaan.
Onze politici willen dat die files er staan, om de druk op de ketel te houden.
Wim van Hees
Bent u niet bang dat de publieke opinie zich op den duur tegen u keert? Het is mede dankzij de procedures en het eeuwige uitstel dat de files rond Antwerpen ronduit gekmakend zijn geworden.
Van Hees: Waarom maakt men dan de Liefkenshoektunnel niet tolvrij? Vandaag moet je daar zes euro per doortocht betalen. Dat is toch dwaasheid? Het gewenste gedrag wordt beboet, het ongewenste gedrag wordt aangemoedigd. En waarom? Ik heb daar wel een theorietje over, hoor: om het probleem actueel te houden, moeten de files blijven staan.
U vermoedt een complot.
Van Hees: Ja, en dan? Onze politici willen dat die files er staan, om de druk op de ketel te houden. Om te kunnen vasthouden aan een tracé waarvan alle studies uitwijzen dat het niet deugt. Dat noem ik een complot. Dankzij die steeds langere files hoopt de Vlaamse regering op de steun van iedereen die elke dag op de Antwerpse Ring staat. En daarvoor zou de Antwerpenaar dan moeten boeten, met een woestenij van beton dwars door zijn stad.
Lees het volledige interview met Wim van Hees deze week in Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier