Wie opgroeit in diverse sociale omgeving is toleranter
Mensen met een diverse vrienden- of kennissenkring gedragen zich opvallend toleranter dan anderen ten opzichte van seksuele en genderminderheden.
Hoe groter de diversiteit in iemands familie-, vrienden- en kennissenkring, hoe kleiner de kans dat er geweld of discriminatie optreedt. Dat blijkt uit een studie van onder meer de universiteit van Antwerpen, in opdracht van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen).
Contact met (andere) minderheden kan vooroordelen en negatieve attitudes doen verkleinen en stimuleert het begrip tussen de diverse groepen, aldus de onderzoekers. Ze pleiten daarom voor een diverse sociale omgeving onder meer op de werkvloer, in het klaslokaal en in de media.
Vrouw versus man
Daarnaast blijkt uit de bevindingen dat ook de mate waarin iemand zich vrouw of man voelt (genderidentiteit) en de mate waarin iemand zich als een stereotiepe man of vrouw gedraagt (genderrol), een duidelijk effect heeft op zijn of haar gedrag, al valt het volgens de onderzoekers op dat dit veel uitgesprokener is bij de mannelijke respondenten dan bij de vrouwelijke.
Zo vindt 43,7 procent van de mannelijke respondenten dat sommige mensen niet evenwaardig zijn aan anderen, tegenover 28,1 procent bij de vrouwen, en gaf 20 procent van de mannen -tegenover 5,5 procent van de vrouwen – aan zich ongemakkelijk te voelen in de nabijheid van ‘vrouwelijke mannen’.
Ideologische overtuigingen
Aan de basis van seksistische, homofobe en transfobe attitudes liggen voorts vaak ideologische overtuigingen, constateerden de onderzoekers. Ook bleken het steeds dezelfde sociale groepen te zijn die zich minder tolerant opstellen, met name ouderen, mannen, heteroseksuelen, respondenten met religieuze levensbeschouwelijke visie en mensen die minder contact hebben met mensen uit (andere) minderheidsgroepen.
Een kanttekening die moet worden gemaakt is dat een tolerante attitude niet altijd doorgetrokken wordt in het gedrag. Zo meten jongeren zichzelf vaak een tolerante houding aan maar blijken ze, wanneer geconfronteerd met mensen die “anders” zijn, niet vies van verbaal tot zelfs fysiek geweld.
Over het algemeen bleken de deelnemers aan het onderzoek zich overigens het meest tolerant op te stellen ten aanzien van holebi’s en in mindere mate ten aanzien van transgenders. Opvallend was dat seksistische attitudes nog het meest voorkwamen.
Aantal groepen ondervertegenwoordigd
In het kader van het onderzoek werd bij meer dan 5.000 personen over het hele land gepeild naar de motivaties en achterliggende redeneringen van seksisme, racisme, homo- en transfobie. De studie gebeurde in samenwerking met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en het Interfederaal Gelijkekansencentrum.
De onderzoekers benadrukken echter dat de studie niet representatief is en de resultaten niet veralgemeend kunnen worden naar de totale Belgische bevolking omdat een aantal groepen van mensen ondervertegenwoordigd zijn. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier