Wetenschappers vrezen een ‘brain exit’ na de brexit
Een nieuwe vorm van een brexit zou weleens kunnen toeslaan in het Verenigd Koninkrijk: een brain exit. De Britse wetenschappelijke gemeenschap maakt zich zorgen.
Universities UK, de overkoepelende organisatie van Britse wetenschappelijke instellingen, vraagt de Britse overheid om stappen te ondernemen ‘om te verzekeren dat het personeel en studenten van andere EU-landen aan Britse universiteiten kunnen blijven verder werken en studeren en om het VK te promoten als een plek voor de slimste geesten’.
Na het referendum over de brexit, waarin de Britten gekozen hebben om de Europese Unie te verlaten, vreest de Britse wetenschappelijke gemeenschap immers een nieuwe brexit, meer bepaald een brain exit.
‘Europa verlaten betekent immense uitdagingen voor universiteiten’, zegt Julia Goodfellow van Universities UK. ‘Hoewel dit niet het resultaat is dat we hadden gewenst of waar we campagne voor hadden gevoerd, respecteren we de keuze van de Britse kiezer. We mogen ook niet vergeten dat uit de EU stappen niet iets is wat van vandaag op morgen zal gebeuren. Er zal eerder een langzaam uitstapproces zijn met opportuniteiten om het toekomstig beleid te beïnvloeden.’
Doorstroming van ideeën
‘Ik kan niet ontkennen dat ik terneergeslagen en ontgoocheld ben’, zegt professor Simon Wessely van het King’s College London aan de krant The Independent. ‘Mensen hebben gekozen om de EU te verlaten zonder decwetenschap en gezondheid in het achterhoofd, toch vrees ik dat de gevolgen voor beide de komende jaren ernstig zullen zijn als we nu geen duidelijke maatregelen nemen.’
‘Ik hoop dat er manieren zullen worden gevonden om al die niet-Britse EU-inwoners die in de wetenschappelijke wereld of in de gezondheidszorg werken, gerust te stellen dat hun toekomst hier verzekerd is en dat we er voor zullen zorgen dat het VK een aantrekkelijke plek blijft voor anderen om de medische wetenschappen en de Britse gezondheidszorg vooruit te helpen, wat er ook gebeurt.’
Geneticus Paul Nurse, voormalig voorzitter van de Royal Society, vindt het referendum een ‘slechte zaak voor de Britse wetenschap’ en ‘niet goed voor Groot-Brittannië’. ‘Wetenschap gedijt net op de doorstroming van ideeën en mensen en bloeit in omgevingen met een minimum aan barrières die openstaan voor de vrije uitwisseling en samenwerking’, aldus Nurse.
Zowat 5 procent van de studenten in het VK zijn afkomstig uit andere EU-landen. Aan de universiteit van Cambridge komt zelfs zo’n 23 procent van de onderzoekers uit andere EU-landen. (TE)
Brexit-referendum
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier