Waarom brengen katten dode dieren mee naar huis?
Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur, zeggen Nederlandse juristen. Dierenrechtenorganisaties vinden dan weer dat katten ervaringen buitenshuis moeten opdoen, zoals een prooi vangen en die dan dood of gewond voor uw voeten gooien. Maar waarom doen ze dat?
Een dode muis aan de voordeur, een levenloos vogeltje op het tapijt,… Het is een herkenbaar beeld voor heel wat eigenaars van katten. Nochtans komt uw pluizenbol wellicht niets tekort op het gebied van culinaire verwennerijen.
Om het gedrag van uw huisdier beter te kunnen begrijpen, moeten we u eerst vertrouwd maken met enkele feiten. Katten zijn in de eerste plaats natuurlijke jagers. Ze doden elk jaar miljoenen kleine dieren omdat ze extreem goed aangepast zijn aan een carnivorenbestaan. Ondanks het feit dat katten al bijna 10.000 jaar geleden gedomesticeerd zijn, hebben ze hun jachtinstincten van hun wilde voorouders perfect weten te behouden alsook de mogelijkheid om rauw vlees zonder problemen te verteren.
Natuurlijke rol
Toch eten heel wat katten hun prooien helemaal niet op. En soms doden ze hun slachtoffer zelfs niet. (Wie ooit een gewond vogeltje achterna heeft gezeten in de keuken, weet waarover we spreken). Gesteriliseerde kattinnen zijn het meest geneigd om u te verrassen met dergelijke onaangename geschenkjes. En dat is niet zonder reden.
In het wild leren moederkatten hun jongen hoe ze hun voedsel moeten eten door een dode of gewonde prooi mee naar het nest te brengen. Huiskatten verschillen daar niet zo veel van. Maar in deze moderne tijden van gesteriliseerde poezen, hebben heel wat vrouwelijke katten geen jongen om hun jachtwijsheden aan door te geven.
Door een dode prooi op uw dorpel achter te laten, vervult uw kat niet meer dan haar natuurlijke rol van moeder en lerares. U, haar liefdevolle eigenaar, vertegenwoordigt dan eigenlijk haar surrogaatfamilie.
Katten binnen houden?
Omdat huiskatten op die manier verantwoordelijk zijn voor de dood van miljoenen verschillende typen vogels en zoogdieren, zoals weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën, argumenteren de Nederlandse juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit dat het toezichtloos laten rondlopen van katten in strijd is met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn die verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken.
Dierenrechtenorganisatie Gaia zegt dan weer dat niet alleen katten verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van het vogelbestand. Er zijn ook pesticiden, de overpopulatie of vervuiling, klinkt het. Katten allemaal binnen houden zou hun welzijn schaden. ‘Naar buiten kunnen gaan is een enorme verrijking voor katten. Veel katten gaan graag buiten en gedragsdeskundigen zijn het er ook over eens dat het goed is dat ze naar buiten gaan’, aldus directeur van Gaia Ann De Greef.
De Greef ontkent niet dat katten een invloed hebben op het vogelbestand, maar ze vindt ook dat men niet moet overdrijven. ‘Er zijn ook pragmatische tussenoplossingen, zoals het afbakenen van de tuin, zodat de katten wel buiten kunnen maar niet verder kunnen dan de tuin.’
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier