‘Verbod op genderneutrale toiletten op de werkvloer is onhoudbaar’
‘De bordjes met aanduiding man/vrouw doen dus meer kwaad dan goed, en kunnen maar beter verwijderd worden’, besluiten Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest van de UGent na een wetenschappelijke studie naar toiletten op de werkplaats. Ze pleiten ervoor om de wetgeving aan te passen.
Sociale gelijkheid, efficiënte benutting van infrastructuur, en kortere wachtrijen: genderneutrale toiletten bieden het allemaal. En toch zijn genderneutrale toiletten op de werkvloer nog steeds bij wet verboden. Een verbod dat onhoudbaar geworden is, om redenen van sociale gelijkheid, maar ook om puur economische redenen. Wetenschappers ir. Kurt Van Hautegem en prof. Wouter Rogiest (UGent) voerden een objectieve studie aan de hand van computermodellen, die sinds vandaag te lezen is op Knack.be. Zij zien drie redenen om de wet aan te passen.
Vooreerst blijkt de huidige wettelijke norm overdadig veel toiletten te voorzien op grote werkplekken. Voor werkplekken met 200 personen legt de oude norm er 14 of 15 op, terwijl 10 genderneutrale toiletten ruimschoots volstaan. Een fikse winst aan kantoorruimte, die anders simpelweg verloren gaat aan ongebruikte toiletten.
Ten tweede vraagt de wettelijke norm op kleine werkplekken met vijf of minder personen om voor elk geslacht een apart toilet te voorzien, terwijl één genderneutraal toilet volstaat. Een hart onder de riem voor startups, die hun uitgaven aan sanitaire voorzieningen dus drastisch kunnen reduceren.
Ten derde, zo argumenteren de wetenschappers, is het sorteren op geslacht gewoon niet meer van deze tijd. ‘Op de bus zijn er al lang geen voorbehouden plaatsen meer op basis van hun huidskleur. Aan kandidaat-adoptieouders en trouwende koppels stelt men ook geen voorwaarden meer op basis van geslacht. Dus zien de wetenschappers ook geen reden meer om transgenders het leven zuur te maken, door ze te dwingen tot de keuze tussen mannen- en vrouwentoiletten. ‘
De bordjes met aanduiding man/vrouw doen dus meer kwaad dan goed, en kunnen maar beter verwijderd worden. Een niet mis te verstane boodschap, die prof. Rogiest ook verkondigt in zijn college voor de Universiteit Van Vlaanderen, dat sinds vandaag te bekijken is.
De wetenschappers besluiten hun studie met een voorstel voor een nieuwe norm: wiskundig getest en goed bevonden. Hun voorstel voorziet minder toiletten, is genderneutraal, en maakt in bepaalde gevallen een spectaculaire ruimtebesparing mogelijk op toiletten, zonder dat er langer gewacht moet worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier