Van golfballetjes tot de Bijbel: dit liet de mens achter op de maan
Ruimtetoeristen die in de toekomst de maan willen bezoeken, mogen zich aan enkele opmerkelijke menselijke voorwerpen verwachten. Want overal waar de mens gaat, laat hij niet alleen zijn voetstappen achter.
Ruimtetoeristen die in de toekomst de Maan willen bezoeken, mogen zich aan enkele opmerkelijke menselijke voorwerpen verwachten. Want, overal waar de mens gaat, laat hij niet alleen zijn voetstappen achter.
Neil Armstrong was de eerste mens ooit die een vlag plantte op de maan, dit jaar precies 50 jaar geleden. Daarna volgden er nog vijf vlaggen (Apollo 13 raakte zoals bekend nooit op de maan) tussen 1969 en 1972. Vijf van de zes vlaggen staan nog steeds recht, al zijn ze volledig afgebleekt door de zonnestraling en hebben ze gaatjes van de kleine asteroïden.
Samen met de maanlander van de Apollo 12 landden ook de kunstwerken van Andy Warhol (jawel, de penis of raket in de linker bovenhoek) en vijf andere kunstenaars in 1969 op de maan. Het gaat om een chip met de zes kunstwerken die zich momenteel wellicht nog steeds op de maan bevindt. De astronauten hadden officieel geen toestemming om de chip mee te nemen, dus smokkelden ze hem clandestien de ruimte in. Zo werd dankzij de mens het eerste buitenaardse kunstmuseum gecreëerd.
Alan Shepard van de Apollo 14 verstopte een golfclub in zijn astronautenpak en twee golfballetjes in zijn sokken om in 1971 op de maan een balletje te slaan. De golfclub die Shepard gebruikte, keerde terug naar de Aarde en is te zien in het United States Golf Association Museum in New Jersey. De balletjes liggen nog steeds op een onbekende plaats op de maan. Ze zullen wellicht in de toekomst door een maantoerist worden gevonden.
De Apollo 15-missie in 1971 was de eerste die een maanwagentje meenam naar de maan om astronauten rond te rijden. Het wagentje werd ook gebruikt door de bemanning van de Apollo 16 en de Apollo 17. Wie goed kijkt, ziet op het stuur van de Lunar Roving Vehicle een rode bijbel liggen, die ook op de maan werd achtergelaten door de bemanning van Apollo 15.
Ook een grote hoeveelheid cameramateriaal bleef achter op de maan, waaronder 12 Hasselblad camera’s. Een Hasselblad 500 die in 1971 naar de Aarde werd teruggebracht werd in 2014 verkocht voor 910.000 dollar.
Naar de maan reizen is niet zonder risico. De astronauten van de Apollo 15 lieten een herdenkingsplaat en een klein beeldje van een astronaut, ontworpen door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck, achter met de namen van 14 Amerikaanse astronauten en Russische kosmonauten die het leven lieten tijdens de bemande ruimtevaartprogramma’s.
Aan boord van de Lunar Prospector Probe bevond zich de as van de Amerikaanse astrogeoloog Gene Shoemaker die zijn leven wijdde aan de studie van kosmische inslagen. Zijn droom was om ooit met een van de Apollo’s naar de maan te gaan en er ‘eens goed met zijn hamer op te slaan’, maar door een medische aandoening viel die droom in duigen. In 1997 stierf Shoemaker bij een auto-ongeval. De Lunar Prospector spacecraft werd doelbewust op de maan gecrasht nadat de missie van de maansonde beëindigd was in 1999. Shoemaker is de enige mens van wie de overblijfselen eeuwig op de maan rusten.
Astronaut Charlie Duke liet een foto van zichzelf en zijn gezin achter op de maan tijdens de Apollo 16-missie. Op de achterkant schreef hij ‘This is the family of astronaut Charlie Duke from planet Earth who landed on the moon on April 20, 1972.’
Er zijn zowat 96 pakjes met urine, ontlasting en braaksel achtergebleven op de maan van de 12 astronauten die van de maan voor eventjes hun thuis maakten. Ze lieten hun afval op de maan achter omdat ze zo meer plaats wilden hebben voor tal van maanstenen en andere stalen voor wetenschappelijk onderzoek op Aarde.
Dossier 50 jaar maanlanding: de maan komt opnieuw in het vizier
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier