Jong Talent: Tim Boogaerts onderzoekt rioolwater om (genees)middelengebruik in kaart te brengen
‘In het riool komt de waarheid boven water’, zegt doctor in de farmaceutische wetenschappen Tim Boogarts.
‘Elke keer dat we het toilet bezoeken, plassen we stoffen uit die vervolgens in het rioolwater terechtkomen. Aan de hand van dat rioolwater valt af te leiden waar mensen binnen de grenzen van dat rioolzuiveringsgebied zoal aan worden blootgesteld: geneesmiddelen, alcohol, drugs, PFAS, pesticiden… noem maar op. Terwijl gezondheidsenquêtes en verkoopcijfers soms tekortschieten, is het riool een eerlijke spiegel van de samenleving. Op die manier kan ons werk als early warning-systeem dienen om specifieke wijzigingen of trends mee in kaart te brengen.’
Wat kan daar dan mee gedaan worden?
Boogaerts: Doordat wij het effectieve gebruik van geneesmiddelen en drugs in het afvalwater meten en dat zelfs van dag tot dag kunnen opvolgen, kunnen we makkelijk trends optekenen en verschillende locaties met elkaar vergelijken. Zo zagen we dat het gebruik van alcohol op weekenddagen hoger is dan op weekdagen, maar ook dat de beleidsmaatregelen tijdens de coronapandemie wel degelijk een effect hadden op het gebruik van drugs, alcohol en geneesmiddelen.
U was inderdaad betrokken bij het onderzoek van rioolwater tijdens de coronapandemie. Wat bracht dat aan het licht?
Boogaerts: We zijn toen op 42 locaties in Vlaanderen op zoek gegaan naar het coronavirus in het rioolwater – een samenwerking tussen Sciensano en verschillende partners, waaronder UAntwerpen. De methodes daarvoor zijn aan onze universiteit ontwikkeld en maakten deel uit van mijn doctoraat.
Wat alcohol betreft, zag je heel snel het effect van het beleid. Dat gebruik daalde significant tijdens de lockdowns en schoot weer de hoogte in toen de cafés heropenden. Voor drugs zagen we geen significant verschil. Dat betekent dat er, zélfs toen het nachtleven op slot ging, toch nog sprake bleef van een substantieel druggebruik. Het gebruik van antidepressiva en narcotische pijnstillers bleef dan weer wel stabiel.
Waar bent u vandaag mee bezig?
Boogaerts: Nadat ik vorig jaar mijn doctoraat had behaald, ben ik een postdoc gestart waarbij ik focus op milieucontaminanten. Vandaag spoor ik onder andere pesticiden en PFAS op in het rioolwater om te bestuderen hoe de blootstelling daaraan verloopt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jong talent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier