Rijkste planetair stelsel ooit ontdekt

© ESO

Astronomen hebben een planetenstelsel ontdekt met zeker vijf planeten die rond een zonachtige ster draaien.

Volgens de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO is er bewijs voor de aanwezigheid van nog twee planeten, wat het systeem vergelijkbaar maakt met ons zonnestelsel, in termen van het aantal planeten.

De astronomen loerden met de ESO-telescoop op het Chileens La Silla zes jaar naar de zonachtige ster HD 10180, op 127 lichtjaar van ons in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Waterslang. Zodoende ontdekten de wetenschappers piepkleine schommelingen van de ster, veroorzaakt door de complexe aantrekkingskracht van vijf of meer planeten. De vijf sterkste signalen corresponderen met vijf planeten met de massa van Neptunus die om hun ster heen draaien in 6 tot 600 dagen.

De afstand van deze planeten tot hun centrale ster is 0,06 tot 1,4 keer de afstand aarde-zon. Het stelsel is in de binnendelen aldus veel dichtbevolkter dan het onze.

De ESO zegt goede redenen te hebben om aan te nemen dat er nog twee planeten zijn: één zou een Saturnus-achtige planeet kunnen zijn (met minimaal 65 aard-massa’s) met een omloop van 2.200 dagen, de andere zou de lichtste exoplaneet zijn die ooit is ontdekt, met een massa van 1,4 van die van de Aarde. Die staat zeer dicht bij zijn ster, op 2 procent van de afstand Aarde-Zon. Eén jaar op deze planeet zou maar 1,18 aardse dagen duren. Mogelijk is het een hete gesteenteplaneet.

Al deze exoplaneten hebben vrijwel circulaire banen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content